Czech Open

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Jussi Salminen
Viestit: 51
Liittynyt: 08 Heinä 2018 15:38
Paikkakunta: on

Czech Open

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Salminen » 31 Heinä 2019 19:14

Tällä foorumilla on silloin tällöin puffailtu ulkomaisia turnauksia, joten lienee aiheellista liittää joukkoon yksi Euroopan suurimmista eli heinäkuinen Czech Open Pardubicessa, Tšekin tasavallassa. Tänä vuonna kilpailu pelattiin jo 30:tta kertaa. Kerron tässä lyhyesti, mutta mahdollisimman kattavasti yhden tavan tehdä shakkimatka Pardubiceen.

Alkupisteenä on Prahan lentokenttä; oletan, että turnaukseen matkaaja on osannut omin päin sinne asti. Suomesta lennettäessä saavutaan todennäköisesti terminaaliin 2. Kävele sen läpi, kuten myös terminaalin 1 läpi. Seuraa ”Bus”-viittoja. Lopulta terminaali 1 päättyy ja astut ovesta ulos. Edessä oikealla on linja-autopysäkki ”Airport Express” (vai oliko se AE, en muista enää, mutta sama juttu joka tapauksessa). Vuorot lähtevät puolen tunnin välein, tasalta ja puolelta, ja kyyti vie Prahan päärautatieaseman (hlavní nádraží) eteen. Kyyti maksaa 60 Kč (maksetaan kuljettajalle käteisellä) ja kestää puolisen tuntia, eikä matkalla ole välipysähdyksiä. - Rautatieasemalta lentokentälle vuoro lähtee kadun toiselta puolelta eli aivan vanhan rautatieasemarakennuksen edestä.

Päätepysäkki on leveän ja vilkasliikenteisen kadun toisella puolella kuin rautatieasema. Alikulkutunneli on linja-auton perän puolella eli tulosuunnassa. Varsinainen rautatieasema on maan pinnalta kerros alaspäin, siellä on isot näyttötaulut lähtevistä vuoroista ja kulku laitureille.

Junalippujen edullisiin hintoihin ja runsaaseen vuorotarjontaan voi tutustua täällä (myös lippujen ostaminen etukäteen onnistuu): https://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobu ... e/spojeni/

Praha-Pardubice kestää tunnin verran ja maksaa tyypillisesti 6-8 euroa suuntaan. Halvemmallakin voi päästä, jos on oikeutettu johonkin alennukseen tai jotenkin muuten osuu halpa vuoro kohdalle.

Pardubicen rautatieasema on varsin lähellä keskustaa, eli sieltä käveleminen ei ole täysin mahdoton ajatus. Toisaalta taksikyytikään ei maksa kuin 90-100 Kč.

Olin majoittuneena yliopiston asuntolassa, noin kilometrin päässä pelipaikalta. Kun otti kahden hengen huoneen kokonaan itselleen, maksoi se 27 euroa yöltä. Huone oli siisti, siinä oli oma vessa ja suihku. Keittokomerossa oli jääkaappi, mikroaaltouuni ja kaksi keittolevyä. Vuodevaatteet ja kasvopyyhe oli talon puolesta, astiat, ruokailuvälineet ja iso pyyhe piti tuoda itse, jos niitä tarvitsi. Äänieristys talossa ei ollut paras mahdollinen, joten kovin herkkäunisella majoittujalla voi olla vaikeuksia sopeutua. Pääkadun toisella puolella oli ruokakauppa, ja keskustassa ainakin yksi iso supermarketti.

Kaikki maksut, niin osanottomaksut kuin järjestäjien kautta varatut majoituksetkin, hoidettiin pelipaikalla. Kun saavuin alkuillasta Pardubiceen, menin suoraan majoitukseen, ja vasta seuraavana aamuna pelipaikalle raha-asioita setvimään. Yliopiston asuntolassa vastaanotto oli C-rakennuksessa. Henkilökunta siellä ei ollut kovin kielitaitoista, mutta toisaalta eipä siinä mitään monimutkaisia keskusteluja tarvinnut käydä, kun siellä selvästi tiedettiin, että tulossa on runsaasti ulkomaalaisia majoittumaan.

Osanoton varmistukseen on syytä varata aikaa, jonoja on vain yksi ja papereita pyöritellään aika paljon, joten yksikin jumittava tapaus saa suman seisomaan. Itse maksoin käteisellä, tiettävästi myös kaikki tavalliset maksukortit kelpaavat.

Kilpailun ajaksi osui erittäin kuuma jakso, eräänä iltana seitsemän aikaan on havainto 38 asteen mittarilukemasta. Pelipaikka on onneksi viileämpi, eli peliympäristö on oikein miellyttävä. Ilmaa riittää, valaistus on hyvä, ja tilaakin riittää vähintään kohtalaisesti. Myös paperilla olevaa infoa kaupungista ja seudusta on tarjolla kattavasti.

Turnauksen viimeinen päivä on sunnuntai, mutta silloin on ohjelmassa enää pääturnausten palkintojenjaot. Tänä vuonna tilaisuus alkoi klo 10 ja kesti hieman alle kaksi tuntia.

Czech Open on oikeastaan neljä turnausta (vahvuuslukurajat eivät ole täysin ehdottomia, järjestäjät saattavat hyväksyä myös alempilukuisia mukaan):
A: vähintään 2100-eloisille
B: vähintään 1700- mutta alle 2300-eloisille
C: alle 2100-eloisille
D: alle 1700-eloisille.

Pelaajia näissä oli tänä vuonna 323+216+265+223=1027. Lisäksi tarjolla on nopeaa shakkia ja pikashakkia, siirtolisällä tai ilman. Tämän valinnanvaran vuoksi useimmille on mahdollista valita, pelatako pääturnauksessa tavoitellen palkintoja vai elopisteitä. Pieni paikallinen erikoisuus on järjestäjien ihastus erilaisiin avauspuheisiin ennen kierroksen alkua; tyypillisesti joku paikallinen pomo tai sponsorin edustaja on toivottamassa pelaajat tervetulleiksi Pardubiceen. Itse tosin arvostan enemmän kierrosten alkamista ajallaan, mutta heillä on omat tapansa.

Czech Open on siis ns. tavalliselle pelaajalle oiva vaihtoehto. Lisäetuna on Tšekin tasavallan yleinen hintataso, joka näkyy sekä osanottomaksuissa että muissakin hinnoissa, joten parin viikon shakkireissu Czech Openiin ei loppujen lopuksi tule tolkuttoman kalliiksi. Ja vesijohtovesi maassa on juomakelpoista.

Pieni varoitus pelipaikan vessoista: kaikissa ei pöntön lähellä ole vessapaperia, vaan ainoa paikka on ulko-oven vieressä, josta kukin ottaa mieleisensä pätkän mukaansa asialleen. 90 000 asukkaan Pardubice on myös sen verran pieni ja ei-turistikaupunki, että ravintoloissa ei aina ole ruokalistoja muulla kuin paikallisella kielellä, ja henkilökunnan kielitaidotkin vaihtelevat. Toisaalta paikallisella kielellä olevat listat ovat usein netissä, joten niitä voi yrittää kääntää netissä tarjolla olevilla kääntäjillä.

Kilpailun kotisivut: http://www.czechopen.net/en/

Jos aiheesta herää kysymyksiä, vastaan parhaani mukaan.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 46 vierailijaa