Muutamia reunaehtoja ja vastauksia ja kysymyksiä.
1. Shakkiliitolla näyttää olevan Youtube-kanava. En ole aikaisemmin huomannut sitä, kun sitä ei ehkä ole aktiivisesti mainostettu.
https://www.youtube.com/channel/UC66FHZ ... G-g/videos
Kahdeksan tilaajan lisäksi voisi olla mahdollista hankkia se tuhat vaikka yhteistyössä kiinalaisten kanssa.
Omalla kanavallani pudas2 on alle 400 tilaajaa. Jostakin syystä kaikilla google-tunnuksillani on myös youtube.kanava. Tavoitetila voisi olla vaikka se, että kaikki shakkiaiheiset video- ja valokuvagalleriani esitykset voisi siirtää shakkiliiton tms. nimiin. Katselukertoja on vielä alle miljoona.
2. Voiko ihminen seurata facebook- tai twitter-livevideota liittymättä facebookiin tai twitteriin? Aika iso osa pelaajista vieroksuu noita välineitä. Youtubea voi seurata, kun omistaa internetyhteyden tai osaa käyttää kirjaston konetta. Ilmeisesti tuo mobiililive käyttää erilaista siirtostandardia, jonka vuoksi youtubella onm rajoituksia lähetysten suhteen. Facebook-livejä käytetään maailmalla esimerkiksi arabiankielisten uskonnollisten (?) lähetysten seuraamiseen.
3. Onko jossakin seurassa jäseniä, joita saattaisi kiinnostaa kuvausten hoitaminen? Jos mukana on livelautoja ja chess-resultsin tosiaikainen hoito, toistaiseksi nykyinen järjestelijäporukka ei ole kiinnostunut "ylimääräisistä" tehtävistä. Jopa livelaudat koettiin turhiksi viime kesän HoFissa. Itse aloitin pelaajan vanhempana, ja sellaisia nykyäänkin norkoilee turnausten liepeillä. Pitäisi vain yrittää suostutella tai kysyä heitä mukaan esimerkiksi kerran vuodessa. Kansainvälisistäkin turnauksista olisi kiva saada edes omaa valokuvamateriaalia julkiseen jakeluun.
4. Liveselostuksia on ollut alle 7 vuotta. Alkoivat Shakkiareenalla neukkarissa, kun Erik ja Aleksi hoitivat puhumisen ja minä hoidin tekniikan heille. Alussa oli ongelmia, kun muutaman katsojan määrä ei houkutellut avaamaan sanaisia arkkuja. Myöhemmin Erik ja Janne ovat hoitaneet selostuksia eri turnauksissa, samoin Sauli ja Mika omila kanavilaan. Itse en ole opiskellut muita striimausmenetelmiä kuin Google Hangoutsin, mutta muilla näyttää olevan OBSit ja muut monipuoliset ohjelmistot hallinnassa.
5. Yhteinen hakemisto kuva- ja videosisällölle taitaa olla olemassa, kun Sauli on laittanut linkkejä HSL:n sivuille.
6. Koulutusta kaikenlaiseen olisi helppo järjestää esimerkiksi Salon shakkileirin yhteydessä.