Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Avaukset, analyysit, loppupelit ja tehtävät
Jari Järvenpää
Viestit: 738
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 29 Elo 2011 14:02

Huolimatta faktasta, että sain 2200-rajan ekana rikki juuri pikapelissä ja sitten vasta pitkässä niin oon silti surkea pikapelaaja :) Lukuero näiden välillä saattaa jopa kasvaa 200 pisteeseen jossain vaiheessa. Suomi on toki blitzareiden luvattu maa ja varmasti jonkinlainen selitys liittyy siihen, että oon niitä harvoja jotka pelaa pääosin yli vartin shakkia ja jopa 2h pelejä netissä! Mutta mistä pikapelitaito koostuu? Ehkä tähän osaisivat vastata parhaiten ne lukuisat kovat blitzarit, joilla PELO-lukemat on suurempia kuin SELO.

Joskus hölmönä luulin, että taktinen taito ratkaisisi blitzipelit. Ajattelin että en ole tarpeeksi hyvä siinä ja siksi surkee pikapelaaja. Näinkään ei näytä olevan asia ja on mielestäni monia kovia pikapelaajia jotka eivät ole salamannopeita taktikkoja.

Ehkä parempi selitys olisi kyky tajuta asemat, ideat ja taktiikat nopeasti. Taktiikka on vain yksi puoli ja myös asemallisia huomioita pitää tehdä nopeasti. Kun asiaa mietin niin löytyypä niin asemapelaajista ja taktikoista molemmista kovia pikapelaajia.

Voipi olla, että pikapelejä voitetaan eri tavoilla. Jotkut voittaa asemallisesti hinuttamalla vaikka 1.b3 tai 1.g3. Toiset menee taktiisiin sekavuuksiin. Kolmannet teoria-asemiin tai asemiin jotka tuntee. Neljännet taas ovat niin nopeita siirtämään ja pelaavat keskipeliin asti aikaansa säästäen ja vaikka joutuisivatkin huonommalle puolelle niin hakkaavat ajalla, esim. tilanteessa 2 min vs 30 s.

Kerronpa hieman itsestäni lisää. Mielestäni oon suurin pirtein peruspelaaja: taktiikka tai asemallinen peli ei tuota ongelmia erityisen paljon omaan tasooni nähden. Taktinen nopeus on ok. Kummastelen missä pelini kusee pikapeleissä? Ehkä oon hidas jollain muulla tavoin kuin taktiikassa.

Ehkä ongelmana on, että jos pelaa pikapeliä liian paljon eri tavalla kuin pitkää niin pataan tulee. Varmasti pelityylini on sopiva ennemmin pitkään. Pikapeli selvästi on eri peli, ei sitä voi samalla tavalla pelata. Ehkä en ole jotain syvällistä pikapelin olemuksesta ymmärtänyt :) Voi olla esim. että hyvä blitzari osaa pelata löysiä siirtoja jos ei keksi muuta, sellasia siirtoja jotka eivät muuta asemaa, esim. Tde1.

Yksi pienempi aihe on, että onko selvää jos GM ja 2100-elolukuinen pelaavat pikapeliä ja molemmilla on PELO 2400 niin onko selvää että GM voittaa useimmiten? Joitain esimerkkejä oon nähnyt että näin yleensä tapahtuisi eli pitkän pelin taidoista sais apua.

Toki voin googlailla asiasta ja etsiä GM-lyysejä teemasta mut asia on aivoriihenäkin kiinnostava.

rastve

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja rastve » 29 Elo 2011 14:39

Jari J kirjoitti: Joskus hölmönä luulin, että taktinen taito ratkaisisi blitzipelit. Ajattelin että en ole tarpeeksi hyvä siinä ja siksi surkee pikapelaaja. Näinkään ei näytä olevan asia ja on mielestäni monia kovia pikapelaajia jotka eivät ole salamannopeita taktikkoja.
Pelaa jotain heikkoa tietokonetta vastaan, niin huomaat, et blikstis ne pärjää paremmin.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 29 Elo 2011 14:45

Pelaa vaikka 100 pelin harjoitusottelu suurin piirtein mestaritason blixtaajaa vastaan, siis oikeasti face to face. Aika nopeasti selviää käytätkö aikaa huonosti ja mitkä avaukset sopivat sinulle pikapelissä (ei sama asia kuin rehellisessä, pitkässä pelissä ;) ). Itse olen esim. huomannut, että sisilialaisessa mustilla tulee helposti takkiin valkoisen hyökkäysmahdollisuuksien takia. Puolustautuminen vie nimittäin kallista aikaa kellossa.

Usein kuulee Suomessa puhuttavan "hyvistä blixtareista", itse en kyseistä mainintaa haluaisi omalle kohdalleni, koska se sisältää olettamuksen, ettet ole yhtä hyvä pitkässä pelissä. Toisessa ketjussa otin kantaa valtakunnallisten pikapelilukujen tarpeettomuuteen. Kerhojen sisäiset luvut sen sijaan sisältävät runsaasti kiinnostavuusarvoa niin kauan kun joku niitä jaksaa laskea vuodesta toiseen. Ne elävät kuitenkin lähes viikoittain, sen sijaan joukkueblixtit ovat vain kerran vuodessa. Kerhopikapelit ovat myös mainiö harjoittelukenttä varsinkin nuorille pelaajille avausten suhteen, koska parannuksen avauksessa pystyy usein esittämään jo viikon kuluessa edellisestä kohtaamisesta samaa pelaajaa vastaan.

Mutta edelleen pidän pikapeliä hyvin marginaalisena lajina tosikoitoksiin verrattuna, vaikka harrastajamäärä onkin suuri nettiservereiden ansiosta. Negatiivisena pidän myös välikohtausten määrää pikapelikilpailuissa. Koska pöytäkirjaa ei pidetä, on usein vain sana sanaa vastaan. No, tulipa taas annettua "rakentavaa" kritiikkiä suomalaisten shakinpelaajien pyhää lehmää kohtaan :)

Terveisin

J-P Haapasalo

Rippe

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 29 Elo 2011 15:30

Kellopeliä, juonittelua, keplottelua, …
= pikapelitaito.

Käytännön esimerkkejä (Toivo Pudaksen kuvaamia videoita):

Puoli pistettä saa, kun vain älyää pysäyttää kellon ennen oman aikansa loppumista ja kutsuu tuomarin paikalle:
http://www.youtube.com/watch?v=otX1vTZw ... re=related

Kokonainen piste tulee pelkällä kuninkaalla:
http://www.youtube.com/watch?v=6mdrlped ... ure=digest

*************
Yhteenveto pikapelistä:

Yhtämittaista kiistelyä liian lyhyen peliajan vuoksi:
http://www.youtube.com/watch?v=s1MKMAyg ... re=related

Niki Paajala
Viestit: 236
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:05
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Pässi

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Niki Paajala » 29 Elo 2011 15:54

Jari J kirjoitti:Ehkä tähän osaisivat vastata parhaiten ne lukuisat kovat blitzarit, joilla PELO-lukemat on suurempia kuin SELO.
Olen kuvitellut, että valtaosalla tai ainakin enemmistöllä pelaajista Pelo > Selo. Pelolaskennassa ei pienene kerroin luvun nousun myötä, pienempilukuisella on pitkää peliä suurempi todennäköisyys saada pisteitä tai ainakin puolikkaita kovemmilta kavereilta pikapeleissä jne. Minulla on aina ollut enemmän peloja kuin seloja, nuorempana eroa taisi olla liki 300 pistettä ja nytkin vielä liki sata. Kova pelaaja en silti ole kummassakaan muodossa.

Katsoin huvikseni selolistaa, rajaamalla "aktiiviset" ja suomalaiset (joita ei ole ilmoitettu eronneiksi) saadaan 500 parhaan keskiarvoksi 2079, kun peloissa keskiarvo on 2152. Tuskin tällä hirveän isoa tilastollista merkitystä on, mutta kuitenkin.

Ajalla hakkaamisesta: aiemmin jossain toisessa ketjussa linkatussa "pikapeliammattilaisen" haastattelussa mainittiin metodi, jossa siirretään lopussa vain lyhyitä siirtoja mahdollisimman lähellä kelloa, jotta aikaa kuluu mahdollisimman vähän. Kovia pikapelaajia tulee varmasti monista eri lähtökohdista, mutta asiaa toki auttaa, jos perustaktiikat ja omien avausten yleiset ideat (ja pidemmälle jalostettuna sitten niiden yleisimmät keskipeliasematyypit) ovat jokseenkin selkärangassa. Eikä nopeasta kädestäkään ole haittaa - on jotenkin ahdistavaa pelata näitä kovia junnuja vastaan, kun aikaa on aina vähintään 30 sekuntia vähemmän kellossa, vaikka mitä tekisi.
"Asiat voi tehdä kolmella tavalla: oikein, väärin tai hippien tavalla, joka on yhtä kuin väärin, mutta paljon hitaammin."

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 29 Elo 2011 16:36

Tuossa väärin tuomitussa tasapelissä mustilla pelaavan olisi pitänyt pyytää päätuomari paikalle. "Linjatuomari" ei selvästikään osanut sääntöjä eikä lainkaan osanut arvioida asemaa. Pelin olisi siis pitänyt jatkua.

Toisessa videossa en huomannut että pelkällä kuninkaalla olisi voittanut. Aika varmaan putosi valkealta, mutta peli on silloin tasan. Vanhoissa 1980-luvun säännöissä pelkällä kuninkaalla voitti vielä pikashakissa ja myös pitkässäkin shakissa.

Yleisestikin joukkueplixtin tuomareina ei pitäisi olla henkilöitä jotka eivät tuomitse säännöllisesti turnauksissa. Minimiehto olisi ainakin yksi turnausjohtajuus vuodessa. Päätuomareita voisi olla 1-3 riippuen siitä pelataanko yhdessä hallissa vai useammassa.

Mutta niin kauan kun pelataan 5+5 ajoin, tulee vääriä tuomioita ja pystyyn hävityistä asemista "aikavoittoja". 3'+2"/1z (302) ajoilla tuomareiden tarve putoaa lähelle nollaa eikä kellotkaan juuri rikkoudu. Nuorten pikashakin ja joukkuepikashakin SM-kisassa tänä kesänä Shakkikodissa ei tarvinut yhtään kertaa tuomita eikä ESK:n avoimessa myöskään kertaakaan.

302 ajoissa voittaa normaalisti paremmassa asemassa oleva pelaaja (ei välttämättä parempi) toisin kun 5+5 ajoissa voi täysin häikäilemättömästi ja epäkorrektisti tavalla tai toisella aiheuttaa pelin loppuvaiheessa jonkun häiriön tai hässäkän. Sitten tulee epäselvää tilannetta tuomitsemaan joku epäpätevä "tuomari" ja saattaa tuomita jopa väärin perustein aiheettoman voiton.

Mekaanisten kellojen aikakaudella tilanne ei ollut näin paha, sillä aivan aikojen loppuvaiheessa pelaajat saattoivat sopia tasapelistä koska ei voinut tietää kummalla oli enemmän aikaa jäljellä. Nyt sekuntinäytöillä voidaan ääritapauksessa hakkaa kello paskaksi vain siksi että "säännöt" sellaisen sallivat.

HSL:n joukkuepikashakin HM-turnaus on pelattu koko 2000-luvun 302 ajoilla ja noin viisi kertaa on tuomarin pitänyt puuttua tapahtumiin 33:sta ryhmästä jotka 2000-luvun puolella on pelattu. Lisäksi kellotkin ovat säilyneet kunnossa paremmin. 1990-luvulla HSL:lla hajosi vielä 25% kelloista joka vuosi, sen jälkeen noin 2-5% eli alle viidesosaan.

Jere
Viestit: 5
Liittynyt: 23 Kesä 2011 15:29
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jere » 30 Elo 2011 22:50

Rippe kirjoitti:Kellopeliä, juonittelua, keplottelua, …
= pikapelitaito.

Käytännön esimerkkejä (Toivo Pudaksen kuvaamia videoita):
Käytännössä pikapelitaidot opitaan jo nuorena - tapahtuukohan tässä jotain hämärää 41m 48s kohdalla?
http://www.youtube.com/watch?v=4w8_hsn6 ... e&t=41m35s

No oikeesti mustilla pelaava nuori herra ei tehnyt sitä tahallaan ja on pahoillaan tapahtuneesta. Onneksi ko. ottelun tulos ei vaikuttanut lopullisiin sijoituksiin turnauksessa. Itse katsoin ottelua livenä 3 metrin päästä, mutta huomasin virheen vasta videolta. Ei mikään ihme, että häviän pojalleni shakissa, kun se on vähän kuin pelaisi pokeria taikurin kanssa.

Rippe

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 31 Elo 2011 01:53

Kyllä pikapeli suosittua on.
Nopean shakin ja pitkän pelin joukkuekisat vetävät kuitenkin enemmän pelaajia, jos seuroissa vain vaivaudutaan kokoamaan nopean shakin ja pitkän pelin joukkueita. Itse kokosin aikoinaan pienehkössä seurassa joukkueita. 15 JSM-pelaajaa (= kolme 5-jäsenistä joukkuetta) varapelaajineen löytyi helposti; erilaisten satunnaisten esteiden takia varapelaajia piti olla n. 10. Mutta pikapelijoukkueisiin haluavia oli kyllä reilusti vähemmän, n. puolet tai korkeintaan 2/3 nopean shakin ja pitkän pelin joukkueisiin haluavista.

Mutta jos kaksi suomalaista huippupelaajaa tällä tavalla riitelevät tornin paikasta
http://www.youtube.com/watch?v=s1MKMAyg ... re=related
niin eikö viralliset tittelit (Pikashakin Suurmestari, jne.) mene överiksi?
Siis eivätkö ko. kisan mitalit ja muut palkinnot ole riittävä korvaus? Ko. kisan mestaruustitteli toki tulee.
Tai sitten voitaisiin jakaa hupititteleitä esim. Finlandia-hiihdon (Hiihtoneuvos), Helsinki City Marathonin (Maratonneuvos), Pirkan Hiihdon (Hiihtokuningas, Kunniahiihtäjä), jne. tapaan.
Viimeksi muokannut Rippe, 31 Elo 2011 10:48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Jari Torkkola
Viestit: 111
Liittynyt: 26 Heinä 2010 22:54
Paikkakunta: Tampere
Seura: PSY

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Torkkola » 31 Elo 2011 10:19

Eiköhän tornia siirretty 2. riville, mutta se liukuu kohti 1. riviä. Ei oikein voi paremmin olla kahden ruudun puolivälissä. Syönti oli äärimmäinen tulkinta. Olisi voinut tulkita myös "korjaa". Korjaus 2. riville ja homma jatkuu.

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 31 Elo 2011 10:43

Pikashakissa nappulat liikkuvat tismalleen samoin kuin normaalishakissakin, joten olisi luontevaa sanoa että pikashakkitaito koostuu samoista tekijöistä kuin normaalishakin taito. Pääosin näin onkin, minkä todistaa täysin kiistämättömästi se, että korrelaatio selon ja pelon välillä on erittäin suuri. Eli jos pikashakki olisi keplottelua, niin tällöin sitä olisi myös normaalishakki.

Ehkä pikashakissa korostuu normaalishakkia enemmän pragmaattinen ajattelutapa; jos siirto näyttää hyvältä, sitä on turha miettiä sen pidempään. Yksinkertaista, mutta monet pelaajat eivät kykene siihen siltikään, vaan pakonomaisesti laskevat ja laskevat pitkiä variaatioita kunnes aika tipahtaa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa