Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Toivo Pudas
Viestit: 3213
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 15 Helmi 2011 11:26

Koululaisten pohjoismainen mestaruus ratkotaan Oslossa viikonloppuna. Suomen matkanjohtajana toimii Heimo Valkama ja valmentajana Tapio Salo. Mukana ovat seuraavat pelaajat:

A: Jaakko Oksa ja Kim Räisänen
B: Jani Ahvenjärvi ja Erik Rönkä
C: Dennis Liu ja Daniel Ebeling
D: Dmitri Tumanov ja Eero Valkama
E: Jan Demidov ja Jani Eränne

Daniel ja Jan ovat ryhmiensä ykkösiä elolistalla, Dmitri kolmantena.

Muutama pohjoismainen huippu on poissa (Roope Kiutun lisäksi). Uusin edustuspelaajamme on Jani Eränne (Sauli Tiitan oppilaita), muut ovat jo kokeneita ulkomaanmatkaajia.

http://sjakkselskapet.no/nordisk-for-ungdom-2011/

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 15 Helmi 2011 20:07

Onnea koko "köörille" Osloon. Eläkääkä eksykö sitten Oslossa Hiihdon MM-kisoihin edustamaan...

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 17 Helmi 2011 21:33

Suomalaiset pelaajat ja huoltojoukot saapuivat Osloon pääosin torstaipäivän 17.2.2011 aikana. Sekin tuli testattua, että kolmisen vuotta sitten vanhentunut passi voi toimia kulkulupana Latviaan... Tanskalaisten ja färsaarelaisten kanssa olemme majoittuneet kisajärjestäjien valitsemaan hosteliin, kuninkaanlinnan lähellä sijaitsevaan Cochs pensjonatiin. Kävelyreitti majatalosta pelipaikalle Oslon shakkikerhon tiloihin on selvitetty aamua varten.

Suomen jopa 31 asteen pakkaset ovat vaihtuneet Norjan pääkaupungin nollakeliin ja ahtaisiin, sohjoisiin katukäytäviin. Perjantaina pelit alkavat Norjan aikaa klo 11.00 eli Suomen aikaa klo 12.00. Parituksista ei ole vielä torstai-iltana ilmoitettu pelaajille.

Heimo Valkama ja Tapio Salo

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 18 Helmi 2011 16:23

Ensimmäinen kierros PM-kisoista on takanapäin.

Tulospalvelun pitäisi pyöriä seuraavassa osoitteessa:

http://sjakkselskapet.no/nordisk-for-ungdom-2011/

Suomalaisten tuloksia

A:
Gretarsson-Räisänen 1-0
Haar-Oksa 0-1

B:
Rönkä-Westerberg 0-1
Poulsen-Ahvenjärvi 0-1

C:
Liu-Ebeling ½-½

D:
Tumanov-Eydsteinsson ½-½
Valkama-Nordin ½-½

E:
Demidov-Krog Westh 1-0
Eränne-Stefansson 0-1

Suomalaisten saalis ekalta kierrokselta oli piste kaikista ryhmistä eli 5/10.

A-ryhmässä Kim pelasi pitkään tasaisesti Islannin KvM:ää vastaan, mutta hiljalleen ryhmän ykkössijoitettu paranteli asemaansa ja korjasi pisteen. Jaakko pelasi vahvasti ja sai mustilla aktiivisen aseman. Loppupelissä norjalaisvastustaja lopulta erehtyi ja Jaakolle hyvä voitto 2200-lukuisesta Haar:sta.

B-ryhmässä Erikillä oli pitkään mukava asema ykkössijoitettua Ruotsin Westerbergia vastaan. Keskipelissä jäi huomaamatta vastuksen daamisiirto, joka antoi mustalle aktiviteettia ja lupaavan loppupelin. Jani voitti suhteellisen helposti färsaarelais-vastuksensa, joka menetti nopeasti sotilaansa.

Dennikselle ja Danielilla tuli harmittavasti keskinäinen peli heti avauskierroksella. Daniel näytti saavan aluksi mustilla aloitetta, mutta Dennis onnistui sen hyvin neutraloimaan.

D-ryhmässä Dmitri ajautui eriväristen lähettien loppupeliin, jossa färsaarelais-vastus ei erehtynyt vaan pistejako oli tuloksena. Eero sai Ruotsin Nordinia vastaan aloitetta, mutta tasapeliä enempään se ei riittänyt ruotasalaisen pelattua huolellisesti.

E-ryhmässä Jan voitti ensin sotilaan ja hetken kuluttua laadun. Peli kesti pitkään, mutta lopputuloksesta ei ollut epäselvyyttä. Jani erehtyi islantilaisvastustajan sotilashaarukkaan. Hetken kuluttua näytti olevan tarjolla vielä vastapeliä, mutta Stefansson pelasi tarkasti torjuen Eränteen hyökkäysmahdollisuudet.

Pelitilojen ja järjestelyjen osalta voi hieman kaihoisasti muistella viime vuoden Västeråsin kisoja, joissa oli tarjolla tilava pelisali ja monipuoliset lounasmahdollisuudet.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 19 Helmi 2011 00:05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 18 Helmi 2011 18:53

2. kierros

A:
Oksa-Gretarsson 0-1
Räisänen-Thogvalsson 1-0

B:
Ahvenjärvi-Lindgren 0-1
Dahl-Rönkä 0-1

C:
Ebeling-Sigurdarson 1-0
Ramsdal-Liu 1-0

D:
Nordin-Tumanov 0-1
Eydsteinsson-Valkama 1-0

E:
Dreisler-Demidov 1-0
Eränne-Skaale 0-1

Toiseltakin kierrokselta suomalaisten saalis oli 50%.

A-ryhmässä Jaakko pelasi vahvasti KvM Gretarssonia vastaan kärkipöydällä. Keskipelissä islantilainen uhrasi sotilaitaan, joista korvausta ei tullut riittävästi. Monimutkaisessa asemassa Jaakko kuitenkin erehtyi ja vastustaja kuittasi pisteen. Kim oli etenemässä vakuuttavan tuntuisesti voittoa kohden Färsaarten Jogvanssonia vastaan. Hetken herpaantuminen antoi vastustajalle voimakkaan aloitteen ja piste näytti karkaavan. Päätös pelata voittoa oli onnistunut, koska muutama färsaaralaisen epätarkkuus tuotti Kimille koko pisteen.

B-ryhmässä Jani otti arvokkaan voiton Ruotsin Lindgrenista. Ruotsalaisen valitsema lohikäärme johti mustilla pieniin ruutuheikkouksiin, joita Jani hyödynsi tehokkaasti. Molemmat ryhmän pisteet pelattiin Suomeen, kun Erik nujersti Färsaarten Dahlin tarkan keskipelikamppailun jälkeen.

C-ryhmässä Daniel sai avauksesta voimakkaan aloitteen Islannin Sigurdarsonia vastaan. Hetken kuluttua oli jo laatu voitettu, ja peli päättyi nopeasti helsinkiläisen ( eikä espoolaisen) ;) voittoon. Dennis puolustautui mustilla Tanskan Ramsdalin hyökkäystä vastaan sitkeästi. Tanskalainen ei hyökännyt tehokkaimmalla tavalla, ja Dennis olisi voinut pelastautua tasaväkiseen asemaan, mutta varomaton tornisiirto kumoutui valkean daamin yllättävään puolenvaihtoon.

D-ryhmässä Dmitri hyökkäsi uhkarohkeasti ja oli joutua Ruotsin Nordinin daamin ja tornin pyöritykseen. Sekavassa asemassa ruotsalainen valitsi siirtymisen torniloppupeliin, jossa Dmitrillä oli pitkälle edenneiden sotilaiden myötä hyvää vastapeliä. Pian Nordin erehtyikin ja Dmitri marssitti sotilaansa korotukseen. Eero pelasi mustilla espanjalaisen suljettua muunnelmaa, jossa Färsaarten Eydsteinssonilta näytti välillä jo ohjelma loppuvan. Färsaarelainen keksi yllättäen näennäisuhrauksen, jolla hän sai lähettiparin edun. Loppupelissä Eero puolustautui pitkään tarkasti, mutta lopussa vastustaja vei pisteen.

E-ryhmässä Jan Demidov joutui avauksessa ahtaalle Tanskan Dreisleria vastaan ykköspöydän pelissä . Tanskalainen ei antanut otteensa kirvota, ja Jan joutui taipumaan huolimatta sitkeästä puolustuskamppailusta. Jani Eränteen pelissä Tanskan Skaalea vastaan edettiin tasaväkiseen keskipeliin, jossa Janin virhelaskelma torninuhrauksessa johti materiaalitappioihin.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 19 Helmi 2011 11:52. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 19 Helmi 2011 00:31

3. kierros

A:
Akdag-Oksa 1-0
Madland-Räisänen ½-½

B:
Ahvenjärvi-Westerberg 0-1
Rönkä-Hobber 0-1

C:
Flermoen-Ebeling 0-1
Liu-Olofsson-Dolk 0-1

D:
Tumanov-Percivaldi 1-0
Valkama-Thybo ½-½

E:
Demidov-Szumniak 1-0
Awat-Eränne ½-½

Kolmannen kierroksen suomalaistulos oli 4½/10.

Kommentit kolmannen kierroksen peleistä A-D ryhmästä ovat tässä sunnuntain puolella kirjoitettuna.

A-ryhmässä Tanskan Akdagin ja Jaakon peli sisälsi keskipelissä molemminpuolisia epätarkkuuksia. Kolmenkymmenen sekunnin inkrementillä peliä jatkettiin pitkään ja lopulta Jaakon oli luovutettava. Kim sai avauksesta hieman ahtaan mutta kestävän aseman. Norjan Madland ylipelasi jatkossa asemaansa, mutta muodostuneita ruutuheikkouksia Kim ei voinut hyödyntää ja tuloksena oli tasapeli.

B-ryhmässä Jani kohtasi kärkipöydällä Ruotsin Westerbergin. Englantilaisesta avauksesta Jani sai valkeilla tilaetua ja ruotsalainen ei ollut erityisen tyytyväinen asemaansa. Keskipelissä ruotsalainen onnistui tasoittamaan mahdollisuudet ja pelin ratkaisi Janin virheelliseksi osoittautunut sommitelma. Erik sai Norjan Hobberia vastaan avauksesta hyvän aseman, ja käynnisti vaarallisen näköisen kuningashyökkäyksen. Tietokoneen mukaan Erikillä oli hetken ajan voittoasema, mutta sekavuuksissa norjalainen pelasi tarkemmin ja saalisti pisteen.

C-ryhmässä Daniel kohtasi ykkössijoitetun Norjan Flermoenin. Aljechinin puolustus antoi norjalaiselle tilaetua, mutta Daniel piti asemaansa koossa varmoin ottein. Läpimurtoa etsiesssään Flermoen teki virhelaskelman, jonka seurauksena joutui uhraamaan torninsa muutamaan sotilaaseen. Inkrementillä pelatessaan Daniel hallitsi hyvin tilanteen ja ei antanut norjalaisen uhkausten häiritä mattikuvion rakentamista. Dennis pelasi Ruotsin Oloffson-Dolkin Najdorfia vastaan aktiivisesti, mutta mustan vastapeli tuli oikeaan aikaan ja tehokkaasti.

D-ryhmässä Dmitri onnistui avauksessa erinomaisesti Tanskan Percivaldia vastaan. Torniloppupelissä oli Dmitrillä jo kahden sotilaan etu, mutta sitten hätäinen toinen sotilaan antaminen antoi Percivaldille siirron ajan mahdollisuuden päästä tasa-asemaan. Tämä jäi kuitenkin käyttämättä ja Dmitrille ansaittu voitto. Eeron vastustaja Tanskan Sondergaard Thybo uhrasi sisilaisessa puolustuksessa mustilla pari sotilasta, joista lopulta ei tullut kovin hyvää korvausta. Tanskalainen taisteli kuitenkin raskaiden upseerien loppupelissä kuin leijona ja onnistui pakottamaan tasapelin uhkauksillaan.

E-ryhmässä Jan käynnisti voimakkaan hyökkäyksen e5-tukikohdan kautta. Ruotsin Szumniak ei osannut varoa valkean upseereja ja Lxh7-uhraus johti nopeaan voittoon. Jani sai Budapestin-gambitiista hyvännäköisen hyökkäyksen ja voitti sotilaan takaisin. Ruotsin Awat ei kuitenkaan tehnyt ratkaisevaa virhettä vaan pelaajat sopivat tasoittuneessa asemassa pistejaosta.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 20 Helmi 2011 12:19. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 19 Helmi 2011 10:18

Käsittääkseni Helsinkiä ei ole liitetty Espooseen (ja toivottavasti niinpäin ei koskaan liitetäkään).

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Re: Koululaisten PM-kisa Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 19 Helmi 2011 18:41

4. kierros

A:
Thorgeirsson-Räisänen ½-½
Oksa-Thorn ½-½

B:
Haubro-Ahvenjärvi 0-1
Poulsen-Rönkä 0-1

C:
Ebeling-Norlin 1-0
Aartun-Liu ½-½

D:
Tari-Tumanov 1-0
Bhatnagar-Valkama ½-½

E:
Demidov-Haug 0-1
Fjallheim-Eränne 0-1

4. kierroksen pistesaalis Suomen joukkueelle oli 6/10.

A-ryhmässä Kim onnistui vaikeasta asemasta saamaan ikuisen shakin Islannin Thorgeirssonia vastaan. Jaakon ja Ruotsin Thornin espanjalaisessa pelissä tasapaino näytti säilyvän koko pelin keston ajan.

B-ryhmässä Jani torjui Norjan Haubron hyökkäystavoitteet ja hiljalleen sotilasheikkouksien painostus toi pisteen. Erik sai Färsaarten Poulsenia vastaan lähettiparin avauksessa. Loppupelissä lähettipari ja färsaarelaisen muutama epätarkkuus toivat pisteen,

C-ryhmässä Daniel jatkoi vahvoja esityksiä ja voitti d-linjan hallinnan ansiosta Ruotsin Norlinin, Etu ei näyttänyt suurelta, mutta varmaotteisesti piste valkeilla pelanneella Danielille. Denniksen ja Norjan Aartunin espanjalaisessa päädyttiin pisteiden jakoon.

D-ryhmässä Dmitri kohtasi ykkössijoitetun Norjan Tarin,joka osoittautui pelätyn taitavaksi. Daamisivustalla avautuneella b-linjalla Dmitri joutui vaikeuksiin ja varomaton lähetinsuojaus aiheutti materiaalitappioita. Eero ryösti Ruotsin Bhatanagaria vastaan upseerin, josta vastuksella oli kuitenkin vaarallisia hyökkäysmahdollisuuksia. Pisteen jakoon päädyttiin kummankin ollessa tyytymätön asemansa mahdollisuuksiin.

E-ryhmässä Jan sai avauksesta hyviä ruutuja ratsuilleen, mutta pelin edetessä Norjan Haug sai lähettiparinsa vauhtiin. Janin sitkeä puolustuskamppailu vapaasotilasta vastaan ei lopulta onnistunut. Jani sai ensimmäisen voittonsa, kun Färsaarten Fjallheim erehtyi taktisessa iskujenvaihdossa.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 22 Helmi 2011 22:00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Viidennen kierroksen tulokset PM-kisasta

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 20 Helmi 2011 10:01

5. kierros

A:
Räisänen-Danielsson 1-0
Nielsen-Oksa 0-1

Kim 3/5
Jaakko 2½/5

B:
Ahvenjärvi-Hobber ½-½
Rönkä-Seegert 0-1

Jani 3½/5
Erik 2/5

C:
Brauner-Ebeling ½-½
Liu-Kjartansson 1-0

Daniel 4/5
Dennis 2/5

D:
Johannesson-Tumanov 0-1
Valkama-FInsson 1-0

Dmitri 3½/5
Eero 2½/5

E:
Eränne-Demidov 0-1

Jan 3/5
Jani 1½/5

Paras pistesaalis tähän astisilta kierroksilta eli 7/9.

A-ryhmässä Kimin englantilainen avaus toimi hyvin ja Ruotsin Danielsson joutui passiiviseen asemaan, josta seurasi materiaalitappioita. Jaakon mustilla kohtaama c3-sisilialainen johti sekavaan asemaan, jossa Färsaarten Nilsenien runsas ajankäyttö johti lopulta vaikeuksiin.

B-ryhmässä Janin vastustaja käsitteli mustilla slaavilaista tarkasti ja tasapaino ei järkkynyt missään vaiheessa. Erik sai lohikäärmettä vastaan lupaavan loppupelin, mutta Norjan Seegert löysi erinomaisen tornisiirron, jonka seurauksena Erikille lopulta kohtalokkaat sotilasheikkoudet.

C-ryhmässä Danielin vastustaja pelasi valkeilla englantilaista avausta sen verran tarkasti, että Daniel päätti hyväksyä tasapeliehdotuksen. Dennis sai sisilialaisesta avauksesta valkeilla lupaavan aseman, josta oli tuloksena ensin sotilas ja lopuksi voittava kuningashyökkäys.

D-ryhmässä Dmitri voitti ranskalaisella puolustuksella Islannin Johannessonin, joka pelasi aluksi hieman passiivisesti. Dmitri löysi kauniin laadun uhrauksen, joka loi korjaamattomia ruutuheikkouksia valkean asemaan. Eeron vastustaja Färsaarten Finnsson pelasi aluksi italialaista tarkasti, mutta erehtyi keskipelissä menettämään e-sotilaansa ja sitä kautta pelinsä.

E-ryhmässä Janien (Eränne-Demidov) peli ratkesi Demidovin upseerinvoittoon, kun sotilaita vaihdettiin keskustassa. Jatkossa Jan pelasi tarkasti ja esti Janin vastapeli-ideat.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 20 Helmi 2011 19:58. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

TapioSalo
Viestit: 25
Liittynyt: 16 Heinä 2010 19:47
Paikkakunta: Jokioinen
Seura: LoimSK

Lopputulokset koululaisten PM-kisasta Oslossa 18.-20.2.2011

Lukematon viesti Kirjoittaja TapioSalo » 20 Helmi 2011 17:31

6. kierros

A:
Räisänen-Haar 0-1
Oksa-Thorgeirsson 0-1

A-ryhmässä Kimille ja Jaakolle tappiot tiukkojen kamppailujen jälkeen.

B:
Sverrisson-Ahvenjärvi ½-½
Johannsson-Rönkä 0-1

Janille tasapelillä hopea tuloksella 4/6, koska vertailut olivat parhaat kolmesta samaan pistemäärään päätyneestä pelaajasta. Voittoon Ruotsin Westerberg tuloksella 4,5/6.

C:
Ebeling-Nielsen 1-0
Olsen-Liu ½-½

Daniel otti jännittävässä kuningasgambiitissa voiton Färsaarten Nielsenista ja varmisti mestaruuden pisteen erolla, 5/6.

D:
Tumanov-Hauge ½-½
Thorgeirsson-Valkama ½-½

Dmitri pelasi tasan ja otti pronssin tuloksella 4/6. Kärkisijat menivät hiihtolajien tyyliin Norjaan. Ensimmäisenä Aryan Tari 5,5/6 ja toisena kisojen ainoa oslolainen Lars Oskar Hauge 5/6. Eeron tulos oli viimeisen kierroksen tasapelin myötä 3/6. Sijoitus oli jaettu viides ja vertailulla kahdeksas.


E:
Stefansson-Demidov 0-1
Eränne-Machlik 1-0

Jan voitti Islannin Stefanssonin ja otti pronssia tuloksella 4/6. Ryhmän voitti Norjan Johannes Haug 5½/6 ja hopean otti Tanskan Tobias Dreisler 5/6. Jani voitti viimeisen pelinsä Norjan Machlikia vastaan ja saavutti 2½/6. Lopputuloksissa sijoitus on yhdeksäs.

Viimeisen kierroksen suomalaistulos oli 6/10.

Mitalisaldona Suomelle on seuraava:

Kulta: Daniel Ebeling (C)
Hopea: Jani Ahvenjärvi (B)
Pronssi: Dmitri Tumanov (D) ja Jan Demidov (E)

Paras maa kokonaispisteissä oli Tanska ja suomalaiset sijoittuivat kolmanneksi hieman yli 50% tuloksella 33,5/60.
Viimeksi muokannut TapioSalo, 22 Helmi 2011 22:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 66 vierailijaa