Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Kauppala
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Heinä 2018 15:42
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Kauppala » 01 Heinä 2018 15:51

Fiden presidenttivaali sai 27.6 ehdokkaiden viimeisen rekisteröintipäivän 3.7 lähestyessä ihmeellisen käänteen. Venäjän Shakkiliiton holhousneuvosto päätti äkkiä vaihtaa ehdokastaan. Äänin 22-2 korvattiin nykyinen viranhaltija Kirsan Iljumžinov entisellä varapääministeri Arkadi Dvorkovitš’illa. Kaksi päivää tilannetta pohdittuaan päätti Iljumžinov luopua omasta ehdokkuudestaan, josta vasta 26.4 oli päätetty äänin 12-0.

Dvorkovitšillä, voisi sanoa, on useimmat Iljumžinovin aktuaalit tai latentit ongelmat, mutta ei hänen vahvuuksiaan. Poliitikkona, joka on aidosti suoraan osa Putinin ja lähiystävänsä Medvedevin hallitsemiskoneistoa, voi hänellä tuskin olla sen parempia edellytyksiä saavuttaa länsiblokin ”kovan ytimen” hyväksyntää, kuin Iljumžinovillakaan. Ja Yhdysvaltain finanssiministeriön pakotteissakin hän seisoo toisella jalallaan. Hän on merkittynä viralliseen ”pahislistaan”, jonka vain Trump on toistaiseksi estänyt saamasta pakotevoimaa. Kansainvälisellä shakkiareenalla hänellä ei ole kasvoja ja kovin myöhäinen mukaantulo vaikeuttaa suhdeverkon luomista. Eikä ainakaan Iljumžinovin laaja suhdeverkko ole käytössä: Dvorkovitšin nimeämässä Fide’n ”varjohallituksessa” ei hänellä ole yhtään nimeä Iljumžinovin listasta. Iljumžinovin aasialaiseksi kommentiksi asiaan voi nähdä hänen blogissaan päivää ennen luovutustaan 28.6 julkaiseman otsikon kalmukkilaisesta sananlaskusta: ”Älä ota lumileopardia hännästä kiinni, mutta jos tartut, niin älä päästä irti”.

Ilmeistä siis on, että Venäjä, tai tarkemmin Putin, ei lähetäkään Dvorkovitšia voittamaan, vaan häviämään. Häränpyllykäännöksestä mainitaan, että sitä ennen oli käyty neuvotteluja presidentin hallinnon kanssa. Muutenkin on selvää, että vain presidentin arvovalta riittää tällaiseen repäisyyn –varsinkin kun mitään perusteluja ehdokkaan vaihtoon ei esitetä. Ja häviävä ehdokas on tarpeen sitä varten, että Venäjän shakkiliiton yleiskokous oli päättänyt, että ehdokkaan on oltava venäläinen. Voidaan olettaa, että korkean tason deal on tehty Makropouloksen kanssa, joka nyt on todella lähellä päämääräänsä.

Oman shakkiliittonsa johtoa vastaan kapinoivasta englantilaisesta Nigel Shortista ei ole kuulunut mitään toukokuun puolivälin jälkeen. Nähtäväksi jää, pystyykö hän rekisteröimään ehdokkuutensa ylihuomiseen mennessä. Vaikka pystyisikin, ei hänellä liene tarpeeksi varoja ja verkostoja Makropoulosin vakavaan haastamiseen.

Fide näyttää vajoavan hämäriin sheikkipalatsien takahuone-deal’eihin, jotka korvaavat säännöt ja määräykset. Dvorkovitšin ehdotus kassanhoitajasta Fidelle Katarista, jossa jo nyt Makropoulos hoitaa Fiden taloutta ohi pankkitilien, kertoo tästä karua kieltä.

Pekka Kauppala
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Heinä 2018 15:42
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Kauppala » 01 Heinä 2018 20:39

Hyvä yritys, ja hienoa, että Panu on siinä mukana! Ansaitsee ilman muuta Suomen tuen, jos rekisteröinti ehdokkaaksi onnistuu!

Panu Laine
Viestit: 376
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 02 Heinä 2018 20:59

Hei,

FIDE on tänään vahvistanut Nigel Shortin tiimin rekisteröitymismateriaalien vastaanottamisen FIDE:n presidentinvaaliin lokakuun alussa Batumissa, joten ensimmäinen etappi on saavutettu! Tämä "ticket" on siis FIDE:n puheenjohtajavaalin mukana valittava kuuden hengen ydinjoukko, joka siis vaihtuu kerralla ... ja Nigel pyysi minut tähän joukkoon mukaan! Näihin hommiin ei nyt niin kovin usein pyydetä, joten luonnollisesti suostuin. Tästä eteenpäin aikataulu on seuraava: huomenna ti 3.7. mennessä pitää tehdä ticketien rekisteröitymiset ja ke 4.7. ticketit julkaistaan FIDE:n sivuilla. Tämän jälkeen tiedämme pelitilanteen ja itse vaali on sitten kongressin (ja olympialaisten) yhteydessä 3.10.2018 Batumissa.

Tulen päivittämään tilannetta myös tänne, Facebookissa seinälläni on myös infoa.

t. panu

Aleksi Olander
Viestit: 364
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 04 Heinä 2018 10:08

SSL:n lehdistötiedote aiheesta löytyy liiton sivuilta: http://www.shakkiliitto.fi/suomi-hakee- ... la-fideen/

Joose Norri
Viestit: 265
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 04 Heinä 2018 16:44

Kovilla = vahvoilla, kuten Kauppalan tekstistäkin käy ilmi. Sananvalita vaan kai lipsahtava.

Pekka Kauppala
Viestit: 4
Liittynyt: 01 Heinä 2018 15:42
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Kauppala » 04 Heinä 2018 18:51

Juuri niin kuin Joose käsittikin! Huomasin lipsahtavaisen sanvalinnan itsekin, mutta otsikossa sitä ei enää voinut korjata! Makropoulosia on ilmoittanut tukevansa 64 maata ja kun Dvorkovitšiä tukevat 13 maata oletettavasti kääntyvät mahdollisella toisella äänestyskierroksella hänen puolelleen on hänellä valtava etumatka Nigeliin. Mutta ei vielä ehdotonta enemmistöä lähelläkään, joten taistella toki voi ja kannattaa.

Avatar
Seppo Karasmäki
Viestit: 271
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:39
Paikkakunta: Helsinki
Seura: KäpSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Seppo Karasmäki » 29 Heinä 2018 09:14

ShortLaine.jpg
ShortLaine.jpg (163.98 KiB) Katsottu 3525 kertaa
Nigel Short och hans finländske teammedlem Panu Laine. Foto: Lars Grahn
http://larsgrahn.blogspot.com/

Panu Laine
Viestit: 376
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 31 Heinä 2018 22:57

Hieno kuva! ;)

Olimme Nigelin kanssa Kööpenhaminassa (tai oikeammin Helsingörissä) tapaamassa Pohjoismaiden shakkiliittojen puheenjohtajia. Paikalla oli myös kilpailevista tiimeistä kahden hengen delegaatiot. Erittäin hyviä ja mielenkiintoisia keskusteluja hyvin organisoidussa tapaamisessa, vain kokoushuoneen lämpötila jäi miinuspuolelle. Kilpailijoiden kanssa ajatustenvaihto oli "kevyempää".

Samassa paikassa pelattiin myös entisen Politen Cup:n, nykyisen Xtracon -turnauksen toiseksi viimeinen kierros ja Nigel "palkattiin" lennosta kommentaattoriksi runsaaksi puoleksi tunniksi. Kärjen pelitilat olivat tosi hyvät ja alemmillakin pöydillä ihan hyvät olosuhteet. Paikallinen kirjakauppa oli ison huoneen kokoinen, Jacob Aagaard oli pannut parastaan. Tiimimme blixteistä en saanut kuin puolikkaan, Nigel taitaa olla parempi pelaaja ;) Itse asiassa olin presidenttikisan paikallaolleiden delegaatioiden heikoin pelaaja (Short, Laine, Makropulos, Pein, Kouatly, Chen).

Taitaa olla mielenkiintoinen loppukesä tiedossa, joka huipentuu sitten Batumin matkaan syys-lokakuun vaihteessa. Itse vaali on FIDE:n kongressin General Assemblyn ensimmäisenä päivänä 3.10.2018.

Panu Laine
Viestit: 376
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 13 Syys 2018 18:50

Miten asiat oikeasti ovat - sitä ei tiedä kukaan. Mutta valistuneita arvauksia voi aina heittää. Makro tuntee "koneiston ja kontaktit" hyvin ja hänellä on kokemusta "äänien hankkimisesta". Dvorkovich on ollut erittäin aktiivinen kentällä - palasi juuri Panamasta, joten hänen puoleltaan jalkatyötä tapahtuu runsaasti. Nigel palasi Balkanin kiertueelta ja jatkaa viikonloppuna seuraaviin kohteisiin.

Oma veikkaukseni on, että Dvorko on kirinyt Makron rinnalle tai ainakin lähelle häntä. Me olemme heitä molempia jäljessä, mutta aina mielenkiintoisessa vaa'ankieliasemassa. Vielä on nippu liittoja, jotka päättävät äänestään vasta parin seuraavan viikon aikana omissa kokouksissaan, ja halu olla voittajan puolella erityisesti eräillä maantieteellisillä alueilla voi heiluttaa pakkaa voittajaksi epäillyn puolelle paljonkin, mutta tämä liike tapahtunee vasta Batumissa - jos on tapahtuakseen. Kampanjoiden verkkosivuilla, Twitterissä ja Facebookissa on paljon viihdettä tarjolla - mm. Malcom Pein kutsui juuri Nigel Shortia nimikkeellä 'most useful idiot' ...

Tämän mukaan valistunut arvaus - kaksi äänestyskierrosta nähdään ja FIDEn vallanvaihtoon on todellinen mahdollisuus. Elämme mielenkiintoisia aikoja, pinnan alla porisee kaikenlaista. Alle 2 viikkoa Batumin koneen lähtöön, vaalipäivä on 3.10.2018.

t. panu

P.S. Facebook -sivuilleni päivittelen kaikenlaista, mm. juttusarjassani FIDE:n taloudesta (6 osaa toistaiseksi).

Panu Laine
Viestit: 376
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 14 Syys 2018 00:53

Viimeisin käänne - Makropoulos on tehnyt FIDE:n Ethical Commission:lle valituksen Dvorkovichista. Tarkka syytös ei ole tiedossani, D on kotivisullaan kirjoittanut avoimen kirjeen asiasta. Mielenkiintoinen hämmennys(yritys)!

t. panu

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 40 vierailijaa