Maailmancup

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 19 Syys 2019 00:29

Siis syy on se että ellei Radjabov voita tätä puoliskoa, hänen ainoa mahdollisuutena päästä ehdokasturnaukseen on voittaa se vajaakierrosturnaus. Ja se on vähän lantinheittoa vaikka pelaisikin loistavasti. Sen sijaan Mamedjarovilla on mahdollisuus päästä ehdokasturnaukseen FIDEn GP:n kautta, jossa hänen tilanteessa on hyvä ja ennen kaikkea omissa käsissä, ja sitten toisella tavalla niin, että jos Ding menee tässä finaaliin, niin siitä tulee hänen kvalifioimisperusteensa, kuten ylempänä kirjoitin. Silloin vahvuuslukupaikasta tappelevat Giri ja Mame. En nyt ole laskenut tilannetta, se on heidän ongelmansa...

Girin tippuminen mahdollisesti vaikuttaa asiaan, mutta kuten kirjoitin, ei välttämättä, kun se keskiarvosääntö on älytön. Se että Dingillä on varma ehdokasturnauspaikka on enemmän kuin kohtuullista ja pitää olla.

Mikael Nouro
Viestit: 18
Liittynyt: 12 Heinä 2010 23:59
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Garde

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Mikael Nouro » 19 Syys 2019 12:38

Radjabovin ja Mamedjarovin keskinäinen pelihistoria on mielenkiintoinen. Huipputurnauksissa on pelattu paljon virheettömän oloisia tasapelejä, missä päädytään selkeään absoluuttiseen tasapainoon. Yleensä kyseessä ovat olleet myös sen kierroksen lyhimmät pelit.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 19 Syys 2019 15:35

Hmm, kun niitä vähän vilkaisee, tosiaan...

Jyrki Raki
Viestit: 238
Liittynyt: 26 Touko 2010 20:14
Paikkakunta: Loviisa
Seura: KymS

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki Raki » 19 Syys 2019 19:46

Mielenkiintoista nähdä miten pitkäll Bastionista tuttu Kirill Alekseenko vielä menee. Ainakin 3. kierroksen suoritus oli selvä merkki siitä, että Kirilin taitotaso on noussut yli 2700 tasolle.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 20 Syys 2019 23:41

Mitä tuli paletille tänään? Azerien urhea taistelu noudatti Mikaelin ennakoimaa kaavaa, se siitä, vaikka mietityttää kummalle se mahtoi olla edullista.

Uskoisin erityisesti käytetyn miettimisajan perusteella että Aronjan tunsi pelin loppuaseman suurin piirtein jo ennen peliä. Noin pakottavat muunnelmat ovat nykyisin liian helppo analysoida. Le ehkä ei tuntenut, sillä epäilisin hänenkin pitäneen parhaana mahdollisuutenaan olevan voitto valkeilla pitkillä ajoilla. Huomenna odotan Aronjanilta jotain hidasta epäteoreettista Retiä, joita hän on vedellyt.

Aleksejenko otti loistavan tasapelin Dingistä ja valkeilla huomenna pitää yrittää kovaa. On vaikea uskoa että nopeilla ajoilla olisi mahdollisuuksia, mutta on paljon yllätyksiä nähty vuodesta 1851 lähtien.

Pjotr Svidlerin häviö oli jotenkin outo ja kummallinen, Wesley So sen sijaan tuli ihan ylipelatuksi. Aleksander Grischukin voitto Dominguezista on syytä katsoa jos meinaa opetella loppupelejä.

Duda ja Xiong saivat aikaan kai hauskimman pelin, ja niinhän siinä kävi kuin odotettiin.

Nepon ja Yun taistelu oli nähdäkseni tosi kova, ja se onkin tämän kierroksen raskain pari - tästä tosin voi perustellusti olla eri mieltä.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 22 Syys 2019 22:56

Ilokseni Xiongingin ja Dudan ottelu sai ratkaisun pikapeleissä, ei sekään hyvä juttu. Nythän armageddon-pikapelejä on käytetty jo jonkun aikaa viimesijaisena tiebreakina MM-otteluissakin, mitä en voi ymmärtää. Peli aloitetaan mustan voittoasemasta. Kompensaatioksi valkea saa vähän aikaa.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 22 Syys 2019 23:09

Mielenkiintoista kyllä, aivan kaikki maailman huippupelaajat eivät ota mustia jos saavat valita. On se tietysti ymmärrettävää, on psykologisesti halu pitää kohtalo omissa käsissä. Mutta niin sen voi pitää tasapeliäkin pitäessä mustilla, kuten Carlsen muiden muassa tekee.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 23 Syys 2019 05:38

Tilanne niiden ehdokasturnauspaikkojen suhteen on viimeistään nyt suoraan laskettavissa. Ding, ainoana varmana, pelaa Grishukia vastaan. Grishukilla on erittäin hyvä tilanne Mamedjarovin ohella GP:n kautta, mutta ei mitenkään varma. Nepo ja MVL ovat muodollisesti parhaissa asemissa GP:ssä, koska heidän keskiarvonsa on parempi, mutta koska pistelasku suosii rajusti finaaliin pääsemistä, pitää odottaa vähintään seuraava GP ennen kuin voi luvata mitään.

Kaikkien muiden on otettava täältä finaalipaikka. Useimmille se olisikin suuri menestys, mutta varmasti puolivälierien kovin pari MVL - Aronjan katselee korkeammalle. USAn nuori Xiong on reilusti ylittänyt ennakoinnit; voisiko hän vieläkin venyä?

Kuten jo aiemmin totesin, mutta nyt aivan erityisesti, Giri toivoo Dingin voittoa Grishukista, ja sitten Vitjugovista/Yusta. Silloin vahvuuslukupaikan pitäisi olla melko varma, mutta on siinä pari kovaa kantoa matkalla. Jos näin ei käy, ei Girillä ole muuta mahdollisuutta kuin voittaa se vajaakierrosturnaus tai toivoa että Ding päättää jostain ihmeellisestä syystä pelata sen ja sitten voittaa.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 26 Syys 2019 08:04

Yllekirjoittaneen pahimmat pelot toteutuivat... voi kysyä, mitä Yun ja Vitjugovin ratkaisupelillä oli tekemistä MM-karsinnoissa tai edes shakin kanssa. Ei sen puoleen, jo pikapelivaiheessa nähtiin anteeksiantamattomia. Yu sai niillä voitoilla mahdollisuuden semifinaalissa Dingiä vastaan. Jos Yu voittaa, on ehdokasturnauksessa kaksi kiinalaista, Dinghän on varma.

Aronjan taas jo 25 minuutin pelissä menetti hermonsa. Ilmeisen kvalinuhrauksen jälkeen hänellä oli vähintään suuri etu, mutta pelasi älyttömän nopeasti kun oli 12 minuuttia jäljellä. Edes parin minuutin pohdiskelu 31...Re4:n ja 31...>De2+ Kg1 Rxd3:n välillä oli oikeastaan itsestäänselvyys, mutta ei. Ja myöhempi ratsunsyöttö -asiallisesti - 38...h4 tuli myös tykin suusta.

Pitkissä peleissä ratkenneissa otteluissa Radjabovin voitto Xiongista katsottaneen vain normaaliksi tasoeron osoitukseksi, pitihän ihmeiden joskus loppua. Ding otti jälkimmäisessä pelissä eleettömästi sen mitä Grishuk aikaongelmineen antoi; mutta ensimmäinen peli monta kertaa mielenkiintoisempi. Sgar Shah kirjoitti hyvän jutun englanninkielisessä Chessbasessa ja peli on hänen käsittelemiensä vaiheiden jälkeen edelleen pitkään kiehtova.

https://en.chessbase.com/post/have-the- ... -elite-gms

Sillä välin tämän hetken ykköskilpailussa Suomen 65-vuotiaat seniorit taistelevat hopeasta EM-kisoissa. Joukkueelle näyttäisi riittävän 2½ pistettä Sveitsistä viimeisellä kierroksella, vertailu on sen verran stabiili vain 16 joukkueen ryhmässä, laskeskelin tässä huvikseni ja pyynnöstä. Tämän uuden vertailutavan oikeudenmukaisuus muuten tuntuu minusta melko hyvältä - 2,5-1,5 voitto on nyt ihan eri arvoinen kuin 4-0. Mutta se tekee ennakoinnin aika mahdottomaksi olympialaisten tapaisissa kilpailuissa. Aikojen kuluessa on nähty muitakin ehdotuksia, nykyinen on itse asiassa suurmestari, matematiikan professori Jonathan Mestelin vuodelta 1989 (sovellettuna nykyiseen joukkuepisteiden ensisijaisuuteen).

http://chess-results.com/tnr455202.aspx?lan=18

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maailmancup

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 27 Syys 2019 15:06

Välierien toisista peleistä huomioin avauksista ensin sen ilmeisen että kiinalaiset toistivat pelin Yu-Vitjugov siirtoon 18 asti ja jatkoivat siitä pikapelitahtiin lopun ikuiseen shakkiin. Mutta Radjabov-MVL oli siirron 7.e4 jälkeen samassa asemassa kuin Norri-Votava, joukkue-EM Leon 2001; paitsi että silloin oli valkean siirto, koska nyt valkea pelasi e3-e4, minä suoraan e4. Pelin häviöni inspiroi osaltaan kirjoittamaan "alkukierrokset tuottivat sarjan absurdeja häviöitä" (Ruutulauta roihuaa, 2012). Tätä kirjoittettaessa parinkymmenen siirron kohdalla Teimur on pärjännyt huomattavasti paremmin.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 37 vierailijaa