Sivu 1/4

SM 2019

Lähetetty: 14 Touko 2019 15:38
Kirjoittaja Jarmo Haverinen
Kesä koittaa. Ja sen riennot alkavat, kun maan shakkieliitti kokoontuu. Suomen parhaat pelaajat ratkaisevat keskenään, kuka on Suomen mestari vuosimallia 2019! Sen jälkeen, kun Mikael Agopov voitti varmaotteisesti mestaruuden viime vuonna, odotukseni tämän vuoden kilpailuun alkoi. Ja hän varmasti on yksi varteenotettavimmista mestarisuosikeista myös tänäkin vuonna. Ainakin, mikäli hän pelaa viimevuotiseen tapaansa. Ja niin monta kertaa aiemminkin. Kolme kertaa (2011, 2015 ja 2018) on todistettu hänen voittaneen sen, mistä niin moni unelmoi - Suomen mestaruuden. Onko nyt neljäs kerta? Mielestäni se on hyvinkin mahdollista. Koska hän pelaa shakkia sillä korkealla tasolla, jota häneltä odotetaankin.

Kun mietitään, ketkä kaikki voivat taistella mitaleista tänä vuonna. Lista on varsin pitkä. Koska löytyy viisi huippuluvultaan yli 2400 pelaajaa ja heidän lisäkseen neljä päälle 2300 pelaajaa. Ja heidän joukostaan uskon mestaruuskamppailuun havittelevien olevan. Enkä maininnut Joose Norria (mestari 1991, 1994-1996 ja 2001), viisinkertaista Suomen mestaria tähän listaan. Pikashakin SM-kultamitalisti, Vilka Sipilä (2012 ja 2016), varmasti haastaa hanakasti vuoden 2018 mestarin. Viime vuoden hopeamitalistin, Toivo Keinäsen, ajattelin olevan jopa mestaruuskamppailussa mukana. Mutta kestääkö nuoren hurjapään pää kovaa taistelua kokeneita mestareita vastaan?

Pekka Köykkä, Tommi Luukkonen, Erik Rönkä, Sampsa Nyysti, Vesa-Pekka Heinola ja Jari Järvenpää sotkevat varmasti mitalitaistelussa pakkaa. Heidän joukossaan voi olla mitalisti tälle vuodelle. Mutta se vaatii kovaa suoritusta, ja hyvää onnistumista tärkeään paikkaan. Kun SM-kilpailut alkavat, on heidän oltava heti mukana taisteluissa korkeimmista sijoista, jotta unelma voisi toteutua. Kylläkin se on kaikille heille mahdollista. Mutta heidän täytyy itse uskoa asiaan, jotta se olisi todellista.

Mielenkiintoisia nimiä on osallistumassa myös nuorten miesten joukosta. Kun Henri Lahdelma ja Jere Lindholm ovat mukana taistelemassa kunniasta. Suuria lupauksia heidän menestymisen mahdollisuuksistaan ei voi luvata. Mutta kyllä he pisteitä täältä saavat. Mutta kuka sortuu ylimielisyyteen? Tuskin kukaan. Mutta nämä kaksi nimeä tulevat olemaan shakin tulevaisuutta Suomessa. He toteuttavat unelmaansa omilla otteillaan, ja se joudutaan huomaamaan. Tuntemattomampi nimi minulle on Silvo Lahtela, joka on tainnut pelata lähinnä ulkomailla. Sauli Tiitta, Petri Hokkanen ja Samu Ristoja täytyy myös mainita mahdollisina niminä haastamaan Suomen kärkeä.

Onkohan taas Anastasia Nazarovan vuoro napata naisten Suomen mestaruus? Näin uskon. Muista mitaleista taistelee Alia Dannenberg, Sarabella Norlamo ja Päivi Walta (mestari 1985, 1987, 1995 ja 2001). Heidän takaansa nuori Heljä Lehtinen, joka on todistanut kykenevänsä haastamaan jopa kärkinimiä Suomen shakkipiireissä. Lehtinen voi olla mukana jopa mitalitaistelussa, mikäli hän kykenee tasavahvaan suoritukseen päivästä päivään. Mikä ei ole itsestäänselvyys. Uskon kuitenkin nelinkertaisen mestarin, Nazarovan (2015-2018), kykenevän tasaisen varmaan suoritukseen uusiakseen mestaruuden, josta niin moni muukin haaveilee. Al-Najar Huda, Sirpa Kokkonen ja Aulikki Ristoja (1979, 1988 ja 2000) pelaavat kunniasta.

10.6.-18.6.2019 se kaikki siis pidetään. Todistetaan yhdessä tapahtumia, ja käydään paikanpäällä katsomassa. Tai seurataan pelejä live-laudoilta.


https://www.shakkiliitto.fi/sm-kisojen- ... ja-naiset/

Re: SM 2019

Lähetetty: 15 Touko 2019 12:08
Kirjoittaja Jari Järvenpää
Moi!

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä siitä, ketkä ennustaa vievän mitalit. Onhan arvioita kiva lukea. Liigan päätösviikonlopussakin ja SM-turnauksessa, on välillä silti tapahtunut yllätyksiä. Kauan aikaa ei ollut siitä kuin shakkimestari voitti koko mestaruuden ja pääsipä vielä FM:kin 3. sijalle. Tosin tämä FM oli Kalle Niemi, joka pelihistoriassaan taannoin keikkui seloltaan 2400:n vahvuudessa. Potentiaalia siis varmasti löytyi.

En väitä olevani yllättäjä tänä vuonna, mutta kenties joku muu voi olla. Vajaakierroskilpailu lisää sattumanvaraisuutta turnaukseen. Etenkin pronssimitalisti voi saada ensin huonohkoja tuloksia, sen jälkeen vastustajien vahvuuslukujen suhteen päästä hieman helpommalla kuin kärkipelaajat, pelata lopun hyvin ja sen jälkeen voittaa mitalin. Alhaalta päin nouseminen kärkeen tapahtuu kohtalaisen useasti monissa turnauksissa.

Jonkun pelaajan tai pelaajien aliarvioiminen myös vaikuttaa edelliseen ilmiöön ja pistetuloksiin. Turnauksessa on luvultaan eri tasoisia pelaajia, joten tämä varmasti tuo yllätyksiä.

Tässä lähinnä vahvuuslukuihin perustuvaa matemaattista ennustamista vastaan olevia seikkoja. Tekstini ei ole esim. Jarmon ennusteen kritisoimista.

Re: SM 2019

Lähetetty: 15 Touko 2019 13:51
Kirjoittaja Jarmo Haverinen
Kiitos, Jari, kommentistasi.

Se, mihin uskon, perustuu myös omaan käsitykseeni tulevista menestyjistä SM-turnauksessa. Ja, minähän lisäsin tekstissäni, että Jari Järvenpää voisi olla yksi yllättäjistä näissä kilpailuissa jopa mitaleille. En kuitenkaan usko, että kaikilla pelaajilla olisi yllätyksen mahdollisuutta. Mutta huomattavaan tulokseen, ja onnistumiseen - kyllä! Muistakaa, että minä ennustin pikapelin SM-mitalisteista kaksi ensimmäistä oikein! Ja vain se, että Sampsa Nyysti jäi pois kilpailusta, oli osaltaan vaikuttamassa, että minä en tiennyt pronssimitalin saajaa. Sen vei Jan Ristoja.

Minusta täytyy olla ennakkosuosikit kilpailulle, ja ehdottomasti parhaiten rankatut pelaajat sitä ovat. Varsinkin, kun he ovat menestyneetkin viime aikoina niin hyvin. Pelaavat todella hyvällä tasolla, ja heidän pääkoppansa kestää tätä peliä huipputasolla. Tämä on syy, miksi ennustan näitä pelaajia mitaleille. Ja ainahan on tietenkin yllätyksen mahdollisuus, kuten Jari painotti. Tämän minä kyllä mielestäni ilmaisin varsin selkeästi.

On hyvä kuitenkin, että asioista keskustellaan. Ja toivonkin kaikille pelaajille SM-turnaukseen paljon hyviä pelejä. Ja menestystä!

Re: SM 2019

Lähetetty: 17 Touko 2019 14:57
Kirjoittaja Jarmo Haverinen
Eli nyt Silvo Lahtela on perunut yllättäen osallistumisensa SM-turnaukseen! Pyydetään jonkun ilmoittautumaan varapelaajaksi kisaan? Pelaajan tasona olisi 2200-2300! Jotta taso säilyisi mahdollisimman paljon samana. Ja, jotta pelaajia olisi saman verran pyydetään mukaan pelaamaan. Hyvä pelaaja, tule mukaan! Olisi kiva tasapuolisuuden nimissä saada mukaan sellainen pelaaja. Näin ilmoitettiin Suomen Shakkiliiton Facebookissa, ja virallisilla sivuilla. Mikäli teksteilläni on lukijoita, ajattelin vaikuttaa. Jotta siihen saataisiin tasaparit mukaan. Kaikille hyvät mahdollisuudet tasapuolisuuteen, jottei tulisi teoreettisestikaan vapaavuoroa kenellekään näin isossa turnauksessa. Se ei olisi toivottavaa.

Tämä "tilaus" on KIIREINEN! Aikaa pelaajan saamiseksi mukaan on sunnuntaihin 19.5.2019 klo 23:59 saakka! Eli on vielä viikonloppu aikaa löytää sopiva pelaaja. Ole hyvä - ja ilmoittaudu mukaan!!!

https://www.shakkiliitto.fi/kiireinen-y ... apelaajaa/

Re: SM 2019

Lähetetty: 27 Touko 2019 00:25
Kirjoittaja Jarmo Haverinen
Maanantaina 10.6. alkavat shakin SM-turnaukset Shakkiareenalla. Käy seuraamassa paikanpäällä, live-laudoilta netissä, tai:
http://chess-results.com/tnr447883.aspx?lan=18

Kilpailut kestävät 18.6. saakka. Mielenkiintoinen kesä silläkin saralla. Älä missaa!

Re: SM 2019

Lähetetty: 10 Kesä 2019 17:02
Kirjoittaja Aleksi Olander
SM-turnaus on käynnissä ja kisasivut pystyssä: https://www.shakkiliitto.fi/sm2019

Naiset aloittavat keskiviikkona, mutta S65 ja yleisen sarjan pelit ovat käynnistyneet.

Re: SM 2019

Lähetetty: 10 Kesä 2019 17:05
Kirjoittaja Toivo Pudas

Re: SM 2019

Lähetetty: 11 Kesä 2019 00:11
Kirjoittaja sauli.tiitta
Pintapuolisesti kommentoin yleisen sarjan 1. kierroksen kaikki 7 peliä Youtubeen! Sitten vaan osoitteeseen https://youtu.be/6eWD22xr_gc

Terv. Sauli Tiitta

Re: SM 2019

Lähetetty: 11 Kesä 2019 10:54
Kirjoittaja Aleksi Olander
KvM Tapani Sammalvuo kirjoittaa tänä vuonna turnauksesta kierrosraportteja, ensimmäinen raportti löytyy täältä: https://www.shakkiliitto.fi/ensimmainen ... lullisesti

Re: SM 2019

Lähetetty: 11 Kesä 2019 17:20
Kirjoittaja Toivo Pudas
Tiistaina kokeilussa salikamera2, joka on bridgenpuoleisessa nurkassa ja hd-tasoinen.

https://www.youtube.com/watch?v=X4e-e4YzTEE