Valmennusstipendit 2012

Vanhat hallituksen tiedottet, niistä käyty keskustelu yms.
Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Valmennusstipendit 2012

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 19 Joulu 2011 14:20

Hei,

13.12. pidetyssä SSL:n hallituksen kokouksessa päätettiin myöntää seuraavat valmennusstipendit hakemuksen mukaisen valmennussunnitelman toteuttamiseen vuodelle 2012:

500 euron stipendi:
Teemu Virtanen
Daniel Ebeling
Dennis Liu

300 euron stipendi:
Niko Poranen

200 euron stipendi:
Jan Demidov
Maxim Nappu
Jani ja Tomi Eränne
Eero Valkama
Dmitri ja Irina Tumanov(a)
Mariela Ebeling


terveisin SSLH puolesta,
Lauri Kangas
nuorisotoimikunnan pj

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Valmennusstipendit 2012

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 19 Joulu 2011 15:59

Hei,

Haluaisin tehdä muutamia yleisiä huomioita hakuprosessista, ja toisaalta valottaa hakemusten vertailua. Näen, että tämä voi toimia jonkinlaisena oppina tulevien vuosien hakua ajatellen - niin hakijoiden - kuin meillä liiton luottamushenkilöidenkin puolella. Yritän tämän aihepiirin teksteissä tasapainoilla eri roolieni välillä (toimikunnan pj vs. yksityishenkilö), toivottavasti se ei aiheuta sekavuutta viesteihini.
 • Hakemuksia saapui 23, mikä on ilahduttavan suuri määrä! (Vaikka kääntöpuolena on toki se, että moni hakija jää ilman stipendiä.)
 • Valmennusstipendien tarkoitus (tietääkseni myös alun perin) on ollut mahdollistaa nuorten osallistuminen shakkivalmennukseen ja kattaa siitä syntyviä kustannuksia. Tänä vuonna useissa hakemuksissa näkyi sellainen ajatusmalli, että stipendi on jonkinlainen yleispalkinto tai yleinen tuki shakin harrastamiseen.
 • Hakemukset pisteytettiin hakemusilmoituksessa kerrottujen vertailukriteerien mukaan (kukin kriteeri asteikolle 1-5). Kaksi vertailukriteeriä (valmentajan kokemus, valmennussuunnitelman laatu) arvioitiin 3 arvioitsijan toimesta (nuorisotoimikunnan ei-jäävit jäsenet). Arviot tehtiin toisista arvioitsijoista riippumatta, ja vertailupistemääräksi otettiin arvioiden keskiarvo.
 • Saapuneissa hakemuksissa oli verrattain paljon muodollisia puutteita valmennussuunnitelman ja sen kustannusarvion esittämisessä. Myöskään anottua summaa ei aina ollut eritelty. Pyrimme tulkitsemaan hakemuksia mahdollisimman myönteisesti hakijoiden kannalta, jotta hakijat eivät saisi kohtuutonta haittaa ainoastaan muotoseikkojen huonon esittämisen vuoksi. Rehellisesti sanottuna oli kuitenkin niin, että hyvin laaditut valmennussuunnitelmat saivat hyviä vertailupistemääriä.
 • Kokonaispistemäärien ja anottujen summien perusteella nuorisotoimikunta muodosti stipendiehdotuksen, jonka SSL:n hallitus kokouksessaan sitten hyväksyi.
 • Vertailua aiemmin myönnettyihin stipendeihin ei tehty, mutta näin jälkikäteen voidaan havaita, että stipendinsaajien joukossa on (ilahduttavasti?) myös eri nimiä kuin esim. viime vuonna.

terveisin,
Lauri Kangas
nuorisotoimikunnan pj

Lauri Kangas
Viestit: 137
Liittynyt: 27 Heinä 2010 13:01
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Pässi

Re: Valmennusstipendit 2012

Lukematon viesti Kirjoittaja Lauri Kangas » 20 Joulu 2011 13:43

Hei,

Laitan vielä henkilökohtaisia ajatuksiani, mitä tämän vuoden hakuprosessista on opittavissa mahdollisia tulevia stipendihakuja varten. Erityisesti toivoisin keskustelua tai ajatuksia niiltä, joita asia koskee (hakijat ja valmentajat): oliko hakuilmoituksessa tai hakemusten käsittelyssä sellaisia puutteita, joita olisi hyvä parantaa tulevina vuosina?

Itselläni herää seuraavia ajatuksia:
 • Ilmoituksessa pitäisi korostaa, että stipendit ovat suunnattu nimenomaan valmennuskustannuksissa tukemiseen, eikä kyseessä ole esim. palkinto hyvästä menestyksestä aiemmissa kilpailuissa.
 • Edelleen pitäisi tarkemmin rajata valmennus siten, että se käsittää vain yhteistoiminnan jonkun shakkivalmentajan kanssa. Kustannusarvioon voisi sisällyttää valmentajan palkkion/kulukorvauksen sekä välittömät valmennuksen kustannukset (valmennuksessa käytettävä oppimateriaali, matkat valmentajan luo yms.), mutta ei esimerkiksi matkakustannuksia kotimaisiin tai kansainväliseen kilpailuun (turnausmatkoja tuetaan erikseen).
 • Varsinaiseksi hakijaksi pitäisi hyväksyä vain nuori tai nuorten ryhmä, joista toimitetaan nimilista. Hakijoiksi ei pitäisi hyväksyä shakkikerhoja tai valmentajia. Väliä ei mielestäni ole sillä, kuka hakemuksen kirjoittaa tai lähettää, mutta edunsaaja on nuori.
 • Lisäys: Pitäisikö vapaamuotoisesta hakemuksesta siirtyä enemmän lomakemuotoiseen hakemukseen, jotta kaikki edellytettävät tiedot tulevat kirjatuksi hakemukseen (vrt. aiempi viestini). Itse kannatan periaatteessa vapaamuotoista hakemusta, mutta selvästi edellytettäviä tietoja pitää jollain tapaa vielä tähdentää paremmin (?)
 • Pitäisikö yllä olevan ehdotetun kerhorajoitteen lisäksi sallia tai rajata päällekkäisten hakemusten mahdollisuus? Minä ajattelen, että yksinkertaisuuden vuoksi voisi rajoittaa siten, että nuori voisi olla osallinen vain yhteen stipendihakemukseen.
 • Miten päätöksenteossa pitäisi huomioida edellisen vuoden (stipendin saaneilta edellytetty) valmennusyhteenveto. Jos valmennussuunnitelmasta on merkittävästi poikettu tai yhteenvetoa ei ole jätetty, pitäisikö tätä käyttää harkinnanvaraisena eväämis- tai alentamisperusteena?
Ehkä on vielä kerran hyvä korostaa, että nämä ajatukset olen siis esittänyt yksityishenkilönä siitä, miten prosessia voisi tulevaisuudessa parantaa. Nämä kohdat eivät heijastele juurikaan tämän vuoden stipendipäätöksessä käytyä pohdintaa. Ehkä asiaa koskevilla henkilöillä on lisää huomioita hakuprosessista? Toki voitte laittaa ajatuksianne minulle myös yksityisviestinä tai sähköpostilla, jos ette halua osallistua keskusteluun julkisesti.

terv. Lauri

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 18 vierailijaa