Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Avaukset, analyysit, loppupelit ja tehtävät
Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 31 Elo 2011 11:11

JTorkkola kirjoitti:Eiköhän tornia siirretty 2. riville, mutta se liukuu kohti 1. riviä. Ei oikein voi paremmin olla kahden ruudun puolivälissä. Syönti oli äärimmäinen tulkinta. Olisi voinut tulkita myös "korjaa". Korjaus 2. riville ja homma jatkuu.
Kertakatselulla torni oli selvästi liukunut 1.riville. Valkea alkoi hätkähtämään vasta kun musta tuli syömään tornia. Onneksi pelaajat sopivat kuitenkin herrasmiesmäisesti tasapelistä eikä tuomaria ilmeisesti tarvittu. Filmiin vetoaminen on sikäli turhaa, sillä tuomari joutuu päättämään sen mukaan mitä asema on laudalla ja todistajat kertovat. Jälkikäteen tuomari voi toki katsoa miten tilanne oikein meni ja kuka puhui enemmän totta.

Toki erikoismääräyksiin voisi lisätä lausekkeen, että tarvittaessa jos esimerkiksi filmi tai valokuvamateriaalia on saatavilla, tuomari voi harkinnan mukaan käyttää sitä apunaan.

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 31 Elo 2011 12:18

Niki Paajala kirjoitti:
Jari J kirjoitti:Ehkä tähän osaisivat vastata parhaiten ne lukuisat kovat blitzarit, joilla PELO-lukemat on suurempia kuin SELO.
Olen kuvitellut, että valtaosalla tai ainakin enemmistöllä pelaajista Pelo > Selo. Pelolaskennassa ei pienene kerroin luvun nousun myötä, pienempilukuisella on pitkää peliä suurempi todennäköisyys saada pisteitä tai ainakin puolikkaita kovemmilta kavereilta pikapeleissä jne. Minulla on aina ollut enemmän peloja kuin seloja, nuorempana eroa taisi olla liki 300 pistettä ja nytkin vielä liki sata. Kova pelaaja en silti ole kummassakaan muodossa.
Jotta saadaan tietoa, niin syötin Open Officeen kaikkien sekä selon että pelon omaavien aktiivipelaajien tiedot ja ohjelma syötti graafin. Pelaajia on yhteensä 1252, joten tulokset kestävät tilastollisen tarkastelun varsin mainiosti.


Korrelaatio selon ja pelon välillä: 0,899
Selitysaste R^2: 0,808
Selokeskiarvo: 1841
Pelokeskiarvo: 1867
Selon keskihajonta: 257
Pelon keskihajonta: 248

Ja vielä 95% luottamusväli pelon ja selon keskiarvojen erotukselle: -45.83 viiva -6.17.

Noista voisi päätellä kai jotain kuten... Yksittäisellä pelaajalla selo ja pelo ovat mitä todennäköisimmin hyvin lähellä toisiaan, selon hajonta on hieman peloa suurempi, jne. Lisäksi selojen keskiarvon ja pelojen keskiarvon erotus on niin suuri, että pelon keskiarvo on selon keskiarvoa suurempi muista syistä kuin pelkästä sattumasta. Toisin sanoen voidaan suurella luottamuksella todeta, että peloa on helpompi nostaa kuin seloa.

Kuva

VJJJ

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja VJJJ » 01 Syys 2011 17:17

Kun sinulla JHam näyttää nyt olevan valmis excel-taulukko (tai OO-taulukko) siellä koskien SELO- ja PELO-lukuja, niin ainakin itseäni kiinnostaisi tietää ketkä ovat nyt Suomen kovimmat blixtarit normaaliseloon suhteutettuna. Toisin sanoen siis keillä erotus PELO-SELO on kaikkein suurin. Tai toisinpäin: ketkä ovat heikoimpia blixtareita? Erityisen kiinnostavia olisivat tietysti tapaukset, joilla sekä PELO-luku että erotus PELO-SELO ovat mielenkiintoisen korkeita. Tällaisia vaatimattomia pyyntöjä ihmiseltä, joka jossain määrin on viehtyääkseen luvuista.

Jari Järvenpää
Viestit: 722
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 01 Syys 2011 18:17

JHam kirjoitti:Pikashakissa nappulat liikkuvat tismalleen samoin kuin normaalishakissakin, joten olisi luontevaa sanoa että pikashakkitaito koostuu samoista tekijöistä kuin normaalishakin taito. Pääosin näin onkin, minkä todistaa täysin kiistämättömästi se, että korrelaatio selon ja pelon välillä on erittäin suuri. Eli jos pikashakki olisi keplottelua, niin tällöin sitä olisi myös normaalishakki.
Olet mielestäni tehny korrelaatiosta liikaa johtopäätöksiä. Näkövinkkeli on liian teoreettinen, vaikka mielestäni yleensä kirjoitat käytännöllisistä asioistakin järkevästi. Korrelaatiota tietenkin selon ja pelon välillä on väkisinkin, koska peli on sama, shakki (pahoitteluni liian yksinkertaisesta esimerkistä). Siitä ei kuitenkaan voi tehdä sitä johtopäätöstä, että jos pikashakki on keplottelua, niin normaalishakkikin olisi. On täysin selvää että jos pelaajalla nousee selo vaikka 300 pojoo niin pelo tulee aika paljon myös lisää, koska pitkän pelin taidon parantuminen parantaa myös pikapelitaitoa. Kuitenkin mielestän näiden asioiden ulkopuolela ovat monet asiat.

Millä asenteella pitäisi pikapeliä pelata? Tämä on yksi kysymys, joka auttamattomasti vaikuttaa tuloksiin, sen olen huomannut. Asennoituminen peleihin on varmasti erilaista kun on esim. 30 peliä päivässä kuin vain 2.

Minkälaisia prosesseja pitäisi läpikäydä pelin aikana? Mielestäni on selvää, että henkiset toiminnot pikapelissä on aika erilaisia kuin pitkässä. Pitkässä pelissä kerkiää tiedostamaan kivuliaasti kaikki negatiiviset asiat esim. sotilaan menetyksen, väsymyksen tai ihan mitä tahansa, kun taas pikapelissäkin asiat vaikuttavat taustalla, mutta niitä ei kerkiä huomioimaan.

Yleisesti voin sanoo, että mielestäni se mikä toimii pitkässä pelissä ei välttämättä toimi pikapelissä. Koreliaatio ei perustele tätä kantaa vastaan. On mielestäni selvää, että korrelaatiosta huolimatta keinot pikapelissä on osin aivan erilaiset mitä pitkässä. Ei mielestäni ole vaan niin, että peli on aivan sama, toisessa on "vain" vähemmän aikaa. Kärjistetysti voisin sanoo, että pikapelissä se voitto saadaan eri tavalla. Eihän kuitenkin se nappien samanlainen liikkuminen kaikkea määrää vaan se erilainen peliaika ja pelien määrä ym:t asiat muuttavat paljon pelin luonnetta.
JHam kirjoitti:Ehkä pikashakissa korostuu normaalishakkia enemmän pragmaattinen ajattelutapa; jos siirto näyttää hyvältä, sitä on turha miettiä sen pidempään. Yksinkertaista, mutta monet pelaajat eivät kykene siihen siltikään, vaan pakonomaisesti laskevat ja laskevat pitkiä variaatioita kunnes aika tipahtaa.
Pragmaattisuus vaikuttaa olevan enemmän korostettu pikapelissä. En tiedä oliko tarkoituksesi halveerata minua ja kenties muitakin slowhandeja mutta mielestäni ei asia ole ihan noin, että monet pelaajat olisivat vaan niin hölmöjä että jäisivät pohtimaan pitkiä jatkoja ja häviäisivät aikaan :D Joskus toki oon hävinny paljon pelejä aikaan, mutta en juurikaan tämän vuoden blitzeissä.

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 01 Syys 2011 20:50

Jari J kirjoitti:
JHam kirjoitti:Ehkä pikashakissa korostuu normaalishakkia enemmän pragmaattinen ajattelutapa; jos siirto näyttää hyvältä, sitä on turha miettiä sen pidempään. Yksinkertaista, mutta monet pelaajat eivät kykene siihen siltikään, vaan pakonomaisesti laskevat ja laskevat pitkiä variaatioita kunnes aika tipahtaa.
Pragmaattisuus vaikuttaa olevan enemmän korostettu pikapelissä. En tiedä oliko tarkoituksesi halveerata minua ja kenties muitakin slowhandeja mutta mielestäni ei asia ole ihan noin, että monet pelaajat olisivat vaan niin hölmöjä että jäisivät pohtimaan pitkiä jatkoja ja häviäisivät aikaan :D Joskus toki oon hävinny paljon pelejä aikaan, mutta en juurikaan tämän vuoden blitzeissä.
En tietenkään halveeraa ketään, kunhan totean mielestäni tilanteen ja sen mitä pikashakissa vaaditaan. Joka tapauksessa monet pelaajat tekevät niin että miettivät ja miettivät kunnes aika loppuu. Itse hävisin ilmajoella kaksi hyvää asemaa siten että juutuin pohtimaan syntyjä syviä enkä keksinyt lopulta mitään ja vastustaja vaan shufflasi nappuloita. Kokemukseni perusteella etenkin alle 1800 tasolla tuo ylenpalttinen miettiminen asemissa, joissa on paljon perushyviä (ja erityisesti nopeasti pelattavia) siirtoja, tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

VJJJ: Aktiivipelaajista tulee tollasia listoja kun vertaa seloa ja peloa.

Pelo kovempi kuin selo:

Silvasti Sanna IkVi -484
Lehto Pekka VammSK -365
Torhola Simo TaSK -363
Elomaa Veli JärvSK -357
Renberg Tomi TuTS -356
Outinen Heikki LeppSisu -331
Ketola Ossi VammSK -317
Valle Timo Sh-77 -314
Mustonen Seppo JyS -302
Montonen Samu KarhTS -298
Valkama Arvo TSY -298
Koskela Niilo JämSS -289
Heikkilä Samu HSK -280
Ripatti Eero LprSK -279
Ojala Valtteri MäntSK -278
Haverinen Jarmo EtVaS -277
Rossi Paavo MäntSK -276
Salasto Pasi VSS -276
Elg Marko Hm-93 -274
Hörkkö Tommi Pässi -270
Toikkanen Seppo I-HSK -270

Yhteensä 80 pelaajalla pelo on vähintään 200 pistettä kovempi kuin selo.

Selo kovempi kuin pelo:

Raki Jesse PoKS 479
Niemi Kalle Velhot 377
Kolehmainen Antti MatSK 373
Lappalainen Matias JyS 373
Saavalainen Ellis MatSK 358
Savola Tero PSY 357
Pulkkanen Anssi-Tapio X 347
Poduval Praseet G 341
Räsänen Otto EtVaS 332
Vallenius Risto MikkSK 307
Ruokamo Sami ESK 299
Linden Lari TuTS 294
Kukkonen Simo I-HSK 280
Hagman Risto KokkSK 243
Laine Miika MatSK 232
Pisgin Caner ## Turkki 223
Koivusalo Ville-Veikko KurVi 222
Heikkinen Jyrki MatSK 219
Häkkinen Henrik VihdSK 215
Muttilainen Jukka RampKa 213
Laurikainen Janne MatSK 210

Yhteensä 30 pelaajalla selo on vähintään 200 pistettä kovempi kuin pelo.

Suurin selo + pelo:

Nybäck Tomi Aatos 5155
Sammalvuo Tapani Velhot 5074
Liiva Riho TuTS 4990
Karttunen Mika TammerSh 4965
Pihlajasalo Antti SalSK 4934
Solozhenkin Jevgeni MatSK 4934
Martynov Pavel VammSK 4933
Rytshagov Mihail G 4930
Volodin Aleksander TammerSh 4925
Seeman Tarvo Aatos 4917
Tella Jussi EtVaS 4890
Novik Maxim VammSK 4888
Rantanen Yrjö VammSK 4866
Agopov Mikael Velhot 4860
Veingold Aleksander TammerSh 4859
Kiuttu Roope OSS 4836
Sepp Olav EtVaS 4824
Dokutchaev Aleksander JoeSK 4815
Mäki Veijo TammerSh 4814
Sklyarov Dmitri JoeSK 4793

TJS

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja TJS » 01 Syys 2011 22:46

VJJJ kirjoitti:Kun sinulla JHam näyttää nyt olevan valmis excel-taulukko (tai OO-taulukko) siellä koskien SELO- ja PELO-lukuja, niin ainakin itseäni kiinnostaisi tietää ketkä ovat nyt Suomen kovimmat blixtarit normaaliseloon suhteutettuna. Toisin sanoen siis keillä erotus PELO-SELO on kaikkein suurin. Tai toisinpäin: ketkä ovat heikoimpia blixtareita? Erityisen kiinnostavia olisivat tietysti tapaukset, joilla sekä PELO-luku että erotus PELO-SELO ovat mielenkiintoisen korkeita. Tällaisia vaatimattomia pyyntöjä ihmiseltä, joka jossain määrin on viehtyääkseen luvuista.
---

Tein VJJJ:n ja muiden tilastoista kiinnostuneiden iloksi taulukon, johon otin mukaan 50 vahvinta TuTS:n PIKASHAKIN pelaajaa ja vertailin heidän PELO-lukujaan heidän SELO-lukuihinsa. Mukana ovat siis vain ne pelaajat, joilta löytyvät Mikko Markkulan listoilta molemmat luvut.

Vahvimpien pelaajien osalta tulokseksi tuli tällä kertaa, että PELO-lukujen keskiarvo on noin 86 pistettä suurempi kuin SELO-lukujen keskiarvo. En tee näin pienestä aineistosta sen enempää tilastollisia tulkintoja, mutta mieleeni tuli, että tulokseen saattaa paljonkin vaikuttaa se tosiasia, että TuTS:issa pelataan paljon juuri pikashakkia.

Taulukkoon pääsee alla olevasta linkistä:

http://www.saunalahti.fi/salopaa/tuts/P ... 92011.html

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 01 Syys 2011 23:42

On jokseenkin korkeampaa matematiikkaa verrata lukujen eroja selo(/eloissa) joilla on täysin erilainen laskentakaava kuin peloilla.

Sekin on mysteeri mikä on ollut alkuperäisen pelolistan lähtökohtaisten lukujen valintaperuste verrattuna silloisiin selo-lukuihin.

Lisäksi alkuajan "peloluvuissa" taisi olla lähinnä pikashakin SM-tulokset sekä joukkueplixtien M-ryhmä. Juuri mitään muuta ei edes saatu lasketuksi vuosiin.

Pakostakin tällainen vääristymä antaa populalle suurempia vahvuuslukuja, vaikka selo ja pelo eivät samoin laskukaavoissa menisikään.

Esimerkiksi Futis-ELO antaa täysin erilaiset tulokset täsmälleen samoista maaotteluista kuin Futis-KOKAKOLA. Tajuttoman suuria eroja on usein. Rinnastaisin selon ja pelon samaan kategoriaan edellisen kanssa. Tosin futiksessa lasketaan samasta datamateriaalista molemmat. Suomen shakissa materiaali on molemmissa laskentamalleissa eri, mutta pelaajia on samoja.

VJJJ

Re: Pikapelitaito - mistä se koostuu?

Lukematon viesti Kirjoittaja VJJJ » 02 Syys 2011 22:21

Kiitokset sekä JHamille että TJS:lle tilastoista. Valitettavasti ne eivät mitään hirvittävän yllättävää paljastaneet. Oletettavaa lieni, että peruskerhopelaajista (alle mestaritason pelaajat) löytyy ne kovimmat blixtarit, kun mittarina käytetään erotusta PELO-SELO. Mahtaakohan yli mestaritason blixtareista löytyä joitakin kummalisuuksia, joilla PELO olisi selkeästi SELO suurempi; ehkäpä ei. Sille taas, että joillain pelaajilla PELO on selkeästi huonompi kuin SELO, niin saattaa löytyä muitakin luonnollisia selityksiä kuin pelkästään pelitaito. Näin ainakin itse epäilisin joidenkin tämän listan kärkipään pelaajien kohdalla.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa