Miten analysoida oma peli?

Avaukset, analyysit, loppupelit ja tehtävät
Jari Järvenpää
Viestit: 737
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Miten analysoida oma peli?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 11 Helmi 2014 21:01

Tapoja on varmaankin erittäin monia analysoida omat pelit, mutta mikä olisi opettavainen keino? Onko maailman parhailla pelaajilla ollut jokin tietty tehokas keino? Itse löysin harmittavan vähän tietoa tästä aiheesta tai sitten en osannut käyttää sopivia hakusanoja. Kirjallisuudessa varmaan tästä aiheesta on paljon, mutta löytyykö myös netistä jokin hyvä metodi?

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Miten analysoida oma peli?

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 12 Helmi 2014 10:43

Pohjana varmaan voisi pitää pelin jälkianalyysia vastustajan kanssa(siihen pitäisi pyrkiä, vaikka analyysitilojen kapasiteetti ei aina riitä). Sitten pelin analysointi kotona kaikessa rauhassa(useampi tunti), avauksen läpikäynti, pelin kriittiset vaiheet jne. Vasta tämän jälkeen peli kannattaa käydä läpi Houdinilla tai muulla ihmevekottimella. Eli painotan koneaivojen mukaan ottoa vasta mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa. Itse nousin aikanaan mestariksi käytyäni puolen vuoden aikana läpi n.50 huonosti pelaamaani peliä ja kirjoittamalla muistiinpanot huolellisesti ruutuvihkoon :-). Jokaisella kuitenkin varmaan omat metodinsa.

Terveisin

J-P Haapasalo

Jari Järvenpää
Viestit: 737
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Miten analysoida oma peli?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 12 Helmi 2014 15:04

[
Viimeksi muokannut Jari Järvenpää, 23 Huhti 2014 15:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Miten analysoida oma peli?

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 12 Helmi 2014 17:14

Jari J kirjoitti:osa työstä voi tehdä jo nopeasti pelin aikana, esim. kirjoittaen lyhyitä merkintöjä sopivasti, että jää itse pelaamiseen aikaa.
Nipottava tuomari täällä heristää sormeaan eikä suosittele toimimaan noin. Säännöissä on jo nyt kielletty muistiinpanojen käyttö, ja uudessa versiossa luetellaan, mitä merkintöjä pöytäkirjaan saa tehdä: "The scoresheet shall be used only for recording the moves, the times of the clocks, offers of a draw, matters relating to a claim and other relevant data." eli siirrot, ajankäyttö, tasapelitarjoukset, vaatimusasiat ja muut tarpeelliset. Analyysimuunnelmat eivät luullakseni ole sallittuja.

Panu Laine
Viestit: 404
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Miten analysoida oma peli?

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 13 Helmi 2014 12:03

Kerrassaan erinomainen keskustelunavaus!

Boris nappasikin jo tuon minunkin ensimmäisen ajatuksen - pelin aikana ei saa pöytäkirjaan kirjailla mitä vaan. Sitä kannattaa kunnioittaa.
Itse olen yrittänyt pelata kaksi pitkää turnausta vuodessa, joista toinen ulkomailla, toinenkin poissa kotoa (lue: Jyväskylässä tai Naantalissa). Näissä tilanteissa pääsee keskittymään shakkiin niin halutessaan täysipainoisesti viikon ajan, jolloin aikaa kuluu sekä valmistautumisiin että jälkianalyyseihin. Itse olen (ihan intuitiolla - ei siis mitään viisautta) suosinut seuraavaa tapaa omien pelieni analyyseihin:

1) Yritä päästä pelin jälkeen juttelemaan vastustajan kanssa - erityisesti, jos kyseessä vahvempi pelaaja ja häviö. Usein tulee hyviä vinkkejä ja kommentteja, joista voi oppia.

2) Kun pääsen majapaikkaan, suunnistan virvokkeelle läppärin kanssa, syötän pelin tietokantaan kommentoiden pelin aikaisia tuntemuksia, laskemiani jatkoja, kommentoiden luultuja virheitä ja arvattuja hyviä siirtoja. Paljon verbaalia tekstiä. Myös ajankäytön olennaiset osat. Sitten syömään, peli ei tykytä takaraivossa enää niin paljon ja ei tarvitse huolehtia siitä, että ehtii unohtaa olennaisia ajatuksia myöhempää jälkianalyysiä varten.

3) Ruokailun jälkeen voi vilkaista enginellä kriittisiä kohtia, koska ei kuitenkaan voi olla katsomatta. Ei kuitenkaan syvällisempää analyysiä turnauksen aikana, koska näihin aikoihin alkaa seuraava vastustaja olla selvillä ja pitää alkaa valmistautuminen & jättää ylenpalttinen energian tuhlaaminen.

4) Turnauksen jälkeen kotona jokainen peli suurennuslasin alle. Avausvaiheen virheet, keskipelin suunnitelma, struktuurit, taktiikka, strategia, sekä loppupelin seikkailut, jos niin pitkälle päästiin. Ylempänä ketjussa paljon hyviä pointteja. Ilman engineä, jotta oma ajattelu kehittyisi ja saat vertailukohdan analyysisi tasoon ennen enginettä. Erittäin opettavainen (ja raskas ja aikaa vievä) vaihe.

5) Vasta sitten peli ja analyysit enginen kanssa läpi sekä syvällinen avaustarkastelu teoriaa vasten. Tämäkin kriittisesti, ei pidä juosta jokaisen 0,1 pisteen perässä, vaan tukien loogista pelinvientiä, suunnitelmia jne.

6) Mahdollisuuksien mukaan analysointi kaverin tai valmentajan kanssa, josta saa lisää näkökulmaa ja ajatuksia, mitä eri asemissa voisi tehdä.

No, tämä on ideaalia ja itse keksittyä, mutta näyttää edelleen suhteellisen loogiselta, joten kehtaan tämän postata ;). Ajoittain olen tähän itsekin päässyt, erityisesti tuossa muutama vuosi sitten, kun oli kova nälkä saavuttaa mestarin titteli ja päästä pelinviennissä eteenpäin.

t. panu laine

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa