Koulushakki-buumia Tampereella!

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Veikko Valo
Viestit: 102
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:36

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Veikko Valo » 02 Marras 2014 21:41

Tämä keskustelu on riistäytymässä käsistä. Oman viestini tarkoitus ei ollut mitenkään ylpeillä osanottajamäärillä. Mikan kommentit olivat ihan aiheellisia. Porissa tosiaan on päästy siihen, että kilpailu pelataan arkipäivänä ja osallistujilla ei ole koulua sinä päivänä. Myöskään osanottomaksuja ei ole. Voisikohan tiivistää niin, että Porin kisa on amatöörien puuhastelua ja Tampereen selvästi ammattisempaa. Kilpailujen vertaileminen on turhaa.
On mielestäni valitettavaa, että tämä on johtanut myös henkilökohtaisuuksiin. Karttusen ja Järvenpään välit ovat vissiin lievästi sanottuna kireät. Syyt ovat varmasti monet, mutta sitä kiistaa en näkisi tarpeelliseksi jatkaa enää tässä ketjussa.

Jari Järvenpää
Viestit: 716
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 03 Marras 2014 09:48

Veikko Valo kirjoitti:Tämä keskustelu on riistäytymässä käsistä. Oman viestini tarkoitus ei ollut mitenkään ylpeillä osanottajamäärillä. Mikan kommentit olivat ihan aiheellisia. Porissa tosiaan on päästy siihen, että kilpailu pelataan arkipäivänä ja osallistujilla ei ole koulua sinä päivänä. Myöskään osanottomaksuja ei ole. Voisikohan tiivistää niin, että Porin kisa on amatöörien puuhastelua ja Tampereen selvästi ammattisempaa. Kilpailujen vertaileminen on turhaa.
On mielestäni valitettavaa, että tämä on johtanut myös henkilökohtaisuuksiin. Karttusen ja Järvenpään välit ovat vissiin lievästi sanottuna kireät. Syyt ovat varmasti monet, mutta sitä kiistaa en näkisi tarpeelliseksi jatkaa enää tässä ketjussa.
Samaa mieltä oon, että turha tässä on kinastelua jatkaa tästä aiheesta. En silti ala sananvapauttani rajoittumaan vaikka joku ihminen aina ylenpalttisesti reagoisi mun kommentteihin, sillä eihän se ole mun ongelma, jos harmittomia näkemyksiä kerron kuten ainakin ensin tässä ketjussa. Pointtina oli lähinnä se, että muidenkin tahojen ja kaupunkien saavutukset koulushakissa on hyvä tunnustaa.

Koitan aina asiallisesti kirjoittaa. Jos joku haluaa kommenteistani tehdä elämänpituisen ongelmansa niin olkaa hyvä :) Helpompaa tosin voisi olla itsensä hillitseminen ja miettiminen mitä oikeasti sanon.

arto ihaksi
Viestit: 364
Liittynyt: 14 Heinä 2010 13:47
Paikkakunta: VANTAA
Seura: EtVaS

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja arto ihaksi » 03 Marras 2014 10:38

Shakin eteen tehtävä työ oli se muodossa (lue palkka tai vapaaehtoistyötä) tai toisessa tehtävää työtä, se loppujen lopuksi on meidän kaikkien shakkiyhteisössä olevien etu. Ensin pitää saada massat liikkelle shakin pariin, niin sitten saadaan myös helpommin massit (lue rahat). Sitten, kun nuo molemmat ovat toteutuneet me saadaan näkyvyyttä, yhteiskunnallista asemaa ja arvostusta laajemmin kuin tällä hetkellä. Jostain pitäisi "löytää joku" Magnus Carlsen tyyppi Suomeen. Se voi olla ettei sitä ihan heti löydy, mutta koululaiskisat ovat hyvä mahdollisuus löytää edes muutama Tomi Nybäck tyyppi. Suurissa kaupungeissa tehdään hyvää työtä junioreiden parissa ainakin pääkaupunkiseudulla (Sauli Tiitta, Timo Munukka jne) Tampereella (Mika Karttunen ja muu shakkilinnan väki) Turussa (Tuomiset) Porissa (Veikko Valo) ja lisäksi monessa paikassa pienemmin joukoin. Hyvä työtä teette!!!!!!!! Olisipa 40 vuotta sitten ollut tälläistä,.... ehkä minustakin olisi voinut tulla jonkin moinen shakin pelaaja (tarkoitan tässä, että viimeiset 20vuotta taso on pyörinyt 1820-1970 selon välillä, jos olisin nuorena saanut opetusta, niin luulisin tason olevan 100-250 seloa enemmän!) Mutta näillä mennään! Tsemppiä kaikille koululais-ja muille kerhoille (paitsi tietysti silloin, kun kohtaatte KymS:in tai KymS:in pelaajan turnauksessa. :D )

Avatar
Jari Torkkola
Viestit: 111
Liittynyt: 26 Heinä 2010 22:54
Paikkakunta: Tampere
Seura: PSY

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Torkkola » 03 Marras 2014 11:06

Meillä on kotona 2 alakoululaista. Molemmat ovat innokkaasti osallistuneet erilaisiin koulujen välisiin tapahtumiin, mukana ainakin suunnistusta, uintia, hiihtoa, salibandya, shakkia ja joukkueshakkia. Mitä eroa on osallistumisella arkena tai viikonloppuna? Jonkun pitää aina huolehtia lasten kuljettaminen tai kulkeminen pelipaikalle. Koulupäivän aikana se tarkoittaa, että koulussa pitää olla aktiivinen opettaja, joka kokoaa joukkueen ( joukon lapsia) koulusta ja matkustaa bussilla kisoihin. Viikonloppuna se tarkoittaa, että vanhemmat kuljettavat. Molemmat tavat näistä toimivat. Jos lajin osallistujamäärä olisi niin pieni, että opettajaa ei koululta löydy arkena mukaan, niin kulkeminen on hankalampaa – vanhemmat on usein töissä kouluaikaan.

Näkisin nämä molemmat tavat rikkautena. Ulkopuolelta vaatiminen eri formaatilla tekemiseen on mielestäni turhaa. Järjestävä taho määrittää oman toimintatapansa. Molemmat kisat lisäävät shakin harrastusta ja shakin näkyvyyttä.

Toivottavasti nämä esimerkit saavat vastaavaa aktiivisuutta myös muualle suomeen. Oleellinen huomio sekä Porista että Tampereelta on, että tätä tukevaa toimintaa koululais- ja nuorisoshakkikerhot. Onko esimerkiksi Turussa koululaiskilpailuja, tai ehkä ainakin sellaisia on tulossa, kun koulushakkikerhotoiminta on nyt alkanut.

Olen ollut katsomassa sekä Tampereen että Porin koululaiskilpailuja. Yhteistä molemmissa on suuri joukko innostuneita lapsia. He ovat aidosti innostuneita pelistä. Mukana on suuria ja pieniä tunteita; iloisia hetkiä ja pettymyksen kyyneleitä. Hienoa että meillä löytyy aktiivisia ihmisiä edistämään tätä meidän hienoa harrastustamme.

Risto Tuominen
Viestit: 150
Liittynyt: 22 Syys 2010 23:07
Paikkakunta: Turku
Seura: TuTS

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Tuominen » 03 Marras 2014 11:53

Tämän vuoden keväänä Turun koululaiskilpailuissa oli vain kuusi osanottajaa ja tämä olikin yhtenä kimmokkeena yrityksen perustamiseen ja koulukerhotoiminnan tehostamiseen. Ensi vuonna on tarkoitus lisätä kilpailutoimintaa Turun seudulla, vaikka pitkä matka on varmasti noihin Tampereen ja Porin osanottajamääriin vielä. Perässä kuitenkin tullaan!

Jari Järvenpää
Viestit: 716
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 03 Marras 2014 13:34

Risto Tuominen kirjoitti:Tämän vuoden keväänä Turun koululaiskilpailuissa oli vain kuusi osanottajaa ja tämä olikin yhtenä kimmokkeena yrityksen perustamiseen ja koulukerhotoiminnan tehostamiseen. Ensi vuonna on tarkoitus lisätä kilpailutoimintaa Turun seudulla, vaikka pitkä matka on varmasti noihin Tampereen ja Porin osanottajamääriin vielä. Perässä kuitenkin tullaan!
Pääasia, että oikeaan suuntaan ollaan menossa :)

Mika Karttunen
Viestit: 283
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 04 Marras 2014 12:35

Näkökulmia tuntuu tulevan, ja sehän on hienoa, kun pysytään asiassa. Suurin osa pysyykin. Vastaan vielä yhdelle asiassa pysyvälle (tai ainakin suurin piirtein) nimimerkille "JiK". Hän kirjoitti: "Jos tamperelaiset myyvät torikioskista jäätelöä talvella ja porilaiset kesällä, kyllä minusta on ihan aiheellista pitää porilaisten saavutusta "parempana". Onnistuisiko samanlaisen arkipäiväturnauksen järjestäminen Tampereellakin, jotta saataisiin vielä enemmän osallistujia?"

Vastaus: Varmaan onnistuisi samanlaisen formaatin järjestäminen kuin Porissa, mutta se ei olisi kannattavaa taloudellisessa mielessä. Turnaus on pienillä rahoilla pelaavalle shakkiseuralle mainio mahdollisuus tehdä taloudellisesti tuottavaa ja lajille hyödyllistä juniorityötä. Jäätelövertauksen "kesä" ja "talvi" viittasivat olosuhteiden helppouteen (tai vaikeuteen) hankkia asiakkaita kojulle. Johtopäätöstä tehdessä on paitsi unohdettu taloudelliset seikat myös seuraavat olosuhteiden oleelliset erot:

- Porin osanottajaennätys tuli joukkuekisassa("kesä"). Pian järjestettävää henkilökohtaiseen kisaan ("talvi") he odottavat Veikko Valon mukaan noin 100 pelaajaa,vrt. Treen 151.
- Porissa osallistuminen on koulupäivän aikaan, jolloin saa olla pois koulusta ("kesä"). Tampereella pelattiin viikonloppuna vapaa-aikaan ("talvi").
- Porissa osallistuminen on ilmaista("kesä"). Tampereella osallistuminen oli maksullista ("talvi").

Jos pysytään tässä jäätelövertauksessa, niin taloudellisessa mielessä on hullua myydä jäätelöä hankintahintaan, vaikka sitä menisi kuinka paljon. Toki jäätelönystäville se on arvo itsessään, että jäätelöä menee. Myyjälle on kuitenkin järkevämpää, jos myydään vaikka vähän vähemmän, jos myynnistä jää tuloa myös seuralle.

Minusta on erittäin hienoa, että Porissa on aktiivinen koulushakkiperinne koulupäivän aikaan. Alkuperäinen viestini oli tarkoitettu rohkaisemaan niitä seutuja, jossa vastaavaa perinnettä ei ole ja jossa mietitään, kuinka vastaavia turnauksia voitaisiin järjestää. Tsemppiä Veikolle (ja muille järjestäjille) Poriin, toivottavasti kisat menee hyvin. Ja hatunnosto Espooseen, siellä äskettäin pidetty, Sauli Tiitan vetämä, koululaiskisa saavutti niin ikään yli 100 pelaajan osanottajamäärän. Turun heräämisen lisäksi toivoisi vastaavaa muissakin kaupungeissa (esim. Oulu, Kuopio, Joensuu...).

Mika Karttunen

Veikko Valo
Viestit: 102
Liittynyt: 26 Touko 2010 17:36

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Veikko Valo » 04 Marras 2014 13:21

En tiedä, missä vaiheessa Mikalle syntyi käsitys, että Porin osanottoennätys (197 vuonna 2009) syntyi joukkuekilpailussa. Ainakin käsitys on väärä, sillä se on henkilökohtaisesta kilpailusta. Muuten Mikan kommentit ovat ihan ok.
Viime vuosina suuntaus on kuitenkin ollut semmoinen, että joukkuekilpailu kerää enemmän pelaajia kuin henkilökohtainen. Joukkuekisassa (3 pelaajan joukkuein) ennätys on (muistinvaraisesti) 53 joukkuetta eli 159 pelaajaa.

Mika Karttunen
Viestit: 283
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 04 Marras 2014 15:50

Kiitos Veikko oikaisusta ja pahoittelut siltä osin. Luulin varmistaneeni sinulta asian sunnuntaina kerhojen kokouksen jälkeen, mutta ymmärsin väärin mitä sanoit. Perusteluna se (siis joukkuekisa vs. henkilökohtainen kisa) ei ole kaikkein oleellisin, mutta ainakin meillä pitänyt paikkansa, sillä viime keväänä joukkuekisassamme oli 183 osanottajaa. Sama ilmiö on myös aikuisten kisoissa.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Koulushakki-buumia Tampereella!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 04 Marras 2014 20:15

Moro!

Luonnollinen jatkumo tälle keskustelulle on miettiä, voisiko näitä koululaiskisoja lisäksi yhdistää vai kannattako pitäytyä paikallisella tasolla? Meillä on Koulushakin SM, tiedän, mutta siellä on oanottajina perinteisesti ollut shakkia hieman enemmän harrastaneita. Vastine SM-kisoja kevyemmälle kisalle löytyy niinkin läheltä kuin Ruotsista, jossa vuosittain "Schackfyran" kerää neljäsluokkalaisia satamäärin ensin paikallisesti ja parhaat kohtaavat vielä finaalissa.

Ehkä on parempi vielä odottaa muutamien isompien paikkojen aktivoitumista ja perässä tulevia pienempiä, ennen kuin alkaa vastaavaa kehitellä Suomeen. Täytyypä keskustella aiheesta vaikka Educa-messuilla tammikuussa opetusalan ammattilaisten kanssa.

Hallituksessa ainakin on koululaisshakin asiantuntemusta paljon ensi vuonna, kun mukana ovat mm. Henri, Mika ja Veikko. Asia varmaan on lähellä muidenkin hallitusjäsenten sydäntä, en sitä epäile.

Terv.

Jaska

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 37 vierailijaa