Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 31 Heinä 2017 23:19

Kun nappula on päästetty irti, siirto on tehty, ja kun pelaaja on painanut kelloaan, siirto on loppuun suoritettu. Tehtyä laillista siirtoa ei voi peruuttaa, joten vastustaja on vapaa tekemään oman siirtonsa.

Nimimerkki jamafi esitti oman tulkintansa siirtämisestä ennen kuin vastustaja on painanut kelloa. Mitään sääntökohtaa hän ei tulkintansa pohjaksi anna. Semmoista voisi etsiä vaikkapa säännöstä 6.2.2: Pelaajalla on aina oltava oikeus painaa kelloaan siirron tehtyään, vaikka vastapelaaja olisikin tehnyt oman seuraavan siirtonsa. Tästä lienee rivien välissä luettavissa, että pelaajalla on siirtovuoro, kun vastustaja on tehnyt oman siirtonsa, ja kellon painamisella ei ole siirtovuoron kannalta merkitystä. Vastapelaaja saa siis tällaisessa tilanteessa tehdä oman siirtonsa. Tällä perusteella en pidä jamafin esittämää tulkintaa sääntöjen mukaisena, vaan tapahtumasarja valkea siirtää - musta siirtää - valkea painaa kelloa - musta painaa kelloa ei ole virheellinen.

Lisäys: Mielestäni tämä sama pätee niin pikashakkiin kuin pitkään peliin. Ei pelaajan huomiota vaativiin asioihin voi kuulua se, onko hänen vastustajansa painanut kelloaan vai ei. Ei se kuulu edes tuomarille, kuten säännöstä 12.6 voimme lukea.

Jouko Lauronen
Viestit: 111
Liittynyt: 02 Elo 2010 09:14
Paikkakunta: Oulainen
Seura: Shakkilaakso ry

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jouko Lauronen » 31 Heinä 2017 23:59

Mitä, jos tapahtuukin niin, että pelaaja ottaa siirtovuorollaan nappulan käteensä, siirtää sitä laudan päällä, palauttaa sen alkuruutuunsa irrottamalla otteen painamatta kelloa ja vastustaja tekee siirron ja painaa kelloa vastustajan vivun ollessa ylhäällä. Kumpi tekee virheen? Tulette näkemään Porissa tällaisenkin koiruuden, itse en tule paikalle!

Aleksi Olander
Viestit: 376
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 01 Elo 2017 11:51

jyrki.heikkinen kirjoitti:
Kahden käden käyttö siirron tekemiseen tulkitaan virhesiirroksi seuraamuksineen. (FIDEn Shakkisäännöt 2017)
Enää 5 päivää joukkuepikashakin SM-kisojen alkuun, eikä vieläkään ole tietoa, käytetäänkö siellä FIDEn uusia shakkisääntöjä. Olisi kiva tietää etukäteen, voiko vaatia voittoa, jos vastustaja siirtää kahdella kädellä.
Joukkueblixtien ketjusta löytyy nyt viikonloppuna käytettävät säännöt ja erikoismääräykset.

http://shakkiliitto.fi/foorumi/viewtopi ... 8&start=20

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 17 vierailijaa