Kasvomaskit käyttöön

Shakki Suomessa ja maailmalla
Petri Pitkänen
Viestit: 249
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 24 Elo 2020 14:28

Hannu Pihlajasalo kirjoitti:
24 Elo 2020 14:13
.Supertartuttaja, ahdas ja huonosti ilmastoitu pelitila ja pelin pitkä kesto ovat erityisen huono yhdistelmä.
Supertarttuja ja on huono termi kun ei ole ihimisen muuta ominaisuudesta kuin että hän käy paikassa/paikoissa joissa on paljon muita ihmisiä. Eli kukatahansa taudinkantaja vaikkapa isossa shakki-turnauksessa on supertartuttaja. Aerosoli tartunta on vieläkin enemmän hypoteesi. ei ole näyttä aerosolitartunnasta on lähinnä testejä jotka todistavat sen mahdolliseksi. Areenan ilmanvaihtohan on aivan alimitoitettu shakkiturnausten kokoon nähden joten tuo aerosoliriski on ehkä aavistuksen todellisempi.

Turnauksen järjestäjä voi tietysti vaatia maskeja järjestämässään turnausksessa vailkka liitolta tuli vain suositus. Iso massa tartutus shakkiturnauksessa ei olisi hyvä juttu kska meillä lienee osaansa enemmän riskiryhmään kuuluvia

Tapani Viljava
Viestit: 1
Liittynyt: 20 Joulu 2016 19:34
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Viljava » 24 Elo 2020 19:49

Mahdollisen kosketustartunnan estäminen tuntuu jostain syystä liitolta ja tästä keskustelusta täysin unohtuneen.
Pitääkö nappulat desinfioida ennen pelin alkua ja siirretty nappula ennen kuin toinen siihen koskee - ja kumman ajalla?
Käsidesin vastuullista käyttöä pelin aikana on mahdoton valvoa, varsinkin pelaajien ajan käydessä vähiin.
Jos käytämme kertakäyttöhansikkaita, kuinka usein ne pitää vaihtaa? Tottakai ainakin vessassa tai röökillä käydessä
mutta ei kai sentään joka siirron jälkeen ainakaan ainakaan inkrementillä pelatessa.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 925
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 25 Elo 2020 07:30

Onko joku teistä pitänyt kasvomaskia (ei visiiriä) viisi tuntia putkeen kasvoillaan? Minusta tämä kuulostaa pitkältä ajalta. Voitte jakaa kokemuksia tästä tänne.

Petri Pitkänen
Viestit: 249
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 25 Elo 2020 10:31

oon porannut betonia yli puolituntia tiiviimmän maskin kanssa - venttiilitön. Ei ollut kivaa mutta shakki ei ole yhtäraskasta ja se oli oli paljon tiiviimpi maski. Japanissa jos ihmisellä on vaikka flunssa käytetään aina maskia. Yhtä suunenä maskia voi pitää ehkä kaksi tuntia jolloin pitkässä pelissä maskeja menee 2-3 kappletta.
https://gogonihon.com/en/blog/why-do-ja ... ear-masks/
Tuntuvat selviävän sen kanssa. Tiivissä maassa asia on tieytysti paljon tärkeämpi

Olli Viitaniemi
Viestit: 22
Liittynyt: 11 Helmi 2019 10:55
Paikkakunta: Kuopio
Seura: KSY

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Olli Viitaniemi » 25 Elo 2020 12:57

Kuopiossa pelattiin eilen kolmosdivarin peli KSY 3 vs. KSY 4. Pisin peli taisi kestää kolmisen tuntia. Itse olin toimitsijana tapahtumassa, enkä kokenut kirurgisen suu- ja nenäsuojaimen käyttöä mitenkään kohtuuttoman hankalana. Sen läpi on varsin vaivatonta hengittää, kun kyseessä on näinkin matalan sykealueen laji kuin shakki. Ymmärrän toki, että esim. astmaatikko voi kokea asian toisin.

https://kuopionshakinystavat.wordpress. ... ottelulla/

Vaikeinta tässä ei ole maskin käyttö vaan sen muistaminen, ettei siihen tai kasvoihin voi koskea. Ajatuksiinsa vaipuneelta pelaajalta tämä tapahtuu jotenkin huomaamattoman vaistomaisesti. Maskitalkoot turhentuvat saman tien, mikäli pelaaja ensin nojaa kämmenellä maskiinsa, sitten tarttuu nappulaan (jonka vastustaja kohta lyö) ja lopuksi hieraisee samalla kädellä silmäänsä. Laudan äärestä ei pelaaja kovin helposti liikahda käsiä pesemään maskin hipelöinnin jälkeen, joten käytännössä jokaisen laudan lähettyvillä tulisi olla käsidesiä saatavilla. Tämä olisi helpoin toteuttaa niin, että jokaisella pelaajalla olisi omat "pöytäviinat" mukana. Tuon visiirin (jota jo itsekin ehdin parjata aiemmassa viestissäni) etu voisi kieltämättä olla juuri siinä, että se vähentäisi melko tehokkaasti kasvojen ja suu-nenäsuojaimen näpelöintiä.

Eilinen opetti sen, että maskin kanssa pelaamista kannattaa harjoitella ennen JSM-pelejä vaikkapa kerhoilloissa.

Toivo Pudas
Viestit: 3229
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 25 Elo 2020 13:30

Kuva

Jyrki Raki
Viestit: 238
Liittynyt: 26 Touko 2010 20:14
Paikkakunta: Loviisa
Seura: KymS

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki Raki » 26 Elo 2020 18:01

Kysyisin mikä on muilla kerhoilla JSM joukkueiden tilanne maskisuosituksen kanssa? Meillä näyttää olevan selkeästi haaste saada pelaajia pelaamaan maskien kanssa, jopa siinä määrin, että koko osallistuminen sarjaan on vaarassa.

t Jyrki

Jari Järvenpää
Viestit: 764
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 26 Elo 2020 23:29

Hyvää analyysiä moneltakin ihmiselta. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että meidän maallikoiden mukaan ei silti kannattaisi Shakkiliiton tehdä kovin monia muutoksia. Kertokaa toki jos teillä on asiaan liittyvää koulutusta. Mitä yksityiskohtaisempi analyysi on, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä mennään vikaan jossain asiassa, koska kokonaiskuvaan ei ole perehtynyt. Kokonaiskuvaa ei välttämättä rakenneta esimerkiksi saman vuoden aikana koronatutkimuksia lukemalla, vaikka ne tieteellisiä tutkimuksia olisivatkin.

Selvää toki on, että koronaväli, ilmanvaihto ja suojaus täytyisivät toimia. Hyvä, että näistä tuli kommentteja. Osasta yksityiskohtaisemmista analyyseistä en menisi ihan niin takuuseen.

Ari Sieranoja
Viestit: 10
Liittynyt: 15 Marras 2018 13:21
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Ari Sieranoja » 27 Elo 2020 00:24

Jyrki Raki kirjoitti:
26 Elo 2020 18:01
Kysyisin mikä on muilla kerhoilla JSM joukkueiden tilanne maskisuosituksen kanssa? Meillä näyttää olevan selkeästi haaste saada pelaajia pelaamaan maskien kanssa, jopa siinä määrin, että koko osallistuminen sarjaan on vaarassa.

t Jyrki
Vastaan osaltani Tammer-Shakin toiminnassa aktiivisesti mukana olevana, että meillä Tammer-Shakissa en ole ainakaan kuullut, että yhdelläkään pelaajallamme olisi mitään maskien käyttöä vastaan JSM-otteluissa.

Koko osallistumisemme sarjaan on vaarassa, jos koronaan ei suhtauduta vakavasti shakkiyhteisössä. Kyse ei ole vain yksittäisten shakkikerhon jäsenten suhtautumisesta.

Tammer-Shakissa kannetaan kollektiivista vastuuta, ja mitä paremmin tarpeettomilta riskeiltä suojaudutaan, niin sitä parempi. Joukkuetoverini Jarmo Sorvarin kirjoitus aiemmin tässä ketjussa oli hyvä analyysi, ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä Shakkiliiton hallituksen antamasta ohjeistuksesta. Shakkiliiton antama ohjeistus on kuitenkin askel hyvään suuntaan. Aina löytyy kuitenkin parannettavaa, maailma ei ole vielä valmis, edes tuon osalta. Selkeästi pitäisi tuo maskipakko asettaa.

Jos tuosta kollektiivisesta vastuunkannosta päätetään luopua, niin sitten kieltäytymisiä tulisi. Vaikka shakki ei ole lähtökohtaisesti joukkuelaji, ja jokainen pelaa vain omaa peliään, niin siltikin nykytilanteessa olisi hyvä huomioida myös shakkielämän ulkopuoliset realiteetit. Osa JSM-pelaajista kuuluu riskiryhmiin, ja osalla meistä JSM-pelaajista/tuomareista on riskiryhmiin kuuluvia läheisiä.

Koronan takia olemme Tammer-Shakissa jo proaktiivisesti vähentäneet joukkuemääräämme radikaalisti, toissakauden kahdeksan ja viime kauden kuuden joukkueen sijaan meillä on enää neljä joukkuetta. Tämäkin luo haasteita. Yhtä ottelua lukuunottamatta olemme jo onnistuneet sopimaan vastustajajoukkueiden ja JSM-toimikunnan kanssa, että kotiotteluissamme on ainoastaan yksi ottelu kerrallaan käynnissä, mm. porrastamalla otteluiden alkamisajankohtia.

Kaikkien riskiryhmäläisten ja heidän läheistensä puolesta toivon muidenkin kerhojen lähtevän koronatalkoisiin mukaan, eli vaihtamaan tarvittaessa otteluiden ajankohtia, jotta mistään monen joukkueen JSM-tapahtumasta ei tulisi tarpeettomasti koronalinkoa.

T. Ari
Liitteet
116916280_1659723634196755_4302432758746106744_n.jpg
116916280_1659723634196755_4302432758746106744_n.jpg (63.06 KiB) Katsottu 2004 kertaa

Jani Havumäki
Viestit: 9
Liittynyt: 27 Elo 2020 11:42
Paikkakunta: Kotka
Seura: Kymen Shakki

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jani Havumäki » 27 Elo 2020 12:18

Konsultoin asiasta hoitohenkilökuntaa, ja vaikka kasvomaskien käyttöpakko turnauksessa onkin tarkoitusperiltään hyvä, niin lopputuloksena se on tarpeeton. Paikallaan olevan ihmisen maski sisätiloissa kostuu erittäin nopeasti ja menettää merkityksensä tämän myötä saman tien, saattaa jopa muuttaa asian pahempaan suuntaan. Maskin hyöty tälläisessä tilaisuudessa on joka tapauksessa olematon, ellei kyseessä ole kirurgin maskit.

Tilaisuuksissa, jotka järjestetään sisätiloissa, niin turvaväleihin pitäisi kiinnittää huomiota vielä enemmän. Shakkilaudan äärellä tuo 1-2 metrin väli ei toteudu edes nyt millään lailla. Ainut tapa jolla sitä voisi toteuttaa on se, että pelaajat eivät ole laudan äärellä muuta kuin omalla vuorollaan. Ja ylipäätänsä nappulat tekevät siitä ongelmallisen. Käytännössä kädet pitäisi desinfoida ennen jokaista siirtoa tai nappulat siirron jälkeen. Samoin tekevät ovenkahvat ja wc-tilat.

Ylipäätänsä tilat joissa pelaamme eivät estä tartuntoja, koska pelaamme niin pitkään ja kokoaikaiselta kaikkien pelaajien varomiselta ei pysty välttyä.

Visiirit estävät edestä päin tulevat roiskeet, mutta toisen ihmisen aivastus ja hengitys viereiseltä laudalta on aiheuttaakseen tartuntoja.

Jos pelaajat sopivat keskenään, että he eivät käytä kasvomaskia, niin se lisää tälläisissa tiloissa jokaisen riskiä sairastua (huomattavaa on, että turvavälit on suunniteltu väliaikaiseen oleskeluun ihmisten kesken, ei koko illan niiden kanssa viettämiseen). Eli oikeastaan valinta ei voi olla kahden pelaajan käsissä.

Sitten vielä. Meillä ei ole maassamme kasvosuojainpakkoa, meillä on suositus. On jotenkin epämääräistä, että liitto määrää tapahtumaansa maskien käytöstä pakon (jolla ei edelleenkään ole todellista merkitystä taudin leviämiseen), sen sijasta, että liitto pysyisi edelleen suosituksen kannalla.

Riskiryhmiin kuuluvat eivät voi näiden suositusten valossa pelata muutenkaan turnauksissamme turvallisesti. Tämän lisäksi erilaiset adhdh ja autismin kirjoon kuuluvat pelaajat kokevat maskista erittäin suurta haittaa pelin aikana, joka myöskään ei anna kaikille yhtäläistä lähtökohtaa pelaamiselle.

Useilla kerhoilla korona ja maskipakko ovat muutenkin vähentäneet pelaajien innokkuutta pelata mikä näkyy todennäköisesti ainakin seuramme todennäköisellä vetäytymisellä kisasta pois, useiden seurojen joukkueiden vähentämisellä ja useiden joukkueiden pelaajalistojen muutoksilla. Eli käytännössä kilpailujen järjestäminen vääristää ja epäarvoistaa turnauksiin osallistuvia kerhoja, eikä anna kaikille pelaajille yhtäläisiä mahdollisuuksia pelata.

Näiden perusteiden valossa suosittelenkin, että tarkastelette uudestaan tätä maskipakkoa turnauksissa ja siirrytte pelkkään suositukseen. Tai arvioitte uudelleen sitä, että kannattaako jsm järjestää tällaisena ajankohtana vai siirrettäisiinkö sen ajankohtaa johonkin muuhun. Yksi vaihtoehto on, että syksyllä ei pelattaisiin pelejä ja siirryttäisiin vuosikohtaiseen jsm-kisaan, jonka aloitus tapahtuisi tammikuussa.

Tällaisen viestin olen laittanut liitolle.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 76 vierailijaa