Vahvuuslukulista 4/2023

Kristian Lehto
Viestit: 70
Liittynyt: 02 Tammi 2021 19:38
Paikkakunta: Tampere

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Kristian Lehto » 23 Syys 2023 08:08

Ilkka Vanttaja kirjoitti:
22 Syys 2023 19:25
Kirjeshakkilehdet vuosilta 2003-2022 ovat
vapaasti luettavissa netissä:

http://www.shakki.net/liitot/skl/kslehti.html
Kiitos, 2022 linkit rikki (tiedostot oli siellä). Latasin kaikki talteen omalle koneelle, kun ei tiedä koska häviävät kuten suomenshakit aikoinaan. Onneksi niitäkin tuli otettua talteen aikoinaan, ainakin vanhimmat lehdet löytyi koneelta, ei kaikkia. Nekin voisi laittaa takaisin, kuten aiemmin toisessa viestiketjussa todettiin että rahallista arvoa niillä ei ole, mutta historiallista arvoa kyllä. Vielä kun tekisi hakukoneen niihin.

Vilkaisin muutaman lehden ja ei ainakaan heti löytynyt laitteisto kokoonpanoja. Yllättävää jos tasapelejä tulee paljon, luulisi että osa pelaajista on helppo voittaa joilla heikompi kone. Vaikea uskoa että kaikki pelaajat käyttää vuosittain useita tuhansia laitteisiin, niin pitäisi olla helppo voitto niistä.

Petri Pitkänen
Viestit: 372
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 23 Syys 2023 13:12

Arto Lindholm kirjoitti:
22 Syys 2023 21:35
Ilkka:"En osaa vastata kysymyksiin huippupelaajien puolesta, mutta useat huiput ovat avanneet pelaamisensa
arkea ..."

Lähinnä kiinnostaa se, että esim. Stockfishin vahvuus on 3666 (https://tcec-chess.com/) ja Auvo Kujalan "vain" 2632. Ehkä pitempi miettimisaika ei annakaan tietokoneelle sitä korkeata lukemaa, jotka ne normaalin ajan peleissä ovat keräneet? Ehkä ihmisillä on vielä toivoa, pienen hetken ajan?
vahvuusluvut ovat aina vain suhteellisia. Stockfishin 3666 luku on jonkinlainen arvio normishakki vahvuudeksi. Nyt sitten vertaillaan toisia tietokoneita vastaan sattuman varaisilla alkularvauksilla

Arto Lindholm
Viestit: 716
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 26 Syys 2023 06:43

Petri:"vahvuusluvut ovat aina vain suhteellisia. Stockfishin 3666 luku on jonkinlainen arvio normishakki vahvuudeksi. Nyt sitten vertaillaan toisia tietokoneita vastaan sattuman varaisilla alkularvauksilla"

Oikeastaan ei. Sen jälkeen, kun Kasparov ja Kramnik hävisivät ottelunsa shakkitietokoneita vastaan, vahvuusluvut EIVÄT ole olleet satunnaisia ja suhteellisia. Kasparov hävisi pelinsä noin 25 vuotta ja Kramnik 17 vuotta sitten. Heidän lukunsa siihen aikaa oli yli 2800. Nykyiset tietokoneiden luvut kuvastavat täysin niiden vahvuutta verrattuna ihmisiin. Ei mitään epäilystä. Vaikka Carlsenille annettaisiin materiaalinen etu, esim. hevonen vähemmän koneella, niin hänellä ei olisi mitään mahdollisuutta voittaa ... ellei kyseessä olisi kirjepeli, pitkillä miettimisajoilla. Todennäköisesti siitäkään huolimatta Carlsen ei pystyisi voittamaan. TCEC:in sivulla näkyy tällä hetkellä pudotusottelut 8 enginen välilllä. Viimeisenä pisteissä on SlowChess, jonka lukema on 3418, joka on täysin sen mukaan saatu luku, jonka kone on tämän vuoden peleissä ansainnut. Siinä luvussa ei ole mitään satunnaista. Yksikään ihminen tällä planeetalla EI voita konetta shakissa, ei yhdessäkään pelissä. Mahdotonta. Suhteellistako? Ei todellakaan.

Petri Pitkänen
Viestit: 372
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 26 Syys 2023 07:38

Totta ollaan kaukana siitä, että kukaan ihminen voittaisi tietokoneen, mutta se ei muuta sitä että stockfishin luku perustuu lähishakista arvioituun lukuun. Ihmisiä vastaanhan se ei ole pelannut haasteotteluita koska siinä ei olisi järjen hiventä, joten se on vain arvio suhteessa siihen mitä tiedetään noista koneista jotka ainakaan vielä pelasivat ihmisiä vastaan. TCEC vahvuusluvut elävät omaa elämäänsä ja ne varmasti kuvastavat eroa ihmisiin, mutta ei ole tiedossa millainen ero noilla luvuilla on vaikkapa FIDE lukuihin. Viimeinen haasteottelu taitaa olla vuodelta 2006, joten suoria vertailuja ei ole.

Kun taas Kirjeshakki on aina ollut oma poolinsa, jossa ollut omat vahvuusluvut. Lisäksi sitten kun tietokoneet sallittiin tuo pooli varmaan heilahti johonkin suuntaan. Ainakin parhaan ja huonoimman pelaajan välinen ero muuttui merkittävästi pienemmäksi.

Arto Lindholm
Viestit: 716
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 26 Syys 2023 09:14

Petri:"TCEC vahvuusluvut elävät omaa elämäänsä ja ne varmasti kuvastavat eroa ihmisiin, mutta ei ole tiedossa millainen ero noilla luvuilla on vaikkapa FIDE lukuihin. Viimeinen haasteottelu taitaa olla vuodelta 2006, joten suoria vertailuja ei ole."

Kyllä, mutta mikäli koneiden luvuiksi olisi laitettu 2800 -luvut ja ylärajaksi määritelty 3000, niin ne luvut eivät olisi antaneet oikeata kuvaa koneiden suhteettomasta vahvuudesta verrattuna ihmisiin. Käyrä ei olisi ollut enää lineaarinen suora vaan olisi vaatinut eksponentiaalisen määrittelyn. Ei tarvita suoria vertailuja, koska ihminen EI VOITTAISI ainuttakaan peliä. Voisimme yhtä hyvin antaa koneille luvun 10000 tai Gigaluvun. Yksinkertaisempaa on pitää koneen vahvuusluku sellaisella alueella, jonka ihminenkin ymmärtää, 3600.

Petri:"Kun taas Kirjeshakki on aina ollut oma poolinsa, jossa ollut omat vahvuusluvut. Lisäksi sitten kun tietokoneet sallittiin tuo pooli varmaan heilahti johonkin suuntaan. Ainakin parhaan ja huonoimman pelaajan välinen ero muuttui merkittävästi pienemmäksi."

Auvo Kujalan luku 2632 kuvaakin pelaajan tietyn aikaformaatin vahvuutta, sen suhteellista vahvuutta. Tätä vahvuutta ei oikeastaan enää voida pitää todellisena, koska emme pysty tietämään mikä on ihmisen omaa vahvuutta ja mikä koneen. Viime vuosituhannen puolella ihmisen paremmuus toisesta ihmisestä, kirjeshakissa, ei ollut epäilystä, sillä koneet eivät olleet riittävän vahvoja. Niitä käytettiin lähinnä tarkistettaessa mokasiirrot, sokeudet. Lähishakissa vahvuudet ovat riippuvaisia vain pelaajan lahjakkuudesta ja valmistautumisesta. Pelin aikana ei voi käyttää konetta, kuten kirjeshakissa.

Vilka Sipilä
Viestit: 24
Liittynyt: 13 Joulu 2021 12:13
Paikkakunta: Turku

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Vilka Sipilä » 26 Syys 2023 14:10

Koneen ja ihmisen välisen kamppailun lopputuloksen ennustaminen on vaikeaa ilman tarkkoja tietoja. Mikä aikakontrolli? Mikä kone? Mitkä tehot? Onko avauskirja käytössä? Yhden pelin voittaminen voi hyvin olla mahdollista, jos ihminen pystyy ennustamaan koneen siirrot etukäteen. Laitetaan tuleva konevastustaja pelaamaan toista konetta vastaan miljoona peliä. Poimitaan ne pelit mitkä se häviää, ja kopioidaan siirrot. Mainittakoon että luonnostaan moni nykykone pelaa liian solidisti, ja voittaminen on toisellekin koneelle lähes mahdotonta. Sen takia turnauksissa koneet pakotetaan pelaamaan huonoja avauksia. Itsekin olen saanut pikapelissä tasapelin Leelaa vastaan, kun se mustilla pelasi Berliiniä ja oli iloinen toistamaan siirrot.

Arto Lindholm
Viestit: 716
Liittynyt: 25 Tammi 2019 11:20
Paikkakunta: Espoo
Seura: LauttSSK

Re: Vahvuuslukulista 4/2023

Lukematon viesti Kirjoittaja Arto Lindholm » 26 Syys 2023 14:42

TCEC:in koneet tosiaan pelaavat avauksia, jotka ovat sivuston ylläpitäjien valitsimia. Mieltymykset avausvalikoimista voivat liittyä heidän itsensä käyttämiin avauksiin. Joukossa on useita epäilyttäviä avauksia, joiden arvo tulee selville koneiden välisissä peleissä. Katsopa TCEC:in sivuston kohtaa Event Stats (sinisellä tekstillä), niin löydät avaukset, jotka ovat "Busted Openings". Huomattavaa TCEC:in sivuston peleissä on se, että mustien voitot ovat todella harvassa. Tämän hetken tilanne 8. koneen keskinäisissä peleissä, 114 valkean voittoa ja vain 1 mustan voitto.

https://tcec-chess.com/

Vastaa Viestiin