Kunnioitettu herra presidentti

Shakki Suomessa ja maailmalla
alibaba
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Syys 2017 09:39
Paikkakunta: Espoo

Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja alibaba » 27 Loka 2017 10:07

Shakkiliiton etusivulla on haastattelu Kirsan Iljumžinovista. Sopiiko sana, kunnioitettu, kyseisen henkilön yhteyteen? Onko kyseessä vain yksityishenkilön mielipide vai kallistuuko myös Shakkiliitto tuohon määrittelyyn? Kysymyksiä, kysymyksiä, mutta niin vähän aikaa.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 02 Marras 2017 16:16

Luen Maailman shakkiliiton FIDE:n presidentin Kirsan Iljumzinovin tuoretta haastattelua Suomen shakkiliiton sivuilta. Iljumzinov on ollut Venäjän Kalmukian kovaotteinen johtaja aikanaan, oligarkki, Putinin ystävä ja kertonut vierailuistaan ulkoavaruudessa muukalaisten vieraana. Hän on Yhdysvaltain pakotelistalla suhteistaan Syyrian johtoon. Maailmanmestari ja tunnettu ihmisoikeusaktivisti Garry Kasparov yritti haastaa tämän ristiriitaisen Kansainvälisen shakkiliiton presidentin, mutta FIDE pysyi Iljumzinovin käsissä. Aikanaan hänet ensimmäisen kerran valituksi tultuaan puhuttiin lahjuksista.
Moskovan Kirjailijoiden talolla 16.10. tehdyssä Pekka Kauppalan täysin kritiikittömässä haastattelussa herra Iljumzinovia käsitellään kunnioittavasti, parhaassa suomettuneisuuden hengessä alamaisesti ja pokkuroiden.
Herra Iljumzinov on tulossa Suomessa pidettävään suomalais-ugrilaiseen turnaukseen tässä kuussa. On hienoa, että on suomalais-ugrilaista shakkia. Mutta kun sen takuumiehenä on tällainen tyrannioita palveleva herra, tulen kiertämään turnauksen niin kaukaa kuin mahdollista Suomen shakkiliiton jäsenenä ja aktiivipelaajana.
Olen tyrmistynyt tällaisesta pokkuroivasta yhteistyöstä Kirsan Iljumzinovin kanssa, vaikka hän on Maailman shakkiliiton presidentti. Toivon että Suomen shakkiliitto noudattaisi hänen kanssaan erittäin pidättyväistä linjaa.

Aleksi Olander
Viestit: 382
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 02 Marras 2017 16:55

Veljeskansaottelu on suomalais-ugrilaisten kansojen yhteinen urheilutapahtuma, eikä Suomen Shakkiliitto ota mitään poliittista kantaa Kirsanin toimintaan. Haastattelu on yksityishenkilön tekemä, ja monet sanamuodot sopivat paremmin venäläiseen keskustelukulttuuriin, kuin suomenkieliseen litterointiin.

Kirsan ei ole tapahtuman takuumiehenä tai missään muussakaan roolissa tapahtumajärjestelyissä, vaan tapahtuma on Suomen Shakkiliiton ja suomalais-ugrilaisten alueiden vastuuhenkilöiden kanssa sataprosenttisesti järjestetty. Suomen Shakkiliitto on FIDE:n jäsen ja jos FIDE:n presidentti tulee tapahtumaan, niin otamme hänet vastaan ja olemme valmiita keskustelemaan hänen kanssaan shakista - mitään syvällisempää yhteistyötä ei ole taustalla.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 02 Marras 2017 18:37

Shakkiliiton työntekijän tekemää haastattelua, joka julkistetaan Shakkiliiton etusivulla on vaikea tulkita yksityishenkilön tekemäksi haastatteluksi.

Shakkiliiton niukan tiedottamislinjan vuoksi kiinnostaa myös kokouksessa mainittu viisinumeroinen rahoitus Fortumilta. Toivottavasti tällä ei ole yhteyttä näihin Venäjä-kontakteihin.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 02 Marras 2017 19:28

Olen aivan samaa mieltä Risto Tuomisen kanssa. Vierailua tuskin enää voi perua, mutta olisi tärkeää, että Shakkiliitto ei nyt millään lailla tulisi liitetyksi siihen korruptioiden vyyhteen jota tämä presidenttimme edustaa. Toivon hyvin tiukkaa pidättyvyyttä ja tiedotuksen pitäisi hoitaa asia siten, että asiasta tulisi mahdollisimman vähän vaurioita. On sietämätön ajatus, että avoimen yhteiskuntamme ehdoilla toimiva hieno liittomme millään lailla yhdistettäisiin harmaan alueen puuhiin.

Aleksi Olander
Viestit: 382
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 02 Marras 2017 19:51

Tarkoitin lähinnä sitä, että yksittäisiin "kunnioitettu" yms. sanoihin ei kannata puuttua tai tulkita Shakkiliiton kannan olevan erityisen kunnioittava tässä tapauksessa. Haastattelu on Shakkiliiton työntekijän tekemä, mutta haastattelun kysymykset ja sanamuodot ovat haastattelijan itse valitsemia ja venäläisen, hyvinkin kohteliaan keskustelukulttuurin mukaisia.

Suomen Shakkiliitto on viimeksi ottanut kantaa kansainväliseen shakkipolitiikkaan vuoden 2014 FIDE:n vaaleissa ja silloin kokonaisuutta kriittisesti tarkastellen, kuten toimintaan jatkossakin.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 02 Marras 2017 20:16

"Te, arvoisa Kirsan Nikolajevitš harkitsette tällä hetkellä vakavasti tulemista Suomen urheiluopistossa Vierumäellä pidettävään suomalais-ugrilaiseen juhlaturnaukseen 17.–19.11.2017. Kertokaa, olkaa hyvä, mihin perustuu päätöksenne, että mainittu turnaus on riittävän tärkeä tapahtuma sille, että Fiden korkeasti kunnioitettu päämies saapuisi nostamaan sen arvoa osanotollaan!" Tämä on kyllä sellainen bysanttilainen helmi, jota harvoin näkee. Olisikohan nämä kysymykset sittenkin tehnyt haastateltava.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 03 Marras 2017 00:39

Kun luin Pekka Kauppalan Iljumzhinov-haastattelun, olin heti varma, että ystäväni haki sarkastista ilmaisua. Pyydän anteeksi, jos erehdyn. Lukemattomat ylisanat, ja tietyt heti perään tulevat kölinallevedot, eivät mielestäni jätä paljon tulkinnanvaraa.

Näin haastattelu oli mahdollista tehdä, ainakin näin.

Siitä ei ole apua, että kaikissa FIDEn vaaleissa koko todellinen shakkimaailma äänestää toisella tavalla, kun jokaisella liitolla on sama yksi ääni, ja siis Venäjällä, Saksalla, Ukrainalla, USA:lla on sama kuin Andorralla, Neitsytsaarilla, Bolivialla, Uruguaylla. On turha peitellä sitä tosiasiaa, että monien maiden äänet ovat yksinkertaisesti ostettuja. Näin on ollut vuodesta 1982 lähtien, tai viimeistään 1986. Tämä on suora seuraus siitä, että Euwe 70-luvulla presidenttinä ollessaan kasvatti jäsenmäärää valtavasti - karkean muistikuvani mukaan niitä oli runsaat 60, tuplautui muutamassa vuodessa - ottamalla kaikki kehitysmaat tuosta vaan mukaan. Ajatus oli varmasti hyvä eli vilpitön, mutta kuten Euwea tukenut Karpov on sanonut, he eivät osanneet kuvitella mihin se johtaisi. Siihen aikaan koko Afrikassa oli vähemmän pelaajia kuin minun kaupunginosassani, vain vähän liioitellen, mutta yht'äkkiä enemmän äänivaltaa kuin Euroopalla. Karpovilla oletettavasti oli Neuvostoliiton hyväksyntä - hän oli kyllä maailmanmestaruusaikanaankin melko omapäinen ja vahvatahtoinen, myös NL:n tahtoa vastaan, mitä ei oikein haluta muistaa, mutta tuskin näin isossa asiassa - mutta lopputulos oli päinvastainen. Ehkä NL ei osannut ennakoida vaikutusvaltansa heikkenemistä.

Se saavutettiin, että esimerkiksi Afrikassa pelaajamäärä on noussut valtavasti, ja siksi heillä pitää olla vastaava sananvalta. Kun yli 30 vuotta olen FIDEn asioita seurannut, olen vakuuttunut siitä, ettei näin ole käynyt. Viittaan mainitsemaani ostamiseen. (Sivuhuomautuksena haluan ottaa itselleni pienen siivun kunniaa siitä että kansainvälinen tehtäväshakkiliitto itsenäistyi. Huomautin sekä Suomen edustajalle että muutamalle muulle, jotka sinisilmäisyydessään eivät sitä olleet tajunneet, että vuoden 2006 organisaatiomuutos olisi tehnyt tehtäväliitosta epäitsenäisen, ja niin meillä voisi olla tulimaalainen puheenjohtaja. Näin nimittäin on FIDEn puheenjohtaja suoraan palkintovirkoina nimennyt joihinkin komissioihin. Kyllä jotkut muutkin tämän käsittääkseni tajusivat. Pyydän anteeksi Tulimaalta.)

Olen varma, että mikäli äänimäärät olisivat edes joten kuten pelaajamääräpainotettuja, vaikkapa Panu Laine voittaisi puheenjohtajavaalin mennen tullen Iljua vastaan. Ja onhan Fridrik Olafssonkin vielä elossa, mutta mahtaneeko hän enää uudestaan viitsiä & jaksaa... mutta hyviä nimiä löytyy myös Pohjoismaiden ja Euroopan ulkopuolelta.

Joose Norri

P.S. En malta olla mainitsematta lempiesimerkkiäni jälleen kerran. Dubaissa 1986 puheenjohtajavaalissa olivat vastakkain istuva Campomanes ja Lincoln Lucena. Jossain vaiheessa Campon johdolla - hän oli siis ollut pressa vuodesta 1982 - päätettiin, että FIDE voi tukea köyhien maiden delegaattien matkakustannuksissa (tähän löytyvät dokumentit netitsekin helposti, vaikka siinä muodossa ne eivät olekaan virallisia). No, köyhä Espanja (lue Toran) sai ilmaiset liput ja ylläpidon, rikas Portugali (lue Durao) ei saanut... ei tarvinne kertoa, kumman riveissä kuka oli. Varmuuden vuoksi teen selväksi, etten voi todistaa, että portugalilaisetkin olisivat pyytäneet. Minulla on vain suullinen lausunto. En siis väitä, että mitään asiatonta olisi tapahtunut. Durao on kuollut.

Jälkikäteen tulee melkein ikävä Campomanesta,, hän sentään rakasti shakkia, täysin aidosti, kun taas Iljumzhinov...

Chessbullero
Viestit: 51
Liittynyt: 14 Marras 2016 08:53
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LeppSisu

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Chessbullero » 03 Marras 2017 12:24

Minulle tuli Pekan jutusta heti mieleen 70-luvun parhaat suomettumisvuodet.
Oli aika nöyristelevä ote jutussa.

Tasapeli
Viestit: 107
Liittynyt: 09 Syys 2011 18:31
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Kunnioitettu herra presidentti

Lukematon viesti Kirjoittaja Tasapeli » 03 Marras 2017 18:38

Risto Tuominen kirjoitti:Shakkiliiton niukan tiedottamislinjan vuoksi kiinnostaa myös kokouksessa mainittu viisinumeroinen rahoitus Fortumilta. Toivottavasti tällä ei ole yhteyttä näihin Venäjä-kontakteihin.
Haastattelua enemmän kiinnostaa juuri tämä Riston mainitsema asia, mitä on luvattu vastineeksi?

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Sampsa Nyysti, Seppo Karasmäki ja 63 vierailijaa