Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Vanhat hallituksen tiedottet, niistä käyty keskustelu yms.
Tuomo Halmeenmäki
Viestit: 97
Liittynyt: 27 Touko 2010 07:01

Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuomo Halmeenmäki » 14 Syys 2011 12:58

Suomen Shakkiliiton hallitus toivoo, että jäsenseurat toisivat esiin ehdokkaita liiton puheenjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi seuraavalle kaksivuotiskaudelle 2012-2013. Kerhoissa on varmasti paljon aktiiveja, joílla olisi paljon annettavaa myös valtakunnan tasolla. Niinpä jäsenseurojen toivotaan etsivän hyviä ehdokkaita kerhostaan tai laajemmin maakunnasta ja esittelevän heidät tällä foorumilla etukäteen tai viimeistään Kerhojen kokouksessa 30.10.

Suomen Shakkiliiton Kerhojen kokous 30.10. valitsee liitolle puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja neljä hallituksen jäsentä.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 15 Syys 2011 22:49

HSL:n puheenjohtajan ominaisuudessa minulta on ympäri Suomea kysytty ehdokkaita jo vuosikymmeniä aina 1993 alkaen kun lajiliittoa perustettiin (silloin roolini oli SSL-sihteeri). Samaten on kysytty hallituksen jäseniä ja tiedusteltu jne.

Koska puheenjohtaja on itse ilmoittanut jättävänsä tehtävän SSL:ssa, niin voin kertoa että HSL tulee asettumaan näissäkin vaaleissa jonkun ehdokkaan taakse. Seurat toki edustajiensa kautta äänestävät itsenäisesti kuten demokratiaan kuuluu.

Hallitusjäsenyyksistä toivoisi hallituksen jäseniltä selkeää kieltäytymisiä jos vasta kokouksessa pyydetään tehtävään ja jos valinnastaan huolimatta ei sitten itse ehdi hoitamaan edustajansa tehtäviään todellisuudessa lainkaan.

Suomessa on shakkiväessä monta aktiivista toimihenkilöä saatu pois sillä, että on ollut jopa hallituksessa jäsenenä, mutta on haluttu muutos SSL:n hallitukseen (en tässä tarkoita muinaisia suuria ikäluokkia ennen 1950- syntyneitä, vaan ihan 2000-luvun valintoja kerhojen kokouksissa) jossa uusi edustaja on syrjäyttänyt jonkun aktiivisen toisen joka ehkä on valittu vasta jokin aika sitten ja uusi tulokas on sitten itse jättäytynyt joko vuoden päästä hallituksesta tai kahden päästä pois.

Kukin osaa omalta kohdaltaan varmaan tajuta sen, että vasta kokouksessa kysyttäessä voi kieltäytyä valinnoista, sillä ei ole kovin edistyksellistä demokratiaa sellainen että sattuma valitsee tekijät ja valitut eivät edes ole varautuneet tehtäviin mihin valituksi voisi joutua.

Oli miten oli, niin SKSL eli nyt SSL lajiliitto aloitti toimintansa 1994 ja samana vuonna Shakkikoti. Siitä alkaen jäivät perusliitot (silloinen SSL ja TShL) historiaan ja yhteistyötä alkoivat tekemään kerhojen kokouksen valitsema SKSL (eli nimenmuutoksen jälkeen SSL) sekä Helsingin Shakkiliitto tai (Shakkikoti) ihan mitä haluaa mainita. Shakkikoti oli ensimmäisen lajiliiton suuri yhteishanke (SSL/TShL) kesken jossa isännän rooliin tuli HSL ihan käytännön syistä.

Nyt on muutto Areenalle ja vahinkosattuma on toki se, että sekä SKSL nimenmuutos (-> SSL) että Shakkikoti (->Shakkiareena) osuvat lähelle samoja aikajaksoja. Jos byrokratia olisi nopeampaa, niin tällaisia sattumia tulisi ehkä eri kohtiin.

Tarvitaan kaikkia tekijöitä, mutta nimi hallituksessa auttaa varsin vähän puheenjohtajia tai hallitusta itseäänkään. Siksi ehdokkaiden on hyvä suostua tai kieltäytyä ennen kokousta.

Tällä kertaa kun on suuri muutos, ehkä suurempi kuin 1994 Shakkikotiin muutettuna, niin HSL tulee asettumaan jonkun puheenjohtajaehdokkaan taakse (minä en ole se, eli sitä ei tarvitse tässä ottaa huomioon), kun riittävä kokonaisuus on saavutettu selväksi.

Raaka perustyö jää silti meille kerhoille koko Suomessa ja tosiasia on sekin, että SSL ja HSL joutuvat tekemään isot ratkaisut jatkossakin jossa Shakkiareena on se tukikohta seuraavina vuosina, toivottavasti vielä vahvemmin kuin Shakkikoti on ollut vuosina 1994-2011 eli nykyisen lajiliiton alusta alkaen - ainakin tilat ovat avarammat, isommat ja shakkitapahtumiin sopivammat.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 435
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 16 Syys 2011 10:29

Moro!

Koska kuulun noihin Timon mainitsemiin mustiin lampaisiin, jotka hallituksen jäsenyydestä luopuvat parin vuoden jälkeen, niin kerron omalta osaltani syyn moiseen holtittomaan käyttäytymiseen:

Ykkössyy oli se, että jouduin varsinkin toisena toimintavuotenani jättäytymään kokouksista pois liian paljon työkiireiden vuoksi ja niihin, joihin pääsin, saattoi liittyä matka työkohteesta Kuopiosta Shakkikotiin ja sieltä illaksi kotiin Tampereelle. Tällaiset matkatkaan eivät olisi ns. kamelin selkää katkaisseet, vaan kokousten luonne, joka minusta käsitti paljolti toistuvia hallinnollisia asioita, joihin ei ko. kokousta olisi mielestäni edes tarvittu.

Kokousrytmistä voivat nykyiset ja tietysti jo paikastaan luopuneet/äänestyksissä hävinneet olla vapaasti eri mieltä, mutta minusta suomalaiselle shakille riittäisi neljä (4) hallituksen kokousta vuodessa, jotka lyötäisiin kalenteriin ensimmäisessä kokouksessa tammi-helmikuussa. Muut kokoukset olisivat maalis-huhtikuussa ja elokuussa sekä marraskuussa. Kevät- ja syyskokoukset olisivat sopivasti rytmitettynä Kerhojen kokouksen kanssa. Kokouspäivä la tai su, jolloin ei tarvitse vilkuilla kelloa, että "koskas se viiimeinen juna mun vaunun vie".

Tämä käytäntö mahdollistaisi "maakuntien miestenkin" osallistumisen hallitustyöskentelyyn aivan eri tavoin kuin nyt. Vain äärimmäisen tärkeästä syystä tämä rytmi rikottaisiin ja sekin mieluummin sähköpostikokouksena.

Kokousten välillä tapahtuvan hallinnollisen työn hoitaisi suvereenisti toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja. Minusta olisi perusteltua maksaa jälkimmäiselle lisäkorvausta tästä työstä - raha saataisiin säästyneistä kokousten matkakustannuksista. Jos tarvitaan konsultointia esim. selotoimikunnalta, se varmaan saadaan, vaikka pyytäjinä ovatkin "vain" tj ja pj, eikä koko hallitus.

Kun kokousten väli on noinkin pitkä, se tarkoittaa myös sitä, että niihin osallistuvat voivat - ja ovat myös velvoitettuja - käyttää aikaa kokouksiin valmistautumisiin. Tällaisena työnä pidän esim. yksinkertaisesti keskusteluja ihmisten kanssa aktuelleista asioista ja agendalla olevien asioiden taustojen selvittämistä. Ei niin, että hallituksen kokouksen alussa joudutaan ensin jännittämään, saadaanko se päätösvaltaiseksi ja sitten kun se viimeinenkin päätösvaltaisuuden varmistamiseksi saapuva henkilö saapuu, aletaan ihmetellä, "mitkä asiat olikaan tällä kertaa listalla". Tällä viimeisellä virkkeellä en tarkoita, että kokoukset olisivat yleisesti näin menneet, mutta ei tällainenkaan skenaario ole mahdoton kuvitella.

Olen tietenkin imarreltu, että nimeni on ollut esillä puheenjohtajakandidaattien joukossa, mutta (onneksi, kai näin voi papparainen sanoa) jatkuvien työkiireiden vuoksi en voisi kuvitellakaan tekeväni sellaista karhunpalvelusta, että olisin ehdokkaana ja jostain syystä minut vielä valittaisiiin ja sitten en kuitenkaan ehtisi tointa hoitaa. Samasta syystä en ole kiinnostunut hallituspaikastakaan, tosin ei sitä kukaan ole minulta kysynytkään.

Lopuksi voin sanoa, että ilolla tervehdin Shakkiareenan syntymistä, toivottavasti se omalta osaltaan nostaa shakin profiilia Suomessa. Heti kun mahdollista, täytyy poiketa paikan päällä.

Terv.

Jaska

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 16 Syys 2011 11:14

Jaska kertoikin jo sen olleellisimman, eli mikä on vaivanut SKSL:a eli nykyistä SSL:ää eli Shakkiliittoa päätöksen tekemisissä.

AIkoinaan SSL/TShL systeemissä kokouksia oli vielä enemmän. Ensin molemmat hyväksyivät omat "mandaatit", sitten pidettiin SKSL kokous ja palautettiin taas SSL/TShL porukalle ja palattiin takaisin (vrt. nykyinen sixpäkhallitus maassamme)

No joo. Siis Jaska ilmeisesti yritti kertoa sitä, että rutiiniasiat jotka toistuvat joka ainoa vuosi ja ovat tasoa "kilpailutoimikunta" tai sattumanvaraisen turnauksen "erikoismääräykset" niin tällaisia asioita hallitus ei todellakaan käsittele lainkaan tai kilpailukalenteria joka elää kaiken aikaa ja niissä päätökset pitää pystyä päättämään sekunnissa joskus lyhyemmässäkin ajassa.

Hallituksissa kokouksissa voidaan hyväksyä toimikuntien päätökset ihan sellaisinaan koska siksihän toimikunnat ja työryhmät nimetään, jotta hallitus ei niitä enää käsittele. Samojen asioiden vatvominen kokouksesta toiseen vie kaikkien aikaa tarpeettomasti ja varsinkin kun 90% asioista toistuu jokavuonna ja ovat luonteeltaan "juoksevia" asioita.

Siis toimintakykyinen hallitus on silloin kun keväällä on kaksi kokousta ja syksyllä toiset kaksi. Molemmissa kokoonnutaan kerhojen kokousta ennen kerran ja jälkeen kerran. Tällöin myös seurat saavat asiansa esille ja hallitus saa hoidetuksi ne uudet asiat etenemään joista kerhojen kokouksessa päätettiin. Loput asiat ovat työryhmien tai toimikuntien tehtäviä ja normaaleja vuosittaisia rutiineita, kuten kilpailujen järjestämiset.

Hätätilassa voi "kilauttaa kaverille kännykällä" ilman että toisen tai useamman tarvitsee matkustaa satoja kilometrejä paikalle asiaa varten jossa päätös on etukäteen selvä ja mikä pahinta tehdä lottotason päätös, joka on jo päätöshetkellä vanhentunut.

Suomessa tarvitaan sellaisia toimihenkilöitä jotka pääsevät paikalle joko hallitukseen tai omalla paikkakunnallaan tekee sitä työtä joka on shakille eduksi. Ja toivottavasti kukaan ei tänä vuonna kerhojen kokouksessa esitä ehdolle henkilöitä joilta ei etukäteen olla kysytty ja saatu suostumusta sekä että esitetty henkilö ei vasta kerhojen kokouksessa asetu ehdolle eikä sitten yhteenkään kokoukseen saati työryhmiin kautensa aikana osallistu.

Aivan liian paljon työtä jää sitten niille joilla on nimet piikissä, kun perässä pitää vetää pelkästään kivirekeä ilman ihmisiä.
Tämä siis jatkumona Jaskan edellä esittämään oikeaan näkemykseen.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 19 Syys 2011 09:58

Ei taida ainakaan vielä olla kovasti kiinnostuneita ilmoittautunut puheenjohtajan tai jäsenen ominaisuuteen 2012-2013. Ketkä jäsenistä jatkavat ja ketkä ovat "erovuorossa"? Tietysti viime aikojen kritiikki (ainakin sivullisen silmin tuntuu aiheelliselta) ei ehkä vielä tässä vaiheessa houkuttele ketään esittäytymään, ettei joudu vahingossa myrskyn silmään. Toivottavasti halukkaita tekijöitä ja vastuunkantajia jatkossa löytyy.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 19 Syys 2011 12:39

Mahtoiko The olla hallituksen kokouksessa paikalla kun SM-kilpailua käsiteltiin?

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 19 Syys 2011 13:39

Kun viimeksi valittiin kuusi, nimet olivat: Halmeenmäki, Valo, Hartikainen, Joentakanen, Laaksovuori, Rytkönen. Nämä siis nyt erovuorossa.


Ja jos oikein ymmärsin seuraavat jatkavat Lauri Kangas, Jorma Markkula, Toivo Pudas ja Pekka Sairanen!

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 19 Syys 2011 14:27

Tuskin tässä kenenkään järjestä on kysymys. Nyt vain kävi siten että Liiton hallitus käsitteli asiaa josta ei ollut kokouskutsussa mitään mainintaa ja teki sellaisesta päätöksen.

Minä HSL:n puheenjohtajana esimerkiksi en voinut lainkaan vaikuttaa siihen että olisin ollut yhteydessä hallituksen jäseniin ja kertoa miten merkittävä asia olisi kilpailun pelaaminen Areenalla, etenkin kun olimme jo sopineet suullisesti (nollan hakijan olosuhteissa) tulevan SM-kilpailuún liittyvistä asioista.

Nyt siis uusi hakija (MäntSK) sai esittää kokouksessa oman hakemuksensa, joka toimii kaiken oikeustajun vastaisesti. HSL:a puukotettiin suoraan selkään ja olisin jättänyt koko uuden sopimuksen allekirjoittamatta, jos ennalta olisin tiennyt että SM-turnausta 2012 ei pelatakaan uusissa tiloissa. Hallitus teki päätöksen erittäin epäreilulla tavalla suhteessa HSL ja MäntSK. Ja kenenkään järkeä tässä ei tarvitse epäillä, vaan menettelytapa oli erittäin epäreilu koko Suomen shakkielämää kohtaan.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 19 Syys 2011 18:36

Minusta oleellisinta on se mitä kukin tekee shakin eteen, oli Liiton hallituksessa tai ei. Todellinen työ tehdään kentällä ja ikävä kyllä useassa osassa maata on tilanne jossa tekijöillä ei juuri ole varahenkilöä lainkaan.

Liiton hallitukseen ei ole mitään syytä mennä, jos aikaa ei ole tehdä sitä kenttätyötä josta suurin pula on. Pelkillä kokouksilla ja rutiinipäätöksillä on vähän merkitystä jos muutoin tekijöitä ei löydy.

Keskustelupalsta ei tavoita maamme kaikkia jäseniä, ei sinnepäinkään. Siksi valinnat tehdään aina kerhojen kokouksessa jossa oikeasti voi arvioida tekeekö mitään tai ei. Ehdokkaaksi ei toki kannata enää suostua vasta kokouksessa ja on hoopoa edes ehdottaa kokouksessa ehdokasta tai ehdokkaita jos ennalta ei ole asiaa kysytty.

Mutta nykyinen tilanne on paljon paljon parempi 2011 mitä se oli ennen aikaa 1993 jolloin oli kaksi perusliittoa ja lukemattomia tunteja meni kokouksiin joissa ei päätetty muista kuin strategiasta noin suomeksi sanottuna.

Niistä ajoista on päästy valtavasti eteenpäin, joka on hyvä asia kaikille. Tosin tässä apuna on ollut Helsingin Shakkikoti eli "hemmetti" (tulee sanasta Schackhemmet) joka on pelastanut Shakkiliiton lukemattomia kertoja monesta pulmasta. Shakkiareenalle muuttaminen parantaa asiaa tajuttomasti ja tulevan hallituksen jäsenen tilanne on paljon helpompi kuin joskus 1993 oli ollut, mutta ilman Helsingin Shakkiliittoa Shakkiareenakin on jokseenkin tyhjää ilmaa. HSL pyörittää toimintaa joka päivä riippumatta siitä mitä Shakkiliitto päättää tai ei päätä. Joudumme lisäksi maksamaan tilavuokrat riippumatta siitä onko vaiko ei ole tapahtumia lainkaan.

Siipeilijöitä ei tarvita yhtään vaan jos on valmis tekemään jotakin niin erittäin paljon tervetuloa pitämään Suomen shakkielämää elossa.

Rippe

Re: Shakkiliitolle pj ja hallituksen jäseniä 2012-2013

Lukematon viesti Kirjoittaja Rippe » 19 Syys 2011 21:27

Muokattu ja samaa mieltä timojk:n seuraavan kommentin kanssa.
Timojk:n seuraava kommentti on mielenkiintoinen.
Viimeksi muokannut Rippe, 20 Syys 2011 04:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa