Ehdokasturnaus

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Joose Norri
Viestit: 339
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 19 Maalis 2020 00:03

No niin, kaksi kierrosta on pelattu, ja Caruana on vahvistanut ennakkosuosikkiuttaan. Ding, jonka toivoin ja toivon voittavan, on kahden häviön jälkeen vähintään Mount Everestin edessä, ei ainoastaan pisteiden takia, vaan kun hänen esityksensä on ollut täysin ponnetonta. Nopealla ulkomuistelulla mieleeni tulee kolme tapausta, jossa vastaavasta pisteasemasta ja vastaavasta vastustajuudesta on noustu voittoon. Muitakin on, ja jotain varmasti unohdan, mutta Spasski aloitti seitsemän pelaajan tuplakierros-alueturnauksen 1964 ottamalla ½/3, ja voitti lopulta yksin 7/12. Se on yksi kaikkien aikojen kovimmista turnauksista, usein unohdettu. Beljavski hävisi kaksi ensimmäistä peliä Tilburgissa 1986, voitti lopulta yksin 8½/14, siis kahdeksan pelaajan tupla. Myös siinä turnauksessa kaikki pelaajat olivat maailman absoluuttista huippua. Harri Korhonen hävisi nuorten SM:ssä -84 kaksi ensimmäistä peliä, voitti sitten seitsemän viimeistä.

Grischuk sitten - eikö hän edes halua voittaa? Aktiivipelaajista hän on mahdollisesti se, jonka shakkiymmärrys on korkein Anandin ja Ivantshukin ohella, mukaan lukien hallitseva maailmanmestari, mutta kun niitä pisteitäkin pitäisi ottaa. Hän sabotoi itseään.

Wang möhläsi toisella kierroksella tuolla tasolla aika pahasti. Aleksejenko haiskahtaa joutuvan tykinruoaksi, joskin vastaavissa turnauksissa on kyllä nähty alivoimaisen altavastaajan venymisiä. Siihen vaikuttaa se ilman muuta, ettei kenelläkään ole varaa ottaa kohtuuttomia riskejä.

Jari Järvenpää
Viestit: 732
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 19 Maalis 2020 00:56

Kuulemma Wangille on tapana toisinaan antaa hyvän edun luistaa. Hänellä meni lähiaikoina tasapeliin voittoasema Petrov-nimistä pelaajaa vastaan, joka on noin 2500.

1. kierroksen Grischuk vs Alekseenko oli aikamoinen peli, kun kummallakin pelaajalla on 13. siirron jälkeen 30 minuuttia kellossa. Tuota ei voi mitenkään perustella, kun ei asema ollut kovinkaan terävä. G:llä on tapana suorastaan hakea aikapulaa. Onko niin tottunut blikstiin, että tiedostamattomasti hakee aikapulaa. Alekseenkolle tuo oli paljon ymmärrettävämpää monistakin syistä. Hän pelasin epäjohdonmukaisesti, joten yllättävää, että G. ei saanut voittoa.

Itsekin uskoin Dingin taitoihin, mutta muut pelaajat voivat olla kokeneempia. Pidän Caruanaa hyvänä voittajaehdokkaana ja hyvänä Carlsenin haastajanakin. Caruanalla oli hyvät valmistelut 2. kierrokselle. Noilla olisi saattanut kaatua kovempikin pelaaja kuin Alekseenko. Alekseenkolle tämä turnaus on varmasti tärkeä, mutta wild card-valinta on mielestäni aika epäreilu. Se täytyisi muuttaa.

Mielenkiintoisia pelejä on luvassa.

Joose Norri
Viestit: 339
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 19 Maalis 2020 01:08

Se wild card on ehdottomasti väärin. Aikaisemmilla kerroilla tuli absoluuttinen huippupelaaja, nyt näin. On pidetty selvänä että tämä menettely olisi tarpeen sponsorien saamiseksi. En sitä usko, mutta en asiasta mitään tiedä.

Kristian Aura
Viestit: 44
Liittynyt: 16 Tammi 2016 11:28
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Aura » 19 Maalis 2020 18:45

Dingin Mount Everest taisi kertaheitolla muuttua Kebnekaiseksi. Carlsen oli muuten suoran lähetyksen kommentaattorina sen kuuloinen ja oloinen, että on toivottavasti jonkinmoisessa eristyksessä. Tosin on voinut kyllä toisaalta läpäistä testit.

Joose Norri
Viestit: 339
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 20 Maalis 2020 00:54

Hämmentävä peli. Toivon lukevani Caruanan selityksen, hänhän pelasi avauksen pikapelitahtia. Dingin reagointi oli tappava - miettii tunnin ja jos ei näe mitään liian vaarallista, vaikka vastassa tuntuu olevan hirveät valmistelut, niin menee pääjatkoon. Siinähän olisi ollut yksinkertainen tasapelijatko. Olisiko mahdollista että Kf2 oli kuitenkin yllätys? Hyvin tiedetään että on houkutus pelata nopeita hyvännäköisiä siirtoja, siten osoittaen että kaikki on hallussa.

Joose Norri
Viestit: 339
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 23 Maalis 2020 00:41

Edellinen kirjoitukseni ei osoittanut kovin merkittävää asiantuntemusta. Kf2 (Ding-Caruana) ei mitenkään tietenkään voinut olla yllätys, mutta Caruanan pelinvienti oli silti vaikeaymmärrysoloista. Toistan että toivon saavani Caruanalta selityksen - yleisesti on epäilty että hän sekoitti valmistelemansa siirrot eikä se ole lainkaan harvinaista.

Tänään Giri käytti aikansa mielestäni täysin väärin. Hänen olisi pitänyt miettiä 20-25 minuuttia asemassa joka aivan ilmeisesti oli kriittinen, mutta hän pelasi normaalin näköisiä hyviä, mutta vain hyviä, siirtoja tasaiseen tahtiin. Pyydän lukijaa uskomaan, että katsoin peliä ilman engine-avustusta, ja jälkikäteen näyttää siltä että olin oikeassa. Tälle ei missään tapauksessa pidä antaa vähintäkään painoa siinä mielessä että osaisin paremmin kuin Giri, enhän olisi päässyt samaan asemaan, mutta jotenkin hänellä ei ole survomiskykyä.

Ei-ymmärtäjä (onko tämä oikea suomennos? Olisi siis annettu saksalaisille 300 vuotta sitten tai jotain sukunimeksi) meni johtoon Wangin lipsahduksen ansiosta. Saa nähdä, hän jopa voisi voittaa Carlsenin, vaikka tuskin kukaan muu kuin Caruana tai Ding.

Joose Norri
Viestit: 339
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 23 Maalis 2020 03:17

...ja jatkan...

Minun on vaikea uskoa, että huippupelaajat vanhat 80-luvulla, olkoon vaikka Beljavski, Jusupov, Andersson, kuka vaan, olisivat siirtäneet niin nopeasti kuin Giri tänään päivänselvästi kriittisessä asemassa. Aikaa on vähemmän nykyisin, mutta silti sen verran että voi katsella kun kaikki on muuttunut, ja vaikka olisi täysin varma seuraavasta siirrosta kannattaa katsella asemaa vähän aikaa. Ei Anand tai Kramnik tai Carlsen myöskään olisi tehnyt noin. Onko mahdollista, että tietokonetta katsominen aiheuttaa moista?

Puolueellisuuteni on ilmeinen.

Avatar
Seppo Karasmäki
Viestit: 285
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:39
Paikkakunta: Helsinki
Seura: KäpSK

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Seppo Karasmäki » 26 Maalis 2020 10:20

Keskeytetty.

Panu Laine
Viestit: 402
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Ehdokasturnaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 26 Maalis 2020 10:23

FIDE keskeytti ehdokasturnauksen 7. kierroksen jälkeen eli puoliväliin. Jatketaan "joskus myöhemmin".
https://www.fide.com/news/462

t. panu

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 60 vierailijaa