Pikashakkisäännöt

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pikashakkisäännöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 07 Huhti 2019 05:34

Jankkaamisenkin uhalla toistan, että nyt hyväksytyt säännöt sanovat, kohta 12:

"Vastustajan ajan ylittyessä pelaaja voi vaatia voittoa vain, jos hänellä on mattiin riittävä materiaali. Riittävä materiaali tarkoittaa materiaalia, jolla pelaaja voi pakottaa matin yksinäisestä kuninkaasta. Jos pelaaja, jolla on vielä aikaa jäljellä, voi osoittaa välittömästi pakottavan mattiin johtavan siirtosarjan, hän voi vaatia voittoa, vaikka materiaali ei yleisesti riitäkään mattiin pakottamiseen."

Kahdella ratsulla ei voi tehdä mattia yksinäisestä kuninkaasta. Mutta kahdella ratsulla voi, jos vastustajalla on sotilas (sotilaita) jäljellä. Eksponentiaalisen kasvun ajatteleminen osoittaa nopeasti, että jopa tämän viisinappulaisen loppupelin kaikkien mahdollisuuksien läpikäyminen voi asemasta riippuen vaatia sekunti/siirto -tahtia enemmän kuin maailmankaikkeuden iän. Silti se on usein, ei useimmiten, teoreettinen voitto, eikä sen tekeminen mitenkään mahdotonta ole, ja etenkään tietenkään häviöasemassa ei saa saada tasapeliä antamalla aikansa mennä tarkoituksella yli.

Tarkoitan siis sitä, miten "osoittaa välittömästi" ymmärretään. Jokaisen siirtosarjan näyttäminen ei edes nopeasti voitettavissa asemissa selvästikään usein ole käytännöllistä.

Pidän tätä hyvin oleellisena ongelmana. Tähän materiaaliin päätyminen ei ole ollenkaan niin harvinaista.

Sanamuodossa on lisäksi (ainakin ) pari muuta kysymysta/ongelmaa, mutta ne ovat niin esoteerisiä/näsäviisaita, että niistä toisen kerran. (FIDEn säännöissä niitä ongelmia ei ole, mutta on sitten muuta.)

Arto Lindholm
Viestit: 42
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Pikashakkisäännöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 07 Touko 2019 09:17

Jooselle: Käsittääkseni tuo sääntö aikanaan lisättiin erikoisen eriväristen lähettien tapauksen vuoksi. Mikäli vastustajan kuningas on kulmassa (esim. Kh8) ja saman puolen lähetti siirtyy hölmöyttään viereiseen ruutuun (esim. Lh7 tai Lg8) ja samalla lähetin siirtäjä julistaa vaatimuksen tasapelistä sen vuoksi, että materiaali ei ole riittävä. Tässä tapauksessa toinen puoli voi kuitenkin näyttää pakottavan siirtosarjan mattiin (esim. Le5 #). Matti on tehty pelkästään kuninkaalla (Kf7 tai Kh6) ja lähetillä. Siirtosarjan pituutta ei ole säännöissä määritelty eli se voi olla vain yhden puolisiirron pituinen.

Joose Norri
Viestit: 346
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pikashakkisäännöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 07 Touko 2019 11:12

Kyllä, ja joidenkin muiden vastaavien tapausten vuoksi, ja näin on kaikissa muissa mahdollisissa asemissa kuin esille ottamassani kaksi ratsua vs. sotilas -asemissa. Huvikseni laskeskelin jonkun nopean, helpon, 8-9 siirron matin aseman, musta kuningas on jo siis rajattu nurkkaan; siinäkin, kun musta voi aina väittää että siirtää kuningastaan esim. kolmiossa g8-h8-h7 jossain muussa järjestyksessä, niin mahdollisten siirtosarjojen lukumäärä tietysti räjähtää käsistä. Kuten sanottu, kuka tahansa silti osaa siitä tehdä matin, jos on vähänkään perehtynyt.

Ongelmana siis pidän sitä (tai en pidä: se on huutava vääryys), että nykyinen sääntö ainakin kirjaimellisesti tulkittuna (voi) johtaa tilanteeseen, jossa voittoaseman saavuttaneella pelaajalla on aivan riittävä aika tehdä matti ja hän pystyy sen osoittamaan, mutta häviöasemassa silti saa tasapelin yksinkertaisesti antamalla aikansa mennä yli.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 30 vierailijaa