Kasvomaskit käyttöön

Shakki Suomessa ja maailmalla
Jyrki J Heikkinen
Viestit: 51
Liittynyt: 12 Syys 2010 15:10
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LauttSSK
Viesti:

Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki J Heikkinen » 18 Elo 2020 19:51

Pari kasvomaskeihin liittyvää kysymystä.

Suomen Shakkiliitto tiedotti kasvomaskien käytöstä 17.8.2020 mm. seuraavaa:
.. kaikissa [Suomen] Shakkiliiton alaisissa kilpailuissa tulee lähtökohtaisesti käyttää kasvomaskia .. maskia ei tarvitse käyttää, jos pelaaja ja tämän vastapelaaja niin sopivat. Pelaajalla on myös oikeus kieltäytyä pelaamasta, jos hänen vastapelaajansa ei suostu käyttämään maskia.
1. Mikä on pelin lopputulos, jos pelaaja kieltäytyy pelaamasta, koska hänen vastapelaajansa ei suostu käyttämään maskia?

JSM-erikoismääräyksissä 2020–2021 lukee:
Mikäli joukkueesta puuttuu enemmän kuin kolme pelaajaa 8-henkisessä joukkueessa tai enemmän kuin kaksi pelaaja 5-henkisessä joukkueessa, joukkueen katsotaan luovuttaneen ottelun.

Luovuttaneen joukkueen pelaamat ottelut poistetaan sarjataulukosta ja joukkue putoaa seuraavaksi kaudeksi sarjaporrasta alemmaksi.
2. Rangaistaanko luovuttanutta joukkuetta samalla tavalla myös korona-aikana?

Nythän on entistä vaikeampi saada kokoon riittävästi pelaajia JSM-otteluihin:
  • joku ei halua tulla pelaamaan "isoon tapahtumaan" edes kasvomaskin kanssa,
  • joku taas ei halua pitää kasvomaskia (se saattaa vaikeuttaa hengittämistä tai tuntua muuten liian epämukavalta; JSM-pelihän voi kestää yli 5 tuntia.)

Simo Torkkola
Viestit: 106
Liittynyt: 28 Heinä 2010 19:56
Paikkakunta: Hämeenlinna
Seura: HämSK

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Simo Torkkola » 19 Elo 2020 18:18

Samaa mietitty täällä Hämeenlinnan Shakkikerhossa, lähetin juuri sähköpostilla allaolevan kysymyksen shakkiliittoon hallituksen puheenjohtajalle Asko Hentuselle ja JSM toimikunnalle. Jäämme odottamaan vastausta tai täsmennystä tiedotteeseen.

"Tiedotteesta 17.8 on herännyt kerhossamme kysymys liittyen tähän kohtaan: "Pelaajalla on myös oikeus kieltäytyä pelaamasta, jos hänen vastapelaajansa ei suostu käyttämään maskia." Miten pisteytys menee tällaisessa tilanteessa?"

PS: Tämä tiedote on jo nyt herättänyt polemiikkia ja kommentteja, että ei aio käyttää maskia JSM-otteluissa.

Petri Pitkänen
Viestit: 253
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 19 Elo 2020 18:34

Simo Torkkola kirjoitti:
19 Elo 2020 18:18

PS: Tämä tiedote on jo nyt herättänyt polemiikkia ja kommentteja, että ei aio käyttää maskia JSM-otteluissa.

On se vaikeeta. Nenäsuumaski on lähinnä epämukava. Astamsta kärsivälle se voi olla oikeesti raskas, mutta normaalille aikuiselle ton ei pitäis olla kynnyskysymys vaikka ei sattuis pitämään linjausta tarpeellisena.

Itse pistelasku onkin sitten vaikea kysymys. antaa siihem minkätahansa vastauksen niinjoku ei tykkää

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 953
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 19 Elo 2020 20:53

Jos molemmat sopii että maskia käytetään mutta toinen pelaaja vahingossa tai tahallaan ottaa maskin hetkeksi pois niin häviääkö pelin? Entä voiko pelipaikalla istuessa juoda vettä ilman että häviää? Onko maski oltava koko ajan suun edessä vai voiko syödä jotain?

Sopiiko huivi suun ja nenän edessä vai minkälainen maskin on oltava?

Luin että maski kannattaa vaihtaa tunnin välein koska tulee kosteaksi. Onko 1 maski per peli riittävä määrä per pelaaja vai oletetaanko niitä vaihdettavan pelin aikana?

Sauli

Toivo Pudas
Viestit: 3250
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 19 Elo 2020 23:18

Yleisten ohjeiden mukaan mm. astmasta kärsiville ja alle 15-vuotiaille ei suositella maskeja. Jälkimmäisen selitykseksi on annettu, etteivät lapset kuitenkaan voi olla hipelöimättä naamaansa yms.

Shakkiareenalla olisi ehkä parempi pistää vähän tyhjiä pöytiä päällekkäin, jolloin väylät ovat leveämpiä. Mahdollisesti myös yksisuuntaiset väylät voisivat olla hyvät. Myös käsidesiä pitäisi hankkia eri puolille salia, ettei niille tule jonoa tai tungosta. Tuloslistaa voisi olla parissakin paikassa.

Bridgeareenalla on yksityiskohtaisemmat covid-ohjeet, esmerkiksi kättelyn ja halaamisen kieltäminen.

Maskittoman tappioita tai voittoja ei varmankaan voi laskea seloihin, kun ensimmäistäkään siirtoa ei ole tehty?

Jussi Salminen
Viestit: 52
Liittynyt: 08 Heinä 2018 15:38
Paikkakunta: on

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Salminen » 19 Elo 2020 23:50

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:
Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.
https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvo ... tartuntoja

Työterveyslaitos:
Ensisijaisesti työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on kuitenkin käytettävä teknisiä toimia ja työjärjestelyjä.
https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-yrityksille

Eli kaksi viranomaistahoa painottaa muiden keinojen ensisijaisuutta viruksen leviämisen ehkäisemisessä. Metrin turvaväli lienee toteutettavissa, muut THL:n yllä olevat suositukset toteutuvat, kun pelaajat niitä noudattavat.

SSL:n hallituksen tekemä linjaus tarkoittaa, että pelaajalisenssin lisäksi myös maskeista pitäisi maksaa, jos lähishakkia haluaa pelata ilman luovutusvoiton antamisen uhkaa. En ole ihan varma, onko tavoite oikeassa suhteessa valittuihin keinoihin. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa on helmikuun lopulta eiliseen mennessä todettu 26 koronavirustartuntaa; tätä taustaa vasten kuulostaisi naurettavalta väittää eteläkarjalaista shakinpelaajaa jonkinlaiseksi terveysuhaksi.

Toisaalta tässä keskustelussa on unohdettu yksi lause liiton tämänpäiväisestä tiedotteesta:
Maskiksi kelpaa myös kasvovisiiri.

Jorma Paavilainen
Viestit: 73
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 20 Elo 2020 11:39

Hei,

vastaus lopputuloskysymykseen sivulta
https://www.shakkiliitto.fi/kasvomaskit ... pailuissa/

"Shakkiliiton hallitus on kokouksessaan 19.8. päättänyt, että jos maskia itse käyttävä pelaaja edellyttää vastustajaltaan kasvomaskin käyttämistä, maskia on käytettävä. Kieltäytyminen johtaa pelin häviämiseen. Päätös koskee kaikkia Shakkiliiton alaisia kilpailuja ja on voimassa toistaiseksi. Peliä ei kuitenkaan tässä tapauksessa oteta huomioon selolaskennassa."

JSM-kysymykseen on tulossa vastaus JSM-toimikunnalta.

Nyt on myös mahdollisuus hankkia kasvovisiiri, koska liitto voi osallistua Bridgeliiton kerhoilleen suunnittelemaan visiirien hankintaan.
Tilauksen minimimäärä on 200 kpl, jolloin yksi visiiri maksaisi 6,50 EUR + mahdollinen toimituskulu.
Tilaus tehdään ensi viikolla, jos varauksia tulee tarpeeksi. Toimitusaika selviää myöhemmin, tuotantoajat ovat tällä hetkellä noin 3-5 viikkoa.
Lisätietoa ja esimerkkikuva:
https://www.shakkiliitto.fi/mahdollisuu ... on-kanssa/

Sitovat tilaukset viimeistään su 23.8.2020:
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Jarmo Sorvari
Viestit: 23
Liittynyt: 15 Tammi 2012 16:09
Paikkakunta: Tampere
Seura: TammerSh
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Jarmo Sorvari » 23 Elo 2020 18:45

Liiton maskiohjeissa on pari asiaa, jotka ovat mielestäni pielessä.

1. "Maskien käytöstä voidaan kuitenkin sopia kahden pelaajan välillä eli maskia ei tarvitse käyttää, jos pelaaja ja tämän vastapelaaja niin sopivat"

Hannu Pihlajasalo mainitsi muutamia hyviä avainsanoja viestissään 13.8. (ks. viewtopic.php?f=19&t=2510&sid=6cb90bb25 ... 218#p17457). Tärkeitä olivat "huono ilmanvaihto", "aerosoli", "pitkiä aikoja".

Kevättalvella, kun pandemia alkoi, vallalla oli ensin käsitys, että virus leviää ensisijaisesti "ballististen" pisaroiden välityksellä, eli sellaisten, jotka lentävät ilmassa ja sitten laskeutuvat jonnekin (esim. naapurin silmään). Siitä 2 metrin turvavälipuheet. Kevään ja kesän aikana tutkijat ovat enemmän ja enemmän vakuuttuneet siitä, että aerosolileviämisellä on merkittävä osuus. Pienet aerosolipisarat leijuvat ilmassa jopa tunteja, tätä esim. VTT on mallintanut.

Ihminen hönkii keuhoistaan pisaroita ilmoille muutenkin kuin lääketieteellisten operaatioiden yhteydessä (joita kai jossain vaiheessa pidettiin ainoina vakavasti otettavina aerosolia tuottavina tilanteina). Karjuminen ja laulaminen ovat pahimmasta päästä, maailmalla on esimerkkejä laulukuoroharjoitusten jälkeen syntyneistä ruumiista. Puhuessa ja rykiessä syntyy myös, mutta myös ihan hengittäessä. Jos vastustajasi hengittää, hän on siis sinulle potentiaalinen uhka muutenkin kuin pelillisesti. Hengittäessä aerosolia syntyy vähiten, mutta toisaalta shakkipelit saattavat kestää 6 tuntia ja ylikin.

Ongelma on suurimmillaan ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto (kuulostaa korvaani ihan tyypilliseltä shakkipelitilalta). Ja ilmatilassa leijuvissa aerosolipisaroissa on viruksia, jos tilassa on yksi tai useampi infektoitunut. Syntynyt aerosoli lisääntyy ajan myötä, kun sitä ei tuuleteta pois (tai ilmastointi kierrättää vanhaa ilmaa, mikä takaa kaikille tasamääräisen virusannoksen). Infektoitunut voi olla tietämättään, koska monilla covid-19 on erittäin lievä tai oireeton. Ja henkilö voi levittää virusta jo pari päivää ennen kuin ensimmäiset oireet ilmestyvät.

Ja myös alle 15-vuotiaat (päiväkoti-ikäisistä lähtien) levittävät virusta ihan samalla tavalla kuin aikuisetkin (aiheesta tieteellistä raportointia esim. täällä: https://youtu.be/-xOO9t5HWYs). Eli maskittomat nuoret pelaajat ovat yksi porsaanreikä tässä.

Juuri pelitilat ovat ongelma lajissamme, toki myös se, että vastustajasta ei pääse kovin kauaksi.

Nyt tuohon kahden pelaajan väliseen sopimukseen. Näkökulma on siinä väärä. Ongelma EI ole matsikohtainen kahden pelaajan välillä (eli ballististen pisaroiden lenteleminen), vaan pelitilakohtainen! Maskilla ei suojata itseä (tavisten maskeista virukset menevät vihellellen läpi), vaan NIITÄ PIDETÄÄN SIKSI, ETTEI ILMOILLE SYNNY PALJOA AEROSOLIA. Pienet pisarat jäävät ulos hengittäessä maskiin, ainakin valtaosaltaan. Näin ilmasta hengitettävä virusannos on oleellisesti pienempi.

Siis jos tietämättään infektoituneet 1. pöydän pelaajat sopivat siitä, ettei maskia pidetä, pöydillä 2-8 pelaajat pitävät maskia aivan turhaan. Ja porsaanreikä mahdollistaa myös tilanteen, jossa esim. pöydät 1-7 sopivat maskittomuudesta, ja jompi kumpi 8. pöydän pelaaja ei enää uskalla pelata (vaikka molemmat haluaisivat pitää maskia), ja jänistävä maskipelaaja vaikkapa tuomitaan hävinneeksi.

Maskin pitäminen on kollektiivisen vastuun ilmentymä. Maskia pidetään suojaamaan muita, ei itseä (eikä vain omaa vastustajaa).

2. Visiirit.

Tässäkin näkökulma on vinksallaan. Visiiriä pitävät tyypillisesti lääketieteen ammattilaiset suojautuakseen noilta ballistisilta pisaroilta (hengityssuojaimet eivät suojaa esim. silmiä). Visiiri on välttämätön lisä esim. testaajille viruksia suodattavan hengityssuojaimen lisäksi. Visiiri liittyy siis henkilökohtaiseen suojautumiseen.

Jos pidät visiiriä, varmastikin tuotat aerosolia käytännössä saman verran kuin ilman visiiriäkin (uloshengitysilma kiertää visiirin sivuilta, eikä visiiri absorboi pisaroita). Ongelmana on siis, ettet pelkkää visiiriä pitäessäsi osallistu tuohon kollektiiviseen vastuuseen, eli koko pelitilassa olevien henkilöiden suojaamiseen.

Näitä ohjeita laadittaessa täytyy olettaa, että jokaisessa pelitilanteessa ainakin joku on infektoitunut. Monissa maissa on todettu, että todellisten infektoituneiden määrä on monikymmenkertainen testeillä todettuihin nähden. Jos maakunnassa on näyttänyt olevan rauhallista, virusta saattaa silti olla saatavilla. Jos ei tällä viikolla niin ehkä ensi tai sitä seuraavalla.

Suomen hallitus toimi kevättalvella tehokkaasti, ja pärjäsimme ensimmäisestä aallosta suhteellisen hyvin. Kesä on ollut rauhallinen, mutta kyllä tämä tästä vielä huonoksikin saadaan, ei se paljoa tarvitse. Ulkomailta virusta käydään hakemassa koko ajan, ja leviämisprosessi on sitten eksponentiaalinen...
Viimeksi muokannut Jarmo Sorvari, 23 Elo 2020 22:23. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Olli Viitaniemi
Viestit: 24
Liittynyt: 11 Helmi 2019 10:55
Paikkakunta: Kuopio
Seura: KSY

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Olli Viitaniemi » 23 Elo 2020 20:39

Kiitokset Jarmolle hyvästä kirjoituksesta. Samoja asioita on Kuopionkin suunnalla ihmetelty. Tuo ohjeistuksen kohta pelaajien mahdollisuudesta sopia keskenään maskin käytöstä tulisi mielestäni vielä ottaa uuteen harkintaan ja poistaa mielellään ennen JSM-kauden alkua. Maskien käytössä ei ole kyse itsen vaan muiden samassa tilassa olevien suojaamisesta, kuten Jarmo hyvin perusteli. Mitä visiireihin tulee, niin voihan sellaista käyttää omien kasvojensa lisäsuojana, mutta maskin käytöstähän tämä ei luonnollisesti vapauta.

Ongelmallistahan tämä maskishakki tulee olemaan, se on selvä. Tulisiko tosiaan esim. juominen ja syöminen pelin aikana tapahtua syrjemmässä kuin laudan ääressä, jonka jälkeen takaisin laudalle saavuttaisiin käsien pesun ja maskin vaihdon kautta? Ehkä käytännön syistä on meneteltävä siten, että pelaaja voisi maskin suojakankaaseen koskematta ottaa maskin kasvoilta juomisen/syömisen ajaksi, jonka jälkeen sama maski takaisin kasvoille, jos ei vaihtomaskia ole. Kuitenkin jo sillä, että enimmän aikaa maskit ovat kaikkien kasvoilla, pienennetään riskiä tuntuvasti.

On syytä tiedostaa myös se, että koronatartunnan saaneella ensimmäiset oireet tulevat ilmeisesti n. kahden viikon päästä, jonka jälkeen vasta hakeudutaan testiin kenties päivä pari asiaa aprikoitua. Kun testitulosta saa sitten paikkakunnasta riippuen odottaa lähes viikon, niin tästä voimme päätellä, että median jakamat tartuntatilastot ovat jatkuvasti sen kolmisen viikkoa myöhässä. Näin ollen tilastoissa ei tällä hetkellä näy koulujen alkamisen, elokuun alun kokoontumisrajoitusten höllentämisen ja yökerhojen avaamisen sekä lomilta paluun vaikutukset. Eli jos jollain paikkakunnalla (kuten Kuopiossa) tartuntatilastot ovat tällä hetkellä todella rauhalliset (ei uusia tartuntoja pariin viikkoon), siihen ei kyllä kannata lainkaan tuudittautua. Tilastot elävät vasta heinäkuuta.

edit. Nyt vasta luin tämän päivityksen 19.8. liiton ohjeisiin:

"Kasvomaskeja on monenlaisia. Tärkeää on, että sillä voidaan suojata vastapelaajaa mahdollisilta roiskeilta. Maskin tulisikin peittää kokonaan suu ja nenä. Maskiksi kelpaa myös kasvovisiiri."


Tämä on mielestäni erittäin ongelmallinen ohjeistus, joka vaikuttaisi perustuvan virheelliseen käsitykseen taudin leviämistavoista. Pelkän pisaratartunnan sijaan tulee suojautua ja suojata muut samassa tilassa olevat aerosolitartunnalta. Visiiri on tässä täysin hyödytön. Jos tämä on tosiaan liiton lopullinen linjaus, niin kiinnostaisi kuulla, mihin asiantuntijatietoon päätös pohjautuu.

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 50
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: Kasvomaskit käyttöön

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 24 Elo 2020 14:13

Jarmo Sorvarin tekstiin voisi vielä lisätä pari seikkaa. Erityisriskinä ovat potentiaaliset supertartuttajat. Tällainen henkilö voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa pelitilassa lähes jokaisen. Toinen ongelma on altistuksen määrä, koska mitä enemmän taudille altistuu, sitä vakavampi tartunta vaikuttaisi yleensä olevan. Supertartuttaja, ahdas ja huonosti ilmastoitu pelitila ja pelin pitkä kesto ovat erityisen huono yhdistelmä.

Kuten Sorvari toteaa, nykyinen maskiohjeistus, turvavälit jne. eivät vastaa tarkoitustaan. Riskiä voidaan pienentää korjaamalla ohjeistusta, muttei täysin poistaa. Jokainen voi sitten miettiä riskiä omalla kohdallaan, onko esim. vl-turnaukseen turvallista osallistua. Liiton sen sijaan on syytä pohtia, mikä on hyväksyttävä riski JSM:ään, jossa on sanktionsa ja seuraamuksensa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 132 vierailijaa