Shakkiliiton hallituksessa 18.3. käsiteltyä

Shakki Suomessa ja maailmalla
Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Shakkiliiton hallituksessa 18.3. käsiteltyä

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 20 Maalis 2017 22:20

Terve!

Shakkiliiton hallitus kokoontui tämän vuoden toiseen kokoukseensa viime lauantaina 18.3. Nyt kun liiton viestintää on kehitetty "männävuosista" aika paljon (ks. http://www.shakkiliitto.fi/), on myös omalta osaltani nämä epäviralliset tiedotteet hallituksen kokouksista jääneet hieman vähemmälle. Tässä on syytä huomata, että kaikki liiton virallinen tiedotus tärkeistä asioista tapahtuu jatkossakin liiton kotisivuilla. Tämän foorumin rooli on korkeintaan täydentävä, ja hyvin epävirallinen. Foorumi on ainakin minun nähdäkseni tällä hetkellä lähinnä shakinharrastajien avoin keskustelupaikka, kuten foorumin säännöissäkin kuvataan.

Tarkkanäköiset lukijat kenties jo havaitsivatkin yllä rivien välistä dilemman shakkifoorumin asemasta. Siitä lisää myöhemmin. Näiden pohjustussanojen jälkeen tässä jälleen "epävirallinen" koosteeni, mitä hallituksessa käsiteltiin.

Kokouksessa käsiteltiin niin pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteitä kuin operatiivisia kilpailutoimintaan liittyviä asioita:
  • Käsiteltiin shakkifoorumin tulevaisuutta (jonka nykytilaa kuvasin yllä). Nyt päätettiin, että shakkifoorumi uudistetaan osana liiton sivujen jatkokehitystyötä. Nykyinen malli, jossa kirjoittajien henkilöllisyys selviää vain rekisteröityneille käyttäjille, n. 10 % koko foorumin kävijämäärästä, todettiin toimimattomaksi. Koko foorumi uudistetaan loppuvuoden 2017 aikana.
  • Kuultiin päätoimittajan tilannekatsaus Shakki-lehden kehitystyöstä ja uudesta ilmeestä.
  • Käsiteltiin liiton strategiatyöhön liittyvää erikoistyöryhmän valmistelutyötä, jossa on tähän mennessä keskitytty nykytilan analyysiin sekä liiton rekisterien hallintaan ja asiakastietojen parempaan keräämiseen.
  • Käytiin läpi vuoden 2016 tilinpäätöstä ja toimitakertomusta sekä liiton taloudellista tilannetta. Valmisteltiin myös muita kevään kerhojen kokouksen asioita (mm. sääntömuutos).
  • Todettiin, että ollaan saatu olympiakomitealta lausunto liiton nykyisestä kurinpitosäännöstöstä. Säännöstö todettiin siinä pääosin ihan hyväksi, mutta myös kehitettävää löytyy. Asian valmistelu jatkuu. Myös SM-kilpailuiden kokonaisuudistuksen osalta valmistelutyö jatkuu.
  • Käsiteltiin mahdollisia strategisia yhteistyöjärjestelyitä kotimaisten urheiluopistojen kanssa sekä keskusteltiin opetusministeriön valmistelussa olevista urheilun rahoituksen tulevista muutoksista.
  • Päätettiin siirtää SM-kisaa siten, että se ei ole päällekkäin yleisen sarjan henkilökohtaisen EM-kilpailun kanssa. SM-kilpailut päätettiin siirtää pelattaviksi 12.-18.6. Kumpikin kilpailu pelataan enintään 8 pelaajan täyskierroskilpailuna.
  • Käsiteltiin myös selotoimikunnan esitys SM-kisoista saatavien edustuspaikkojen määrän pienentämisestä. Hallitus haluaa jatkossakin painottaa SM-kisojen arvoa, joten päätettiin pitää edustuspaikkojen määräytyminen ennallaan.
  • Päätettiin myös SM-kilpailumääräysten päivittämisestä siltä osin, että esiopetuksessa olevat voivat määrätyin edellytyksin osallistua koulujoukkueiden SM-kisoihin (vastaavasti kuin aiemmin on päätetty henkilökohtaisten kisojen osalta). Asiasta on tarkemmin tiedotettu liiton sivuilla: http://www.shakkiliitto.fi/muutos-sm-ki ... arayksiin/.
Toivottavasti ei mitään unohtunut yllä olevasta listasta.

terv. Lauri
SSL vpj

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Shakkiliiton hallituksessa 18.3. käsiteltyä

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 20 Maalis 2017 22:57

Lauri Kangas kirjoitti:Tässä on syytä huomata, että kaikki liiton virallinen tiedotus tärkeistä asioista tapahtuu jatkossakin liiton kotisivuilla.
Tämä lienee jo tähän mennessä tullut selväksi meille kaikille, mutta kiitos silti muistutuksesta. Tosin tämähän on keskustelufoorumi, enkä ainakaan minä ole ikinä kuvitellut liiton virallisesti tiedottavan täällä yhtään mitään. Käsittääkseni täällä voitaisiin keskustella asioista ennen kuin niistä on mitään tiedotettavaa.
Lauri Kangas kirjoitti:Käsiteltiin shakkifoorumin tulevaisuutta (jonka nykytilaa kuvasin yllä). Nyt päätettiin, että shakkifoorumi uudistetaan osana liiton sivujen jatkokehitystyötä. Nykyinen malli, jossa kirjoittajien henkilöllisyys selviää vain rekisteröityneille käyttäjille, n. 10 % koko foorumin kävijämäärästä, todettiin toimimattomaksi. Koko foorumi uudistetaan loppuvuoden 2017 aikana.
Voisiko tätä avata hieman? Mikä tarkkaan ottaen on toimimatonta nykymallissa?

Avatar
Jari Torkkola
Viestit: 111
Liittynyt: 26 Heinä 2010 22:54
Paikkakunta: Tampere
Seura: PSY

Re: Shakkiliiton hallituksessa 18.3. käsiteltyä

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Torkkola » 21 Maalis 2017 00:24

Boris kirjoitti:
Lauri Kangas kirjoitti:Tässä on syytä huomata, että kaikki liiton virallinen tiedotus tärkeistä asioista tapahtuu jatkossakin liiton kotisivuilla.
Lauri Kangas kirjoitti:Käsiteltiin shakkifoorumin tulevaisuutta (jonka nykytilaa kuvasin yllä). Nyt päätettiin, että shakkifoorumi uudistetaan osana liiton sivujen jatkokehitystyötä. Nykyinen malli, jossa kirjoittajien henkilöllisyys selviää vain rekisteröityneille käyttäjille, n. 10 % koko foorumin kävijämäärästä, todettiin toimimattomaksi. Koko foorumi uudistetaan loppuvuoden 2017 aikana.
Voisiko tätä avata hieman? Mikä tarkkaan ottaen on toimimatonta nykymallissa?
Ja jos voi avata, niin voiko avata täällä vai siellä liiton virallisilla kotisivuilla?

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Shakkiliiton hallituksessa 18.3. käsiteltyä

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 21 Maalis 2017 04:19

Hyviä kysymyksiä, hyvät herrat!

Vastaan ensiksi JTorkkolalle. Shakinharrastajana minäkin saatan joskus ottaa osaa keskusteluun, mutta ei se millään muotoa ole liiton virallinen kanta tai liiton kommunikaatiota pelaajille. Se on yleensä ihan vain "Laurin yleistä pohdiskelua", kuten eräs toimikuntavaikuttaja aikanaan muotoili. Ainoan pienen poikkeuksen muodostavat hallituksen kokousten "pikakoonnokset" (siis esim. tämän ketjun avausviesti). Näistä olemme erikseen sopineet, ja avoimuuden lisäämiseksi kerromme mieluusti, mitä topiikkeja hallituksessa on käsitelty.

Viittaan samalla myös viime aikoina foorumissa ja muuallakin käytyyn keskusteluun, miksi liiton työntekijät eivät vastaa foorumissa esitettyihin kysymyksiin. Se, että liiton työntekijät tai edes yksi heistä olisi osapuolena kaikissa shakinharrastajien välisissä keskusteluissa ja seuraisi tiiviisti, onko viesteihin syytä vastata - - tämä on ajatuksena minulle sanoinkuvaamattomalla tavalla - aivan totaalisen vieras. Foorumissa kyselemisen sijaan kehotan voimakkaasti olemaan yhteydessä liiton yhteyshenkilöihin, jos tuntuu, että jokin tarpeellinen tieto on jäänyt tiedottamatta. Nopea soitto voi joskus selvittää monta epäselvyyttä.

Sellaisia työvoimaresursseja meillä ei liitossa kerta kaikkiaan ole, että kaikkea foorumin keskustelua seurattaisiin. Rehellisesti sanottuna olen aivan ihmeissäni, miten nykyinen toiminnanjohtaja ehtii kaiken järjestötoiminnan, hallinnon johtamisen, päätoimittajan työn ja kilpailutoiminnan organisoimisenkin ohessa vielä lukea foorumia niinkin paljon kuin ehtii - tai ymmärtääkseni ainakin enemmän kuin mitä minä itse ehdin.

Kiteytysti voisi vastata Boriksen kysymykseen siten, että nykyinen foorumi ei tue liiton muuta julkisuuskuvaa, jossa lajia pyritään esittelemään ulkopuolisille silmille houkuttelevana ja harrastajiensa ajattelua kehittävänä strategiapelinä. Tällä hetkellä foorumin kirjoitukset eivät kaikilta osin välitä tätä mielikuvaa. Ajattelua kehittävä peli shakki kuitenkin ehdottomasti on, ja tätä viestiä meidän tulisi entistä enemmän saada levitettyä oman harrastajakuntamme ulkopuolelle. Nyt olen kuullut sellaisenkin arvion, että foorumista voi nykymuodossa olla jopa suoranaista haittaa jäsenhankinnalle, kun nuorten lasten vanhemmat miettivät, millaisia arvoja edistävään yhteisöön haluavat lastensa kasvavan.

Kiitokset tässäkin yhteydessä, Boris, että olet omalta osaltasi edistämässä hyvin kohteliasta keskustelukulttuuria! Voi kunpa kaikki olisivatkin yhtä kohteliaita!

Toki vaakakupin toisella puolella on mietitty myös avoimeen järjestötoimintaan liittyvää avointa demokraattista keskustelukulttuuria sekä mahdollisuutta esittää rakentavaa kritiikkiä. Minun oman arvioni mukaan tätä oikeutta on nyt foorumilla sallittu erittäin liberaalisti, ja on sitä myös hyödynnetty. Minun puolestani kritiikki on tervetullutta, eikä sen määräkään ole lähtökohtaisesti mikään ongelma, mutta toivoisin, ettei julkisessa keskustelussa mentäisi epäasiallisuuksiin tai henkilökohtaisuuksiin.

Nyt liiton hallitus on siis punninnut asiaa siten, että omalla nimellä kirjoittamiseen siirtyminen ei liiallisesti vaaranna avointa keskustelukulttuuria tai mahdollisuutta kritisoida esimerkiksi hallitusta. Omasta puolestani ajattelen, että toivottavasti foorumin ulkoasu saadaan samalla nykyaikaisemmaksi, sisältö helpommin selattavaksi ja käytettävyys muutenkin ajan tasalle.

terv. Lauri

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 41 vierailijaa