Tiistaianalyysien aiheena Anand 50v - Panu Laine

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Toivo Pudas
Viestit: 3141
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Tiistaianalyysien aiheena Anand 50v - Panu Laine

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 05 Maalis 2020 10:00

Areenan analyysisessio tiistaina 10.3. alkaen klo 15.30

Viswanathan Anand 50 vuotta

Moninkertainen maailmanmestari Vishy Anand täytti 50 vuotta viime joulukuun 11. päivänä. Hän on syntynyt Madrasin (nykyisin Chennai) kymmenmiljoonaisessa metropolissa, mikä on eteläisen Intian kehittynein ja tärkein moderni teollisuuskeskus Bengalin lahdella. Shakin hän oppi Capablancan tavoin jo kuusivuotiaana. Hänen etunimensä Anand, jota aikoinaan luultiin Euroopassa sukunimeksi, tarkoittaa käännettynä valoa. Voisi sanoa, että valoa hän on todella tuonut aikamme shakkimaailmaan. Yhdessä Vladimir Kramnikin kanssa Anand on ollut monien turnausten ja MM-otteluiden seuratuin ja korkeatasoisten pelien tähti. Taistelupari Anand ja Kramnik ovat kohdanneet toisensa lähes 60 kertaa normaalin peliajan otteluissa. Molemmat voittivat maailmanmestaruutensa vuonna 2000: Kramnik kukistamalla Lontoossa Kasparovin PCA:n järjestämässä klassisessa MM-ottelussa ja Anand voittamalla Gelfandin Fiden organisoimassa knock out turnauksessa Teheranissa.

Shakin maailmanmestaruuksien hajaannus päättyi vihdoin talvella 2007 Mexico Cityssä, missä pelattiin kahdeksan tuon ajan parhaan pelaajan kesken MM-turnaus. Sen voitti Anand tappiottomalla tuloksella pistein 9/14 nousten kiistattomaksi maailmanmestariksi. Seuraavina olivat Kramnik ja Gelfand 8 p kummallakin. Muut turnauksen osallistujat olivat sijoittumisjärjestyksessä: Leko, Svidler, Morozevitš, Aronjan ja Grištšuk. Anand puolusti mestaruuttaan menestyksekkäästi 2008 Bonnissa Kramnikia vastaan, 2010 Sofiassa Topalovia vastaan ja vielä 2012 Moskovassa, jolloin Gelfand hävisi ottelun rapid-kierroksilla. Keväällä 2013 Lontoossa pelatun ehdokasturnauksen voiton vei Carlsen ennen Kramnikia. Molempien tulos oli 8½/14, mutta voitot olivat Carlsenin eduksi 5 kpl Kramnikin 4 vastaan. Syksyllä Chennaissa Carlsen sitten löi Anandin 6½-3½ ja voitti maailmanmestaruuden.

Pelaajana ja henkilönä Anand on erittäin luova, nopea päätöksissään ja intialaisten tapaan avoimen ystävällinen. Hän on hyvin pidetty kollegoidensa keskuudessa ja hänen pelitasonsa shakin kaikilla osa-alueilla on kaikkein korkeinta luokkaa. Hän hallitsee useita avauksia kuten sisilialaista, espanjalaista, ranskalaista ja suljetuista kuningatarintialaista, nimzo-intialaista ja ennen kaikkea semi-slaavilaisen Meranon muunnelmaa. Anandia voidaan pitää intialaisen shakkikulttuurin edelläkävijänä ja nuorison idolina, mikä näkyy nuorten intialaisten pelaajien runsaana osanottona maailman eri turnauksiiin.

Panu Laine on perehtynyt syvällisesti Anandin shakkiuran loistaviin saavutuksiin ja esittelee meille tämän Madrasin tiikerin parhaita kraapaisuja. Tulkaa viihtymään upean esitelmän pariin.

Iltapäivä jatkuu sitten Gambiitin varteilla klo 18.00 jolloin voi kokeilla jäikö Anandilta mitään ideoita omaan peliin.

Petri Saharinen

Joose Norri
Viestit: 325
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Tiistaianalyysien aiheena Anand 50v - Panu Laine

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 05 Maalis 2020 15:45

Vuonna 2000 Anand voitti kuusipelisessä loppuottelussa Shirovin 3,5-0,5. Mainittu Gelfand oli hävinnyt Shiroville 16 parhaan joukossa. Vain finaali pelattiin Teheranissa, aiemmat kierrokset New Delhissä.

Toivo Pudas
Viestit: 3141
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Tiistaianalyysien aiheena Anand 50v - Panu Laine

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 12 Maalis 2020 11:59

Videotallenne Anand-tapahtumasta on youtubessa
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... -xR2SPnXoy_

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 64 vierailijaa