Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.2010

Vanhat hallituksen tiedottet, niistä käyty keskustelu yms.
Tuomo Halmeenmäki
Viestit: 97
Liittynyt: 27 Touko 2010 07:01

Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.2010

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuomo Halmeenmäki » 08 Joulu 2010 08:01

Suomen Shakkiliitto käsitteli eilisessä kokouksessaan mm. seuraavia asioita:
- Lisenssipelaajien määrä on kasvussa, ja tänä vuonna päästään jo vuoden 2007 tasolle.
- Taloustilanne näyttää tämän vuoden osalta kohtuulliselta. Ainakaan alijäämää ei syntyne.
- Nimettiin Heimo Valkama matkanjohtajaksi ja Tapio Salo valmentajaksi koululaisten PM-kisaan.
- Myönnettiin valmennusstipendit vuodelle 2011: Daniel Ebeling, Dimitri ja Irina Tumanov sekä Eero Valkama 500 e; Jani Ahvenjärvi ja Henri Torkkola, Gabriela, Mikaela ja Mariela Ebeling, Jani ja Tomi Eränne, Tomi Kugappi, Dennis Liu sekä Qiyu Zhou 250 e.
- Hyväksyttiin Suomen Cupin kilpailukutsu pienin tarkennuksin. Cupin ensimmäinen ottelu (kullekin joukkueelle) on lisenssivapaa.
- Hyväksyttiin koulupiirikilpailujen alustava kilpailukutsu.
- Keskusteltiin aloitteesta, joka koski joukkueblixtien lisenssivapautta (tai lisenssin sisältymistä osallistumismaksuun), mutta todettiin, että ehdotus ei toistaiseksi anna aihetta jatkotoimiin.
- Päätettiin avata Shakkifoorumille Vuoden pelaaja -äänestys.
- Käsiteltiin ulkomaalaisten pelaajien kansallisten kilpailukieltojen voimassaoloa Suomessa. (Joku tämän asiakohdan aikana paikalla ollut hallituksen jäsen voinee lyhyesti kertoa, mikä oli keskustelun lopputulos.)

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 08 Joulu 2010 10:04

Hallitus päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen, että tällä tietoa sillä ei ole aihetta siirtää muualla annettuja kansallisia kilpailukieltoja sovellettavaksi suoraan omiin kilpailuihimme. Keskustelu asiassa oli monipolvista, mutta tämä jäi minusta lopputulokseksi. Eikö se näin mennyt?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Joulu 2010 12:10

Hyvä. Nyt kun asia on virallisia kanavia pitkin käsitelty, voin kertoa oman näkemykseni JSM-toimikunnan osalta tuleviin pelikausiin. Sekä toimikunnassa että vapaamuotoisessa keskustelussa shakkiväen kanssa turnausten lomassa on ollut esillä kaudesta 2011/12 alkaen sellainen vuosittainen sääntökohta jossa...

"Pelaaja joka saa Fiden jäsenjärjestön alueella kilpailukiellon ja se tulee tietoon myös Suomen Shakkiliitolle, on automaattisesti kilpailukiellossa myös JSM-sarjoissa sekä JSC:ssä eli Suomen Cupissa vastaavan ajan verran."

Tämäntapainen lausuma voisi siis tulla ensi kaudesta alkaen vuosittaisiin erikoismääräyksiin.

Kokonaan toinen asia on tarvitaanko SM-kilpailumääräyksiin vastaavaa tarkennusta joka koskisi sitten kaikkia Suomen mestaruuksia. Teoriassahan joku suomalainen pelaaja voisi riehua maailmalla ja saada jonnekin kilpailukiellon, jolloin myös Suomessa hänelle pitäisi antaa kilpailukielto tai koko touhussa ei ole järkeä.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 08 Joulu 2010 14:19

Ajatusta muualla saadun pelikiellon soveltamisesta voisin kannattaa, mutta vierastan automatiikkaa tässä asiassa. On maita, joissa voisi olettaa pelikiellon tulevan vaikkapa siitä, ettei miellytä rakastettuja johtajia. Mieleen tulee Pohjois-Koreasta Kalmukiaan moniakin valtioita ja niiden shakkiliittoja. Niinpä viime kädessä Suomen Shakkiliiton päätäntävallassa pitäisi yksin olla, kuka pelaa kilpailuissamme. FIDE:n mahdollisia pelikieltoja emme voi tietenkään ylittää, jos sellaisia on. Pelikieltoja ja muita rangaistuksia ei tule jakaa pikaisesti toverituomioistuimissa, vaan asiat pitää perusteellisesti käydä läpi asianosaisia kuunnellen ja tosiasiat selvittäen niissä elimissä, joilla on rangaistusvalta. Tässä tapaus Seemanissa tuntui viriävän kalsean tuntuinen lynkkausmieliala olkoonkin hänen käytöksensä ja tökerö tekonsa tuomittavaa ilman muuta. HS:n urheilutoimitus avitti ikävästi asiassa.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Joulu 2010 22:24

Tässä en tiedä onko kukaan vaatinut juuri Seemanille kieltoa. Säännöissä on silloin aukko, jos pelikiellon saatuaan, voikin pelata toisaalla. Silloin pitäisi pyrkiä parantamaan sääntöjä ellei tapoja voida parantaa.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 905
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 09 Joulu 2010 10:28

Ongelmallinen kohta on Timon ehdottama: "Pelaaja joka saa Fiden jäsenjärjestön alueella kilpailukiellon ja se tulee tietoon myös Suomen Shakkiliitolle, on automaattisesti kilpailukiellossa myös JSM-sarjoissa sekä JSC:ssä eli Suomen Cupissa vastaavan ajan verran."
Esimerkiksi tällä hetkellä on Suomessa joitakin pelaajia pelikiellossa, mutta (luonnollisesti) tätä tietoa ei levitetä eteenpäin yksilönsuojan takia. Samoin varmaan Virossakin on muitakin pelikiellossa olevia, mutta (luonnollisesti) tätä nimilistaa tuskin levitetään Viron rajojen ulkopuolelle. Eli Suomella ei todellakaan ole tyhjentävää tietoa kuka on pelikiellossa vieraassa maassa ja kuka ei ole. Täten vain "uutiskynnyksen" ylittävät tapaukset tulevat Suomen tietoon. Näin ollen luultavasti vain "ilmiantamalla" saamme tietoa kuka on pelikiellossa ja kuka ei. Ja tällöin pitää vielä tarkastaa virallisia kanavia pitkin pitääkö väite paikkansa.

Toivo Pudas
Viestit: 3225
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 09 Joulu 2010 11:32

Nykyään Shakkiliiton pelikiellot ovat julkisia, aikaisemmin ne olivat vain paperisella selolistalla.

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 09 Joulu 2010 20:04

Olin 7.12. paikalla läsnäolo- ja puheoikeuden omaavana (en varsinaisesti päätöksentekovaltaisena), joten voisin ehkä lyhyesti summata käytyä keskustelua. Asiasta keskusteltiin yleisellä tasolla, miten ulkomaisten pelikieltojen tapauksessa tulisi menetellä. Todettiin, että tällä hetkellä mitään automaattisia mekanismeja kansallisten pelikieltojen "siirtämisessä" muihin maihin ei ole olemassa. Tulkitsin keskustelua siten, että kukaan ei sellaista automatiikkaa hallituksessa toivonutkaan, vaan joka tapauksessa päätökset Suomen kansallisista pelikielloista halutaan tehdä Suomessa.

Sitten omaa pohdintaani aiheesta (seuraava pohdinta ei enää referoi tiistain keskustelua): tällaisten ulkomailla saatujen pelikieltojen ulottaminen Suomeen on ongelmallista. Jäsentäisin itse probleemaa seuraavilla vivahteen verran toisistaan poikkeavilla esimerkkitapauksilla:
a) [kansalaisuudeltaan] intialainen pelaaja saa Intiassa kansallisen pelikiellon, ei ole koskaan käynytkään Suomessa
b) intialainen pelaaja saa Intiassa kansallisen pelikiellon, mutta osallistuu säännöllisesti turnauksiin Suomessa (omistaa suomalaisen pelaajalisenssin)
c) suomalainen pelaaja saa omatoimisella turnausmatkalla Intiassa kansallisen pelikiellon
d) suomalainen pelaaja saa Suomen maajoukkuetta edustaessaan Intiassa kansallisen pelikiellon

(Voi olla, että kansallinen pelikielto ei ole realistista kohdassa d, mutta katsotaan mihin ajatus johtaa..)

Ainakaan oma suhtautumiseni näihin tapauksiin ei olisi erityisen yhdenmukaista: tapausta a) en edes viitsisi käsitellä, tapaus d) lienee näistä vakavin, ja sen kohdalla tulee mielestäni eniten kyseeseen pohdinta kilpailukiellosta kotimaassa. Itse en silti toivoisi mitään automatiikkaa edes tapauksessa d, en vaikka rajattaisiin vain EU-alueeseen. Tässä asiassa olen varsin samaa mieltä Sairasen kanssa.

Minulle on esim. tässä foorumikeskustelussa jäänyt epäselväksi, onko toivottu jotain automatiikkaa vai, että hallitus omatoimisesti käsittelisi ulkomailla tapahtunutta insidenssiä vai jotain muuta. Jos joku toivoo automatiikkaa, voisi olla ihan kiinnostavaa kuulla, mihin kaikkiin tapauksiin se mielestänne soveltuisi. a-d? b-d? EU-alue? Fide-jäsenvaltiot? Ongelmaksi voi muodostua myös Sauli Tiitan mainitsema "ilmiantaminen", nythän SKSL ei saa mitään virallista kautta tietoa muiden maiden kansallisista pelikielloista.

terv. Lauri

RKK
Viestit: 135
Liittynyt: 18 Elo 2010 09:11
Paikkakunta: Pyhäjärvi
Seura: SSK

Re: Suomen Shakkiliiton hallituksen kokous 7.12.

Lukematon viesti Kirjoittaja RKK » 10 Joulu 2010 18:38

Kyllä kansallisten liittojen omille pelaajilleen, siis kansalaisilleen antamat pelikiellot pitäisi pääsääntöisesti olla voimassa myös muissa maissa. Pelaajathan ovat kv-liiton jäseniä kansallisen liiton kautta. Jos liitto ei vie tietoa eteenpäin, niin sillehän ei tietenkään voi mitään ja pelaaja voi pelata.

Tapaukset, missä selkeästi rikotaan meidän omia määräyksiä luulisi olevan aika selkeitä. Jos pelaaja saa pelikiellon alkoholin alaisena pelaamisesta, niin eikö se ole kielletty myös Suomen kilpailusääntöjen mukaan. Eli vaikka toisenmaan liitto
ei tuota kilpailukieltoa anna, niin Suomen pitäisi se antaa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa