Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 04 Marras 2017 14:50

Noniin ..., perjantain raportointi tulee reippasti myöhässä, kun oli muuta puuhaa eilen illalla. Miesten joukkue venyi 6.kierroksella hienoon 2-2 tasapeliin erittäin vahvaa yli 2600 -keskivahvuista Serbiaa vastaan. Pakko myöntää, että kymmenkunta vuotta sitten ei kukaan olisi odottanut näin hienoa tulosta näin vahvaa joukkueeta vastaan, mutta maajoukkueemme on kasvanut hienosti vuosien saatossa ja hyvänä päivänä hyvällä tsempillä erittäin paljon on saavutettavissa. Tätä on ilo katsella!

Naisten joukkueessa etenkin Anastasia ja Heini P olivat hyvin hereillä, vaikka ottelu päättyikin niukkaan 1½-2½ häviöön Norjalle. Nyt vaan tsemppiä koko joukkue loppukierroksille!


Tomi pelasi valkeilla hienon pelin! Avausvaiheen jälkeen asema näytti "hitaalta", jossa avoimet a- ja d-linjat eivät tarjonneet murtomahdollisuuksia, mutta Tomi hankki taitavasti tilaetua daamisivustalla - sotilat b4-c5 - ja käytti hyväksi kuningaspuolen sotilasmurtomahdollisuuden f2-f4 vähän 30 siirron jälkeen. Tässä vaiheessa mustan upseerit jäpittivät takarivillä (Lc8, Td8, Re8, Lf8, Kg8 ja Df7) ja torni oli harhautunut yksin kauas kotoa (Ta2). Siirron 37 kohdalla syntyi optisesti hauska tilanne a2-g8 -diagonaalilla, kun mustan raskaat upseerit olivat ruuduisa Ta2, Tc4, Df7, Kg8 ja Tomin lähetti - kuinka ollakaan - ruudussa b3. Vaikka Tomilla sai kvalin vs sotilaan edun, ei peli ollut vielä likimainkaan ohi. Uhraamalla sotilaan Tomi sai upseeriaktiviteettia ja tilanne alkoi näyttää hyvältä ja siirrossa 49 tapahtuneen virheen seurauksena Tomin vastustaja luovutti.

Mika pelasi mustilla Lb5 sisilialaista vahvaa GM Milos Perunovicia (2608) vastaan. Valkea nautti pienestä edusta avausvaiheen jälkeen paremman sotilasaseman vuoksi ja optisesti mustan vaaleat ruudut kuningassivustalla näyttivät potentiaalisessti heikoilta, mutta tästä ei onneksi aiheutunut isompaa huolta, vaikka Mikalle jäi eristetty g6,g5 kaksoissotilas. Mika puolusti taitavasti T+L+R+7s loppupeliä ja kun valkea lähti avaamaan asemaa, syntynyt torniloppupeli oli tasan. Hyvin puolustustettu!

Daniel jatkoi tasapelien sarjaa, tällä kertaa 2591 -vahvuista GM Alexandar Indjic:ia vastaan. Pelissä ei ollut draamaa, asema-arvio ei heilunut merkittävästi missään vaiheessa. Daniel sai pientä etua c3 -sisilialisessa valkeilla mutta mustalla ei ollut vaikeuksia pitää syntynyttä daamitonta keskipeliä tasapainossa. Torniloppuepelin kautta mentiin sotilasloppupeliin, jossa kumpikaan ei voinu tlähteä repimään. Solidi tasapeli.

Neljännellä pöydällä serbit peluuttivat Kalle Niemiä vastaan varamiestään GM Nikola Sedlak:ia (2547). Avaus oli viime aikoina muodissa ollutta lontoolaista (1.d4 d5 2.Rf3 Rf6 3.Lf4 tai heti toisessa siirrossa 2.Lf4). Avaus sujui tasaisissa merkeissä, Nikola sai hiukan paremman sotilasaseman (gxf6) ja sen myötä ehkäpä aavistuksen mukavamman aseman pelata. Kallen sinänsä loogisen näköinen 17.-Df6, 18.-Ld6, 19.-Tg8, 20.-Tg5 oli kuitenkin väärä suunnitelma, joka antoi valkealle lähes ratkaisevan edun, koska valkea pystyi puolustamaan vaivattoman näköisesti ja ekonomisesti (vähillä upseereilla tukevan sotilasaseman vuoksi). Vaikka Kalle sitkisteli ajantarkistuksen kynnykselle, ei peli ollut pelastettavissa. Tällä kertaa riskinotto ei tuottanut tulosta.


Naisten ottelussa Norjaa vastaan Anastasia jatkoi ennakkoluulottomia otteitaan voittamalla reippaalla Sisilialaisen Najdorfin englantilaisen hyökkäyksellä Norjan 200 pistettä vahvemman Sheila Barth Sahl:in. Sheila pelasi 6.-e5 ja aikaisen 8.-h5 hidastaakseen valkean sotilasaktiviteettia kuningassivustalla. Asematyypissä jokainen tempo on tärkeä ja ehkäpä nopea 11.Rd5 olisi ollut sinänsä viisasta pelisiirtoa 11.Kb1 parempi. Mustan hätäinen 16.-Rc5 heilautti mustan edun valkean eduksi ja Sheilan optimistinen hyökkäyssiirto 25.-c4? osoittautui jo häviösiirroksi. Asema toki säilyi edelleen sekavana, kun molemmat hyökkäsivät omilla sivustoillaan, mutta Anastasia klaarasi tilanteen mielestäni loistavasti. Anastasia on aina pelannut ennakkoluulottomasti ja hyökäävästi, mutta etenkin tämän pelin myötä näkyy sellainen terve asema-realismin kypsyminen, mikä tekee ison eron esimerkiksi 2-3 vuoden takaiseen Anastasiaan. Hänestä on hyvää vauhtia kasvamassa vahva ja ennakkoluuloton terve hyökkäyspelaaja.

Alian skandinaavinen koki yhden haaksirikon lisää Monika Machlikin käsittelyssä. Harvinaisempi 3.Rf3 -muunnelma johti nopeasti valkean selvään etuun ja 15.Lf4:n jälkeen Stockfish vilkutteli jo +6 asema-arvioksi. Vaikka Monika ei ihan tarkinten realisoinutkaan, ei lopputulos ollut enää tämän jälkeen epäselvä. Ehkäpä skadinaavinen ei toimi riittävän hyvin tällä tasolla, vaikka mm. Tiviakov on tehnyt sillä vakuuttavaa jälkeä mustilla vuosikausia.

Heini P pelasi myös lontoolaista Edit Machlik:ia (2030) vastaan ja peli eteni tasa-aseman kieppeillä keskipeliin 20 siirron paremmalle puolelle. Siirtojen 26-30 välillä Heinillä oli iso etu, joka karkasi 31.Rc8+ shakin myötä (oikein oli 31.Re4 ja mustan kuningaspuoli on ns. pulassa) vain hiukan mukavammaksi asemaksi. Edit tarjosi vielä toisen voitonmahdollisuuden 34.Da7? :lla, mutta tämäkin tilaisuus karkasi muutman siirron jälkeen, kun valkean vaalearuutuisen lähetin potentiaali jäi hyödyntämättä ja tarpeeton kuningasaseman heikennys johti välittömästä ikushakkiin. Sääli, voitolla olisi ottelusta tullut arvokas joukkuepiste, mutta se on niin helppoa osoitella hyviä siirtoja täältä kotisohvalta tietokoneanalyysien tukemana kuin tehdä niitä itse kellon tikittäessä 30 sekunnin inkrementillä. Hyvä yritys kuitenkin.

Heini R:n Caro-Kann antoi avauksesta tasoituksen, mutta Heini jäi hiukan kehityksessä jälkeen ja 12.-Df6? johti suuriin ongelmiin ja Maud realisoi varmasti.


Tänään lauantaina miehet kohtaavat vahvan Kreikan kotijoukkueen, joka tosin ei ole yhtä vahva kuin edellisen kierroksen Serbia. Naiset Montenegron, joka olisi täysin löytävissä nappisuorituksella, joten jälleen hyvää tsemppiä peleihin.

t.panu

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 04 Marras 2017 22:36

Pitkä kierrosraporttini katosi "sinisen ruudun syövereihin", joten seuraa lyhyempi esitys. Miehet hävisivät Kreikalle 1-3 ja naiset niinikään 1-3 Montenegrolle.

Tomi pelasi mustilla Kreikan vahvaa ykköspöytää GM Ioannis Papaioannou:n (2652) vastaan varmaotteisen tasapelin. Valkea ei saanut avauksesta etua ja Tomi piti tasapainon jotenkin helponnäköisesti.

Mikan huilatessa Daniel pelasi 2. pöydällä GM Dimitrios Mastrovasilios:ia (2571) vastaan. Daniel pelasi sisilialaiseen 3.c4 ja keskustasotilaat vaihtuivat varhaisessa keskipelissä. Daniel onnistui saamaan sotilaan, mutta eriväristen lähettien loppupelissä ei realistisia voitonmahdollisuuksia ollut. Tasapeli 69 siirrossa.

Kolmospöydällä Vilka kävi tapojensa mukaan ennakkoluulottomasti taistoon mustilla GM Antonios Pavlidis:ia (2546) vastaan. Espanjalaisen Berliinin puolustuksen d3-muunnelmassa Vilkalla ei ollut ongelmia aseman tasoittamisessa ja vähän ennen 20 siirtoa Vilka sai mukavaa ja kohtalaisen suurta etua. Aloin jo hiljaa mielessäni toivoa voittoa, mutta vähän ennen ajatarkistusta etu katosi tasa-asemaksi ja muutamaa siirtoa myöhemmin häviöksi asti. Virheet harvoin tulevat yksin, kuten niin hyvin tiedämme.

Kalle päätyi hitaassa italialaisessa pelissä puolustustaisteluun vaarallista Stelios Halkias:ia (2583) vastaan, joka mm. pyyhki minulla pöytää pari vuotta sitten Bangkok Chess clubin blixti-illassa. Asema vaikutti pitkään puolustettavalta, mutta Stelios hieroi pientä etuaan 30 siirtoa, kunnes hänen odottamansa virhe tuli ja Kalle joutui luovuttamaan 59 siirrossa.


Anastasian 200 pistettä vahvempi vastustaja ei saanut mitään etua valkeilla avauksessa (1.d4 d5 2.Lg5), mutta musta alkoi kehiä pientä etua keskipelissä. Anastasian etu vaihteli selvän ja pienen välissä, kunnes ajantarkistuksen jälkeen etu sementoitui isoksi D+T loppupelissä. Alexandra sitkisteli pitkään kolmella sotilaalla vähemmän daamiloppupelissä, mutta joutui lopulta antautumaan 78 siirrossa.

Muilla pöydillä meni heikommin. Alia pelasi suljettua sisilialaista sai mukavaa etua keskipelissä, mutta sitten 23.Tf1? muutti valkean edun kertaheitolla mustan eduksi, kun mustan lähetti pääsi salakavalasti tekemän pahojaan h1-a8 -diagonaalilla. Peli päättyi 51 siirrossa.

Heini P:lle kävi vahinko, kun vastaan asettui vahvuusluvuissa heikompi pelaaja. Heini idea f2-ruudun painostamisesta rusahti avautuvaan f-linjaan ja valkea sai ratkaisevan edun. Heini luovutti vähän ennen ajantarkistusta.

Päivi palasi lauteille muutaman huilin jälkeen. Päivin avaus jugoslavialaista vastaan etenikin mukavasti, mutta 13.Rd5? käänsi edun mustalle e-linjan auettua epäedullisesti. Päivin onnistui tasoittaa, mutta sitten 33.Dg3? käänsi pelin kertaheitolla mustalle.


Kaksi kierrosta on jäljellä, mitkä ovat erityisen tärkeitä keskivaiheilla olevien joukkueiden loppusijoituksiin. Miehet kohtaavat vahvan Slovenian, jonka ykköspöytä on 2650, tämän jälkeen Beliavskyn johdolla 2550 nurkilla. Kelpo vastus. Naisilla on vastassaan joukkue nimeltä FYROM. Tuo entisen Jugoslavian eteläisin "maakunta" ei ole saanut kreikkalaisia myöntymään "Makedonia" -nimen käyttöön, joten käytössä on FYROM eli Former Yugoslav Republic Of Macedonia. Vastassa on tuollaista 2000+ vastusta poislukien 2. pöytä, joka on 1854 ja joka on hävinnyt kaikki 7 peliäään.

t. panu

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 05 Marras 2017 13:39

Pohditaan tässä välissä hiukan tittelitulosmahdollisuuksia, kun toiseksi viimeinen kierros kohta käynnistyy. Joukkue-EM -kisoissa on mahdollisuus myös 7 ja 8 pelin tittelituloksiin ja joihinkin suoriin tittelituloksiin.

Käytännössä meillä on kolme kandidaattia tässä vaiheessa: Daniel Ebeling, Kalle Niemi ja Anastasia Nazarova.

Anastasia Nazarova: Anastasialla on 4/5 vastuskeskiarvoa 2210 vastaan. 8.kierroksen vastustaja on vahvuudeltaan 2088, joten keskiarvo putoaa 2195:een. Anastasialla WIM -tittelitulos edellyttäisi vastuskeskiarvolla 2148-2199 tulosta 4½/7, joten tällä hetkellä näyttää siltä, että ½/2 riittäisi WIM-tittelitulokseen. WGM-tittelituloksen suhteen keskiarvolla 2180-2241 pitäisi saada 5½/7 eli lopuista peleistä pitäisi saada 1½/2, mikä olisi täysin mahdollista, mutta koska Anastasialla on ollut vain yksi WGM/IM/GM -vastustaja, ei edes tällä tuloksella vastaavan tason tittelipelaajavaatimus (1/3 vastustajista) täyty. Eli käytännössä WIM-tittelitulos saavutettavissa tuloksella ½/2, mutta kaksi peliä pitää pelata. Kurisositeettina mainittakoon, että Anastasian tämän hetken suoritusluku viidestä pelistä on 2450, mikä on täsmälleen IM-tuloksen suorituslukuraja!

Anastasian kohdalla voi täyttyä myös näiden turnausten erikoismääräys titteleiden osalta: 65% tulos joukkue-EM:ssä vähintään 7 pelistä tarkoittaa suoraan WFM-titteliä. Tämä tarkoittaa Anastasian kohdalla 4,55 eli 5/7 tulosta, joten lopuista peleistä pitäisi saada 1/2 suoraan WFM-titteliin, joka muuten edellyttäisi 2100 vahvuuslukua (mihin tarvittaisiin nyt 2,58 pistettä yli tavoitetuloksen. Kun nuorilla kerroin on 40, tämä voi hyvinkin täyttyä muutenkin.

Daniel Ebeling: Danielilla on 3/6 vastuskeskiarvolla 2545 peräti neljää GM-vastustajaa vastaan ja kierroksen 8 vastustaja on myös GM, vahvuusluvulla 2534. 8 pelin GM-tulosta varten Daniel tarvitsisi vastuskeskiarvoalueella 2506-2556 pisteitä 5. Tämä tarkoittaa voittoa kahdesta viimeisestä pelistä. Jos vastus nousisi yli 2556:n (8 pelistä 2543; pitäisi saada 2660 vastus viimeiselle kierrokselle), niin silloin 1½/2 riittäisi, mutta käytännössä ei näin vahvaa vastustajaa tule. Eli GM-tulokseen 2/2 - mahdollista mutta vaatisi nappisuoritusta.

Kalle Niemi: Kallella on 3/6 vastuskeskiarvoa 2470 vastaan ja 8. kierroksen vastustaja on 2544-vahvuinen GM. 7 pelin IM-tulokseen vaaditaan vastusalueella 2450-2499 tulosta 3½/7 eli tänään 8. kierroksella tasapeli riittää 7 pelin IM-tittelitulokseen! 8 pelin IM-tittelitulos alueella 2450-2492 edellyttää tulosta 4/8, joten 1/2 riittää IM-tulokseen. Kallen kaikki vastustajat ovat olleet tittelipelaajia (3xGM, 3xIM, 1xFM), joten tällä alueella kriteerit täyttyisivät jopa GM-tulokseen asti. Tämä edellyttäisi lopuista peleistä tulosta 2/2, jos vastuskeskiarvo olisi 2505, kun se nyt on 2481 (8 pelistä), joten vastaan pitäisi tulla 2697-vahvuinen viimeisellä kierroksella, mikä ei ole mahdollista. Siis IM-tulokseen ½/1 tai 1/2.

Onpa tosi hienoa, että meillä on myös tittelitulosten osalta näin paljon saavutettavissa 2 kierrosta ennen loppua.

t. panu

Päivitys: jos turnauksen aikana saavutettu vahvuusluku riittää WFM-titteliin, niin juuri nyt Anastasialla on tuo tulos saavutettu! En tavoittanut FIDE-yhteyshenkilöämme tarkistaakseni onko näin. Käytännössä ½/2 on myös hyvinkin WFM -titteli vahvuusluvuilla, riippuu hiukan viimeisen kierroksen vastuksesta. 1/2 riittää varmasti.

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 05 Marras 2017 22:28

Kahdeksas kierros on paketissa - pisteitä tuli vähän. Slovenia voitti Suomen miesten joukkueen ½-3½ ainoastaan Karttusen yltäessä tasapeliin. Aikaisempien kierrosten menestyksen huumassa oli lupa toivoa enempää, mutta vastus oli kova ja ylisuorituksia ei tällä kertaa tullut. Naisten puolella FYROM kohteli joukkuettamme yhtä kaltoin - ½-3½ Heini P:n tuodessa puolikkaan. Aikaisemmin tänään tekemäni kirjoitus tittelituloksista haaleni, vaikka Kallen ja Anastasian mahdollisuudet säilyivät viimeiselle kierrokselle.

Tomi ei antanut mustilla 2650-lukuiselle GM Luka Lenic:lle siimaa senttiäkään gruenfeldillä alkaneessa avauksessaan - pikemminkin useimmat meistä olisivat valinneet mustat nappulat. Asema säilyi monimutkaisena ja 32.-Tc1 sijaan olisi pitänyt pelata 32.-Tc8, mikä ei vielä osoittautunut fataaliksi, mutta yhtä siirtoa liian aikaisin pelattu 38.-e4+? johti suoraan häviöasemaan, josta Luka piti kiinni pelin loppuun asti. Vaikea, mielenkiintoinen torniloppupeli, jonka hienouksia pitää tutkia paljon lisää.

Mikan valkeilla pelaamassa katalonialaisessa (ilman aikaista d2-d4:ää) tasapaino ei järkkynyt missään vaiheessa ja tasapelistä sovittiin 33 siirrossa siirryttäessä daaminvaihdolla L vs R loppupeliin. Solidi suoritus 2548 -vahvuista suurmestaria vastaan.

Daniel sai pientä etua mustilla 14 siirron kohdalla GM Matej Sebenik:iä (2534) vastaan, joka kuitenkin haihtui muutamia siirtoja myöhemmin. Siirtojen 19 ja 25 välillä jotakin meni pahasti pieleen vaikka materiaalia ei vielä mennytkään ja Matej sai voittoaseman, jonka hän realisoi antamatta mahdollisuuksia. Häviö 53 siirrossa.

Kallen häviö valkeilla GM Jure Skobernea (2544) vastaan harmittaa eniten koska IM -tittelitulos jää viimeisen pelin varaan. Peli alkoi liukua mustan pieneksi eduksi varhaisessa keskipelissä, jonka asemat eivät olleet mitenkään tavanomaisia. Valkean daami joutui harharetkille ja musta käytti ajan hyvin hyödykseen. Jure ei jättänyt realisoinnissaan Kallelle vastaiskumahdollisuuksia.


Anastasia vastasi Monika Stojkovskan (2088) ranskalaiseen Tarraschilla, jossa mustan varhainen b6 jotenkin sotki Anastasian pasmat. Yllättäen luonnollisen näköinen 12.Rc3 johti jo mustan etuun, mutta peli tasoittui jonkin ajan kuluttua. Mustalla oli välillä pientä etua, mutta Anatasia piti puolustuksen hyvin näpeissään. Sitten virhe 46.Rxd5? johti suoraan hävittyyn sotilasloppupeliin - harmillinen mutta typillinen virhearvio, kun haluaa edistää tasapeliä hiukan huonommasta asemasta.

Alian skandinaavinen koki yhden tappion lisää, mutta nyt avaus pysyi kohtuullisesti kasassa - valkea sai pientä etua varhaisessa keskipelissä, mutta ei mitään merkittävää. Asema tasoittui 20 siirron nurkilla, vaikka Alian kuningasasema säilyi reikäisempänä. Alialla oli välillä jo vähän etua, mutta virheet 34 ja 36 siirrossa johtivat häviöön 54 siirrossa.

Heini P valitsi avaukseksi slaavilaisen vaihtomuunnelman, mutta ei pelannut sitä "tasapelimäisesti". Heinin pieni etu kasvoi siirtojen 15 ja 20 välillä ratkaisevaksi, mutta jostakin syystä upseerin voitto 26.h5:llä jäi tekemättä. Etu kuihtui minimaaliseksi ja 39 siirrossa ei selvää tasapeliasemaa enää jatkettu. Tasapeli.

Heini R pysyi Caro-Kann Panovilla alkaneessa pelissä hyvin mukana ja asema säilyi lupaavasti tasaisena 24 siirtoa. Vaan sitten 24.-f6? heitti käytänössä pelin ja Heini antautui 31 siirrossa.


Viimeisellä 9. kierroksella, joka alkaa normaalista tuntia aikaisemmin klo 14, miesten joukkue saa vastaansa erittäin vahvan Georgian, kun 7 pisteessä olisi ollut tarjolla Norja, Itävalta ja Kreikan paikallisjoukkue Kreeta. Tässä ehkä selitys - olemme pelanneet Norjaa ja Itävaltaa vastaan, joten tupla tai kuitti - Georgia tai Kreeta. Georgian ykköpöytä on erikoisesta pelinkäsittelystään tunnettu 2705-vahvuinen Baadur Jobava, hännillä varamiehellä on vielä vahvuutta 2580. Naiset saavat viimeiselle kierrokselle myös kovaa vastusta, sillä vastaan tulee Kroatia, jonka pelaajien vahvuusluvut pyörivät 2200:n molemmin puolin (2291-2165). Toivotaan onnea viimeisen kierroksen koitokseen.

t. panu

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 06 Marras 2017 09:16

Hyviä uutisia! Käsitykseni mukaan Anastasian 7. kierroksen jälkeen saavuttama vahvuusluku 2114 tarkoittaa WFM -titteliä Anastasialle, vaikka tänään luku on eilisen häviön jälkeen 2095. Asiasta on oltu jo yhteydessä FIDE:en ja varmistus asialle saadaan sitten joulukuun listan julkistamisen yhteydessä 1.12.2017. Onnittelut!!

Anastasia muuten sai edellisen tittelinsä WCM Istanbulin olympialaisista, joten lisää joukkue-edustuspaikkoja Anastasialle ... ;)

t. panu

Samu Heikkilä
Viestit: 14
Liittynyt: 03 Elo 2014 19:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: HSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Samu Heikkilä » 06 Marras 2017 16:58

Kiitos Panulle erittäin laadukkaista ja lukijaystävällisen tiiviistäkin raporteista! "Spoilaan" tulevaa raporttia hiukan jo juonipaljastuksin.

Olipa sen verran shakkipedagogisesti skarppia opetusmateriaalia tämä Nybäck-Jobavan loppupuoli, etenkin siirrot 39 sekä 40, että kelpaa ottaa tarkasteluun.
1.) mikä suuri kiusaus tiputtaa vastustajalta aika, semminkin kun on läpi pelin blixtannut ihan menestyksekkäästi - tämä on shakissa niin tuttua, universaali "pahe".
2.) Vastus pääseekin tasoittamaan aseman, ja työmoraali koetuksella...?
3.) Intuitio ei parane ainakaan turhautuessaan ilmeisimmin; 1,5 tuntia aikaa tehdä siirto, niin katsoisi kerran, toisen ja vielä kolmannenkin, onko siirto pitävä. Vaikka olisi juuri menettänyt täydellisen voittoaseman, ja työmoraali koetuksella.
Eipä tuollaista tällä tasolla usein näe.

E 17:43: Jopas jotakin! Lisää "spoilereita" Itsensä toteuttava ennuste kävi! Ketjun alussa mainitun aiheen tiimoilta: Kalle Niemi todellakin sai kiinnityksen KvM-arvoon. Täsmälleen vaaditulla suoriusluvulla vieläpä! Draaman kaari oli tässäkin vahavsti mukana; jos viimeisen vastuksen vahvuusluku olisi ollut kaksi(!!) pistettä alempi, olisi suoritusluvuksi remillä jäänyt 2449. Nyt tismalleen 2450. Tosin silloin tällaista asemallisesti tismalleen oikein ajoitettua remiehdotusta tuskin olisi tehtykään, vaan haettu voittoa tietenkin.
Viimeksi muokannut Samu Heikkilä, 06 Marras 2017 17:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Petteri Paronen
Viestit: 297
Liittynyt: 16 Heinä 2010 14:20
Paikkakunta: Vantaa
Seura: KymS

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Petteri Paronen » 06 Marras 2017 17:39

Iso kiitos täältäkin Panulle.

Osa syy Jobava pelin tapahtumille voi olla se että Jobava
halusi pelaamalla nopeasti koko pelin antaa Tomille viimein
"opetuksen".

Nimittäin heidän keskinäinen saldonsa (chessbasen online tietokannassa)
ennen tätä peliä oli +3 = 1 - 1 Tomin hyväksi !

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 06 Marras 2017 21:26

Olipa erikoinen 9. kierros joukkue-EM:ssä. Suomi hävisi odotetusti väkivahvalle Georgialle, mutta vain 1½-2½. Mitä todellisuudessa tapahtui - en tiedä, mutta katsotaan, mitä chess24:n ja chess-resultsin kautta voi päätellä. dinosaurus jo kommentoikin asiaa lyhyesti.

Tomin vastustaja 1. pöydällä oli väkivahva GM Baadur Jobava (2705), jota vastaan ChessBase Online -tietokanta näyttää Tomille kirkkaasti edullista saldoa aikaisemmista peleistä +3 =1 -1. Pelissä oli jotakin erikoista jännitettä, sillä loppuasemassa 40 siirron kohdalla Jobavalla on kellossa 1h 26 min jäljellä, mikä tarkoittanee sitä, että hän käytti 34 minuuttia ensimmäiseen 40 siirtoonsa. Tomi on käyttänyt aikansa, edellisellä siirrolla tullut 30 min lisän jälkeen hänellä oli 31 min 3 sek aikaa. Jos katsotaan pelitapahtumia, niin Tomi sai mukavaa pientä etua avauksesta, mutta etu suli 17.Lh6?:lla mustan pieneksi eduksi. Jobavan etu kasvoi 33 siirrossa isoksi ja ehkä hän tuudittautui jo ison edun mukavuuteen ja vastasi Tomin siirtoihin muutamassa sekunnissa. Tomi haki tornillensa vielä aktiviteettia juuri ennen ajantarkistusta ja Jobavan nopeasti tuikkaama 39.-Re4? johtikin suoraan tasa-asemaan!! Tomi pelasi "vaaditun" 40.f3, joka tipauttaa mustan daamisvustan sotilasfalangin avainsotilaan c5. Tähän Jobava pelasi syystä tai toisesta 41.Ta1+:n (siirrolle ei näy pelattua aikaa) - torninsa suoraan suihin ja Tomin poistettua tornin laudalta 17 sekunnin pohdinnan jälkeen Jobava antautui. Mitä todellisuudessa tapahtui selvinnee ehkä myöhemmin. Joka tapauksessa Tomille piste.

Mika valitsi kakkospöydällä mustilla rohkeasti hollantilaisen puolustuksen kivimuurin 2604-vahvuista GM Mikheil Mchedlishviliä vastaan. Valkea sai vaihdettua sotilaat d5:ssä siten, että Mika joutui lyömään takaisin c-sotilaalla, jolloin c-linja aukesi. Kivimuurin "aukkoruutuja" puolustava tummaruutuinen lähetti meni vaihtoon ja valkea nautti pienestä rakenteellisesta edusta kiirehtimättä. Kaikki 4 tornia meni vaihtoon c-linjalla, mutta minusta Mikalla tilanne oli hallinnassa. Vaihtojen jälkeen laudalle jäi daamien ja 6 sotilaan lisäksi valkean ratsu vs mustan ns. huono lähetti. Pitkää loppupeliä ei kuitenkaan tullut, sillä Mikan asema rusahti jotenkin kuin varkain vähän ennen ajantarkistusta.

Danielin huilatessa viimeisen pelin Vilkalla oli valkeilla vastassaan 2591-vahvuinen GM Davit Jojua. Ihme paikka tämä Georgia, josta pullahtelee tällaisia 2600-vahvuisia suurmestareita, joista en ole koskaan kuullutkaan. Avausvaihe meni maltillisissa englantilaisissa tunnelmissa, jossa kummallakin oli hetkittäin pientä etua. Vaan sitten sattui Vilkalle harvinainen taktinen huolimattomuus, sillä mustan f-sotilas ei ollutkaan syötävissä 28.Rexf4:llä, sillä 29.-Df5 lisäsi yhtälöön kiinnityksen, 30.-De4 ja 31.-Rh4 mattiuhkauksen ja haarukan. Vilkan puolustus romahti tähän tarkasti laskettuun manööveriin. Hieno esitys mustalta.

Kalle sai neljännellä pöydällä mustilla vastaan vahvan 2580-vahvuisen Luka Paichadzen. Luka oli itse asiassa juuri niin vahva, että hänen vahvuusluvullaan Kallen IM-tavoitetulos putosi 4/8:sta 3½/8:an, joten tasapeli olisi riittävä tulos. Ei nyt kuitenkaan mitenkään helppo tehtävä mustilla 250 pistettä ylämäkeen, muttei mitenkään mahdotontakaan. Kalle valitsi aseekseen Caro-Kannin, johon valkea vastasi riidanhaluisesti 3.f3. Kalle lähti viemään asemaa ranskalaisen suuntaan ja kohta laudalla oli ranskalaisen vaihtomuunnelma, jossa valkea on pelannut hölmön f2-f3:n. Musta oli vähintäänkin tasoittanut. Mainio alku! Luka linnoitti pitkästi hakeakseen epätasapainoa ja sai ehkä hetkellisesti pientä etua, mutta valkean jotenkin ajattelemattoman näköinen hätäily kuningassivustan sotilaiden etenemisellä ilman kunnon kehitystä tasasi aseman ja antoi Kallelle jo pientä etua lähestyttäessä 20 siirtoa. Valkea päätti revitellä sotilailla myös daamisivustalla, mikä ei voinut olla jättämättä jälkeensä heikkouksia. Kallen kasvatettua etunsa selväksi tasapeli alkoi valkealle kelvata. Onnittelut Kallelle IM-tuloksesta!! (varmistamatta, mutta chess-results näyttä suorituslukua 2450)


Naiset hävisivät Kroatialla 0-4. Tympeä päätös turnaukselle, mutta jäi tästä valopilkkujakin, mm. Anastasian WIM-tittelitulos! Katsotaan pelit nopeasti.

Anastasialla oli mustilla 300 pistettä ylämäkeä. Avaus meni ok, varhaisessa keskipelissä valkea sai pientä etua, mutta Anastasia sai tasoitettua. Sitten tuli ne pari virhettä: siirrossa 30, mitä Valentina ei hyödyntänyt, mutta siirtojen 32 ja 33 jälkeen peli oli ohi.

Alia pelasi pitkän pelin. Borka vastasi Alian 1.e4:ään Caro-Kannilla, johon Alia vastasi 2.d3. Musta sai kehittyä ison edun vähän ennen 20 siirtoa, mutta aseman suljetun luonteen vuoksi realisoiminen vei aikaa ja peli päättyi vasta 73 siirrossa.

Heini P:n sisilialainen antoi valkealle pienen edun, joka kuitenkin tasoittui ennen Heinin ratkaisevaa virhettä 22.-Rxd7. Toki valkean vapaasotilas d7:ssä näyttää karmealta, mutta tietokoneen jääkylmä viileys ei sitä kavahda. Jokainen ihminen kavahtaa. Vaikka Heinille jäi upseerissta 2 sotilasta, ei niillä ollut merkitystä pelin lopputuloksen kannalta.

Heini R taisteli valkeilla kovastikin Ragozinin näköiseksi muuttuneessa klassisessa Nimzossa tasapäisesti 400 pistettä vahvemman vastustajansa kanssa ensimmäiset 30 siirtoa, jonka jälkeen Heinillä oli mukava etu 6 raskaan upseerin 12 sotilaan loppupelissä. Sitten tulivat ne virheet siirroissa 35 ja 38. Rehellisyyden nimissä virheet eivät olleet mitenkään ilmeisiä, mutta vastustaja käytti ne säälimättä hyväkseen ja voitti 50 siirrossa.


Palaan vielä erikseen kokonaistuloksiin ja loppuarvioihin.

t. panu
Viimeksi muokannut Panu Laine, 07 Marras 2017 09:50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

vanha jäärä

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja vanha jäärä » 06 Marras 2017 21:34

Lisää hyviä uutisia:

Anastasian vastuksen keskiarvolla 2204 hänen suorituslukunsa oli 2254, mikä riittää seitsemän pelin NKvM-kiinnitykseen.

Nämä seitsemän ja kahdeksan pelin tulokset ovat kuitenkin hankalia, kun tittelin saavuttamiseen tarvitaan tulokset 27 pelistä ja useimmissa kilpailuissa pelataan yhdeksän kierrosta. Tarvitaan siis lisäksi kiinnitys sellaisesta kilpailusta, jossa on pelattu 11 kierrosta (Anastasian tapauksessa) tai 10 kierrosta (Kallen tapauksessa).

Muita mahdollisuuksia tittelin saavuttamiseen on tietenkin hankkia neljä kiinnitystä tai hankkia sellainen kiinnitys, jossa tavoite on ylitetty pisteellä tai kahdella. Näistä ylityksistä saa pelimäärälaskelmaan yhden tai kaksi peliä lisää.

Tittelivaatimuksiin kuuluu lisäksi se, että vahvuusluku on saatu riittävän korkealle tasolle (NKvM 2200, KvM 2400).

Panu Laine
Viestit: 393
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 06 Marras 2017 23:28

Fantastisia uutisia ja hyviä tarkennuksia - kiitos!


Yleinen sarja ja Suomen miesten joukkue

Yleisessä sarjassa kamppailu voitosta meni todella tiukaksi ja kärjen kaikki sijoitukset olivat auki viimeiseen kierrokseen asti. Venäjä oli tietysti ennakkosuosikki, mutta heidän joukkueestaan puuttui sellaisia megatähtiä kuin Kramnik, Svidler, Karjakin. Joukkueen jäsenet olivat Venäjän aktiivilistan numerot 2, 5, 6, 7 ja 17, mikä tietysti tekee joukkueesta edelleen järjettömän vahvan.

Joukkue aloitti joko jotenkin epävarmasti tai sitten strategiana oli voittaa yksi peli neljästä ja pelata muut pelit varmasti tasan. Joka tapauksessa heidän taipaleensa alkoi 2½-1½ voitoilla Sloveniasta, Valko-Venäjästä ja Tsekistä. Neljäskin ottelu päättyi 2½-1½ - mutta tappioon Unkarille, kun Viktor Erdos voitti Nepon. Tämän jäläkeen tahti muuttui: Turkki kaatui 5. kierroksella 3½-½, Puola 2½-1½, Kroatia 3-1. Kahdeksannen kierroksen huippujännittävä kamppailu Azerbaidjania vastaan, jossa kaikki pelit päättyivät tuloksellisesti, päättyi lopulta Azerien voittoon luvuin 3-1. Vaikka Saksa kaatui viimeisellä kierroksella ja Azerit tyytyivät 2-2 tasapeliin Ukrainaa vastaan, vei Azerbaidjan turnausvoiton vertailun turvin! Venäjälle siis hopeaa.

Azerbaidjanin joukkueen jäsenet pelasivat tasaisen varmasti poislukien 4. pöydän Rauf Mamedov, joka otti peräti 8/9! Azerbaidjan aloitti katastrofaalisesti häviämällä heti ensimmäisellä kierroksella 1½-2½ Italialle ja pelaamalla 3. kierroksella tasan 2-2 Espanjan kanssa. Sen jälkeen heitä ei pidätellyt mikään: voitot Moldovasta 4-0, Tsekistä 3-1, Armeniasta 2½-1½, Unkarista 3-1, Venäjästä 3-1. Viimeisellä kierroksella varmasti laskelmoitiin ja neljän tasapelin 2-2 oli kirurgintarkkaa työtä - se riitti Euroopan mestaruuteen!

Sijat 3 ja 4 menivät yhtä joukkuepistettä vähemmällä Ukrainalle (joka siis voittamalla Azerit olisi noussut Venäjän kanssa tasapisteisiin) ja yllättäen erinomaisesti pelanneelle Kroatialle.


Suomen miesten joukkuetulos yleisessä sarjassa - 3 voittoa, 1 tasapeli, 5 häviötä - on joukkue-EM:ssä minusta jopa ... hyvä(!). Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että vastus oli jatkuvasti kovaa päinvastoin kuin olympialaisissa. Yli sata pistettä vahvempia joukkueita vastaan joukkuehäviön välttämistä voi pitää erinomaisena tuloksena, koska jokaisella pöydällä on reippaasti ylämäkeä ja koko joukkueen pitäisi onnistua optimaalisesti. Suomelle (2466 - on muuten keskiaarvo noussut takavuosista) osui näitä joukkueita vastaan peräti viisi: Ranska ½-3½, Serbia 2-2, Kreikka1 1-3, Slovenia ½-3½ ja Georgia 1½-2½, mikä tarkoitti joukkuetuloksissa neljää häviötä ja yhtä hyvin tsempattua tasapaliä. Toisaalta tämä tarkoitti myös sitä, että neljässä muussa ottelussa, joista Suomi oli joukkuevahvuudessa kolmessa jonkin verrran heikompi ja vain yhdessä vahvempi, Suomi saalisti (kierroksilla 2.-5.) erinomaiset kolme voittoa (Tanska 2½-1½, Sveitsi 2½-1½, Norja 2½-1½) ja yhden häviön (Portugali 1-3, mikä oli oikeastaan ainoa pettymys), mitä voi pitää jo erinomaisena tuloksena!

Ykköspöytä on harvinaisen epäkiitollinen paikka pelata, koska joka maasta löytyy kuitenkin ainakin yksi todella vahva pelaaja. Onneksi meillä on Tomi Nybäck (2572), joka pystyy vastaamaan tähän haasteeseen. Tomi aloitti tahmeasti ½/3:lla (2609, 2499, 2524), vaikka vastus ei ollut hänen tasolleen kohtuuttoman kova. Tämän jälkeen vauhti kuitenkin parani merkittävästi ja lopuista peleistä tuli 3½/5, vaikka vastus oli käsittämättömän kovaa: 2578, 2644, 2652, 2650, 2705. Toki viimeisen kierroksen piste oli onnenkantamoinen, mutta 4/8 vastuskeskiarvoa 2610 on kova, se on mm. suurmestaritulos ja tienasi Tomille 4,2 elopistettä.

Kakkospöydällä Mika Karttusen (2465) vastuskeskiarvo oli myös kovaa luokkaa - 2552 ja kaikki seitsemän vastustajaa olivat suurmestareita. Mika ei päässyt edellisen joukkue-EM:n mukaiseen lentoon ja varmasti kahden ensimmäisen kierroksen tulos (0/2) ei ollut omiaan sähköistämään tulosta. Huilin jälkeen tuli kolme kovaa tasapeliä (2540, 2461, 2506) ja toisen huilin jälkeen ½/2, joten kokonaistulos huippukovassa seurassa jäi 2/7:ään suoritustuloksella 2394 ja elo-pisteitä meni 6,8. Heikon alun jälkeen Mika kuitenkin osoitti, että hän pystyy pitämään suhteellisen vaivattoman näköisesti tasapelejä 2500+ vahvuisia suurmestareita vastaan, mikä on sinänsä hyvä merkki tulevaa ajatellen.

Kolmospöydällä Daniel Ebeling (2465) pelasi lopulta kuusi tasapeliä ja hävisi viimeisen pelin (3/7). Vastus oli kovaa (ka 2544) ja lopulta elopisteitä tuli mukaan 2,4. Vielä ennen ko häviöpeliä oli laskelmissa suurmestaritulos 1½/2 tuloksella lopuista peleistä, mutta toisin kävi. Tasapeleissä useammassa oli mahdollisuuksia enempäänkin, mutta tämän tasoiset vastustajat (2626, 2405, 2479, 2599, 2591, 2571, 2534) myös puolustavat erittäin hyvin. Loppuhuipennus jäi tulematta, mutta oli tämä suoritus jatkoa ajatellen lupaava.

Nelospöydällä Vilka Sipilä (2363) on hyvänä päivänä aivan pitelemätön, huonona päivänä tulee kurja nolla. Vilka ei oikein saanut konetta lentoon missään vaiheessa, alun 1½/3 (2614, 2458, 2516) oli hyvä, mutta lopusta ei tullut pisteitä (0/3), tosin vastus oli kovaa. Elo-pisteitä jäi Kreikan saaristoon 1,9.

Sen sijaan varamiehemme Kalle Niemi (2324) pelasi upeasti ja ennakkoluulottomasti. Tästä kertoo myös se, pelatuista 8 pelistä vain se viimeinen, joka varmisti IM-tittelituloksen suoritusluvulla 2450, päättyi tasan jo selvästi edullisessa asemassa. Neljästä ensimmäisestä pelistä tuli 3/4 (2355, 2393, 2481, 2458), sitten seurasi kolme tappiota vielä kovempaa vastusta vastaan (2547, 2583, 2544) ja se hieno viimeisen kierroksen tasapeli (2580). Elo-pisteitä tuli mukaan peräti 24,4.

t. panu

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Erik Rönkä ja 66 vierailijaa