Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Shakki Suomessa ja maailmalla
pjkauppa

Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 02 Helmi 2018 08:35

Pekka Kauppala

Fidessä pyörii ja kiehuu jo kauan – ja nyt myös Venäjän Shakkiliitossa. Kesällä tehdyn ilmoituksensa ottaa käyttöönsä uudelleen kaikki valtaoikeutensa jälkeen ei Fide-presidentti Kirsan Iljumžinov ole kuitenkaan käytännössä saanut otetta Fiden hallintokeskuksesta Ateenassa. Todellista valtaa pitää käsissään kotikentällään toimiva kreikkalainen varapresidentti Georgios Makropoulos. Makropouloksen johdolla kansainväliseen shakkiin on ilmestynyt aivan uusia, eksoottisia piirteitä. Niinpä jo viime vuoden keväällä naisten maailmanmestaruuskisoissa annettiin sitä järjestävälle Iranille oikeus vaatia osanottajilta ei ainoastaan kaduilla, vaan itse pelienkin aikana, islamilaisen hijabin pitämistä päässään. Se, että useat johtavat naissuurmestarit, mm. ex-MM Marija Muzytšuk joutuivat tällaisen ennenkuulumattomuuden vuoksi boikotoimaan kisoja, ei tehnyt mitään vaikutusta Fiden vallanpitäjiin Ateenassa. Päinvastoin, pikapelin MM-kisat joulukuussa myönnettiin toiselle, vieläkin rahakkaammalle ja vielä fundamentalistisemmalle islamistivaltiolle, Saudi-Arabialle. Ja erikoisoikeuksissa sille oli nyt varsinainen pommi: Saudien annettiin nyt sulkea pois israelilaiset kisoista. Israelin protesteille osanottoon halukkaiden pelaajiensa puolesta viitattiin kintaalla. Ts. Fiden virallisia arvokilpailuja järjestävälle maalle annettiin käytännön oikeus sulkea niistä osanottajat, jotka tulevat maista, jotka eivät miellytä järjestäjää!

Syksyllä kuitenkin valitaan Fide-presidentti uudestaan yleiskokouksen toimesta, jonka jälkeen muutoksia voi olettaa tapahtuvan: Fiden hallintokoneiston lienee palattava tuoreella arvovallalla varustetun virallisen johtajan aitoon johtoon. Tähän mennessä ainoana ehdokkaana on kisaan ilmoittautunut Iljumžinov. Kun vastaehdokkaita ei ole ilmennyt, on laajan suhdeverkon kolmanteen maailmaan väsymättömällä matkustelullaan luonut Iljumžinov ollut myös suosikki. Kuitenkin joulukuussa puhkesi kätketty heikkous hänen kuvioissaan avoimeksi suoraan kotirintamalla. Venäjän shakkiliiton presidentti Andrei Filatov kieltäytyi ottamasta liiton hallituksen kokouksen asialistalle Iljumžinovin ehdokkuuden tukemista. Iljumžinov ei tosin ehdottomasti tarvitse Venäjän shakkiliiton tukea, hänen ensimmäinen valintansa Fide-presidentiksi tapahtui 1995 Venäjän äänestäessä häntä vastaan. Silti kotimaan tuen puute olisi paha nolaus, joka merkittävästi heikentäisi mahdollisuuksia.

Filatov, Iljumžinovia rikkaampi oligarkki, antoi ulostulonsa yhteydessä vielä ymmärtää, että hän saattaisi tukea Makropoulosia Fide-presidentiksi. Tämän jälkeen on Iljumžinov tukijoineen tehnyt selväksi, että Venäjän shakkiliiton presidenttiä tulisi vaihtaa. Parin kuukauden avoin valtataistelu huipentuu huomenna, lauantain 3.2 Moskovassa pidettävässä Venäjän shakkiliiton vuosikokouksessa. Panoksena on shakkiliiton presidentin paikka sekä kysymys, asettuuko liitto Iljumžinovin Fide-ehdokkuuden taakse.

Rintamalinjat hahmottuvat siten, että kuten kansainvälisessä shakkipolitiikassa, myös Venäjän sisällä Iljumžinov tukeutuu periferiaan. Alueisiin, jotka ovat kaukana Moskovasta ja erityisesti vähemmistökansallisuuksien nimikkoalueisiin, ja joissa usein aluehallintojen varattomuus yhdistyneenä keskusshakkiliiton välinpitämättömyyteen heistä vie shakkielämän jyrkkenevään laskukierteeseen. Filatov, joka nelivuotiskaudellaan on tehnyt yhden ainoan virkamatkan Venäjän sisällä, taas tukeutuu Moskovaan, sinne ympärilleen luotuun shakkivirkailijaverkostoon sekä joukkoon huippupelaajia, joiden päävalmentajaksi hän on antanut valita itsensä. Hänellä on tosin mestariehdokkaan arvo, mutta huippusuurmestarien valmentajaksi se vaikuttaa kevyenpuoleiselta titteliltä.
Poliittisesti seisoo Filatovin takana lujasti ja avoimesti Putinin varakansliapäällikkö ja lehdistösihteeri, Vladimir Žirinovskin ihailijaksi tunnustautunut Dmitri Peskov, joka samalla on Venäjän shakkiliiton tarkkailijaneuvoston puheenjohtaja. Myös Putinin neuvonantaja, sotilastaustainen Igor Levitin sekä Venäjän Shakkiliittoa sponsoroiva öljymiljardööri, Suomen kaksoiskansalainen Gennadi Timtšenko tukevat Filatovia.

Iljumžinoville en ole pystynyt löytämään julkisia tai väitettyjä tukihenkilöitä Venäjän poliittisen tai taloudellisen vallan huipulta, paitsi yhtä, jonka laimeakin tuki on kova sana. Putin itse on kesäkuussa 2017 ilmaissut tukevansa Iljumžinovin Fide-presidenttiehdokkuutta ja lähettänyt hänelle uudenvuodenonnittelut 2018 –lähettämättä ilmeisesti niitä Filatoville. Tuen laimeus ilmenee kuitenkin siitä, että Putin sallii alaisensa Peskovin jatkaa Filatovin tukemista aivan avoimesti. Ja syykin on ilmeinen: Iljumžinov on valtavine suhdeverkostoineen ympäri maailmaa Venäjälle ulkopoliittisesti hyödyllinen, mutta Putinin sisäpoliittisen linjan peruskuvio on sentralismi, joka karsastaa vahvoja alueellisia ja varsinkin kansallisia johtajia.

Pelin alkuerä on ollut kysymys alueliittojen edustajien osanotto-oikeudesta Venäjän shakkiliiton vuosikokoukseen sekä kysymys liiton presidenttiehdokkaiden rekisteröinnistä. Filatovin linjana on ollut, että viime vuosina valtiollisen akkreditaation eli virallistamisen uusimisessa epäonnistuneet 20 alueshakkiliittoa eivät olisi enää sen jäseniä ja siten menettäneet äänestysoikeutensa. Tämän on Iljumžinovia tukeva liiton varapuheenjohtaja, tehtävänlaadinnan ja ratkaisemisen moninkertainen maailmanmestari Andrei Selivanov tuominnut liiton sääntöjen vastaiseksi. Hänen oma ehdokkuutensa kaatui Peskovin johtamassa tarkkailijaneuvostossa äänin 13-11 juuri tähän seikkaan, eli siihen, että häntä ehdottaneella Pohjois-Ossetian shakkiliitolla ei ollut akkreditaatiota. Äänestystulos viitannee siihen, että Filatovin käytännössä onnistuu sulkea mainitut alueliitot pois kokouksesta. Toisaalta hyvin niukka äänestysvoitto elimessä, jonka pitäisi olla lujasti filatovilaisten käsissä, viittaa siihen, että lopullisissa äänestyksissä, joissa poissulkemistenkin jälkeen ylivoimainen enemmistö edustajia on paikallispohjaisia, Iljumžinovin mahdollisuudet lienevät hyvät.

Iljumžinov itse on rekisteröity Venäjän liiton presidenttiehdokkaaksi kotitasavaltansa Kalmukian sekä Astrahanin alueen (akkreditoitujen) liittojen ehdokkaana ja häntä tukevat Kaukasian liitot ovat saaneet rekisteröityä vielä neljä hänelle läheistä ehdokasta. Tämä ja Iljumžinovin julkinen tuki ehdokkaana hylätylle, Filatovia raivokkaasti arvostelevalle Selivanoville, viittaa kuitenkin siihen, että hänen oma ehdokkuutensa lienee varmistustoimenpide. Todellinen päämäärä saattaa olla jonkun oman tukijan avittaminen nousemaan Filatovin tuolille.

Iljumžinovin varsinainen vahvuus on kuitenkin hänen tukensa Venäjän ulkopuolella ja osoittautuu, että tämä on hyvä pelinappula myös Venäjän liiton sisäisissä voimanmittelöissä: 22.1, kaksi viikkoa ennen ratkaisevaa Moskovan kokousta, asettui Afrikan shakkiliitto yksimielisessä päätöslauselmassaan voimakkaasti tukemaan Iljumžinovia. 30 liiton 46 valtiosta olivat Tunisiassa pidetyssä kokouksessa edustettuina, mukana myös poliittisesti Yhdysvaltoihin suuntautuneita kuten Uganda ja Togo. Tässä on tähtäys selvä: Venäjälle viitataan että Iljumžinov, mutta vain Iljumžinov, kelpaa heille. Toissapäivänä saapui Moskovaan myös Israelin shakkiliiton toiminnanjohtaja Gil Boruhovsky. Mediassa julkaistussa kuvassa hän ja Iljumžinov kättelevät Fiden lippu taustalla. Kirjaimet FIDE ovat juuri siinä mihin yhdistyneet kädet osuvat.

Lauantaina siis nähdään minne vie Venäjän Shakkiliiton tie. Koska havaintojeni mukaan myös Venäjän mediassa Iljumžinoville edullisia artikkeleja näyttäisi olevan hieman enemmän kuin Filatov-mielisiä, arvelisin että Iljumžinov saanee Fide-ehdokkuutensa tuen läpi kokouksessa. Sanottua ei kuitenkaan ole, että tämä merkitsisi Iljumžinovin täyttä voittoa eli hänen tai jonkun hänen ehdokkaansa nousua Filatovin tuolille. Myös tasapeli eli Filatovin jatkokausi Iljumžinovin Fide-tuen kanssa lienee mahdollinen. Kuitenkin etu näyttäisi olevan Iljumžinovilla ja Filatov taistelemassa tasapelistä –joskin sekavassa asemassa, jossa kaikki käänteet ovat mahdollisia.

Jos sitten Iljumžinov saa ehdokkuudelleen Venäjän Shakkiliiton tuen, saattaa tämä olla käytännön ratkaisu myös Fiden presidenttikisaan. Afrikalla on Fiden äänistä hieman yli neljännes käytössään, joten jos Afrikan yksimielisyys säilyy, on Iljumžinovilla jo nyt yli puolet tarvittavista äänissä käytössään. Israelin, Afganistanin ja Etelä-Korean tapaukset osoittavat myös laajempaa tukea eikä vain kolmannesta maailmasta.

Venäjällä nyt avautunut shakkipoliittinen suurnäytelmä monine julkisuuteen tulleine mielenkiintoisine yksityiskohtineen antaa myös lisää viitteitä, miksi Kirsan Iljumžinov oli niin innostunut Suomen järjestämästä veljeskansaturnauksesta. Hänhän kirjoitti Suomen Shakkiliitolle heti 1.8.2017 halustaan päästä avaamaan turnaus saatuaan siitä muutaman rivin tiedotuksen käsiinsä: ”This project is certainly fitting my views and goals to promote and support chess everywhere in the world and not only through the big federations but through any legal entity.” Veljeskansaturnaus, joka kohdistui Venäjän alueella kahdeksaan alueelliseen shakkiliittoon, oli toki mainio tilaisuus hänelle näyttää, että alueelliset shakkivoimat voivat päästä suoraan kansainvälisiin suhteisiin ja matkoihin ulkomaille ohi Venäjän shakkiliiton keskusaparaatin –juuri tätähän on Selivanov vaatinut. Vähemmistökansa-asia oli tässä yhteydessä samoin vain eduksi. Tällaisen prosessin yhteydessä Iljumžinov halusi luonnollisesti heti varmistaa pääsevänsä esittäytymään näille alueellisille shakkivoimille tapahtuman osanottajana ja tukijana. Ja mahdollisuus päästä samalla näyttäytymään kolmelle ulkomaiselle shakkiliitolle oli tietysti myös tervetullut.

Tällaista en minä enkä SSL:n johto alkuunkaan voineet odottaa veljeskansaturnausta suunnitellessamme. Olimme valmistautuneet toimimaan paljon matalammalla tasolla. Mutta kuten venäläisessä sananlaskussa sanotaan, niin onnen linnun pyrstöön pitää heti tarttua, kun se jostain äkkiä eteesi pyrähtää.
Viimeksi muokannut pjkauppa, 02 Helmi 2018 16:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 02 Helmi 2018 12:10

Kauppalan viestistä voi selvästi lukea kenen puolella hän on. Suomalaisessa sananlaskussa muuten sanotaan, että "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat".

En näe, että veljeskansaturnaus olisi ollut Suomelle mikään onnenpotku. Eiköhän siinä tuhlattu liiton rahoja ja turnauksen mediahuomio jäi hyvin vähäiseksi. Turnaus ei myöskään kiinnostanut huippupelaajia juuri ollenkaan.

En myöskään haluaisi, että Iljumzhinov voi hyödyntää suomalaista shakkiturnausta omassa vaalikampanjassaan.

pjkauppa

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 02 Helmi 2018 16:17

Risto Tuominen antaa ymmärtää uskovansa minun syövän Iljumžinovin leipiä. Yhden kahvin olen hänen kustannuksellaan juonut ja siitä revanshoinut antamalla hänelle kopiota käännökseni kanssa kuvauksesta eräästä kalmukista Suomessa ennen ensimmäistä maailmansotaa, josta sitten osoittautui, että Iljumžinov tuntee hänen sukunsa. Mutta 5½ kk. työni aikana olen syönyt vain SSL:n ja opetusministeriön leipiä ja nyt kun työsuhteeni on loppunut voin vapaana kaikista sidonnaisuuksista puhua, mitä mielin.

Aluksi, heittäisin Riston ajatuskukan hänelle takaisin: kenen lauluja hän sitten laulaa tämän mukaan? Tähän toivoisin häneltä hänen oman logiikkansa mukaista vastausta. Mutta selvyyden vuoksi, en minä usko ollenkaan, että hän tai muut foorumilla esiintyneet suomalaiset Iljumžinov-kriitikot söisivät Filatovin, Makropouloksen tai edes Kasparovin leipiä. Oman arvioni mukaan he ovat subjektiivisesti rehellisiä (kuten sitä oli myös suuri moraalin sankari Don Quijote) mutta päätyneet virtuaalimaailman taistelujen vangeiksi tyydyttyään hankkimaan aivan liian kaukaa haettua informaatiota. Tyypillisesti en ole havainnut tämäntyyppistä kritiikkiä Virossa tai Ukrainassa, joissa on Suomeen verrattuna yksi suuri ero: niissä tunnetaan aidosti Venäjä neuvostorakenteineen. Kun ollaan oltu samassa valtiossa, niin osataan arvioida itsenäisesti kuka Venäjällä edustaa mitäkin.

Sitten veljeskansaturnauksesta: Katson sen olleen kokonaisuudessaan menestys yli odotusten. Tässä on pystytty herättämään uudelleen henkiin Paul Keresin suurenmoinen pioneerisaavutus 1960-luvulta eli Suomi-Viro-ystävyysmaaottelut -nyt laajennetulta pohjalta. Kaikkien osanottajajoukkueitten tyytyväisyys ja halu luoda tästä pysyvä instituutio puhuvat puolestaan. Jo nyt on Viro valmiina järjestämään sen tänä vuonna ja Karjalan tasavalta on korvamerkinnyt sen juhlavuodelleen 2020 ja saanut ministeritasolta positiivisia signaaleja. Riitasointuna onnistumisessa on tosiaan rahoitusvaje, joka pohjautuu siihen, että kolmas myönnetty sponsorituki jätettiin käyttämättä sopimusteknisten yksityiskohtien perusteella, mutta tällä ei ole mitään tekemistä turnauksen rahoituslogiikan, turnausmallin eikä minun toimintani tai mielipiteitteni kanssa.

Ottaen huomioon shakin erittäin alhaisen mediahuomio nyky-Suomessa oli mediatulos turnauksesta tyydyttävä (mm. puheenjohtajan hakema Helsingin Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Itä-Häme ja Karjalan Sanomat) ja olisi ollut vielä parempi ellei onnettomuudeksi toiminnanjohtaja olisi ollut ratkaisevina kuukausina sairaana ilman tuuraajaa.

Riston mukaan huippupelaajia puuttui turnauksesta. Suurmestarien saanti turnauksiin, joissa ei ole rahapalkintoja eikä starttirahaa on todella kiven takana. Otteluun otti osaa 2 suurmestaria, 10 kansainvälistä mestaria ja 2 naisten kansainvälistä mestaria. Kun periaatteena oli, että starttirahaa ei makseta kenellekään ystävyysturnauksessa, oli kärkipää minusta kunnioitettavan vahva.

Ja lopuksi, shakkipoliitikkojen (kuten muidenkin politiikkojen) tehtävä mielestäni on hankkia luottamusta ja kannatusta aktiivisella ja pätevällä toiminnallaan koko tehtäväkenttänsä spektrissä. Jos onnistuu siinä, niin on oikeus kiinnittää huomiota menestyksiinsä. Kukas kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?

Pekka Kauppala

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 02 Helmi 2018 17:38

Kyllähän tuo teksti on niin selvää propagandaa, että jotain yhteisiä intressejä Iljumzhinovin jatkokauden suhteen näyttää olevan. Valitettavasti SSL:n ja Iljumzhinovin leivät näyttävät olleen turhan läheisessä suhteessa ennen uuden hallituksen valintaa. Onneksi nyt kuitenkin puhaltavat uudet tuulet.

Laulan ihan omia laulujani. En kannata myöskään Filatovin, Makropouloksen tai Kasparovin valintaa mutta en kyllä koe että nämäkään olisivat ainakaan Iljumzhinovia huonompia valintoja. Hämärä menneisyys, katteettomat lupaukset ja USA:n matkustuskielto ei ole aivan hyvä lähtökohta uudelle valinnalle. Kun nyt Iljumzhinov ei pysty tehokkaasti toimimaan, miten asia edistyisi uudelleen valinnan jälkeen. Samoin kannatuksen puute Fidessä ja Venäjällä ei kerro oikein menestyksekkäästä kaudesta.

Veljeskansaottelu aiheutti suuren tappion. Panostukseen nähden osanottajien taso oli ainakin minulle pettymys. Kilpailullisestikin turnaus taisi ratketa siihen ketkä juhlivat maltillisemmin ennen päätöskierroksia. Mediassa näkyi lähinnä kriittisiä kirjoituksia Iljumzhinovista toisin kuin shakkiliiton sivuilla kirjoitettu hehkutushaastattelu.

pjkauppa

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 02 Helmi 2018 22:15

Hoh-hoijaa! Tyhjiä heittoja, joilla perustellaan seuraavia samanlaisia! Jos kerran analyyttinen kuvaukseni oli propagandaa, vieläpä selvää sellaista, niin missä ovat ne väärät tiedot, jotka tekevät sen sellaiseksi? Ja mihin yhteisiin intresseihin, ellei peräti leipien sekaantumiseen, ne sitten johtavat?

Sen minä kyllä uskon, että laulat omia laulujasi. Mutta oma logiikkasi vaatisi kyllä selvittelyä mitä yhteisiä intressejä Sinulla on kenen kanssa! Jos pohjaat puolestaan näkökulmasi pelkkään uskomaasi Iljumžinovin huonouteen, niin voin kyllä avata, että minulla on henkilökohtaisesti samanlainen periaatteellisesti diskaava näkökulma Makropoulosiin. Israelin sääntöjenvastaisen ulosheiton sallimista, vieläpä kaiken absurdiuden huipuksi maailman demokratiavastaisimmalle maalle, on jotakin jonka jälkeen minulle riittää: tällaisen johtajan on väistyttävä! Ja heti nousee esiin kysymys, millä legitimiteetillä Makropoulos ylipäänsä hallinnoi Fidessä? Tässä on paikka, jossa sikailun uhria, Israelin shakkiliittoa, kuuluu solidarisoida!

Pahantahtoisen outouden huippu on väite veljeskansaottelun ratkeamisesta juhlinnan seurauksiin. Tarkoitatko tällä ratkaisevaa peliä Suomi-Venäjän suomalais-ugrilaiset alueet ottelusta, jossa pelattiin 50 sitkeää siirto T+L – T –loppupelissä matin ja pelastumisen heiluessa vaa’an kielellä kunnes suomalainen traagisesti väärällä tavalla julisti tasapelin tuomarin hakemisen sijasta nolla seurauksena? Mitä ihmettä tällainen väite on?!

Ja lopuksi, ainakin minä tunnen vain yhden ”kriittisen” kirjoituksen Iljumžinovista veljeskansaotteluista (ellet tarkoita omaa kirjoitteluasi foorumilla), nimittäin Toni Pönniön haastattelun HS:ssä. Tästä haastattelusta molemmat, niin Pönniö kuin Iljumžinov, olivat hyvin tyytyväisiä sen jälkeen. Tomin mukaan kaikkiin kysymyksiin oli vastattu avoimesti ja Iljumžinovin mielestä Tonissa heti havaitsi pätevyyden erotuksena useimmista haastattelijoista. Oman vaikutelmani mukaan ”kriiittinen” ero on lähinnä siinä, että oma haastatteluni oli sataprosenttista alkuperäistavaraa, kun taas HS:ssä kaikki oli lyhennetty, muokattu, toimitettu ja omilla kommenteilla varustettu. Näinkään HS:n haastattelu ei muuten tyydyttänyt foorumin ”kriitikoita”!

Nyt muuten alkaa liigaviikonloppu ja ainakin allekirjoittanut avaa foorumin seuraavan kerran vasta sen jälkeen -jolloin pitäisi olla jo uutisia Moskovan kokouksesta! Mielenkiintoisia pelejä tai rauhaisaa lepoviikonloppua kaikille!

Pekka Kauppala

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 02 Helmi 2018 22:40

Mielipiteemme ovat niin kaukana toisistaan, että keskustelua ei liene tältä osin hedelmällistä jatkaa. Varmasti Gaddafin ja Husseinin sekä Syyrian hallinnon kanssa kaveerannut Iljumzhinov on suuresti huolestunut ihmisoikeuksien rikkomisesta. Siitä olemme kuitenkin yhtä mieltä, että Makropoulos ei myöskään olisi toivottava valinta Fiden johtoon. Ei Fidessä kyllä aiemminkaan Iljumzhinovin aikana kauheasti suosittu demokraattisia valtioita turnauspaikkojen valinnassa.

Viro hävisi sunnuntaisen ottelun aika suurilukuisesti ja tällä taisi olla jotain tekemistä lauantai-illan vieton suhteen. Tai näin ainakin keskusteltiin turnausvideolla.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 03 Helmi 2018 00:29

Vähän objektiivisempi kuvaus Fiden ja Venäjän shakkipolitiikan tilanteesta:

http://www.chessdom.com/fide-elections- ... ry-so-far/

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 797
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 03 Helmi 2018 08:48

Minusta tämän ketjun keskustelun aloittanut pyrki esittämään tämän hetkisen tilanteen suhteellisen objektiivisesti ottamatta kantaa kenenkään ehdokkaan puolesta tai vastaan. Tällainen kuva tuli kun luin viestin ensimmäisen kerran.
Terv. Sauli

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 04 Helmi 2018 10:44

Mainittakoon tähän, että Iljumzhinov vetäytyi ehdokkuudesta sanoen keskittyvänsä Fiden johtoon ja kansainvälisiin kuvioihin.

Itse näen, että tapahtumassa on kaksi vaihtoehtoa:
1. Iljumzhinovin kannatus oli niin alhainen, että hän tiesi häviävänsä
2. Iljumzhinov ei edes halunnut Venäjän shakkiliiton presidentiksi vaan Venäjän tukea Fiden presidentinvaaleihin.

pjkauppa

Re: Venäjän shakkipolitiikan ratkaisunhetket … ja Fidenkin?

Lukematon viesti Kirjoittaja pjkauppa » 04 Helmi 2018 20:51

Venäjän shakkiliiton yleiskokous on pidetty. Voittajaksi selvisi, voisi sanoa pistein 1 1/2 -1/2 Andrei Filatov. Hänet valittiin äänin 56-15 puheenjohtajaksi Kirsan Iljumžinovin vetäydyttyä kisasta viime hetkellä kolmen muun hänen leirinsä ehdokkaan kanssa. Jäljelle oli jätetty kaksi iljumžinovilaista sivuehdokasta, ilmeisesti äänestysmahdollisuuden tarjoamiseksi niille kokousedustajille, jotka eivät missään tapauksessa halunneet äänestää Filatovia. Yksi heistä, senaattori ja sentralismikriitikko Ivan Starikov sai 14, toinen 1 ääntä.

Iljumžinovin luovutus Venäjän sisäisessä kisassa saattaa viitata siihen, että hän olisi tappion häämöttäessä arvellut näin voivansa parantaa mahdollisuuksiaan Fide-ehdokkuuskisassa. Siinäkään hän ei kuitenkaan saanut voittoa eli shakkiliiton virallista tukea ehdokkuudelleen. Tuloksen voi kuitenkin nähdä tasapelinä kokouksen siirrettyä päätöksen myöhempään ja merkinnän tultua tehdyksi kannatuksesta Iljumžinoville sekä ex-MM Anatoli Karpoville. Filatovin viittaamaa Georgios Makropoulosia ei siis edes mainittu, mikä pohjautunee siihen, että ulkomaalaisen maininta mahdollisena Venäjän ehdokkaana oli herättänyt lehdistössä negatiivistä kohua.

Karpovin nimi on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen ja saattaa olla vakava uhka Iljumžinoville. Mikäli Karpov todella tätä haluaa, hän saattaisi olla monilla eri tahoilla shakkimaailmaa vähiten vastarintaa herättävä kompromissiehdokas, pienin yhteinen nimittäjä. Karpov ei kuitenkaan ole Filatovin mies vaan hyvin arvovaltainen itsenäinen faktori. Ennen kokousta oli hän noudattanut useiden suurmestarien onnittelukaavaa Filatovin syntymäpäivän kunniaksi, mutta pyyhkinyt siitä pois kannatusilmoituksen Filatoville Venäjän liiton puheenjohtajaksi.

Iljumžinovin nolo tappio koitoksessa, jossa hän tähtäsi voittoon lupaavannäköisin ulkoisin olosuhtein, merkitsee Fide-kisan muuttumista täysin arvaamattomaksi. Iljumžinovin Afrikassa hankkimaan suureen etumatkaan on tullut iso takapakki. Silti muita virallisia ehdokkaita ei ole. Makropoulosin mahdollisuudet saada Venäjältä ainakaan virallista tukea eivät myöskään näytä kovin hyviltä. Pyrkiikö Karpov mustan hevosen rooliin jää nähtäväksi.

Fiden presidenttikisa näyttää juuri niin sotkuiselta ja yllätykselliseltä, millaiseksi myös maailmanpolitiikka on viime vuosina ajautunut. Vanhat kaavat eivät pidä, vaan uusia ja odottamattomia liittoja ja konflikteja pomppaa esiin joka puolella, varsinkin valtioiden sisäpuolella, joissa kamppailut usein ovat kovempia kuin niiden kesken. Seurattavaksi myös jää, kuinka paljon Venäjän shakkiliiton sisäisissä konflikteissa heijastuvat prismana ehkä suuremmat Venäjän valtion sisällä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 39 vierailijaa