Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Shakki Suomessa ja maailmalla
arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 08 Loka 2010 08:37

Kysymys herää, koska selolista on ilmestynyt viimeksi silloin vaikka joka viikonloppu, sen jälkeen on pelattu! Samaten tulokset on päivitetty liiton sivulle silloin viimeiksi poislukien JSM. Osan tuloksista löytää kerhojen omilta sivuilta, mutta esim. JärSK:n tulokset on näkynyt vain ryhmien kärkien osalta teksti-tv:n sivuilla. Välillä luulin jo, että syysteemi toimii, kun tulokset oli näkyvillä viimeistään tiistaina samoin kuin uusi selolista. Että sellasta "narinaa" tällä kertaa!

Niki Paajala
Viestit: 236
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 08 Loka 2010 09:01

Puhdasta faktatietoa minulla ei ole, mutta on jäänyt sellainen käsitys että Markkula hoitaa valtaosin sekä teksti-tv:n että liiton sivujen päivitystä (ja selolistan nyt ainakin). FIDEn kokoukset ovat varmaan vieneet ns. vapaa-ajan viime aikoina aika tehokkaasti, mutta eiköhän se (saataviin korvauksiin nähden hämmästyttävän nopea) päivitystahti siitä kohta normalisoidu.
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 08 Loka 2010 10:15

Kysymys onkin juuri siitä, että jos on kiireinen eikä ehdi hoitaa kaikkia asioita niin niitä voi delegoida toisille. Vai onko se niin salaista tai vaikeasti muille opetettavaa, ettei sitä voi sen takia tehdä.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Loka 2010 10:47

Jälleen narinaa melko tyhjästä. Ensiksikin on aivan naurettavaa että selolista julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti, joten väki luulee että se pitää ilmestyä automaattisesti.

Fide julkaisee oman listansa nykyisin joka toinen kuukausi (ennen tietsikoita kerran vuodessa). Siis Suomessa hyvä jakso olisi kerran kuukaudessa, vaikkapa kuukausien 1.keskiviikko (korjauksia ja oikaisuja toki voisi tehdä välillä, mutta itse lista julkaistaisiin vain kerran kuukaudessa, esimerkiksi keskiviikkona).

JSM-tulokset on sovittu toimitettaviksi tietyssä formaatissa selolaskijalle, jotta virheitä tulisi vain yhdestä lähteestä, koska kyseessä on noin 800 pelaajaa kerralla ja vain yksi pelaaja. Lisäksi JSM-kierroksilla on paljon "duplikaattinimisiä" pelaajia tai sitten jotkut pölvästikerhot ilmoittavat pelkän sukunimen ja mahdollisesti mainitsevat tulokset jne.

Jokainen lisädata jonka joko JSM-tuloksien laatijat tai selolaskija joutuu tekemään, vie aina aikaa yksi puute puolesta minuutista jopa viiteen (siis esimerkiksi uusi pelaaja jolla sama nimi kuin selolistalla eikä voida varmentaa mistään tjsp)

Yksi JSM-ilta kestää tuloksien odottelussa "ruuhka-aikana" noin klo 16:sta - 19:ään, jolloin tuloksia tulee aika tasaisesti ja sitten loppuu likimain kokonaan. Viimeiset "uudet" tulokset tulevat 21:een mennessä jonne asti korkeintaan on järkeä päivystää enää s-posteja.

Sen jälkeen alkaa osalla lähettäjistä tuloksien korjaileminen tai nimien korjaaminen tai peräti koko ottelun tuloksen täysi muuttaminen ja varmistelut vievät aikaa ja etenkin vaivaa. Noin kaikki tekevät oman osuutensa pelaajista selolaskijaan ilmaiseksi ja kaikki mahdolliset "lähetit" tässä välissä.

Meissä on joka portaassa varmasti parantamisen varaa. Tänä vuonna tulokset on mahdollista ilmoittaa vain s-postilla josta ilmenee pelaajien koko nimi sekä pelin ja ottelun tulos. Sitten odotellaan tuloksien nopeutumisia nettiin ja selolistaan kun jokainen hoitaa oman asiansa kohtuullisesti.

Rippe

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 08 Loka 2010 11:26

Timo puhuu pelkkää faktaa. Myös FIDE:n julkaisutahti riittäisi selolistalle.

Myöskin seurojen tulostiedotteet näyttäisivät vilisevän virheitä. Esim. 18.9. 2-D JSM-tuloksiin on merkitty 'Hannu P', vaikka pitäisi olla 'Heikki P'. Molemmat henkilöt löytyvät selolistalta, mutta 'Hannu P' on pitänyt n. 20 vuotta pelitaukoa. 3-D tuloksista löytyy 'Lasse', vaikka pitäisi olla 'Lars-Olof'. Kaikki nämä virheet hidastavat selolaskijan työtä.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 08 Loka 2010 12:19

Se vaan ihmetyttää, kuten Timokin totesi epäsäännöllisen säännöllisesti, että jos lista välillä ilmestyy JSM-kierroksen jälkeen ti tai ke, niin nyt se on ilmestynyt viimeksi 14.9. Itseäni ei haittasi vaikka lista ilmestyisi kerran kuukaudessa jos näin on sovittu, sen verran osaan selolaskuriin syöttää tietojani, että näen minne päin luku on menossa. Tulokset kisoista ois kyllä kiva nähdä jo seuraavalla viikolla, koska Suomen Shakissa tulokset ilmestyvät vasta muutaman kuukauden kuluttua. Esitin asiallisen kysymyksen ja tuntuu, että toisilla on kohta herne nenässä kysymyksen johdosta? Joka tapauksessa HYVÄÄ JA SHAKKIRIKASTA VIIKONLOPPUA KAIKILLE FOORUMIN LUKIJOILLE! :)

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 08 Loka 2010 22:57

Niin Ihaksille, että Suomen selojärjestelmä oli varmaan maailman paras vuosikymmenet ja jopa ainoalaatuinen. Valitettavasti maailma on sen jälkeen muuttunut ja jopa netti tullut postilistojen sijaan.

Alkuaanhan JSM-matseja ei edes laskettu seloihin lainkaan, koska niiden tulosten kerääminen oli tajuttoman hidasta ja vaikeaa paitsi joukkueiden loppupisteiden varmistamisessa.

Vuosina 1974-80 ei JSM-kilpailua laskettu lainkaan seloihin ja vasta 1980/81 kaudesta alkaen on laskettu joko osittain tai kausi kokonaan. Myös tapa jolla kaudet on laskettu on alkuvuosista muuttunut.

Jos oikein muistan niin Suomessa on 1-3 sellaista vuotta tai pelikautta joissa selolista on ilmestynyt joka viikko paperiversiona. Mutta mihin nykyisin harvenevassa pelaaja tai turnausmäärässä tarvitaan enää paperiversiota?

Netistä voi katsoa lukeman ja lisenssin voimassaolohetken kuten muissakin lajeissa eli lyhyesti onko rekisteröitynyt pelaajaksi.

Aktiivilistalla taitaa olla nykyisin noin 1500 pelaajaa vuosittain. Passiivilistalla kuolleet mukaanlukien ja ei koskaan pelanneet kaupanpäälle lisenssin lunastaneita on varmaan lähemmäs 10.000 tapausta kuin mitään toista tuhatlukua.

Eli olen sitä mieltä, että olisi parempi julkaista selolista kerran kuukaudessa tiettynä viikonpäivänä (vrt Fifan futiksen maajoukkuelista) kuin että välillä lista tulee viikoittain ja toisinaan eri syistä (ei selolaskijasta riippuvat!) epämääräisenä hetkenä.

Käsittääkseni kaikkien etu on se, että työrauha on sekä selolaskijalla, turnausten järjestäjillä että aikaa on hyvä olla tasaisesti myös itse shakkitapahtumissakin. Fidessäkin rästiin jäänyt turnaus sitten ilmestyy seuraavassa listassa eikä niitä taideta itkeä missään päin maailmaa jos joku turnaus on vaikka raja-alueella kalenterissa pelattuna.

Toivo Pudas
Viestit: 3148
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 09 Loka 2010 00:33

Vähällä keskustelulla selolista hävisi Suomen Shakista. Itse taisin olla ainoa, jonka mielestä kerran vuodessa lehdessä ollut lista olisi historiallisistakin syistä ollut arvokas. Johtuu varmaan siitä, että aikoinani keräilin vanhoista lehdistä vertailutaulukkoa (Kivijärven tapaan) nuorten pelaajien kehittymisestä eri ikäkausina.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 09 Loka 2010 10:49

Oli kysymyksestä jotakin hyötyä uusi selolista on ilmestynyt voihan se tietysti olla sattumaa, mutta kiitos ketkä myötä vaikuttivat sen ilmestymiseen!

vanha jäärä

Re: Onko aikaa 14.9 jälkeen?

Lukematon viesti Kirjoittaja vanha jäärä » 09 Loka 2010 14:33

"rippe" ilmoitti täällä virheestä, jonka tunnistin ja johon olen osasyyllinen.

Raportoin ottelutuloksen sen mukaan, mitä vastustajajoukkueen kapteeni oli
tulosilmoituslomakkeeseen kirjannut: "Hannu P". Koska en tunne vastustajana
olleen kerhon henkilöhistoriaa, niin henkilön identiteetti jäi tarkistamatta.
Nyt jälkitarkistus on osoittanut, että molemmissa pöytäkirjoissa mainitaan
pelaajaksi "Heikki P". Virhe on todennäköisesti edennyt selolistaan asti.
Tulen ryhtymään korjaustoimiin.

Tällaisen virheilmoituksen oikea tekotapa on muuten raportoijalle (siis koti-
joukkueen yhdyshenkilölle) ilmoittaminen eikä tiedon jättäminen yleiselle
keskustelupalstalle. En ole mitään tällaista ilmoitusta saanut.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 59 vierailijaa