Analyysisessioissa 20.10. Lopputehtävien uusia tuulia - Thomas Ristoja

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Toivo Pudas
Viestit: 3214
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Analyysisessioissa 20.10. Lopputehtävien uusia tuulia - Thomas Ristoja

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 14 Loka 2020 22:52

Areenan analyysisessio tiistaina 20.10. klo 17.00–20.00

Lopputehtävien uusia tuulia

Vaikka tehtäväshakki on pohjimmiltaan taidetta, muistuttavat lopputehtävät useasti pelishakkia. Nykyaikaisten lopputehtävien laatijoina ja teoreetikkoina ovat pietarilainen Aleksei Troitški (1866-1942) ja lionilainen Henri Rinck (1870-1952) maailmankuuluja. Molemmat ovat julkaisseet toista tuhatta omaa tehtävää ja kehittäneet lopputehtävistä analyyttiseltä tasolta taidetta. Koska useasti lopputehtävä muotoutuu jonkin kiintoisan loppupeliaseman analyysien kautta, monet suuret mestarit ovat harrastaneet lopputehtäviä. Tällaisia ovat olleet Richard Réti, Emmanuel Lasker tai vaikkapa Vasili Smyslov ja John Nunn. Lopputehtävien ratkaiseminen toimii pelishakissa myös tehokkaana valmennusmetodina. Niiden avulla voi kehittää mattikuvioinnin taitoja tai vaikka sotilasasemien voittoisia käsittelytapoja.

Yli viisi vuosikymmentä suomalaisiin shakkilehtiin sommittelupalstoja toimittanut Fidemestari Thomas Ristoja on innostunut lopputehtävistä ja uudesta laatijain sukupolvesta. Hän esittelee näitä uusia tuulia seuraavasti:

- Jokainen tuntee Rétin tikapuut, veljekset Platovin luomukset, Leninin kauniiksi jutuksi kuvaaman yllätyksellisen daamin voiton tai Kubbelin ehtymättömän mielikuvituksen täyttämän runsauden sarven. Aika ei kuitenkaan ole jäänyt tähän, vaan lopputehtävien taiteeseen on astunut uusia tekijöitä. On israelilainen keijukaisten tanssin Yohanan Afek, humoristisia yllätyksiä suoltava venäläinen Aleksandr Zhukov, nappuloiden dynaamisen yhteistyön suurmestari Oleg Pervakov tai lopputehtävien Beethoveniksi luonnehtimani tanskalainen velho Steffen Slumpstrup Nielsen.

Näiden olioiden ja muiden noitien luomuksia esittelee meille Thomas Ristoja tiistai-iltana 20.10. Tervetuloa todella hauskojen loppupelien lopetusten pariin. Esitetyt tehtävät jaetaan osallistujille monisteena.

Petri Saharinen

(Ohessa liitteinä katsojille tiedoksi esiteltävät tehtävät ja niiden ratkaisut. TP)
Liitteet
ratkaisut_20102020.pdf
(425.21 KiB) Tiedosto ladattu 18 kertaa
tehtavat_20102020.docx
(219.87 KiB) Tiedosto ladattu 33 kertaa

Toivo Pudas
Viestit: 3214
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Re: Analyysisessioissa 20.10. Lopputehtävien uusia tuulia - Thomas Ristoja

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 20 Loka 2020 17:43

Suora lähetys on Youtubessa
https://www.youtube.com/watch?v=2Oj8t8ahbSo

Valitan vinkuvaa sivuääntä alkupuolella. Olisiko ilmastoinnilla jotakin tekemistä asian kanssa. Uusi kaulusmikrofoni joka tapauksessa Thomaksen käytössä. Yleisö mutisee tavanomaiseen tapaansa hiljaa.

Web-kamerana nyt käytössä tavallinen videokamera, jota voi zoomata vapaasti. HDMI-USB yhteyspalikka välissä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Aleksi Olander, Niki Paajala, Petri Pitkänen ja 78 vierailijaa