Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Rambo
Viestit: 5
Liittynyt: 01 Helmi 2014 17:39
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Garde

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Rambo » 31 Loka 2017 07:55

Itävalta on ollut Suomen naisille hyvä vastustaja, sillä edellinen otteluvoitto joukkue-EM -kisoissa tuli juuri heitä vastaan 6.11.2007.

Panu Laine
Viestit: 402
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 31 Loka 2017 21:01

Olipahan jännittävä kierros! Kahden ja puolen tunnin kohdalla katsoin asemia ja näytti siltä, että meillä molemmilla joukkueillamenee ihan hyvin. Lopputulos oli sitten sitäkin yllättävämpi - niin hyvässä kuin pahassa: miehet voittivat Sveitsin 2½-1½, mutta naisten varmalta näyttänyt tasapeli vahvasta Serbiasta lipashti käsittämättömästi katkeraksi 1-3 häviöksi - melkoista draamaa. Niin lähellä mutta niin kaukana.

Tomi huilasi odotetusti, joten Mika pääsi ykköspöydälle Sveitsin GM Yannick Pelletieriä (2540) vastaan. Mika piti homman hyvin hanskassa ja kummallakin oli vuorollaan pienen pientä etua, tuloksena oli melko eleetön mutta varma tasapeli 29 siirrossa.

Daniel sai kakkospöydällä mustilla lukujen valossa päivän kovimman vastuksen - Sebastian Bognerin (2599). Päästyään tasoittamaan Sebastian teki epätarkkuuden, joka johti Danielille parempaan upseeriaktiivisuuteen, josta seurasi jonkin ajan kuluttua sotilaan voitto. Danielilla oli T+R sotilasta enemmällä valkean T+L vastaan ja loppupelissä kaikki maailman aika hieroa voittoa 2600-sataista suurmestaria vastaan. Daniel sai kasvatettua etunsa voittavaksi, mutta asema ei ollut mitenkään yksinkertainen ja niin vain vahvempi pelaaja sai puijattua puolikkaan, kun laudalla oli enää kuninkaat siirrossa 84.

Vilka linnoitti reippaasti pitkästi 2516 -vahvuista GM Nico Georgiadis:ia vastaan. Vilkan asema oli pitkään hiukan huonompi pitkään, mutta Vilkan onnistui aktivoimaan upseerinsa juuri ajoissa, jonka jälkeen syntyi sopivat edellytykset tasapeliin.

Nelospöydällä debytanttimme Kalle upeasti toisen peräkkäisen voiton 2481-vahvuista nuorta Oliver Kurmannia vastaan mustilla! Oliver valitsi Caro-Kannia vastaan Rc3-Rf3 -muunnelman, jonka jälkeen nähtiin erikoisen näköinen daamien tanssi, joka päättyi vaihtoon ruudussa g3. Valkea sekosi konsepteissaan vähän ennen siirtoa 20 menettäen etunsa ja joutui pari siirtoa myöhemmin jo hiukan huonompaan asemaan (valkea väittänee sitä sotilaan uhraukseksi). Tämän jälkeen Kalle pelasi tosi hienosti ja kun valkea sortui vielä sotkemaan, Kalle vain kiitti kvalista ja kuittasi pisteen 35 siirrossa. Lopputuloksena toinen joukkuevoitto lukemin 2½-1½.


Naisten ottelussa ... Serbia osoittautui uskomattoman pehmeäksi ja vieläkin uskomattomamman onnekkaaksi. Vielä kuudennella pelitunnilla näytti itsestäänselvältä, että ottelu päättyy 2-2 tasatulokseen: Alia oli hävinnyt, Heini P pelannut tasan. Heini R:llä ilmiselvä 0.00 daamiloppupelissä ja Anastasialla selvä voittoasema. "It's not over before the fat lady sings". Anastasia päästi Jovana Rapportin livahtamaan pienellä kikalla tasapeliin ja heti tämän jälkeen Heini R hävisi ilmeisesti ajalla, vaikka asema oli edelleen 0.00! Katkera häviö 1-3, kun sen piti olla 2-2, nyyh.

Anastasia voitti sotilaan ja realisoi ratkaisevan edun taitavalla pelaamisella. Vaan sitten kävi lipsahdus ihan lopussa ja piste karkasi tasapeliksi. Kerron tästä ehkä enemmän myöhemmin, nyt en pysty.

Alian suljettu sisilialainen antoi pientä etua ennen 20. siirtoa, mutta virheellinen 20.d4 johti muutamassa siirrossa toisen virheen myötä häviöasemaan, jonka serbiatar realisoi varmaotteisesti. Nolla.

Heini P joutui avauksen jälkeen hieman huonompaan asemaan mustilla, mutta Teodora Injac:n (2244) epätarkkuuden jälkeen asema tasoittui 20 siirron jälkeen. Tornien vaihduttua siirrossa 36 Serbi yritti vääntää väkisin voittoa L+R+6s vs 2R+6s loppupelissä, mutta Heini puolusti viileästi ja Teodora tyytyi vihdoin tasapeliin 73 siirrossa.

Heini R sai valkeilla Gruenfeldissä pientä etua, jonka 400 pistettä vahvempi Marina Gajcin (2135) tasoitti 20 siirron kynnyksellä. Heini teki virheen heti ajantarkistuksen jälkeen, mutta Marina hukkasi etunsa kymmenkunta siirtoa myöhemmin. Peli siirtyi kuuden raskaan upseerin loppupeliin, jossa siirryttiin edelleen tasaiseen daamiloppupeliin, jossa molemmilla oli vapaasotilaat. Marinan kuningas oli avoimempi, joten Heinin oli helpmpi pelata asemaa. Viimeiset 25 siirtoa enginet näyttivät asema-arvioksi 0.00 - myös loppuasemassa, mutta - arvaan kun en tiedä - ehkäpä Anastasian voiton lipsahdus tai vain arkinen nukahdus pitkässä inkrementtipelissä johti Heinin ajanylitykseen. Tämä ei ole tieto, mutta näyttäisi todennäköiseltä. Opin sauna on karvas. Harmittaa tosi paljon naisten puolesta. Tämä ei voi olla heijastumatta huomiseen otteluun.


Sitten vielä pientä tarkennusta eilisestä raportista. Tanskan Mads Hansen pelasi Suomessa nuorten PM:ssä 2012 voittaen A-ryhmän, Ochsner pelasi viime syksynä vammalan PM:ssä. Kiitos haukankatseille!

t. panu

P.S. Hyvin bongattu "Rambolta" ;)

Panu Laine
Viestit: 402
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 31 Loka 2017 22:19

Huomenna viidennellä kierroksella miehet kohtaavat Norjan. Norja on liikkeellä ilman maailmanmestaria (Carlsen) ja hänen valmentajaansa (Agdestein). He ovat myös hiukan taktikoineet pöytäjärjestyksellä, sillä ilmeinen ykköspöytä, viime syksynä Sastamalassa PM:ssäkin pelannut GM Jon Ludwig Hammer (2632) on kakkospöydällä lahjakkaan 18-vuotiaan (s.1999) GM Aryan Tarin (2581) takana. Tämän jälkeen seuraavat GM Johan Salomon (2477), IM Johan-Sebastian Christiansen (2462) ja IM Benjamin Arvola Notkevich (2458). Nuori joukkue, kaikki pelaajat ovat syntyneet 1990-luvulla (1999, 1990, 1997, 1998, 1993), joka on taistellut hyvin (Israel 2-2, Englanti 1-3, Fär-saaret 3-1, Ranska 1-3; heikoin suoritusluku 2556), vaikka joukkuepisteitä on koossa vain 3.

Naiset kohtaavat todellisen paikallisjoukkueen Kreikka 2:n, joka on itse asiassa koottu kreetalaisista pelaajista. Joukkueen pelaajien vahvuusluvut ovat 2182, 2095, 1965, 1992, 1989, joten joukkuellamme on kaikki mahdollisuudet hyvään tulokseen, kunhan vain jotenkin ladyt pystyisivät nollaamaan tämän päivän pettymyksen.

Katsotaan sitten vielä hiukan kärjen tilanteita. Yleisessä sarjassa on erittäin tasaista - yksikään joukkueista ei ole enää maksimipisteissä. Unkari, Kroatia ja Armenia ovat 7 joukkuepisteessä ja pisteen päässä vaanii peräti kuusi joukkuetta (Venäjä, Saksa, Puola, Valko-Venäjä, Turkki). Unkari pelasi tasan Hollannin kanssa, Kroatia ja Armenia tasasivat pisteet kolmannella kierroksella. Venäjä hävisi tänään yllättäen Unkarille, kun GM Viktor Erdos voitti GM Ian Nepomniachtchin (voi näitä sukunimiä - häntä kutsutaan ehkä syystä Nepoksi). Huomisen kärkiparit ovat Unkari-Armenia, Kroatia-Saksa, Puola - Valko-Venäjä ja Venäjä-Turkki.

Naisten puolella Venäjä on voittanut kaikki ottelunsa, mutta ainoastaan 2½-1½. Pisteen perässä ovat Espanja ja Puola, jotka pelasivat keskenään tasan 4. kierroksella. Huomenna Venäjä testaaa Espanjan taidot, kun taas Puola ottaa yhteen Iltalian kanssa.

t. panu

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 01 Marras 2017 10:02

Moro!

Oma kompetenssi ei riitä Panun tapaiseen analysointiin, mutta olisi mielenkiintoista tietää, oliko Danielilla ensisijainen tähtäin vähintään tasapelin varmistaminen pienimpiäkin riskejä välttäen ja näin joukkuevoiton saaminen Suomelle?

Jos näin oli, niin iso käsi hänelle! Olisihan henk.kohtaisesti ollut lähellä saada messevä päänahka.

Terv.

Jaska

P.S. Panulle julkinen kiitos mainioista kommenteista, joka ilta on tullut heti katsottua vielä kerran jälkeenpäin ainakin ne pelit, joista PL on eniten dramatiikkaa havainnut!

Panu Laine
Viestit: 402
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 01 Marras 2017 20:52

Suomen miehet jatkoivat voittoisalla tiellä voittamalla Norjan 2½-1½ maukkaasti - tämä lämmittää erityisesti mieltäni, kun tuolla Norjassa samoilen muutaman kerran kuukaudessa! Naisten ottelussa Kreikka2:sta sattui ja tapahtui ja tätä kirjoittaessa ottelu näyttää päättyneen tasan 2-2, mutta elättelen vielä toiveita, että viimeisen pöydän tulos olisi merkitty väärin ja oikea tulos olisi 2½-1½ voitto?!

Tomi teki hienon paluun ykköspöydällä hulin jälkeen ja opetti nuorta 18-vuotiasta GM Aryan Taria (2578) mustilla espanjalaisen Zaitsev -muunnelmassa syntyneissä melskeissä. 20 siirron kohdalla Tomi sai etua, joka kasvoi muutamassa siirrossa ratkaisevaksi. Olisiko norjalaiselta jäänyt d-linjan kiinnitys tai mustan vapaan c-sotilaan voima näkemättä. Maukas voitto!

Kakkospöydällä Mika pelasi varman tasapelin Sisilialaisen Nafdorfin Le2 -muunnelmassa vahvuusluvuissa samanvahvuisen GM Johan salomonin kanssa. Vaikka Mikalla oli parempi ote d5-ruutuun, ei aseman tasapaino järkkynyt missään vaiheessa.

Danielin huilatessa Vilka pelasi kolmospöydällä 100 pistettä vahvempaa IM Kristiansenia vastaan. Vilka selvitti avausvaiheen puhtaasti ja sai pientä etua etenemällä daamisivustalla. Valitettavasti Vilkalle harvinainen taktinen virhe 29 siirrossa käänsi pelin kertaheitolla häviöksi.

Kalle jatkoi esityksiään ihan liekeissä ja voitti jo kolmannen pelin putkeen - tällä kertaa nuoren Benjamin Arvola Notkevichin (2458). d3-italialaisella alkaneessa pelissä Kalle sai pientä mukavaa etua avauksesta, joka pysyi "puolen sotilaan tietämillä" helpon näköisesti. Benjaminin kyllästyi puolustamaan passiivisesti, mutta hänen hyökkäysideansa siirtojen 32 ja 35 kieppeillä johti vain mustan häviöasemaan kvaliteetin ja sotilaan häviön myötä. Benjamin kiemurteli asemassaan kyllä ansiokkaasti, kun Kalle ei realisoinut ihan tarkimmalla tavalla ja pääsi vielä loppupeliin D+T+sotilaat e4+h3 vs D+sotilaat e5+f7+g6+h4, mutta ei siinä mitään käytännön pelastumismahdollisuuksia mustalla ollut ja Kalle kuittasi pisteen 70 siirrossa. Erinomaista!


Naisten puolella Anatasia pelasi valkeilla Caro-Kannia sanoisinko omintakeisesti ja joutui avauksen jälkeen huonommalle puolelle. Vähitellen Anastasia kuitenkin hivutti itsensä tasa-asemaan ajantarkistukseen mennessä ja pusersi etua T+L vs T+R loppupelissä. Aseman tasoituttua uudelleen valkea teki kaksi huonoa siirtoa (63-64) ja joutui hävittyyn torniloppupeliin. Ihmeiden aika ei ollut ohi, sillä kreikkalainen ei korottanutkaan sotilastaan suoraviivaisesti, vaan päätti hukata peräti kaksi tempoa, joiden turvin Anastasia pääsi livahtamaan tasapeliin - yhden temmon turvin!

Kakkospöydällä Alian skandinaavinen pahoinpideltiin pahanpäiväisesti. Valkean torni+lähetti tekivät valtavaa tuhoa mustan daamisivustalla eikä selittelynvaraa juuri jäänyt.

Kolmospöydällä Heini P jäi hiukan paremmalle puolelle avauksessa, mutta varhaisessa keskipelissä mustalla oli hetken mahdollisuus etuun. Peli jatkui melko tasaisena 49 siirtoon asti, jolloin mustan erehtyi etenemän kuninkaalla sotilaan sijaan ratsuloppupelissä mikä antoi Heinille voittoaseman. Lopulta a+h vapaasotilaat ratkaisivat pelin Heinin voitoksi. Hienoa!

Nelospöydällä Heini R:n pelissä sattui jotakin erikoista. Heinin Caro-Kann mustilla johti pieneen valkean etuun, jonka Heini tasoitti 25 siirron nurkilla. Valkea teki useamman huonon siirron 30 siirron jälkeen ja Heini sai selvän voittoaseman ja valkean tummaruutuinen lähettu oli surkuhupaisa näky h2:ssa, kun valkean omat sotilaat f2+g3 oli blokattu Heinin f3+g4 sotilailla. Mutta sitten jotenkin käsittämättömästi ajantarkistuksen kohdalla peli on päättynyt tasan, kun loogiesti valkean olisi pitänyt luovuttaa. Toivottavasti tämä on vain merkintävirhe pelin tuloksessa.


Miesten turnauksen kärjessä tapahtuu kummia, sillä kukapa olisi uskonut, että viiden kierroksen jälkeen 14. rankattu Kroatia on yksin johdossa 9 pisteellä? Kroatia voitti Saksan 2½-1½, kun Bosiocic (2619) voitti Bluebaumin (2643) lähes häviöasemasta 35. siirrossa tapahtuneen kauhean virheen jälkeen. Unkari ja Armenia pelasivat keskenään neljä tasapeliä. Naisten puolella Venäjä jatkaa puhtaalla pelillä voitettuaan 3-1 Espanjan ja Italian pelattua vain tasan Puolan kanssa, joten Venäjän johto kasvoi jo 2 joukkuepisteeseen.

Päivitys klo 21:40: Naisten tulos on myös chess-resultsissa 2-2, joten Heini R:n peli on päättynyt tasan. Naiset kohtaavat vuorostaan Norjan, joka on hyvään vireeseen päässeelle joukkueelle hyvällä iskuetäisyydellä. Miesten voittoputki nostaa heidät nyt kovaan sarjaan, sillä samassa pistemäärässä ovat mm. Ukraina, Valko-Venäjä, englanti ja Saksa!

Päivitys 21:52: Miesten joukkue poimi vastaansa 5 pisteen ryhmästä tasaisen Serbian, jonka vahvuuslukukeskiarvo ylittää 2600. Kovaa kyytiä siis tiedossa, toivotaan onnistumisia!

t. panu

P.S. Kiitokset Jaskalle kannustavista sanoista ;)

Panu Laine
Viestit: 402
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 02 Marras 2017 09:52

Yhdessä asiassa olemme juuri nyt turnauksen paras: Suomen miesten joukkueen tämän hetken sijoitus on 15 pykälää parempi kuin alku-rankingin mukainen sijoitus (32=>17). Toiseksi paras nousu on Kroatialla 13 sijaa (14=>1), sitten tulee Romania 11 sijaa (20=>9). ”Suurimmat pudottajat” ovat Englanti ja Tšekki, 10 sijaa. Olisiko hetki historiallinen?

Vastaavasti naiset ovat 3 sijalukua korkeammalla alkusijoitusta, eniten sijalukuja on nostanut Sveitsi (26=>16), suurin pudottaja on Saksa (5=>21). Itse asiassa neljän kärki on täsmälleen omilla paikoillaan.

t. panu

Jari Järvenpää
Viestit: 732
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 02 Marras 2017 12:12

Nyt turnauksessa välipäivä. 6. kierros huomenna perjantaina.

Jyrki Raki
Viestit: 238
Liittynyt: 26 Touko 2010 20:14
Paikkakunta: Loviisa
Seura: KymS

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki Raki » 02 Marras 2017 17:25

Panu, eikös Suomella ole juuri EM kisasta yksi tosi hyvin sujunut meriitti takavuosilta? Muistelen vaan että joskus oltiin loppusijoituksissa paljon parempia kuin rankki oli, mutta vuotta en muista.

t Jyrki

Daniel Ebeling
Viestit: 1
Liittynyt: 01 Marras 2017 13:36
Paikkakunta: Helsinki
Seura: MatSK

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Daniel Ebeling » 02 Marras 2017 17:32

jamafi kirjoitti:Oma kompetenssi ei riitä Panun tapaiseen analysointiin, mutta olisi mielenkiintoista tietää, oliko Danielilla ensisijainen tähtäin vähintään tasapelin varmistaminen pienimpiäkin riskejä välttäen ja näin joukkuevoiton saaminen Suomelle?
Hieman tämä tulee myöhässä kun on jo uusikin kierros takana, mutta kysymykseen vastatakseni Sveitsi-ottelun tasapelini oli valitettavasti pikemmin ihan epäonnistuneesta realisoinnistani kiinni. Toki mielessä oli koko ajan, että joukkue johtaa 2-1 ja että voittoa ei siksi kannata kovin suurella riskillä yrittää, mutta toisaalta asema oli sen luonteinen, että saatoin kaikesta huolimatta pelata voittoa aika riskittömästi. Edullinen asema karkasi käsistä lähinnä siksi, että yritin turhan pitkään etsiä parasta hetkeä muuttaa aseman luonne ja luoda kaksi rinnakkaista vaparia kuningatarsivustalla, ja kun lopulta sen päätin tehdä, oli ajantarkistuksessakin tullut lisäaika käynyt kummallakin sen verran vähäksi, että parhaita jatkoja neutralisoida valkean vastapeliä oli enää vaikea keretä laskemaan.

Haluan myös näin pelaajana kiittää Panua raportoinnista tähän asti – siitä välittyy meillekin kokemus, että pelejä seurataan, minkä myötä kotijoukkojen tuki tuntuu ihan eri lailla kuin muuten.

Jari Järvenpää
Viestit: 732
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Joukkue-EM Kreetalla 28.10. - 6.11.2017

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 03 Marras 2017 20:14

Harmi, että Kalle hävisi, mutta joukkue sai komean tasapelin kovemmasta Serbiasta, jolla oli suurmestarikaarti taistelussa. Tomin pelissä oli paljon ja pitkään seurattavaa. Tomi viimeisteli komeasti loppupelin, vaikka vastustaja loi vielä sekavuuksia laudalle.

Onnittelut!

-Jari Järvenpää

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 62 vierailijaa