JSM-kausi 2019/20

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Jarmo Haverinen
Viestit: 36
Liittynyt: 10 Joulu 2018 18:40
Paikkakunta: Vantaa
Seura: HSK
Paikkakunta: Myyrmäki

JSM-kausi 2019/20

Lukematon viesti Kirjoittaja Jarmo Haverinen » 02 Syys 2019 08:39

Moi!

Ilo todeta taas, että syksy on saapunut, ja shakkikausi taas aluillaan. Elämä menee eteenpäin. Olenkin jo itse odotellut kesän shakillisen hiljaiselon jälkeen kuinka on aika taas keskittyä uuteen JSM-kauteen. Sastamalan matkaa lukuunottamatta aika vähän tullut pidettyä yhteyttä kehenkään shakkikaveriin, mikä osaltaan vienyt fiilistä pois kesän vietosta. Siellä sai kyllä kohdata monta ystävää.

Voittaako SK ComeOn jo kolmannen perättäisen mestaruutensa? Joukkueen kapteenin Tapani Sammalvuon johdolla he tavoittelevat varsin merkittävää joukkuemenestystä ensi kaudelle. Kolmas kerta perättäin ei ole helppo toteuttaa monien kovien joukkueiden haastaessa hallitsevan mestarin tulevalla kaudella 2019/20! Tavoite on kuitenkin asetettu, joten heiltä kuuluu odottaa varteenotettavaa menestystä tulevissakin koitoksissa. Joukkue on siihen valmiina. Kahdella suurmestarilla, ja neljällä kansainvälisellä mestarilla höystetty joukkue kuuluu ehdottomiin mestarisuosikkeihin.

Huippukova TammerSh on tänä vuonna valmis haastamaan edelliskausien mestarin ehkä paremmin kuin milloinkaan ajatellen Suomen mestaruutta. Espanjaa edustavan luunkovan Aleksei Shirovin johdolla joukkue voi saavutta mitä vaan. Joukkueen keskivahvuus on jopa mestareitakin parempi, mikä antaa kyllä lisämausteensa kamppailulle mestaruusmaljasta, ja kultamitaleista. Uskon kyllä Mika Karttusen joukkueen menestyvän tulevallakin kaudella. Mutta se, miten tasaisesti joukkue kykenee pelaamaan ne tärkeimmät pelit siihen, kun kausi huipentuu Shakkiareenalla maaliskuun puolessa välissä.

SalSK on yksi ensi kauden mitalitoivojamme, kun listataan yhteen kaikkein kovimmat joukkueet lukujen valossa. Moskovan menestyjämme Kaido Külaots ykköspöydällään joukkue lähtee peräti kolmen suurmestarin tähdittämänä uuteen kauteen. Kalle Kiikin johtama joukkue ei varmasti ole tyytyväinen muuhun kuin mitaliin tulevalla kaudella, sillä joukkue on niinkin vahva, että kaikille kahdeksalle pöydälle on asettaa vähintään FIDE-mestari pelaamaan. Joten kyllä olen ihmeissäni, mikäli mitalia ei joukkue saavuta kevääseen huipentuvana kautena.

JyS lähtee kauteen hieman kevyemmällä materiaalilla mitalisuosikkeihin nähden. Mikä näkyy Dmitri Sklyarovin ykköspöydän takana mahdollisen epätasaisina suorituksina. Toivon kyllä, että joukkue saisi pelinsä kulkemaan, ja taistelisi mitalisijoista. Kuitenkin sieltä löytyy kovia nimiä useampi, jotka voivat saada tulosta aikaan. Mikä merkitsisi hyvää suomalaiselle shakille. Siksi toivonkin joukkueesta yllättäjää mitalikahinoihin.

Kahdella huippu-venäläisellä suurmestarilla varustettu TuTS ei pärjää tasaisuudellaan mestarikandidaateille. Mutta kun ottaa huomioon kärjen tason, on odotettava huippukautta turkulaisille. Mikäli joukkue saa kokoon viikonlopusta toiseen kärkirykelmänsä, uskon heidän mitalimahdollisuuksiinsa. Mutta salolaiset lienevät heidän pahin uhkansa tässä - pronssitaistelussa.

MatSK lähtee kauteen tuoreen Suomen mestarin tähdittämänä. Nuori Toivo Keinänen ei varmasti nahkaansa myy halvalla kun vastaan asettuu peli toisensa jälkeen kovempia suurmestareitakin. Aina mestarisuosikkina kauteen lähtevät matinkyläläiset voivat hyvinkin haastaa kaikki joukkueet. Riippuen siitä, miten joukkue saa haalittua kasaan parhaan mahdollisen kokoonpanon. Heitä kun on kaksi tulevalla kaudella.

Huipputasainen EtVaS taistelee kärjen takana sijoituksista. Mutta onnistuessaan joukkue voi Henri Koskisen kipparoimana saavuttaa mitä vaan. Kyse on siitä, miten saada käytettyä kaikki mahdollinen tietotaito, ja peliäly, hyväksi joukkueen eteen. Virolaistähdillä varustettu joukkue voi taistella hyvistä sijoituksista, mikäli kaikki osuu nappiin. Mielenkiintoinen nimi löytyy joukosta: Jere Lindholm. Joka pelasi urheasti SM-turnauksessa kooten itsensä vaikean alun jälkeen.

Aatos, Suomen shakin tämän hetken suurimman, Tomi Nybäckin, tähdittämä joukkue haastaa kaikki jopa mestarit tällä kaudella. Joukkue on kapea, mutta sitäkin hurjempi kärjeltään. Mikä tulee aiheuttamaan muille suurta päänvaivaa. Emme voi unohtaa hetkeksikään helsinkiläisten mahdollisuuksia ketä tahansa vastaan.

VammSK saa latvialaistähdillä varustetusta joukkueestaan hyvän paketin aikaan. Muutoin kapea joukkue tulee taistelemaan keskikastin sijoituksista ensi kaudella. Missä tavallaan toivon olevani väärässä, mutta kun katsoo muita joukkueita, on huomioitava, etteivät kaikki voi voittaa. Siksi en usko sastamalalaisten mahdollisuuksiin epätasaisella joukkueella menestymiseen. Kuitenkaan en usko putoamistaisteluun jäämiseen tällä kaudella.

KymS lähtee tulevaan kauteen jälleen huippupelaaja ykköspöydällään, kun Aleksandr Rakhmanov (SM) puolustaa kymiläisten kunniaa. Toivon kuitenkin, ettei yksinään. Sillä joukkueessa on tasoa, mikäli saavat pelata mahdollisimman paljon parhaalla kokoonpanollaan. Putoamistaisteluun en usko joukkueen lähtevän mukaan. Vaan keskikastin peleihin.

HSK lähtee kauteen varsin kapealla materiaalilla. Ja uskonkin vaikeata kautta ajatellen sarjassa säilymisen kannalta. Tällä kaudella tällä helsinkiläisjoukkueella ainoa toivo on, että joukkue uskoo itseensä, ja pelaa shakkia HSK rinnassaan! Muutoin käy niin, että ensi kaudella löydetään taas tämä joukkue seuraavalta tasolta. Hissijoukkueen rooli ei ole kenellekään suotuisaa, siksi toivoisin ihmettä.

MatSK/2 lähtee tällä kaudella taistelemaan (mielestäni) sarjassa säilymisen puolesta. Koska seuralla on kaksi joukkuetta liigassa, on kovan työn takana säilyttää niitä molempia siellä. Siksi uskonkin matinkyläläisten löytävän itsensä peräpäästä tulevalla kaudella. Jo materiaalinkin puolesta.

Kaikkineen toivon jokaiselle pelaajalle hyvää kautta rakastamansa seuran riveissä. Ja paljon menestystä, hyviä pelejä ja hymyjä toisten kohtaamisen merkeissä. Emme ole yksin, kun pelaamme shakkia. Siitä huolimatta, vaikka toivoisimmekin, tai tunnemmekin olevamme. Meillä on hauskaa yhdessä. Pelataan reilua peliä, ja kunnioitetaan toisiamme.

Jarmo Haverinen
Viestit: 36
Liittynyt: 10 Joulu 2018 18:40
Paikkakunta: Vantaa
Seura: HSK
Paikkakunta: Myyrmäki

Re: JSM-kausi 2019/20

Lukematon viesti Kirjoittaja Jarmo Haverinen » 04 Syys 2019 14:04

Tiedoksi vielä: Shakkiareenan käytäntönä tulee olemaan, keskusteltuani päätuomari Hakalan kanssa, että divaripelit tulevat olemaan totutun käytännön mukaisesti siirtolaskuri päällä. Liigapelithän pelataan ilman tätä käytäntöä, eli ilman siirtolaskuria (uusi sääntö!).

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 43 vierailijaa