Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Shakki Suomessa ja maailmalla
Petri Pitkänen
Viestit: 241
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 21 Syys 2017 10:20

Puheenjohtaja käyttää vain kollektiivista valtaa
"Liittoa edustaa hallitus, joka johtaa liiton toimintaa yhdistyslain, näiden sääntöjen ja liiton
kokousten päätöksien mukaisesti" Ei siis puheenjohtaja, vaan hallitus jonka yksi jäsen puheenjohtaja on.

Puheenjohtajalla on vain hieman enemmän muodollisesti päätösvaltaa kuin normaalilla hallituksen jäsenellä. Esittelijänä tietysti voi vaikuttaa asioihin. Ja siellä hallituksessa tulee varmasti olemaan ihmisiä jotka ovat pelanneet turnauksissa. Ei kaikilla tartte olla kokemusta kaikesta

Jari Järvenpää
Viestit: 753
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 21 Syys 2017 10:47

petrip kirjoitti:Puheenjohtaja käyttää vain kollektiivista valtaa
"Liittoa edustaa hallitus, joka johtaa liiton toimintaa yhdistyslain, näiden sääntöjen ja liiton
kokousten päätöksien mukaisesti" Ei siis puheenjohtaja, vaan hallitus jonka yksi jäsen puheenjohtaja on.

Puheenjohtajalla on vain hieman enemmän muodollisesti päätösvaltaa kuin normaalilla hallituksen jäsenellä. Esittelijänä tietysti voi vaikuttaa asioihin. Ja siellä hallituksessa tulee varmasti olemaan ihmisiä jotka ovat pelanneet turnauksissa. Ei kaikilla tartte olla kokemusta kaikesta
Puheenjohtajuus ei ole itselleni vierasta. Mielestäni nousit turhan korkealle abstratiotasolle. Kun nyt sanoit turhankin yleisluontoisen periaatteen: "Ei kaikilla tartte olla kokemusta kaikesta", niin voin sanoa vastapainoksi, että "Ei kaikkea voi kysyä toisilta.".

Tarkennuksena, että en mitenkään ole vastustamassa Riikan valintaa puheenjohtajaksi, vaan toin vaan yhden asian esille. Onhan Riikalla hyviä ansioita puheenjohtajan työhön työhistoriansa ja -taustansa vuoksi.

Panu Laine
Viestit: 405
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 21 Syys 2017 23:19

Hei,

Viime aikoina foorumissa on käyty mielenkiintoisia keskusteluita ja otettu kantaa asioihin monelta kantilta. Myös puheenjohtajakisa on avattu julkisesti, mitä tervehdin ilolla. Haluaisin tuoda muutamia näkökohtia keskusteluun mukaan, kun on aikanaan tullut itsekin touhuttua liiton hommissa.

Siitä olen harvinaisen samaa mieltä, että pelaajamäärät ja peliaktiivisuus täytyy saada nousuun. Tähän on mielestäni kaksi aluetta ylitse muiden:

1) Koulushakkityö
2) Kerhoshakkityö

Kun saadaan pelaajamassaa, saadaan myös huippuja. Ja enemmän rahaa liiton käytettäväksi. Tuo raha-asia on ikuisuuskysymys ja harmillisesti yli 90% liiton rahoista on korvamerkitty olemasaolevan pyörittämiseen ja rahaa (ja resursseja) jää harmillisen vähän itse kehittmäistyöhön - kuten myös Marko the toiminnanjohtaja hyvin kuvaa lisenssikeskusteluketjussa.

Hurskaiden toiveiden ja lahjoitusten varaan ei voi laskea. Sponsori- (ei siis lahjoitus-) rahan saamiseksi pitää pystyä tarjoamaan vastinetta, arvoa sponsoroijalle. Tässä on mielestäni otettu hurjia askeleita eteenpäin viime vuosina - medianäkyvyyttä, liiton webbisivujen uudistus ja ennenkaikkea runsas sisällöntuotanto, shakin tuotteistusajattelua, jne, jne. Mutta merkittäviä sponsoreita ei ole vielä saatu - rahaa on toki tullut lisää sisään mm. ministeriön projektitukina ja työllistämistukien kautta, jolla on saatu lisää silmä- ja käsipareja. Hienoa! Iso askel eteenpäin!

Mainio toiminnanjohtajamme Marko listasi viime vuosien saavutuksia ja lista on kieltämättä vaikuttava.
Marko Tauriainen kirjoitti: Sitten kun sanotaan, ettei mitään ole tapahtunut, niin onhan tässä tapahtunut, mutta ei se aina konkretisoidu sille kerhopelaajalle. Kahden viime vuoden aikana on tehty ainakin noita alla olevia juttuja kaiken muun perustoiminnan ohella. Moni näistä asioista olisi toki pitänyt olla kunnossa jo about 20 vuotta sitten. Ja omasta mielestäni monessa asiassa ollaan vieläkin todella kaukana siitä, millaista toiminnan tulisi olla (niin liiton kuin seuratoiminnan tasolla). Käykääpä joskus ihan huviksenne vaikka katsomassa muiden lajien liittojen ja seurojen toimintaa.

...

Totuus on kuitenkin se, että junnutyön tulisi olla kaikkein tärkein asia sekä liiton että kerhojen mielissä. Ei sen, mitä minä tästä hyödyn tai mitä minun seurani tästä hyötyy tai mitä liitto hyötyy. Ja se työ lähtee ruohonjuuritasolta.

- Valtion yleisavustus kasvanut 5000 eur (yli 10 %)
- Maajoukkuevalmennus käynnistetty miesten ja naisten osalta (kisat + leirit + valmentajat)
- Vierumäen yläkoululeiritys ja muu yhteistyö Vierumäen urheiluopiston kanssa
- PM-kisat Ellivuoressa 2016
- Veljeskansaottelu (ja valtion tuki 20 000 eur)
- Areenan vuokra laskenut ja kevään 2015 sekava tilanne on selkiytynyt
- Shakki-lehti uudistettu
- Liiton sivut uudistettu
- Koulushakin nettisivut avattu vuoden 2017 alussa
- Tiedotusta lisätty ja parannettu
- Suomisport-palvelun käyttöönotto lisenssi- ja muissa maksuissa, laajenee myös seuratason jäsenhallintaan
- Seuratoimintapäivät 2017 (vastaavaa ei ole ollut ainakaan 2000-luvulla)
- ShakkiNet-turnausten, Heart of Finland ja Haminan kovatasoisten turnausten taloudellinen tuki
- Tablettipöytäkirjanpito (osa digihanketta; palvelu seuroille; softa valmiina ja käyttökelpoinen -> toimii halpana versiona livelaudoille, poistaa tarpeen perinteisten pöytäkirjojen käyttöön ja pelit sähköisessä muodossa (pgn) heti kaikilla)
- Lajin esittelymateriaalit
- Koulushakkituotteet
- Tasa-arvoteot: naisten asemaa parannettu -> maajoukkue (kisat, valmennus), naisten SM-kilpailujen palkintosummaa nostettu
- Yhdenvertaisuussuunnitelma
- Näkyvyys televisiossa ja muissa medioissa parantunut
- Sidosryhmäyhteistyö syventynyt huomattavasti
- arvokisojen peliasut (aikuiset ja nuoret)
- työntekijöiden hyvinvointi parantunut
- palkkatuet ja työllistäminen (liitto on työllistänyt 100 % palkkatuella useita työntekijöitä)
- analyysisessiot; hyvä konsepti, toteutusta vielä mietittävä
- turnausten livelähetykset ja huipputurnausten (esim. MM-ottelu päivittäinen seuranta liiton sivuilla)
- sm ja pm-kisoilla omat nettisivut
- sm viikko 2016 ja 2017
- vuoden urheilumarkkinointiteko Urheilugaalassa 2017! (muiden sm-viikon pienliittojen kanssa)
- areenan uusia kalusteita ja välineitä (mm. kaikki vanhat tuolit vaihdettu uudempiin ja parempiin)
- maahanmuuttajaprojekti (Kulttuurikeskus Caisa ja kirjastot; kirjastojen osalta edelleen käynnissä pk-seudulla)
- Raasteen elämäkerta/pelikokoelma
- Hallintoa on kehitetty
Yllämainitut saavutukset ovat aivan varmasti vaaatineet melkoisesti työtä, resurssien oikeaa kohdentamista, vahvaa näkmystä siitä, mihin ollaan menossa. Uuden puheenjohtajan haaste on aina se, että jos hän ei tule hallituksesta, niin ensimmäinen vuosi menee enemmän tai vähemmän opettelussa. Tämän vuoksi viime aikojen 2-vuotiset puheenjohtajakaudet eivät ole olleet optimaalisia, aikaa menee liikaa opetteluun (ja olen yksi näistä "syyllisistä"). Toimiva, hyvin johdettu tiimi on ensiarvoisen tärkeä. Käsipareja tarvitaan paljon. Johtamisen yksi haaste tällaisessa ympäristössä on se, että liikemaailman opit pätevät vain osittain, kun kaikki ovat vapaaehtoispohjalla oman vapaa-aikansa puitteissa mukana. Puheenjohtajan rooli korostuu ja se tarkoittaa myös puheenjohtajan ajankäytön merkityksen korostumista. Itse pääsin hyvinä jaksoina 15-20 viikkotuntiin, siviilitöidden painaessa päälle tuskin 5 viikkotuntiin. Veikkaan, että viime vuodet pj on mennyt käytännössä vähintään puolipäiväisenä - 20-25 viikkotunnin panoksella ja siksipä jäljet osaltaan myös näkyvät. Tästä onnittelut ja kiitokset!

Puheenjohtajakilpailusta voi muodostua hyvinkin mielenkiintoinen ja toivottavasti paras tarjokas voittaa - Suomen shakkielämällä ei ole tässä asiassa varaa harha-askeliin. Sundelin on näyttönsä - niin hyvässä kuin pahasssa - antanut viimeisen kahden vuoden aikana. Riikka Wulff puhuu mielestäni oikeista asioista tällä palstalla, mikä on myös erittäin positiivista. Hänen shakkitaidoillaan ei ole merkitystä puheenjohtajan pätevyyttä arvioitaessa - johtamistaidot, näkemyksellisyys oikeasta suunnasta ja painopistealueista, oma energia ja riittävän suuren vapaaehtoisjoukon mukaan saaminen hyvin johdettuna ovat niin paljon tärkeämpiä asioita. En lähde ottamaan kantaa kummankaan puolesta (enkä tietenkään tiedä, ketkä kaikki lopulta ovat ehdolla), mutta toivon todella, että energinen, Suomen shakkielämää eteenpäin vievä ote jatkuu, oli puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet keitä tahansa. Ainakin se on varmaa, että töitä tulee riittämään myös jatkossa, panostetaan niihin oikeilla prioriteeteilla ja yhteistyössä.

Vielä loppuun omat avainsanani: koulushakin kehittäminen, kerhotoiminnan tuki, shakin näkyvyyden ja tuotteistamisen kehittäminen, uusien (lisä)rahoituslähteiden hankinta, hyvä ja avoin hallinto sekä talouskuri. Vaaditaan puheenjohtajalta ja hallitukselta erityistä panostusta ainakin näihin!

Shakkiterveisin,

Panu Laine
Shakkiliiton hallituksen pj 2012-13 (kauan kauan sitten)

Pekka Pietinen
Viestit: 200
Liittynyt: 07 Marras 2011 15:49
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Pietinen » 22 Syys 2017 17:40

PLa kirjoitti:
Puheenjohtajakilpailusta voi muodostua hyvinkin mielenkiintoinen ja toivottavasti paras tarjokas voittaa - Suomen shakkielämällä ei ole tässä asiassa varaa harha-askeliin.
Onkohan Panulla jotain "sisäpiirin tietoa", että olisi jo ilmaantunut muitakin ehdokkaita?
Vaikka en henkilökohtaisesti tunne täällä Foorumissa esiteltyä kandidaattia, olen hänen kannanotoistaan ja nettipäivityksistään saanut sen käsityksen, että parempaa ehdokasta tuskin voidaan saada. Ainakin istuva puheenjohtaja hävinnee uudelle ehdokkaalle kaikille mittareilla ns. 6-0.

Jos nykyinen puheenjohtaja yhtää ajattelee järkevästi, niin hän ei enää asetu ehdolle jatkokaudelle.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 25 Syys 2017 12:42

Mielenkiinnolla olen seurannut Mika Karttusen avaamaa keskustelua, jossa lanseerataan Suomen Shakkiliitolle uutta puheenjohtajaa. Uskon, että Mika toimii asiassa kerhonsa Tammershakin puheenjohtajana eikä esimerkiksi Shakkiliiton hallituksen jäsenenä. Toki monenlaisia kysymyksiä itselleni herättää Mikan ns. kaksoisrooli asiassa ja tietenkin hänellä on sisäpiiritietoa Shakkiliiton operatiivisesta toiminnasta. Sitä kautta herää oikeutettu kysymys siitä, mikä Mikan mielestä Shakkiliiton toiminnassa tällä hetkellä mättää, jos puheenjohtajan vaihdos on hänen mielestään paikallaan vain kahden vuoden jälkeen? Vai onko Mikalla tiedossa, että istuva puheenjohtaja ei halua jatkokaudelle?

Koulushakki- ja nuorisotoiminta toistuu jokaisessa vakavasti otettavassa puheenvuorossa tässä ketjussa. Tässä lieneekin syytä uskoa itseään viisaampia ja ymmärtää asian tärkeys. Onnistuneen nuorisotoiminnan myötä myös rivipelaaja pääsee nauttimaan viikonlopputurnausten kasvavista osanottajamääristä(hyvä esimerkki on tulevana viikonloppuna järjestettävä Tammershakin turnaus, jossa arviolta puolet eli n.30 ilmoittautuneista on junioripelaajia). Ydinkysymys lienee, voitaisiinko koulushakkia edistää lisää!? Meillähän on tällä hetkellä koulushakin saralla sekä ammattimaisia toimijoita(mm. Shakkilinna ja Sauli Tiitta) sekä myös paljon vapaaehtoistoimintaa kerhotasolla. Myös on viitattu koulushakkityöryhmään, joka on hajaantunut sisäisten erimielisyyksien takia. Toivottavasti erimielisyydet koskevat suuntaviivoja eivätkä esimerkiksi henkilökemian puutetta, joka oman kokemukseni mukaan on hyvinkin yleistä shakkipiireissä. Seuratoimintapäivät tarjonnevat hyviä avauksia edellä mainittujen asioiden edistämisessä. Nuorisotoiminnan edelleen kehittämisessä junioripelaajien vanhemmat ovat tärkeä sidosryhmä. Shakkiliitolla on velvollisuus taata olosuhteet juniorityön onnistumiselle ja tässä on mielestäni menty eteenpäin.

Myös Shakkikerho(ei siis vedonlyönti- ja nettipeliyhtiö, enkä ryhdy edes arvailemaan, mikä on oikea kirjoitusmuoto:pienet ja isot O-kirjaimet vai nollat) Comeon on näkyvästi esillä puuhaamassa puheenjohtajan vaihdosta. Toivottavasti syynä ei ainakaan ole taannoinen pelipaitajupakka joukkuepikapelin SM:ssä. En usko, että uusikaan puheenjohtaja voisi ottaa lievempää linjaa vedonlyöntiyhtiöiden markkinoinnissa. Tästä on kuitenkin säädetty kattojärjestötasolla ja kyseenalainen markkinointi vaarantaa koko hienon lajimme rahoituksen. Myös henkilökohtaisesti minulla on erittäin kielteinen asenne vedonlyönti- ja uhkapeliyhtiöiden mainontaa kohtaan shakin yhteydessä, ottaen vielä huomioon että mainospaitojen fyysisillä kantajilla oli edellä mainitussa tapauksesssa shakin maajoukkuetaustaa. En näe tätä hyvä asiana lajimme nuorille pelaajille, joista monet pitävät esikuvina kärkipelaajiamme.

Toiminnanjohtaja Marko Tauriainen toikin jo edellä viestiketjussa esiin näyttävän listan viimeisten parin vuoden uudistuksista ja saavutuksista. Varsinkin joidenkin erityisryhmien(esim.miesten ja naisten maajoukkuepelaajat) voisi kuvitella kokevan tilanteen parantuneen leirityksen ja valmennuksen myötä. Yläkoululeiritys yms. yhteistyö Vierumäen urheiluopiston kanssa on positiivinen uudistus varsinkin junioripelaajille. Myös ruutuaika televisiossa on selkeästi lisääntynyt(esimerkkeinä SM-viikot ja PM-kisat).Tämä on tärkeä asia, kun neuvotellaan mahdollisten sponsoritahojen kanssa. Myös avustusrahojen määrää on saatu kasvatettua, puhumattakaan työllistämistukien käytöstä, jolla saadaan lisää käsipareja hoitamaan käytännön asioita.

Entinen puheenjohtaja Panu Laine puolestaan mainitsi, että kahden vuoden mittainen puheenjohtajakausi on hieman lyhyt, koska ensimmäinen vuosi menee helposti uuden opetteluun. Olen tästä täysin samaa mieltä. Myös mahdollinen työpanos viikkotunteina mitattuna on merkittävä kriteeri uutta puheenjohtajaa mietittäessä. Vähintään puolipäiväinen(n.20 viikkotuntia) panostus lienee hyvä, tosin minulla on käsitys, että nykyinen puheenjohtaja on ylittänyt tämänkin. Vaatimukset kuulostavat kovilta, ottaen huomioon, että kyseessä on vapaaehtoistoiminta, josta ei makseta palkkaa.

Itse en puheenjohtajakysymykseen pysty ottamaan selvää kantaa ennen kuin kaikki ehdokkaat ovat selvillä enkä sitä voi myöskään kerhoni puolesta ainakaan vielä tehdä. On hyvä, että meillä on halukkaita tähän tehtävään. En panisi kutenkaan pahakseni, jos nykyinen puheenjohtaja Juha Sundelin vielä jatkaisi toisen kaksivuotiskauden. Myös Riikka Wulffin tulen toivottamaan tervetulleeksi tähän tehtävään, mikäli Kerhojen kokous niin päättää. Rivipelaajana en toki täysin tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen ole, mutta mahdollisesti oma mielipahani kulminoituu lähinnä Shakkilehden epäsäännölliseen ilmestymiseen ja tähän tuskin puheenjohtajan vaihdos merkittävästi vaikuttaisi. Minulle on myös luvattu palvelupäällikön suulla, että lehti jatkossa ilmestyy aikataulun mukaisesti. Shakkifiilis kuitenkin on sisäsyntyistä ja kilpailujen tarjonta on laaja, mikäli osallistumishaluja löytyy. Tuohtumus lisenssihintojen korottamisesta alkuvuodesta alkaa laantua, toki edelleen kannan suurta huolta heikommin toimeentulevien mahdollisuuksista harrastaa shakkia täysipainoisesti.

Valitettavaa on, että Shakkiliiton puheenjohtajavaali osuu ajankohtaan ennen nykyisen puheenjohtajan suurta näyttöä eli marraskuun puolivälissä pelattavaa Suomi 100 - veljeskansaottelua, joka lienee markkina- ja julkisuusarvoltaan tärkein shakkitapahtuma Suomessa vuosikymmeniin.

PS. Aikaisemmista kannanotoistani saamastani palautteesta viisastuneena pyydän jo etukäteen anteeksi sitä, jos olen tällä ulostulollani loukannut jotakuta mahdollisesti liian kärkevillä tai väärillä sanavalinnoilla.

Terveisin

J-P Haapasalo

Riikka Wulff
Viestit: 55
Liittynyt: 15 Elo 2017 18:59
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Riikka Wulff » 27 Syys 2017 19:40

Lupasin tuossa aiemmin ottaa kantaa kaikkiin kolmeen esille nostamaani teemaan, ja näistä on vielä käsittelemättä shakin tunnettuus. Kuten aiemmissa puheenvuoroissa on todettu, on laji saanut lisää medianäkyvyyttä viime vuosina. Olemme silti vielä kaukana siitä, että voisimme todeta shakin näkyvän ja kuuluvan laajasti suomalaisessa mediassa. Luonnollisesti tämä korreloi harrastajamäärän kanssa, on turha kuvitella shakin näkyvän yhtä laajasti kuin isojen lajien. Shakista saa kuitenkin hyvinkin mielenkiintoisia juttuaiheita, niitä vain pitää syöttää medialle sopivan pureskellussa muodossa. Mitä enemmän meillä on mukana vapaaehtoisia vinkkaamassa eri medioille hyvistä juttuaiheista, sitä enemmän saamme myös näkyvyyttä. Toimittajatkin ovat valtavan kiireisiä, joten todennäköisyys saada juttu läpi kasvaa huomattavasti, kun se on hyvin pureskeltu ja siinä on mietitty kulma, jolla lähestytään. Pienempiin paikallismedioihin on myös helpompi saada juttuja läpi kuin isoihin medioihin, ja etenkin nuorten harrastajien menestys varmasti kiinnostaa sen oman paikkakunnan julkaisuja. Marraskuun lopussa esimerkiksi pelataan koululaisten SM-kisat Oulussa. Näistä kannattaa lähestyä sikäläistä mediataloa Kalevaa hyvissä ajoin, kertoa mielenkiintoisista paikalle saapuvista nuorista pelaajista, ja tarjoilla helppo tapa tarttua aiheeseen.

Toisaalta haluaisin että lajin harrastajat jakaisivat ahkerasti omissa sosiaalisen median kanavissaan juttuja, ja esimerkiksi kuvia tapahtumista. Esimerkiksi kesällä 2016 meillä oli mainio porukka U16 shakkiolympialaisissa, ja yhtenäinen edustusasu toi ammattimaisen vaikutelman. Sellaisia kuvia kelpaa jakaa! Olen itse ollut esittelemässä koulushakkitoimintaa, ja myymässä koulushakkituotteita, muutamissa Tampereen seudulla järjestetyissä kisoissa. Uusia pelaajia ja heidän vanhempiaan on kiinnostanut kovasti katsella nuorten edustuspelaajien kisakuvia, ja kuulla että shakissakin voi päästä edustamaan Suomea. Näitä tarinoita pitäisi pystyä levittämään mahdollisimman laajalle! Ja meitä vapaaehtoisia tarvitaan lisää, kertomaan shakista nimenomaan uusille, lajia kokeileville lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Lopuksi vielä kommentti ajankäytöstä, kun se on noussut edellisissä puheenvuoroissa esiin. Näen puheenjohtajan roolin keskeisenä yhteistyön synnyttämisessä koko shakkiyhteisön kesken. Tähän työhön tarvitaan liiton toimihenkilöiden lisäksi vapaaehtoisia, ja seurojen tekemistä täytyy pystyä tukemaan liiton toimesta. Oleellista on saada porukka puhaltamaan yhteen hiileen, ja pystyä kokoamaan mahdollisimman suuri joukko vapaaehtoisia viemään shakkia eteenpäin. Luonnollisesti tämä vaatii ajankäyttöä, mutta toisaalta mitä paremmin puheenjohtaja onnistuu saamaan porukkaa mukaan, ja yhteistyön toimimaan, sitä vähemmän on painetta puheenjohtajan olla itse kaikessa mukana. Onnistumista kuitenkin mitataan sillä mitä saadaan aikaan, ei puheenjohtajan ajankäytöllä. En toki kiistä etteivätkö nämä kaksi asiaa korreloisi keskenään. Ja selvää toki on, että oma mahdollisuuteni käyttää tunteja on rajallinen. En kuitenkaan olisi lähtenyt ehdolle, ellen olisi valmis käyttämään tähän merkittävää osaa vapaa-ajastani. Olen varsin tehokas saamaan asioita aikaiseksi, ja olen myöskin oppinut vuosien varrella antamaan vastuuta eteenpäin. Minun ei tarvitse olla itse mukana kaikessa, vaan tehtäväni on tukea ja sparrata, ja luoda tiimille edellytyksiä tehdä oma työnsä mahdollisimman hyvin.

Lajin sisäisen yhteistyön edistämisen lisäksi näen sekä ajankäytön että tunnettuuden parantamisen kannalta tärkeinä, että puheenjohtaja on aktiivisesti yhteydessä eri sidosryhmiin. Myöskin tähän olen valmistautunut aikaani käyttämään, mikäli tulisin valituksi.

Jari Järvenpää
Viestit: 753
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 27 Syys 2017 20:26

J-P Haapasalo kirjoitti:Mielenkiinnolla olen seurannut Mika Karttusen avaamaa keskustelua, jossa lanseerataan Suomen Shakkiliitolle uutta puheenjohtajaa. Uskon, että Mika toimii asiassa kerhonsa Tammershakin puheenjohtajana eikä esimerkiksi Shakkiliiton hallituksen jäsenenä. Toki monenlaisia kysymyksiä itselleni herättää Mikan ns. kaksoisrooli asiassa ja tietenkin hänellä on sisäpiiritietoa Shakkiliiton operatiivisesta toiminnasta. Sitä kautta herää oikeutettu kysymys siitä, mikä Mikan mielestä Shakkiliiton toiminnassa tällä hetkellä mättää, jos puheenjohtajan vaihdos on hänen mielestään paikallaan vain kahden vuoden jälkeen? Vai onko Mikalla tiedossa, että istuva puheenjohtaja ei halua jatkokaudelle?

Terveisin

J-P Haapasalo
Haapasalolta tuli järkeviä kannanottoja, mutta jäin miettimään enemmän silti tätä alkuosaa. Yleisesti tuli kaksoisrooleihin liittyen mieleen, että eikö olisi reilumpaa, jos eri ihmiset voisivat pyrkiä Shakkiliiton erilaisiin työtehtäviin? Ja turhan usein on ainakin itselleni ollut epäselvää, että millä perusteella jotkut ihmiset ovat päässeet johonkin Shakkiliiton tehtävään/työhön? Esim. palvelupäällikön toimi on vaihtunut vähän väliä eri ihmisille: onko tuosta jotain kommentteja saatavilla? Entä Chess Events? Eikö voisi olla useammin avoin haku eri tehtäviin tai edes kertoa julkisesti syyt miksi joku ihminen on valittu tiettyyn työhön? Osa noista töistä on lisäksi palkallisia, vaikka sinänsä monella ihmisellä olisi varmasti intoa pelkästään vaikuttaminen vaikka vapaaehtoistyönäkin jossain tietyssä toimessa, puhumattakaan palkallisista töistä.

Mutulla sanoisin, että usein näyttää menevän Shakkiliiton palkalliset työt niille, ketkä ovat toisessa tehtävässä olleet. Näin siitäkin huolimatta, että joku muu voisi olla sopivampi uuteen työhön. Jos palkalliset työt jaetaan hieman epämääräisesti esim. tutuille työskentelijöille, niin onko sitten reilua kysyä vapaaehtoistöitä muilta? Ei kai nyt ainakaan kannata ylityöllistää ja kasata jollekin samalla ihmiselle useita rooleja/toimia?

Kuinka usein on otettu joku töihin Shakkiliittoon, joka ei ole siellä aiemmin ollu töissä? Mielelläni myönnän ihan suoraan, että itsekin voisin Shakkiliitossa jotain tehdä, kun on motivaatiota. Silti myös omasta puolestani muitakin voitaisiin päästää mukaan, myös niitä uusia tyyppejä.

Oon pyörinyt myös joissain järjestöissä ja toki tiedän, että sisäistä hakua tehdään, jotta aikaa ja resursseja säästyisi. Jos silti uusia linjoja haetaan Suomen shakkipolitiikkaan, niin toivoisin julkisempia ja avoimempia hakuja erilaisiin töihin ja perusteluja miksi joku ollaan otettu töihin. Vähemmän sitä, että otetaan "tää tyyppi toiseenkin hommaan, kun hän on kiva tuttu tyyppi ja on osaavakin tässä yhdessä hommassa", vaikka 2 eri hommaa eivät juurikaan liittyisi toisiinsa.

Tietenkään kaksoisrooleja ei saisi olla. Jos ihminen on periaatteessa jäävi tekemään joitakin päätöksiä esim. hallituksen tai jonkin toimikunnan tehtävässä, niin pitäisi tietenkin valita joku muu ihminen hänen tilalleen, ettei kaksoisroolia olisi.

-Jari

Petri Pitkänen
Viestit: 241
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 27 Syys 2017 21:09

chess eventsillä tuskin on päätoimisia työntekijöitä. Ainakaan nyt ei ole liikevaihtoa.

Liittoakin rajoittaa suomen laki. Esimerkiksi laki yksityisyydensuojasta työelämässä. Se rajoittaa mitä valintaprosessita voidaan ulkopuolisille kertoa. Ja jos joku on jotain työtä jo hoitanut on se jo selkeä ja lainmukainen valintaperuste. Ainakin on hyvä syy olettaa että osaa jo homman.

Jari Järvenpää
Viestit: 753
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 27 Syys 2017 21:24

Pääpointti olikin se, että ainakin vaikuttaa olevan n. 10-20 ihmisen joukolla vain mahdollisuuksia päästä johonkin työhön. Miksi samoja ihmisiä kierrätetään tehtävästä toiseen? Tai kasataan useita toimia samalla ihmiselle? Myös muillakin pitäisi olla mahdollisuuksia. Ja jos jostain työstä ei ole avointa hakua, niin silloin ei siihen ole mahdollisuuksia hakeakaan. Onneksi sentään joihinkin on ollut avoin haku.

Jari Järvenpää
Viestit: 753
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Suomen Shakkiliiton puheenjohtaja vuosille 2018 ja 2019

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 27 Syys 2017 21:30

petrip kirjoitti:chess eventsillä tuskin on päätoimisia työntekijöitä. Ainakaan nyt ei ole liikevaihtoa.

Liittoakin rajoittaa suomen laki. Esimerkiksi laki yksityisyydensuojasta työelämässä. Se rajoittaa mitä valintaprosessita voidaan ulkopuolisille kertoa. Ja jos joku on jotain työtä jo hoitanut on se jo selkeä ja lainmukainen valintaperuste. Ainakin on hyvä syy olettaa että osaa jo homman.
No ok, miksei sitten mainita, että haetaan tähän työhön sellaista ja sellaista tyyppiä? Odotamme sinulta tätä ja eduksi katsotaan tämä asia/osaaminen? Vähän mol.fi:n tyyliin.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Erik Rönkä, Seppo Karasmäki ja 58 vierailijaa