Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Kaikille tarkoitettu tiedotealue, mm. kutsut
Jorma Paavilainen
Viestit: 71
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 25 Touko 2020 17:09

Hei,

liiton turnaukset toukokuun viimeisellä viikolla:

Ke 27.5. kokeillaan peliaikaa 10 + 10 minuuttia, viisi kierrosta. Alkuaika on klo 17:30, siis puoli tuntia normaalia aikaisemmin.
Su 31.5. pikashakkia alkaen klo 18:00, peliaika 4 minuuttia + inkrementti 1 sekuntia/siirto.

Kutsut ovat sivulla https://www.shakkiliitto.fi/kutsut-lich ... 31-5-2020/
Tervetuloa mukaan!

Muistakaa myös, että ICC (Internet Chess Club) on lahjoittanut liitolle 500 kpl puolen vuoden lisenssejä. Omasi saat ottamalla yhteyden allekirjoittaneeseen ja mieluiten sähköpostilla, sillä niin sekä pitkä numerokoodi että toimintaohjeet saadaan turvallisesti perille.
Lisätiedot tästä: https://www.shakkiliitto.fi/ilmainen-pu ... nki-omasi/

terveisin
Jorma Paavilainen, SSL
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Olli Sisättö
Viestit: 30
Liittynyt: 21 Helmi 2017 22:59
Paikkakunta: Ikaalinen
Seura: VammSK

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Olli Sisättö » 01 Kesä 2020 13:23

Hei,

Kiitos ICC-lisenssistä! Tämä oli mukava solidaarisuuden osoitus näin lockdownin aikana.

Valitettavasti ICC:ssä on kuitenkin alkanut esiintyä nykyisenä älypuhelin ja shakkiohjelma-aikakautena tehottomuuksiakin tulevien mahdollisesti maksavien asiakkaiden näkökulmasta. Tietokonetta laitetaan siellä nykyään runsaasti päälle pelien alussa tai niiden aikana ja välillä pooleissa vastaan tulevat pelaajat pelaavat antavat koneensa pelata pelin alusta loppuunkin. :evil: Olin välillä ICC:stä kokonaan pois 3-4 vuotta ja muutos on silmiinpistävä.

Konehuijaukset eivät ole sinällään uusi ongelma, mutta uutta on se että ICC ei enää reagoi mitenkään kun heille lähettää raportin konehuijareista päivänselvät todisteet mukaan laitettuna. Näin nämä huijarit eivät saa tietokoneavusteiselle pelaajalle kuuluvaa C-merkintää, jotka eivät voi edes osallistua pooleihin.

Tutustuin erääseen yhdysvaltalaiseen shakkikollegaan ja olemme jo toista viikkoa seuranneet haitallisimpia huijareita sekä jakaneet keskenämme - sekä yrittäneet ICC:n kanssa - heihin liittyvää informaatiota.

Jo parikin eri pelaajaa on sijoittunut poolissa koko ICC:n rankingin kärkeen konetta käyttämällä. Toista heitä vastaan pelatessa tein kokeen. Hänellä oli sotilas f6:ssa ja pelasin aivan yllättäen käsittämättömän siirron laittamalla kuningattareni e5:een suoraan suihin! Se lyötiin nanosekunnissa pois! :o Asemassa kukaan ihminen ei laittaisi siirtoa f6xe5 premovelle, koska tyhminkään pelaaja ei ikinä pelaisi siinä De5. Ei koskaan milloinkaan, eikä vielä silloinkaan.

Erään toisen joka päivä poolissa päivittäin pelaavan pelaajan historystä kun nappaa kaikki hänen häviämänsä pelit (yleensä n.10kpl), huomaa että päivästä toiseen lähes kaikki ovat tulleet häviten ajalla selvän voittoaseman. Pelurin käyttämä ohjelma on kyllä vahva, mutta se kuluttaa 2-3 sekuntia siirtoon riippumatta siitä kuinka kriittiseksi aikatilanne on käymässä. Esimerkiksi tilanteessa missä molemmilla on 3 sekuntia, ihmispelaaja monesti pidättäisi hengitystä, puristaisi hiirtä ja laittaisi paniikissa kaikki siirtonsa premovelle. Mutta tämäpä useimmiten miettii kaikessa rauhassa aikansa pois. Myös tämä pelaaja on raportoitu sekä minun että kollegani toimesta, mutta ainoa vastaus mitä on tullut oli kollegani saama viesti Speedtrapilta jonne raportit lähetään: "Olet raportoinut aiheettomasti epäilyksiä tietokoneella huijaavista pelaajista. Tämä tuottaa tiimillemme runsaasti turhaa työtä. Voit lähettää jatkossakin raportteja, mutta varaudu siihen että oikeutesi lähettää niitä evätään, mikäli ne osoittautuvat jatkossakin perusteettomiksi".

Iso määrä suurmestareitakin on jo lopettanut pelaamisensa kokonaan joten pelien seuraamisen tuomaa antiakaan ei ole enää yhtä paljon kuin ennen. Eivät ilmeisesti halua tuhlata aikaansa ja syöttää vahvuuslukujaan tietokoneen kanssa huijaaville pelaajille.

Eipä silti, pelialustahan on erinomainen ja tarkasti valikoiden voi vältellä huijareita ja saada hyviäkin kamppailuja aikaan. Eli nyt ilmaiskaudella homma menettelee, mutta edellämainittu tiedoksi niille suomalaispelureille jotka harkitsevat jäsenyydestä maksamista.

Sen rahan voi laittaa myös esimerkiksi sähkölaskuun :lol:

Terveisin
FM Olli Sisättö
Osa-aikainen ICC-yksityisetsivä

Jorma Paavilainen
Viestit: 71
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 02 Kesä 2020 12:39

Hei,
viikon Lichess-kisat ovat
- SSL2020L, keskiviikko 3.6.2020 alkaen klo 17:30. Seitsemän kierrosta, peliaika 5 minuuttia + 3 sekunnin inkrementti/siirto.
- SSL2020M, sunnuntai 7.6.2020 alkaen klo 18:00. 12 kierrosta ajoin 3 minuuttia + 2 sekunnin inkrementti/siirto.
Mukaan pääsee Lichess-joukkueen Suomen Shakkiliitto ry kautta: https://lichess.org/team/suomen-shakkiliitto-ry

ICC:stä: Ikävä kuulla yksityisetsivän havainnoista, vaikka hyvä, että tutkimuksia tehdään. Huijaamiskysymys oli esillä, kun ICC-lisenssejä puuhattiin Suomeen. Mulle kerrottiin, että jokainen ICC:ssä pelattava peli tutkitaan ja huijaamiseen suhtaudutaan vakavasti: ensimmäisestä todetusta yrityksestä saa varoituksen, toisesta kuukauden pelikiellon ja kolmannesta menettää pelioikeutensa.
Mutta todellisuus näyttää siis toiselta. Grr! Olli, ollaan asiasta yhteydessä sähköpostilla, voit ehkä kertoa tarkemmin havainnoistasi ja ollaan niiden pohjalta yhteydessä ICC-yhteyshenkilööni.

Shakkiliitto on järjestänyt kevään aikana 12 kilpailua verkossa, alkaen 19.4.2020. Yksi on pelattu Chess.com:ssa, muut Lichessissä. Chess.com -kilpailusta on huijausepäily, josta olen kahdesti ilmoittanut sivustolle, suomeksi ja englanniksi. Vastausta ei ole tullut.
Lichess-kilpailuista en ole tähän mennessä kuullut vastaavista ongelmista. Kokeneet nettipelaajat ovat kertoneet, että he ovat joskus saaneet Lichessissä hyvityspisteitä, koska vastustajien on todettu huijanneen. Tämä on tavallaan hyvä merkki.

t. Jorma Paavilainen
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Tomi Renberg
Viestit: 5
Liittynyt: 25 Marras 2019 15:41
Paikkakunta: Espoo

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Tomi Renberg » 02 Kesä 2020 22:22

ICCn suuruudenpäivät taitavat olla kaukana historiassa ja lichess, chess24 sekä chess.com ovat selvästi suositumpia nykyään. Maksavan asiakkaan tilin sulkeminen on aina hieman ongelmallista sivustolle ja varsinkin mikäli huijaus ei ole mikään aivan päivänselvä niin varmaan siihen voi liittyä muitakin ongelmia sivustolle mikäli maksava asiakas haluaa olla tarpeeksi hankala. Harva vähänkään fiksumpi huijari tuskin pelaa koko peliä stockfishillä alusta loppuun vaan käyttää sitä valikoivasti. Lisäksi suljetun tilin tilalle voi aina tehdä uuden.

Ymmärtääkseni ainakin lichess ja chess.com analysoivat (ainakin osan) pelatuista peleistä automaattisesti ja yrittävät erilaisilla tilastollisilla keinolla napata huijareita kiinni ja ainahan epäilyttävästä pelistä voi raportoida itsekin. Moni sivustohan tarjoaa toiminnon josta saa nappia painamalla pelin jälkeen nopean tietokoneanalyysin pelistä jossa erilaisia tunnuslukuja pelistä ja siitä voi jo vähän alustavasti yrittää päätellä onko siellä ollut tietokone käytössä vai ei. Oma asiansa kannattaako jatkotoimista odottaa hirveästi mitään. Suosituimmilla sivustoilla pelejä on kymmeniä miljoonia kuukaudessa ja pelaajia satojatuhansia. Ilman jonkinlaista automaatiota sivustojen taistelu huijareita vastaan taisteleminen on jokseenkin toivotonta.

Huijaaminen nettipeleissä on todella ikävä ongelma ja sitä on ihan jokatasolla ja jokaisella sivustolla. Esim. chess.comissa on bannattu ainakin heidän oman ilmoituksensa mukaan yli 300 tittelipelaajaa (FM, IM ja GM). Siellä tosin kiusausta huijaamiseen lisää varmaan rahapalkinnot joita joissakin turnauksissa on ja esim. titled tuesdayssa on pari ylimääräistä taukoa kesken kaiken, jotta voivat käydä pelejä läpi vähän tarkemmin huijareiden varalta.

Jorma Paavilainen
Viestit: 71
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 10 Kesä 2020 00:29

Viikon kilpailut pelataan tuttuina aikoina, keskiviikkona alkaen klo 17:30 ja sunnuntaina aloitetaan klo 18:00. Keskiviikkona on pidempi peliaika, 10 + 10 min, sunnuntaina 3 min + 1 sek inkrementti.
Kutsut ovat sivulla
https://www.shakkiliitto.fi/kutsut-lich ... 6-ja-14-6/

Liiton sivuilla on ohjeistus kilpailujen ja muun toiminnan jatkamisesta koronatauon jälkeen. Terveysseikat tulee edelleen tietysti ottaa vakavasti, mutta kerho- ja kilpailutoiminta voi käynnistyä:
https://www.shakkiliitto.fi/kilpailu-ja ... -6-alkaen/

t. Jorma Paavilainen
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Mika Lako
Viestit: 72
Liittynyt: 12 Marras 2014 05:41
Paikkakunta: Helsinki

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Lako » 15 Kesä 2020 08:03

Onko tämä https://lichess.org/ paikka, jossa ihmiset nykyjään pelaavat nettishakkia?

Jari Järvenpää
Viestit: 764
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 15 Kesä 2020 09:06

Mika Lako kirjoitti:
15 Kesä 2020 08:03
Onko tämä https://lichess.org/ paikka, jossa ihmiset nykyjään pelaavat nettishakkia?
Kyllä on. Lichessistä löytyy monia suomalaisiakin. Pelaajamäärä on erittäin suuri ja turnauksia löytyy melko usein. Lichess analysoi automaattisesti käyttäjän kaikki pelit eri kategorioiden mukaan. Näitä pääsee katsomaan klikkaamalla profiilistaan "chess insights"-kohdasta. Voi esimerkiksi tarkastella "saako rating-pisteitä, jos ei linnoittaudu kuningassivustalle" tai "miten pärjään eri avauksissa valkeilla". Samasta kohdasta löytyy myös erottelua avausvaiheen, keskipelin ja loppupelin välillä muun muassa siitä, miten pelaaja on tehnyt virheitä.

Lisäksi Lichessissä on paljon muutakin.

Jorma Paavilainen
Viestit: 71
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 16 Kesä 2020 15:42

Juhannusviikolla kisaillaan poikkeuksellisella aikataululla, sillä juhannuspäivän ratoksi on tarjolla kaksi turnausta. Perinteiset keskiviikko ja sunnuntai toteutuvat myös, tässä ohjelma:

- ke 17.6. klo 17:30, 4 minuuttia + 4 sekunnin inkrementti/siirto, 7 kierrosta
- la 20.6. klo 11:00, 5 + 5 minuuttia, 10 kierrosta
- la 20.6. klo 16:00, 1 min + 1 sekunnin inkrementti/siirto, 12 kierrosta
- su 21.6. klo 18:00, 3 minuuttia + 2 sekunnin inkrementti/siirto, 12 kierrosta

Paikka on tuttuun tapaan Lichess.org, tarjolla mainetta ja hyvätasoisia pelejä. Ellet pelaa, niin katsomoonkin mahtuu!

Yksityiskohtainen kutsu on sivulla
https://www.shakkiliitto.fi/kutsut-juha ... rnauksiin/

t. Jorma Paavilainen / SSL
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Jorma Paavilainen
Viestit: 71
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:27

Re: Lichess-kilpailut ja ICC:n 6 kk lisenssi

Lukematon viesti Kirjoittaja Jorma Paavilainen » 08 Heinä 2020 15:20

Kuluvan viikon kilpailut pelataan totutusti keskiviikkona ja sunnuntaina, aloitusajat ovat klo 17:30 (ke) ja klo 20:00 (su). Kutsut ovat sivulla
https://www.shakkiliitto.fi/kutsut-lich ... 12-7-2020/

Lisäksi kannattaa muistaa, että Lichessissä pelataan myös suomalaisten joukkueiden kilpailua. Linkki tiistaina 14.7.2020 pelattavaan seuraavaan kisaan:
https://lichess.org/tournament/zKw5Xslb

SSL:n joukkue on mukana kansainvälisessä joukkuekilpailussa, jota pelataan kerran kuukaudessa. Ensimmäisellä kerralla joukkue sijoittui ryhmässään hienosti kakkoseksi, voiton vei argentiinalaisjoukkue: https://lichess.org/tournament/XcfruIAF
Mukana oli suurmestareitakin, joten sopivaa harjoitusvastusta oli tarjolla...
Seuraava kilpailu on 18. heinäkuuta: https://lichess.org/tournament/lBQBgoGa

Shakkiliiton Lichess-joukkueessa on tällä hetkellä 285 jäsentä. Kilpailuja on pelattu huhtikuun puolivälistä alkaen, tähän mennessä 24 kpl. Pääsääntöisesti pelataan keskiviikkona ja sunnuntaina, lisäksi mm. helatorstaina ja juhannuksena. Pelaajia näissä kilpailuissa on ollut yhteensä 1176, osallistujamäärät ovat vaihdelleet välillä 129 (ensimmäinen kilpailu) - 6 (alkoi juhannusviikon lauantaina klo 11...).

Tervetuloa liiton Lichess-toimintaan!
t. Jorma Paavilainen / SSL
jorma.paavilainen(at)shakkiliitto.fi

Esko Virtanen
Viestit: 34
Liittynyt: 16 Joulu 2019 22:40
Paikkakunta: Hartola

Lichess-kilpailut

Lukematon viesti Kirjoittaja Esko Virtanen » 09 Heinä 2020 17:31

tämä LICHESS on monipuolinen ja hyvä nettialusta. Voin suositella. SSL teki sopivan valinnan. Tutustuin vasta nyt korona-aikaan.... maaliskuussa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Erik Rönkä, Google [Bot], Hannu Pelisärö ja 113 vierailijaa