XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Kerro seikkailuistasi shakin parissa
Niki Paajala
Viestit: 237
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 21 Tammi 2014 00:36

(Kävin viime kesänä Saksassa turnaamassa. Alun perin oli tarkoitus tehdä reissusta juttu Suomen Shakkiin, mutta sen valmistuminen venyi ja venyi. Päätin lopulta naputella jutun sitten tänne, jossa ei ainakaan tarvitse pelätä deadlinen umpeutumista. Täysin valmista ei ole vieläkään, mutta eiköhän se tässä muotoudu.)

Nimeään parempi hompurilainen, osa 1

Hollannin matka (SS 6/2012) jäi uusimatta aikatauluongelmien vuoksi, mutta kun ulkomailla shakkaaminen kiinnosti, niin löysin tilalle FIDEn turnauskalenterista touko-kesäkuun vaihteessa Saksan Bad Homburgissa pelattavan Rhein-Main-Open-turnauksen. Muut pässit eivät tällä kertaa päässeet mukaan, mutta reitti oli sen verran helppo, että uskalsin lähteä matkaan yksinkin. Bad Homburg on mineraalivesistään, kylpylöistään ja kasinostaan tunnettu hieman yli 50 000 asukkaan kaupunki. Lufthansa kuljetti suht edullisesti Frankfurtiin, jonka lentoasemalta oli noin puolen tunnin ja yhden vaihdon lähijunamatka perille. Taksimatka olisi ollut ehkä viidenkympin luokkaa, juna maksoi reilun 4 €. Remontissa olleelta rautatieasemalta hotellille oli pari kilometriä ja hotellilta pelipaikalle saman verran. Paikallisbussejakin olisi kulkenut, mutta ajattelin, että kävellen sekä näkee maisemia vähän paremmin että ehtii aamuisin herätä sopivasti. Sää ei ollut yhtä lämmin kuin Maastrichtissa vuotta aiemmin, mutta isommilta sateilta onneksi vältyttiin.

Kuva
Omakin kone olisi ollut tarjolla, mutta päätin tällä kertaa lentää kansan seassa.


Rhein-Main-Open järjestettiin 16. kertaa. Ensimmäinen turnaus pelattiin Wiesbadenissa, seuraavat viisi Frankfurtissa ja Bad Homburg isännöi turnausta nyt kymmenennen kerran. Ohjelmassa oli seitsemän kierroksen sveitsiläisturnaus kahdessa ryhmässä, joista A oli avoinna kaikille ja B alle 2000-lukuisille. Alkurankingini A-ryhmän 132 pelaajan joukossa oli 82., joten kovin isoa pistesaalista ei varmaankaan olisi luvassa. Ykkösrankattu oli sadan pisteen erolla mm. Karpovin avustajana aikanaan toiminut Vladimir Epishin.
Kuva

Hänen jälkeensä tulivat kaksi kansainvälistä mestaria ja veteraanisuurmestari Vlastimil Hort, joka kohtasi ensimmäisellä kierroksella turnauksen toisen suomalaisosallistujan, Torvald Permanin. Peliaika oli tuttu 90 minuuttia 40 siirtoon, jonka jälkeen 30 minuuttia lisää ja lisäksi ensimmäisestä siirrosta lähtien 30 sekunnin inkrementti pelin loppuun saakka. Ensimmäinen kierros pelattiin keskiviikkoiltana. Torstaina oli kaksi peliä, perjantaina yksi, lauantaina kaksi ja viimeinen peli sunnuntaina. Perjantaina oli aamupäivän ohjelmassa lisäksi maksullinen suurmestarisimultaani, jonka tänä vuonna antoi Hort. Simultaaniin osallistui 23 pelaajaa, jotka saalistivat kaksi tasapeliä ja yhden voiton.

Kisojen virallinen hotelli on Parkhotel Bad Homburg, josta minullakin oli aluksi huone varattuna. Vaihdoin majoituksen halvempaan vaihtoehtoon huomattuani wlan-yhteyden maksavan 15 euroa per 24 tuntia, joka viiden päivän reissulle on jo kohtuullisen suuri kuluerä. Hotel Haus Daheim oli melko tarkalleen saman matkan päässä pelipaikalta, mutta pienempi ja halvempi (~62 € per yö sisältäen aamiaisen ja wlanin), joskin myös vähän nuhjuisempi. Budjettihuoneeni lukko takkuili kertaalleen enkä saanut sitä omin neuvoin auki - tällä kertaa olin sentään huoneen ulkopuolella enkä lukittuna sisälle, kuten Limburg Openin WC-tiloissa – mutta paikalle kutsuttu isäntä/monitoimimies sai pienen säädön jälkeen oven auki. Keräsin kamani ja lähdin pelipaikalle. Lukko korjattiin sillä välin eikä tuottanut loppumatkan aikana enää ongelmia.

Pelipaikka, Bürgerhaus Kirdorf, täytti tehtävänsä mainiosti. Salista ei loppunut happi, tilaa oli syvyyssuunnassa kohtuullisesti ja leveyssuunnassa hyvin. Ulko-ovien lähellä oli toisinaan hieman meluisaa, mutta suurta haittaa siitä ei koitunut. Kärkipöydät oli sijoitettu ikkunaseinustalle rauhallisemmille paikoille, mutta lautojen ääreen kokoontui toki etenkin myöhemmillä kierroksilla yleisöä seuraamaan tapahtumia.

Kuva

Pelaajamäärä oli etukäteen rajattu 224 osallistujaan. Joka laudalla oli puiset pelivälineet ja DGT XL -kello. Livelautoja ei ollut käytössä. Tilanne- ja pariprintit ilmestyivät ajallaan pelisalin ulkopuolelle ilmoitustauluille. Parikortit tulivat pöytiin, alkuperäiset pöytäkirjat jätettiin järjestäjille ja kopiot jäivät itselle. Pelipaikan yhteydessä oli pieni baari-kahvila-ravintola, jonka vuoksi omien vesi- tai limupullojen tuominen paikalle oli kielletty, mutta en tiedä, miten aktiivisesti kieltoa valvottiin. Kännykät, tietokoneet, tabletit ja vastaavat piti pitää suljettuina salin lisäksi myös käytävillä ja analyysitiloissa, koska järjestäjät ”eivät halunneet joutua keskustelemaan tai kyselemään”. Turnaus tuli täyteen jo pari viikkoa etukäteen, joten vuoden 2014 turnaukseen haluavan kannattaa ilmoittautua ajoissa, joskin tämän vuoden turnaus on suomalaisittain vähän kurjasti juhannusviikolla. Osallistujalistaa ja muita infoja voi tutkailla turnauksen sivulla.

Kuva
Ensimmäisellä kierroksella tuli vastaan 2241-eloinen Roland Schmid. Hän pelasi avauksen aika löysästi ja voitinkin sotilaan 20. siirron paikkeilla. Lopussa minulle tarjottiin voittoakin, mutta en matkaväsymyksen tai jonkun muun syyn vuoksi osannut laskea suht helppoa oikeaa jatkoa.

Kuva

Viimeiset siirrot ovat olleet 35. Qxe7 Re8 ja nyt pitäisi vain löytää 36. ?

No, enpä sentään aloittanut viimevuotiseen tapaan kahdella nollalla. Valtaosa pelaajista oli saksalaisia, mutta seassa oli muutama norjalainen, espanjalainen ja venäläinen. Omat vastustajani olivat tällä kertaa kaikki isäntämaan edustajia. Toisella kierroksella pidin torniloppupelissä suht helposti tasapelin sotilasta vähemmällä 2180-eloista hieman vanhempaa herraa vastaan. Kolmannella kierroksella tuli vastaan 16-vuotias 1958-eloinen, jota vastaan sekoitin perinteiseen tapaan siirtojärjestyksen ja hävisin pian vastustajan näppärän kvalinuhrauksen jälkeen. Sittemmin kaveri näyttäisi nostaneen lukuaan 80 pisteellä, joten alirankkauskutinani oli oikeassa. Koska perjantaina olisi simultaanin vuoksi ohjelmassa vain iltapäiväpeli, oli tarkoitus käydä torstaina kaupassa ja viettää jonkin sortin turisti-iltaa, mutta Pyhän ruumiin juhlapäivän (”Corpus Christi”, sikäläisittäin Fronleichnam) vuoksi kaupat olivatkin kiinni koko päivän. Tämän olisi voinut tietysti selvittää etukäteenkin, mutta eipä tullut mieleen... Juhlapyhä näyttää osuvan turnauksen kanssa samaan ajankohtaan myös vuonna 2014, mikä vinkattakoon näin etukäteen matkaan mahdollisesti lähteville. Netflixkään ei hotellin internetillä toiminut, koska IP-osoite oli tietysti saksalainen eikä palvelu ole siellä käytössä, joten taisin paremman puutteessa jopa vähän tutkailla shakkia illalla.

Kolmen kierroksen jälkeen kasassa oli yksi piste. Seuraava vastustajakin tulisi olemaan minua alemmaksi rankattu juniori, joten olisi syytä ottaa mustilla voitto, jotta reissu ei mene aivan plörinäksi. Perman oli hävinnyt Hortille. Toisen tappion jälkeen tuli voitto, joten myös hänellä oli 1/3.
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Niki Paajala
Viestit: 237
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 22 Tammi 2014 00:40

Osa 2

Perjantaina kävin sitten hoitamassa turistiasioita pienellä shoppailukierroksella ja postikorttien lähettelyllä. Kylpylöineen ja muine hoitoloineen kaupunki on ehkä enemmän hieman vanhemman väen tarpeita palveleva. Keskustassa ei ainakaan viikonloppuiltana näkynyt juuri nuorisoa, ainoa yhtään isompi porukka tuli vastaan rautatieasemalla sunnuntaina lähtiessäni pois.

Kuva
"Asema on paketissa."

Kävelykadulla oli ravintoloita, kahviloita ja pieniä ostoskeskuksia sen verran, ettei nälkä ehtinyt tulla tai kovin kauas tarvinnut hotellilta lähteä. Perjantaina paikalla oli EuroChess.de myyntipöydän kera. Pläräilin kirjoja, mutten tällä kertaa löytänyt oikein mitään ostamisen arvoista. Lautoja, nappuloita tai kelloja en viitsinyt tällä kertaa lähteä rahtaamaan Suomeen saakka, vaikka hinnat vähän kotimaata edullisempia olivatkin.

Kuva
Nokkelasti nimetty keittoruokala jäi tällä kertaa testaamatta.

Pelasin kehnosti mm. luovuttaen mustilla keskustakontrollin täysin pois (dxc5 ja exf4 toisiinsa yhdistettynä eivät ole ihan paras mahdollinen valinta) ja olin häviön partaalla, kunnes vastustaja salli kuvan asemassa pienen taktisen jipon, jolla pelin oikeudenmukainen lopputulos olisi ollut tasapeli, mutta kaveri romahti henkisesti ja tyri asemansa lopulta häviöksi saakka.
Kuva
Viimeisin siirto on sotilaan lyönti Nd3xc5, jonka sijaan esim. exd5 olisi saanut harkitsemaan vahvasti jo luovutusta. Nyt onnistuu vielä tasoitus.

Kehittyviä junioreita vastaan pelaaminen ei aina ole kovin palkitsevaa, kun luvut ovat selvästi taitotasoa jäljessä. Toisaalta yllätystilanteissa vaadittava henkinen kantti ei ehkä ole ehtinyt vielä kehittyä ja parkkiintua, joten vähän vastalahjojakin saattaa saada. Molemmat pelasivat lopussa useamman epätarkan siirron, mutta piste tai sen osat eivät kuitenkaan olleet enää vaarassa vaihtaa omistajaa. Väliaikatilanne siis 2/4. Epishin oli neljän kierroksen jälkeen ainoa maksimisti, mutta puolen pisteen päässä vaani 9 pelaajaa. B-ryhmässä kahdella pelaajalla oli 4/4.

Lauantain aamupalalla hoksasin lopulta, että ainakin yksi toinenkin turnaukseen osallistuva pelaaja asuu samassa hotellissa. Yli 60-vuotias ja hieman yli 2000-eloinen espanjalainen oli hävinnyt toisen kierroksen pelinsä matkapuhelimen soitua avausvaiheessa. Täysi vahinko tietysti, jota hän hetken aikaa yritti ponnettomasti selitellä, mutta mikään ei tietenkään auttanut, vaan nolla ilmestyi sarakkeeseen. Saksalainen tehokkuus ja jämäkkyys oli valtaosin voimassa ja läsnä turnauksen aikana, mutta ensimmäisen kierroksen alku myöhästyi parillakymmenellä minuutilla ilmeisesti tulostinongelmien vuoksi. Häiriötilanteita ei ainakaan minun pelieni aikana esiintynyt ja salista poistuttiin pelin jälkeen melko rivakasti joko analyysitiloihin tai kahvilan puolelle.

FIDEn vahvuuslukusivujen mukaan lauantain aamupelin vastustaja oli pitänyt useamman vuoden taukoa välissä ainakin elopeleissä edellisten kirjausten löytyessä vuodelta 2005, mutta 2075-eloinen vastustaja oli kuitenkin tehtäviensä tasalla. Jo tyypilliseen tapaan olin kehnommalla puolella, laskeskelin vähän väärin ja kuvittelin ennen siirtojen täyttymistä saavani asemasta jopa jotain irti d6-vaparilla, mutta käytännössä olinkin matissa. 2/5 ja ainoa voittopeli oli vastustajan tyrimisen ansiota, joten parempiakin turnauksia on ehkä tullut pelattua...

Iltapelin 1899-eloinen vastustaja valitsi Birdin avauksen, joka Storchille eli Haikaralle sopii nimensä puolesta varsin hyvin. Kaveri vaikutti jotenkin hermostuneelta ja ehdotteli pariin otteeseen tasapeliä. Minulla oli kaksi sotilasta enemmän, mutta ne olivat eristettynä kaksarina e-linjalla ja nappieni yhteispeli oli heikommalla tolalla kuin vastustajan. En kuitenkaan nähnyt mitään välittömiä uhkia, joten jatkoin pelaamista. Ilotulittelun jälkeen laudalle jäi asema, jossa minulla oli ratsu ja kolme sotilasta vastustajan ratsua ja kahta vastaan. Tasanhan se sitten päättyi aika pian. Syy hermoiluun ja kiirehtimiseen selvisi pelin jälkeen: Saksan jalkapallocupin finaali Bayern Münchenin ja Stuttgartin välillä pelattiin lauantai-iltana. Peli oli kuitenkin ollut sen verran monimutkainen, että tutkailimme sitä hetken aikaa analyysitiloissa, jonka jälkeen vastustaja poistui baarin puolelle seuraamaan toista puoliaikaa. Minä lähdin hotellille ja näin matkalla jonkin pikkukuppilan ohi kulkiessani, kuinka Bayern siirtyi jo 3-0 johtoon. En huomannut kysyä, kumman kannattajia mies oli eikä seuraavan päivän kehonkielikään kertonut suurista tunteista suuntaan tai toiseen. Hotellille päästyäni etsin pelin telkkarista, ja Stuttgart kavensi melkein heti tv:n avattuani. Tekivät vielä toisenkin maalin, mutta eivät paikoista huolimatta päässeet rinnalle asti.

Epishin joutui tyytymään tasapeleihin 5. ja 6. kierroksella nuoria KvM-vastustajia vastaan. Ennen viimeistä kierrosta turnauksen johdossa oli nuori FM J-C Schröder, joka oli ensimmäisellä kierroksella pelannut tasan hieman alle 2000-eloisen vastuksensa kanssa, mutta voittanut sen jälkeen viisi peliä putkeen. Hän pelasi Epishiniä vastaan. Viidessä pisteessä olivat parikymppinen KvM Anastasia Savina, ahkerasti Euroopan turnauksia kiertävä norjalainen Torbjørn Ringdal Hansen, saksalainen FM Karabalis sekä varsinainen yllättäjä, turnauksen aikana kaksi kerrointa lukuaan nostanut 2073-lukuinen Schupp.

Perman oli ottanut peleistään 2,5/3 ja kohtasi viimeisellä kierroksella 2136-lukuisen makedonialaisen. Minun vastustajani oli 1825-vahvuinen ja pistesaaliini vain 2,5/6, joten pieni pakkovoiton paikka oli edessä. Mustilla kasassa oli 2/3, mutta valkeilla vain 0,5/3. Viimeisessä pelissä "sain" valkeat. Avauskäsittely oli aika omalaatuinen, sillä peli alkoi 1. e4 c5 2. Nc3 a6 3. g3 b6. Voisi sanoa, että keskipelissä ratsuni oli vastustajan lähettiä parempi:
Kuva

Lopulta vastustaja syötti tai uhrasi - en ole ihan varma kumpi - sotilaan yrittäessään päästä sisälle asemaani, mutta sain uhat torjuttua ja voitin ratkaisevan kvalin, kun hän joutui torjumaan mattiuhkauksia. Sain siis 50 prosenttia kasaan, mutta en varsinaisesti kovin solidien esitysten jälkeen. Alkuranking parani parilla pykälällä, kun olin lopputuloksissa sijalla 73. Elopisteitä jäi taskuun kokonaiset neljä. Perman hävisi viimeisen pelinsä ja oli 75.

A-ryhmän kärkiparit olivat Karabalis-Hansen ja Schupp-Savina mustien nappuloiden ollessa molemmissa peleissä voitokkaita. Schröder sai myös Epishiniltä tasapelin, joten hän jakoi voiton Savinan ja Hansenin kanssa viimeksi mainitun noustessa vertailuvoittajaksi. Ensimmäisenä vertailuna käytettiin kumulatiivista pistemäärää, toisena Buchholzia. B-ryhmän voitti Sören Keßler 6 pisteellä, toista sijaa jakoi 5,5 pisteellä viisi pelaajaa.

B-ryhmässä pelasi suurehko määrä lapsia ja nuoria. Nais- tai tyttöpelaajia oli 12, kun A-ryhmässä heitä oli vain 3. Rating-palkintojen lisäksi rahaa saivat kolme parasta junioria ja senioria sekä kolme parasta nelihenkistä joukkuetta. En jäänyt seuraamaan palkintojenjakoa, koska paluulentoni lähti samana iltana. Jouduin jälleen turvatarkastuksessa tutkittavaksi, vaikka tällä kertaa muistin ottaa vyönkin pois. Ehkä Frankfurtin laitteet ovat Helsinki-Vantaata vainoharhaisemmat? Tuliaisostoksia lentokenttäkaupan puolella tehdessäni silmäniloa toivat pelireissulla olleet nuoret pelottavan pitkäkoipiset liettualaiset koripalloneidit. Paluumatka sujui jouhevasti, matkatavarat tulivat ajoissa ja ehdin niukin naukin vielä Helsingin päässä vaihtobussiinkin.

Jos juhannuksen käyttäminen shakkaamiseen ei haittaa, voin lämpimästi suositella turnausta. KvM- tai SM-kiinnityksiä ei vähäisen tittelipelaajamäärän vuoksi täällä pääse tekemään, mutta muuten vastusta luulisi löytyvän tarpeeksi. Saksaa osaamattomanakin pärjäsin reissussa riittävän hyvin. Järjestäjistä ainakin kaikki ne, joiden kanssa keskustelin, puhuivat englantia. Muista paikallisista pääsääntöisesti nuoremmat paremmin ja vanhemmat hieman kehnommin, mutta mitään kielimuuritilanteita ei päässyt syntymään.
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 435
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 22 Tammi 2014 17:21

Moro!

Kiitos Niki mielenkiintoisesta jutusta! Nykyisten kohtuuedullisten - ainakin Euroopassa - matkakustannusten takia on ulkomailla pelaaminen hyvä lisä kotimaisiin turnauksiin. Uskon, ettei se ole pois kotimaisesta pelaamisesta, vaan päimvastoin lisää ehkä osin hiipunutta intoa tuttuihin turnausympyröihin. Hauska huomata muuten taas kerran, kuinka turnausjärjestäjien ongelmat ovat globaalit, kuten se, ettei printteri toiminut....kokemusta minulla on siitä(kin) ongelmasta.

Terv.

Jaska

Niki Paajala
Viestit: 237
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 22 Tammi 2014 23:31

jamafi kirjoitti:Moro!

Kiitos Niki mielenkiintoisesta jutusta! Nykyisten kohtuuedullisten - ainakin Euroopassa - matkakustannusten takia on ulkomailla pelaaminen hyvä lisä kotimaisiin turnauksiin. Uskon, ettei se ole pois kotimaisesta pelaamisesta, vaan päimvastoin lisää ehkä osin hiipunutta intoa tuttuihin turnausympyröihin. Hauska huomata muuten taas kerran, kuinka turnausjärjestäjien ongelmat ovat globaalit, kuten se, ettei printteri toiminut....kokemusta minulla on siitä(kin) ongelmasta.

Terv.

Jaska
Kiitos! Maailmanlaajuinen peli, mutta samoihin pulmiin törmää kaikkialla. En pelannut itse asiassa viime vuonna yhtään viikonlopputurnausta kotimaassa, mutta se oli ennemmin kyllä ihan sattumaa ja kehnoihin JSM-otteisiin tuskastumista. Tänä vuonna sekin tilanne korjaantunee ainakin parin turnauksen osalta. Ulkomaillekin saatan suunnata taas kesällä, mutta se riippuu vielä monesta asiasta - kesälomia ei ole lyöty lukkoon, matkarahojen olemassaoloa ei tiedä vielä jne jne. Harkinnan alla ovat ainakin vanhat tutut Limburg Open Maastrichtissa (6.-9.6.) ja tämä RMO 18.-22.6. Myös Open Teplice 14.-22.6. voisi olla vaihtoehto. Todellinen teräsmieshän pelaisi ensin Limburgissa, lentelisi äkkiä kotiin avointa SM-turnausta varten ja lähtisi heti sen jälkeen Saksanmaalle...
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Jari Järvenpää
Viestit: 756
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 23 Tammi 2014 14:35

Nikiltä Ihan mielenkiintoinen juttu oli tuosta turnauksesta. Näitä on yleensä mukava lukea.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 435
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: XVI Rhein-Main-Open 29.5.-2.6.2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 23 Tammi 2014 19:10

Moro!

Nikille ja muille tiedoksi, että tämä www.schach-prag.cz turnaus oli myös mukava ja mielestäni myös tosi edullinen. Lisäksi vielä keskellä kaunista Prahaa. Hinta on 7 yötä, n. 380€, hyvätasoinen hotelli aamiaisella, sisältää turnauksen osanottomaksun, paljon oheisohjelmaa, mm. jäähyväisillallisen, viime vuonna ajellimme paatilla pitkin Moldauta ja söimme hyvn, kuljetukset kentältä/kentälle ja ERITTÄIN ystävälliset kisaemännät ja -isännät. Turnmauksia on vieläpä erilaisia, ja kolmena viikkona, joten tarjontaa riittää. Oheisohjelman takia myös bändärille riitti toimintaa(vihje, jos puoliso sanoo, ettei siellä ole mitään tekemistä minulle, ainakin meillä Rouva kiitteli).

Turnauksen kotisivulla voi tarkkaavainen lukija tunnistaa simultaanissa GM Sergei Kasparovin vasemman olan takana ankarasti miettivän suomalaisen, viimeisten joukossa jouduin luovuttamaan!

Terv.

Jaska

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija