JSM 2010-2011

Heikki T
Viestit: 41
Liittynyt: 24 Elo 2010 09:21
Paikkakunta: Espoo
Seura: Pässi

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Heikki T » 16 Syys 2010 11:12

Huomasin, että uusi JSM-tiedote oli julkaistu tiistaina. Silmään pisti sääntö "Aiemmista vuosista poiketen 1.D:aan nousukarsinta pelataan kahdeksan pelaajan joukkuein. JSM-toimikunta perustelee muutosta sillä, että karsittavaan sarjatasolla pelataan kahdeksan pelaajan joukkuein."

Mielestäni joukkueiden olisi kohtuullista tietää sarjaan ilmoittautuessa, montako pelaajaa sarjan läpi pelaamiseen vaaditaan. Otetaan hypoteettinen esimerkki, että karsintaan selviää joukkue, jolla on 2D:n vaatimat viisi pelaajaa. Saako tällainen joukkue automaattisesti sanktiot, jotka on määrätty ylimääräisten pöytien luovuttamisesta? Mielestäni tämä ei olisi kovin reilua. Viidellä pelaajallahan voi vielä kahdeksan pelaajan karsinnankin voittaa, jos vain saa pelata. Erikoismääräyksissä lukee, että "Mikäli joukkueesta puuttuu enemmän kuin kaksi pelaajaa 8-pelaajaisessa joukkueessa joukkueen katsotaan luovuttaneen ottelun". Luovuttanut joukkue putoaa sarjaporrasta alemmas (aikamoinen rangaistus siitä, että päätyi nousukarsintoihin) ja joutuu maksamaan kahden osallistumismaksun suuruisen sakon.

Ainahan voi tietysti hävitä kaudella tarkoituksella otteluita, ettei päätyisi karsintoihin, mutta sekään ei kovin urheilulliselta vaikuta.

Toinen vielä hypoteettisempi esimerkki olisi, että kymmenen pelaajan pieni kerho voittaa lohkonsa sekä 2D:ssa että 3D:ssa, jolloin sama luovutusongelma valuisi alempaan joukkueeseen. Molempien lohkojen voittaminen on luonnollisesti ainakin edustamani pienen kerhon tavoitteena.

Mielestäni näin merkittäviä uudistuksia kuin joukkueiden pelaajamääriin kajoamista ei olisi missään nimessä pitänyt tehdä ilmoittautumisajan jälkeen.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 17 Syys 2010 09:33

Joo hiukan oudolta tuntuu tuo muutos, kun erikoismääräyksissä vertailu divisioonien noususta suoritetaan, että voitosta 1pöydällä saa 5pist. tasapelistä2,5pist. 2pöydällä 4pist. voitosta ja tasurista 2pist. jne. Mitäköhän 8pöydän voitosta saa oisko -2 vai -3??

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 17 Syys 2010 17:55

Aika saivartelulta vaikuttaa. Koska 1.D:sta on vähennetty joukkueita, niin siellä on myös kilpailu paikoista selkeästi kiristynyt. Jos seuralla ei ole riittävästi pelaajia jo nousukarsinnoissa, niin on aika tarpeetonta edes lähteä nousupaikkaa tavoittelemaan. Tämä siis yleisesti.

Ja pysyvissä määräyksissä on maininta kahdeksan pelaajan otteluin pelattavista vertailuista. Mitä sitä toistamaan vuosittain tarkistettaviin kohtiin.

Ja aikaisempinakin kausina on tapahtunut niin, että seura joka on pieni ja sattuu nousemaan 1.D:aan, niin alempijoukkue 2.D tai 3.D sarjassa valitettavan usein sitten myös vetäytyy.

Tämä nousukarsinta siis koskee kahdeksaa joukkuetta kaikki sarjatasot huomioiden ja niistä neljä nousee. Varsin marginaalinen asia, varsinkin kun sillä saadaan oikeudenmukaisempi nousija(t) 1.D:aan. Viiden pelaajan joukkueissa värietu on merkittävä etenkin paikallisissa matseissa jossa ei tuntia kauempaa matkusteta.

Jääkiekon MM-kisoissa pelaajia täydennetään pitkin kisaa ja futiksen MM-kisoissa lopputurnaukseen on nimettävä 23 pelaajaa ja juuri mikään joukkue ei kaikkia pelaajia ehdi käyttämään.

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 17 Syys 2010 18:33

Oli vähän vaikea tulkita Timo viestiäsi. Ehdotatko, että hypoteettisen joukkueen pitää tahallaan hävitä otteluita, ettei se vahingossa voita lohkoaan ja joudu nousukarsintaan, johon sillä ei ole sääntöjen edellyttämää pelaajamäärää?

Yleisen oikeustajun mukaan tällaisia asioita ei tule muuttaa ilmoittautumisajan jälkeen, sillä tällaiset sääntömuutokset saattaisivat vaikuttaa aiemmin mainitun vieläkin hypoteettisemman seuran päätökseen, ilmoitetaanko kakkosjoukkuetta ylipäätään vai ei. Perustelusi karsinnan oikeasta pelaajamäärästä on looginen, mutta ehdottomasti ilmoitus sääntömuutoksesta tulee epäreiluun aikaan.

Ehkä vielä tarkennan: Eivätkö luovusta koskevat sanktiot koske karsintaotteluita? Jos koskevat, hypoteettisen seuran pitää alkaa hävitä otteluita tahallaan sanktioiden välttämiseksi.

t. Lauri

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 17 Syys 2010 19:07

Kyllä tässä nyt JSM-toimikunta liikkuu hyvin heikoilla jäillä. JSM-kilpailun pysyväismääräyksiä poljetaan aivan oman mielen mukaan säätämällä erikoismääräyksiä. Mielenkiintoista on esimerkiksi nyt se, että karsintaotteluissa on varmaankin mahdollisuus käyttää varapelaajia, jotka eivät ole varsinaisen kauden aikana pelanneet yhtäkään peliä joukkueessa. Vai mitenkä ratkotaan tämä yhtäkkinen viisipelaajaisen joukkueen muuttuminen kahdeksanpelaajaiseksi karsintaottelussa.

Terveisin

J-P Haapasalo

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 17 Syys 2010 21:40

Laurille, että varmaankin sellainen hypoteettinen seura jossa olisi kaksi nousijajoukkuetta, mutta resurssit riittäisivät vain yhteen, niin satsaisi ykkösjoukkueen nousuun. (Saksassa on usein tällainen ongelma kun on numerojoukkueet "ristissä", esim. futiksessa ja taitaa olla shakinkin Bundesliigassa, mutta lähtökohtaisestihan kilpailu mestaruudesta on 1.joukkueille)

Karsintaotteluissa jos tuollainen ristiriitainen tilanne tulisi, niin JSM-toimikunta varmaankin käyttää harkintaansa jonka vuoksi se ylipäänsä on olemassa, eli sellaisiin sääntöihin tai määräyksiin joista ei ole tulkintaa tai mahdollisesti on osittain ristiriitaisia. Eihän sellaisessa tilanteessa jossa seura tai joukkue on tunnollisesti pelannut kauden läpi ja sitten resurssit eivät riittäisi esimerkiksi nousukarsintaan, niin rangaista futiksessakaan, vaan mahdollisesti karsinta peruuntuu siltä osin kokonaan tai pelataan resurssien mukaan.

Samasta syystä taisi kiristyä (en ollut silloin vielä toimikunnassa, mutta olin kerhojen kokouksessa jossa asia oli esillä) myös luovutettavien pelien määräykset, eli kolmesta siirryttiin kahteen ja pienissä sarjoissa kahdesta yhteen.

Mielestäni tämä karsinta on tässä välimaastossa koska sarjatasoissa juuri vaihtuu joukkueiden pelaajamäärä.

Mutta omalta kohdaltani pyydän anteeksi, että tämä jo kesällä esillä ollut asia jäi näin myöhäiseen hetkeen. Silti itse karsintaan on aikaa kaikilla lohkon joukkueilla noin puoli vuotta aikaa varautua eli aikaa tässä mielessä on kyllä riittävästi.

Kesken kautta ei moisia muutoksia olisi voitu enää tehdä ja sarjatasojen selkeä kiristyminen 1.D ja 2.D osalta olisi vain tarpeettomasti lykkääntynyt vuodella.

JSM-toimikunnan tavoitteena on saada takaisin "kuolleita joukkueita" ja osittain tässä on onnistuttukin kahden viime kauden aikana sekä joissain kerhoissa numerojoukkueita on tullut takaisin. Suomen erittäin hankalan maantieteen vuoksi on ollut hyvä että "Väli-Suomeen" (tai ilmatieteenlaitoksen "hiano" termi "maan keskivaiheilla") olevaan Suomeen on tullut muutama joukkue lisää jo tälle kaudelle (toki joku numerojoukkue jäi poiskin).

Siis hypoteettinen seura jolla olisi "vain" 10 jäsentä olisi kahdella joukkueella nousukarsinnassa. Molemmat nousisivat esimerkiksi, mutta mitään järkeä ei olisi siinä, että toinen sitten vetäytyisi seuraavalla kaudella resurssipulan vuoksi.

8pj karsinnassa tällainen ykkösjoukkue olisi vahva nousijaehdokas (siis tapauksessa että kaksi on nousukarsinnassa), mutta kakkonen käytännössä joutuisi luovuttamaan karsinnan, mutta ehkä ei silti vetäytyisi sarjasta jos saisi seuraavaksi kaudeksi muutaman jäsenen lisää.

Hypoteettisia esimerkkejä on ehkä järkeä arvioida, mutta realistina katson mieluummin menneisyyteen eli miten seurat ovat toimineet aikaisempina kausina kun 1.D / 2.D hisseissä ovat olleet ja joissa pelaajamäärät ovat eri. Onneksi muutamaan vuoteen 1.D:ssa ei enää ole vetäytyviä joukkueita ollut eikä juuri tullut kakkosessakaan tällä kaudella (vain yksi tapaus aikaisempien useiden sijaan).

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 17 Syys 2010 21:44

J-P Haapasalo kirjoitti:Kyllä tässä nyt JSM-toimikunta liikkuu hyvin heikoilla jäillä. JSM-kilpailun pysyväismääräyksiä poljetaan aivan oman mielen mukaan säätämällä erikoismääräyksiä. Mielenkiintoista on esimerkiksi nyt se, että karsintaotteluissa on varmaankin mahdollisuus käyttää varapelaajia, jotka eivät ole varsinaisen kauden aikana pelanneet yhtäkään peliä joukkueessa. Vai mitenkä ratkotaan tämä yhtäkkinen viisipelaajaisen joukkueen muuttuminen kahdeksanpelaajaiseksi karsintaottelussa.
Terveisin
J-P Haapasalo
Pysyväismääräyksiä ei tässä poljeta, vaan tasoitetaan 1.D ja 2.D sarjatasojen kuilua. Seura voi käytää omia pelaajiaan jotka ovat heikompia kuin vakiopelaajat (mutta vakiopelaajien on pitänyt kauden aikana pelata ainakin yksi sarjapeli, jotta on voinut osallistua nousukarsintaan).

Tässä siis haamupelaajien nimeämisistä joukkueisiin ei ole hyötyä. Ne jotka pelaavat ja heitä heikommat varapelaajat/alempien joukkueiden pelaajat ovat tietenkin oikeutettuja myös karsintamatseissa.

Viisipelaajaisen joukkueen on pystyttävä muuttumaan kahdeksaan myös tapauksessa karsintavoitolla. Siksi tämä vaihe on parasta ottaa ennen kauden alkua eikä vasta kauden aikana vetäytymisinä.

Heikki T
Viestit: 41
Liittynyt: 24 Elo 2010 09:21
Paikkakunta: Espoo
Seura: Pässi

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Heikki T » 19 Syys 2010 11:16

Timolle,

mielestäni 1D-karsinnan uudistus on varmasti oikein hyvä ja urheilullinen, mutta se tehtiin siis täysin väärään aikaan. Siinä vaiheessa kun seurat ilmoittavat joukkueita kilpailuun, pitäisi ehdottomasti olla selvillä tällaiset asiat, kuten monellako pelaajalla pelataan. Mielestäni ei olisi kohtuutonta vaatia JSM-toimikunnalta tällaisten kauaskantoisten päätösten tekemistä niin, että ne ovat ilmoittautuessa tiedossa.

On hyvin mahdollista, että tällainen päätös olisi vaikuttanut seuramme joukkueiden määrään. "Onneksi" 3D:n joukkueemme hävisi avausottelunsa, joten alkaa näyttää epätodennäköiseltä, että molemmat joukkueet karsisivat keväällä.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 14 Helmi 2011 15:05

Helmikuun sarjapeleissä varmistui 1.D:ssa kolme putoajaa neljästä ja viimeinen paikka "jäi" matematiikan varaan.

Liiga-asetelmissa Turku ja Oulu näyttäisivät saavan hyvät lähtökohdat päätöskierrokseen, jossa Oulu olisi ensi kertaa pääsarjassamme (jopa häviö kotona voi riittää nousuun)

Kakkosdivarin jatkokarsinnat oli määritelty jo erikoismääräyksissä, mutta HSL lohkojen karsintapari arvottiin.

Koodi: Valitse kaikki

KäpSK    - LauttSK
LahS     - KarhTS
LoimSK    - TuTS/2
RaahLi    - Pässi
Kolmosdivarin jatkokarsintaparit määräytyivät alueellisesti. Lahden kotipelit pelataan vasta SU 13.3.

Koodi: Valitse kaikki

Hm-93    - EtVaS/3
HaSS/KirkSK* - VihdSK
TammerSh/5  - TuTS/3
LahS/2    - Moukat (SU klo 12)
LahS/3    - TaSK  (SU klo 12)
OSS/2    - JoeSK/4
Pelissä EkSK - KirkSK kotijoukkueella on ollut ylivoimainen este, joten ottelu pelataan Kirkkonummen kotipelinä (värit säilyvät) joko Kirkkonummella tai Shakkikodissa, jolloin selviää lohkovoittajaksi joko HaSS tai KirkSK.

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: JSM 2010-2011

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 16 Helmi 2011 18:52

Moro,

Ihan vain sivukommenttina, minun matematiikallani I-divisioonassa on neljä varmaa putoajaa.

terv. Lauri

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa