Muotiavaukset ja -variantit

Avaukset, analyysit, loppupelit ja tehtävät
Jari Järvenpää
Viestit: 722
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Muotiavaukset ja -variantit

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 31 Tammi 2014 16:48

Pelaatko muotiavauksia ja variantteja? Jos Carlsen suosii tietynlaista avausta niin tunnetko mielenkiintoa kokeilla samaa?

Muotiavauksien pelaamisessa on luultavasti niin etuja kuin haittojakin. Paljon tutkivalle harrastajalle se voi tuoda paljon materiaalia, joka auttaa ymmärtämään mistä kyseissä avauksessa on kyse. Haittapuolena voi olla mm. se, että monet osaavat liian hyvin avauksen, joten se luo vaatimuksia hallita avaus erilaisine variantteineen ja linjoineen paremmin ja pidemmälle, kuin harvinasemman.

Ainakin alle 2500-tasoisten ei omasta mielestäni ole järkeä seurata muotia paljoakaan. Tähän laajaan ryhmään kun itsekin kuulun niin shakista opittavia asioita löytyy niin paljon, että muodin seuraamiseen menee liikaa aikaa. Toisinaan myös vaikuttaa, että muodissa oleva avaus tulkitaan liian helposti korrektimmaksi tai jollain tavalla paremmaksi kuin muut. Lisäksi myös, jos pari suurmestaria kokeilee jotain avausta pari kertaa vuodessa niin ei se välttämättä tarkoita mitään.

Ehkäpä muotiin tulleesta avauksesta vaan yhtäkkiä löydetään jotain uutta.

Nyt englantilainen taitaa olla muodissa, joka toki voi vaihtua moneksi siirtojen edetessä. Yleisenä villityksen vaikuttaa hieman olevan vastustajien valmistelujen välttely. Najdorfin 4.Dxd4 varianttia 1.e4 c5 2.Rf3 d6 3.d4 cxd ainakin itse pidän tämän asian ilmentymänä. Terävimpiin variantteihin mustan valmistautuminenkin pureutuisi tehokkaammin.

Pekka Pietinen
Viestit: 184
Liittynyt: 07 Marras 2011 15:49
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KäpSK

Re: Muotiavaukset ja -variantit

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Pietinen » 01 Helmi 2014 18:58

valmistautuminen pitäisi kieltää säännöissä. ;-) onhan se vähän epäreilua, kun jotkut käyttävät ulkopuolisia apuja peleissä ja peleihin valmistautumisessa. Jatkossa jokaisen pitäisi allekirjoittaa ennen turnausta juhlallinen vakuutus, että ei valmistele ketään vastustajaa vastaan yhtään mitään (kusetus)varianttia. ;-)

Jari Järvenpää
Viestit: 722
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Muotiavaukset ja -variantit

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 02 Helmi 2014 00:28

pezozak kirjoitti:valmistautuminen pitäisi kieltää säännöissä. ;-) onhan se vähän epäreilua, kun jotkut käyttävät ulkopuolisia apuja peleissä ja peleihin valmistautumisessa. Jatkossa jokaisen pitäisi allekirjoittaa ennen turnausta juhlallinen vakuutus, että ei valmistele ketään vastustajaa vastaan yhtään mitään (kusetus)varianttia. ;-)
Kuulostat Fischer Random-fanilta!

Voishan tuo silti olla kivaa vaihtelua.

Tähän liittyen kuulin ICC:n suurmestarikommentaattoreiden sanovan, että Gelfand on vielä vanhaa koulukuntaa, koska hän on opetellut tietyt avaukset, kuten Najdorfin, jota sitten uskollisesti pelailee, koska on sinut sen avauksen kanssa. Muut taas nykyään tekee aina erilliset valmistelut kutakin peliä ja käyttää kaikkea kertaluontoisesti. Ymmärsin viimeksi mainitun olevan yleisempää nykyään huipputasolla ja lisäksi valmistelujen monesti menevän hieman harvinaisempiin variantteihin ja linjoihin. Sen sijaan, että haettaisiin, jotain avausteoreettista etua niin etenkin valkeilla tyydytään tasa-asemaan ja koitetaan hakea jokin selkeä ja tehokas suunnitelma.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa