Helsingin mestaruusturnaus 2023

Turnaukset niin Suomessa kuin ulkomailla, myös muut shakkiin liittyvät.
Avatar
Tapani Sjöman
Viestit: 82
Liittynyt: 12 Heinä 2010 16:36
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Sjöman » 05 Joulu 2022 20:14

Hei,

HM2023 -kisan Kutsussa oli, että M-ryhmään pääsee vain kutsutut pelaajat. Onkohan kutsuttujen nimet ja kutsuperusteet ehkä nähtävissä jossakin?

Lisäksi oli maininta, että senioriryhmä pelataan, jos tulee riittävästi pelaajia. Onkohan tuossa ikäraja 65v.? Aikaisemmin on pelattu myös 50v. -mitaleista, onkohan noita nyt myös jaossa?

Sitten huomasin, että "välipäivien" kierrokset alkavat klo 16, joten työssäkäyville tämä on vähän hankala aika. Vähän emmittyäni ajattelin koettaa ilmoittautumista, mutta alkoi ahdistamaan, kun pitäisi laittaa lomakkeelle oma Google-tunnus ja puhelinnumero. Miksi nuo ovat pakollisia tietoja? No harkitsen vielä, josko tähän lähtisin pelaamaan.

Petri Pitkänen
Viestit: 318
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 07 Joulu 2022 12:06

Tapani Sjöman kirjoitti:
05 Joulu 2022 20:14
Vähän emmittyäni ajattelin koettaa ilmoittautumista, mutta alkoi ahdistamaan, kun pitäisi laittaa lomakkeelle oma Google-tunnus ja puhelinnumero. Miksi nuo ovat pakollisia tietoja? No harkitsen vielä, josko tähän lähtisin pelaamaan.
Puhelinnumeroa on tarvittu esimerkiksi myöhästymis tilanteissa vaikkapa osanoton vahvistamisen on joskus puhelimella varmistettu onko tulossa. Samaten jos tulee yllättäviä aikataulumuutoksia on hyvä, kilpailijoita saadaan kiinni. Esimerkiksi tulee tieto että joku on sairastumisen takia pois voidaan vastapelaajalle tiedottaa ettei turhaan raahaudu Areenalle.

Eli on ne ihan hyviä ja tarpeellisia tietoja kisanjärjestäjille.

Shakkiareena-HSL
Viestit: 336
Liittynyt: 27 Maalis 2015 19:53
Paikkakunta: Helsinki

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Shakkiareena-HSL » 07 Joulu 2022 12:45

HSL kiittää mielenkiinnosta perinteistä kilpailuaan kohtaan.
Koska vanhan M-ryhmämallin toimivuus osoitti hiipumisen merkkejä jo ennen pandemiavuosia, päädyttiin sitä tärkeimmän yhteistyökumppanimme SSL:n aloitteesta pyrkiä uudistamaan paremmin nykyajan tarpeita vastaavaksi. Uudistuksen onnistumista voitaneen arvioida turnauksen jälkeen ?

Kaikille lisenssipelaajille avointen eri ryhmien kokoaminen on myös turnauksen keston vuoksi perinteisesti tavanomaista työläämpää, mutta nykyajan parantuneiden työkalujen (mm. ilmoittautumislomakkeet) ansiosta ainakin järjestäjän ja käsitykseni mukaan useimpien pelaajienkin mielestä tehokkaampaa. Oma käsitykseni toki ei välttämättä ole oikea.

HM 2023 turnauksen ilmoittautumislomakkeen avulla on tarkoitus kartoittaa mm. kaikkien senioreiden kiinnostusta kilpailuun ko. aikataululla + muiden pelaajien halukkuutta osallistua turnaukseen heille avoimiin ryhmiin. Ilman tuntumaa alustavasti kilpailuun sitoutuneiden pelaajien määristä on erityisesti mielekkäiden täyskierrosryhmien muodostaminen hankalaa.

Ikuisuuskysymys järkevän aikataulun päättämisestä on perinteisten päivä- ja vuorotöiden lisäksi yleistyneiden ja suoritusajoiltaan joustavampien etätöiden yleistyessä onneksi helpottunut. Pelaajien lisäksi käytännön pakko on huomioida myös tarpeellisten toimitsijoiden saatavuus ja intressit. Kompromissi ilmenee tämä vuoden kutsusta.

HSL:n ilmoittautumislomakkeissa kysyttyjä yhteystietoja tarvitaan yllättävän usein jo ennen kilpailua, jotta pelaajalta voidaan kysyä lisätietoja tai häntä informoida esim. lisenssiasioihin liittyen. Kilpailun aikana yhteystietoja tarvitaan useimmiten sairastapauksiin liittyviin peliajankohdan siirtojen tai peruuntumisen tiedottamiseen.
HSL:n kokoamia tietoja käsitellään luottamuksellisesti ja niitä poistetaan lopullisesti määrävälein.
Ilmoittautua voi edelleen myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Lopuksi: Kilpailukalenterissa olevan loppiaisperjantain 6.1. HSL:n nopean shakin kilpailukutsu julkaistaan loppuviikosta - avec lomake

Tervetuloa!

HSL:n kilpailutoimikunnan psta
Kimmo Telenius

Arto Lindholm
Viestit: 281
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 08 Joulu 2022 07:03

Petri Pitkänen:"Eli on ne ihan hyviä ja tarpeellisia tietoja kisanjärjestäjille."

Toki ovat, mutta onko kaikilla Google -tunnus vai pitääkö se luoda, jotta pääsee pelaamaan tätä turnausta? Jotkut eivät halua luoda edes tänne Foorumille tunnustaan.

Pekka Lempeä
Viestit: 11
Liittynyt: 16 Huhti 2020 10:52
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Lempeä » 08 Joulu 2022 11:42

Google formsilla tehty ilmoittautumislomake ei vaadi sen täyttäjältä (ilmoittautujalta) Google tiliä

Arto Lindholm
Viestit: 281
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 08 Joulu 2022 13:01

Pekka Lempeä:"Google formsilla tehty ilmoittautumislomake ei vaadi sen täyttäjältä (ilmoittautujalta) Google tiliä "

Tämä saattaa olla niin, mutta hieman epäselvästi se oli esitetty, sillä Ilmoittautumissivu antaa tällaisen ohjeen heti ensimmäiseksi:

"Kirjaudu Googleen, jotta voit tallentaa edistymisesi. Lue lisää
*Pakollinen"

Aivan kuin kirjautuminen Googleen olisi pakollinen vaikka tämä tarkoittaakin vain tiettyjen seuraavien tietojen pakollista antamista. :)

Shakkiareena-HSL
Viestit: 336
Liittynyt: 27 Maalis 2015 19:53
Paikkakunta: Helsinki

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Shakkiareena-HSL » 08 Joulu 2022 13:47

Pekka aiemmin ilmaisi asian ytimekkäästi: Google- (tai esim. Microsoft-) ns. tilin luominen ei ole välttämätöntä lomakkeen täyttämiseksi ja lähettämiseksi. Kuittauskin tulee (yleensä) automaattisesti.
Mikäli lomakkeen täyttö sattuu hirvittämään, ilmoittautua toki voi suoraan sähköpostitse ja kolmosvaihtoehtona puhelimitse.

Näiden lomakkeiden eräs suurimpia hyötyjä on, että järjestäjä saa varsinkin uusien pelaajien usein vierasperäisetkin nimet heti asiakkaan ilmoittamalla tavalla oikein eikä litterointia tarvitse ryhtyä arpomaan enää osanoton varmistuksen yhteydessä, josta ikävimmillään seuraa mm. kilpailun alkamisen viivästyminen.
- HSL/KTe

Jari Järvenpää
Viestit: 883
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 08 Joulu 2022 15:07

Hyvä, että tämä perinteinen turnaus järjestetään jälleen. Itse muinoin pelasin pari kertaa. Joskus M-ryhmän selokeskiarvo laski ratkaisevasti. Muinoin vain mestaripelaaja kykeni voittamaan turnauksen, mutta myöhemmin taisi siihen pystyä 2000-selon omaavatkin. Mestareita ei tarvii jokaiseen turnaukseen tulla, mutta he tarjoavat hyvää haastetta monelle kehittyvälle pelaajalle. Nykyään mestarit taitavat pelata entistä harvemmin, en tiedä sitten miksi? Silloin, kun pelasin tuntui hankalalta, että osallistujalistaa ei tiennyt etukäteen, vaikka turnaus oli viikonlopputurnausta pidempi ja elokelpoinen. Toisaalta ymmärrän sen, jos liian moni muutti mieltään. Olen joka tapauksessa sen kannalla, että osanottajat kerrotaan edes päivää ennen.

En tiedä omasta pelaamisesta vielä enkä tiedä tuleeko kutsukaan. Toivottavasti osanottajia silti tulee. Kiva turnaus loppujen lopuksi.

Googleen kirjautuminen liittyvä kysymys varmaan oli tarpeellinen, jos ei sitä ole aiemmin tehnyt. Tuskin monelle tarpeellista tallentaa lomaketta kesken kaiken: tuohan on helppo ja nopea tehdä, joten kirjautumista ei varmaan tarvitse (?) Oletan, että sivuja on 2, mutta en kokeillut asiaa.

Eetu Tiiva
Viestit: 229
Liittynyt: 23 Heinä 2016 21:31
Paikkakunta: Vantaa
Seura: AkaaS

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Eetu Tiiva » 11 Joulu 2022 00:21

Taustoitettakoon hieman tätä turnausjärjestelmävalintaa Shakkiliiton näkökulmasta:

Yhteistyössä HSL:n kanssa päädyimme tosiaan siihen, että kokeillaan tämän vuoden HM-turnauksessa tällaista formaattia. Keskeisenä taustavaikuttimena SSL:n näkökulmasta oli alla olevan ajatuksen toteuttaminen. Ehdotimme yhteistyötä HSL:lle, koska ajattelimme tämän tuovan samalla myös uutta pontta perinteiseen HM-turnaukseen. Alla oleva on kopioitu suoraan SSL:n hallituksen julkisesta kokoustiedotteesta kesäkuulta 2022.

Turnaus kehittyville ja tavoitteellisille nuorille pelaajille

Kentältä on esitetty ajatusta siitä, että kehittyville ja tavoitteellisille ja nuorille pelaajille olisi tärkeää olla tarjolla tasokkaita pelejä siten, että peleihin liittyisi myös valmistautumista, ja tällä hetkellä tällaisten pelien tarjonta on Suomessa hyvin niukkaa. Ratkaisuehdotuksena kentältä tuli idea täyskierroskilpailusta, jossa pelattaisiin peli päivässä. Turnaukseen otettaisiin mukaan n. 2/3 kehittyviä pelaajia ja n. 1/3 pelaajista olisi vahvempia pelaajia, joille maksettaisiin pieni korvaus pelaamisesta. Turnauksen tavoitteena olisi olla ennen kaikkea valmennusta kehittyville pelaajille tasokkaiden pelien muodossa. Todettiin, että sopiva pelaajien tasoero olisi korkeintaan n. 200-300 selopistettä.

Päätettiin, että selvitetään kehittyvien pelaajien kiinnostusta tällaista turnausta kohtaan ja pyritään järjestämään tällainen turnaus ensimmäisen kerran vuodenvaihteen 2022–2023 tietämillä Helsingissä (HM-turnauksen yhteydessä). Turnauksessa ei jaettaisi palkintoja, vaan turnaus pyrittäisiin rahoittamaan ensisijaisesti kehittyviltä pelaajilta saatavista osanottomaksusta (osanottomaksu 50 euroa/pelaaja), jota täydennettäisiin tarvittaessa liiton vähäisellä panostuksella.


Nyt kyseessä on ensimmäinen kokeilu, ja saatujen kokemuksien ja palautteen perusteella konseptia voidaan kehittää edelleen, mikäli tällainen formaatti saa tulevina vuosina jatkoa HM-turnauksen yhteydessä.

Edit 16.12. Poistettu Chess-Results-linkki turhana, koska se ei vie HM:n M-ryhmän tulospalveluun
Viimeksi muokannut Eetu Tiiva, 16 Joulu 2022 00:48. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Toimivaa ei tarvitse korjata, mutta aina voi parantaa.

Avatar
Tapani Sjöman
Viestit: 82
Liittynyt: 12 Heinä 2010 16:36
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Helsingin mestaruusturnaus 2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Sjöman » 14 Joulu 2022 14:53

Hmm. Onkohan nyt sitten niin, että Joose voittaa 50 v. -sarjan, jos vaan saapuu pelaamaan? Kovatasoinen kutsuturnaus kehittyville pelaajille on varmaan ihan ok, mutta pitääkö tämän olla samalla Helsingin mestaruuskisa? Tasoerot ovat liian suuria, kolme kovaa vie mitalit ja nuoret yrittävät yllättää taktisilla sotkuilla, jotka eivät kuitenkaan tuota tulosta .. No okei, Tamas yllättää Joosen kolmannella kierroksella mustilla!

Muistaakseni joskus A-ryhmän voittajalle myönnettiin paikka M-ryhmään. Tällä konstilla oli kaikilla mahdollisuus tavoitella mestaruutta. Nyt tämä mahdollisuus on myönnetty vain 6:lle pelaajalle, mikä tuntuu hiukan epäreilulta niitä kovia pelaajia kohtaan, jotka olisivat halunneet saadan Helsingin mestaruuspokaalin lipastonsa päälle.

Minusta vanha systeemi, jossa parhaat ilmoittautuneet (+ kiintiö) pelaavat M-ryhmässä ja muut alemmissa ryhmissä, on parempi. Jos halutaan saada vahvempi turnaus, pitää palkintojen olla myös sellaisia, jotka houkuttelevat parempia pelaajia.

Vastaa Viestiin