Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Toivo Pudas
Viestit: 3143
Liittynyt: 26 Touko 2010 16:12
Paikkakunta: Espoo

Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Toivo Pudas » 21 Elo 2016 18:40

Uusien shakkisääntöjen luonnos on julkaistu
http://www.fide.com/images/stories/NEWS ... draft6.pdf

Säännöt tulevat voimaan 1.7.2017

Suomen delegaatti kongressissa on Jouni Lehtivaara.

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 22 Elo 2016 22:45

Kannattaisi ehkä lukea, vaikka nappulat siirtyisivätkin samalla tavalla kuin ennen.

Pari poimintaa ja pohtimattomia käännöksiä:
- 5.2.3 tasapelistä sopiminen - molempien on pitänyt tehdä 1 siirto
- 6.7.1 pelin alusta myöhästymisessä nollatoleranssi, ellei turnauksen erikoismääräyksissä ole toisin mainittu
- 7.3 Jos peli on aloitettu väärillä väreillä ja molemmat ovat pelannet yhden siirron, ei värejä enää käännetä - paitsi tuomarin päätöksellä
- 7.5.1 jos on tehty laiton siirto, tilanne palautetaan laitonta siirtoa edeltävään tilanteeseen ainoastaan,jos molemmat pelaajat ovat tehneet enintään 10 siirtoa
- 7.7 kahdella kädellä tehdystä siirrosta tuomari antaa vastustajalle 2 min lisäaikaa
- 7.8 jos painaa kelloa tekemättä siirtoa, kyseessä on laiton siirto (pahoittelut Jaska huonosta tuomiosta maratonilla pari vuotta sitten)
- 9.7 poistettu, katsokaahan
- 11.11 molemmilla pelaajilla on velvollisuus auttaa tuomaria jos pelin siirtoja täytyy rekonstruoida, mukaankukien tasapelivaatimukset
- 11.12 siirtojentoiston ja 50 siirron säännön vaatimus on pelaajalla, tuomarin valvoessa
- 12.9.8 tuomari voi rangaista jatkossa myös yhden tai useamman kierroksen pelikiellolla
- 12.10 tuomarin tulee seurata anti-cheating ohjeita

- nopea shakki, A.2: pöytäkirjan perusteella voi esittää vaatimuksia ja pöytäkirjan voi pyytää tuomarilta missä vaiheessa peliä tahansa
- nopea shakki: 10 siirron jälkeen ei saa korjata virheellistä alkuasemaa tai kelloa (App A.4.1)
- nopea shakki: tuomari voi huomauttaa ajanylityksestä (A4.5)
- C.8 siirrot saa merkitä myös pitkässä muodossa esim. Rg1f3
- Guidelines III - nopeat pelinloput ..
- termit: sähkötupakka määritelty ja rinnastetaan muuhun tupakointiin

t. panu

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 23 Elo 2016 20:57

Moro!

Uusia tulkintoja siis tulossa ja kotimaisella shakkituomaritoimikunnalla taas pohdittavaa, miten asiat saaadaan kotimaisiin sääntöihin mukaan. Ainakin tuo nopean shakin kisassa tuomarin oikeus huomauttaa ajanylityksestä tuntuu oikealta. Kahdella kädellä toistuva pelaaminen pitäisi kyllä tuomita häviöksi, en tosin tiedä, onko asiasta mainintaa noissa uusissa säännöissä...

Panu viittaat parin vuoden takaisiin tapahtumiin maratonissa....ehkä tarkoitit tilannetta ihan toisessa kisassa, jossa olin mielestäni kärsinyt osapuoli, kun molemminpuolisessa aikapulassa siirettyäni kokenut ja minua selvästi vahvempi vastustajani painoi kelloaan(ei siis pysäyttänyt) tekemättä omaa siirtoaan, kun luuli minun tehneen sääntöjenvastaisen siirron ja luuli tietty voittaneensa? Oma aikani ylittyi, kun ihmettelin, mitä tapahtui, koska siirtoni oli mielestäni sääntöjenmukainen, kuten todettuna olikin. Tuomarin tuomio oli, että minun olisi syytä tyytyä vastustajani esittämään tasapeliin, koska asemani oli huonompi, vaikka vastustajalla olikin vähemmän aikaa, minkä asian myös peliä seuranneet ulkopuoliset vahvistivat. Oltiin joissain ajoissa 10 sek molemmin puolin.

Silloisilla säännöillä - ja miksei nykyisilläkin - minusta vähintään kohtuullinen tuomio olisi ollut itselleni esim. 30 sek lisäaikaa, mutta tuomari pysyi päätöksessään ja totesin ykskantaan, etten jatka moista peliä. Ainakin vastustaja vaikutti tyytyväiseltä päätökseeni.

Jos Panu tätä tapausta tarkoitit, niin hyvin se on ehkä erikoisuutensa takia jäänyt mieleesi?! Ainakin itselleni se on harvinaisuutensa takia noinkin hyvin muistissa.

Muutamankin pikapeliä olen pelannut ja tämä oli toinen kerta, kun jotain vastaavaa tapahtui. Ensimmäisellä kerralla vastustajani teki siirron Tf1-c1, lähti jostain syystä laudan vierestä, palasi, teki oman seuraavan siirtonsa Tc1-c2 ennen kuin olin omaani ehtinyt tehdä(hämäläistä pikapeliä, myönnetään..). Vaadin voittoa sääntöjenvastaisesta siirrosta, mutta jälkeenpäin ajatellen Pietisen antama tuomio, jossa sain juuri tuon 30 sek lisäaikaa, oli aivan oikea. Peli jatkui ja hävisin, mutta se on toinen tarina.

Pikapeleissä(varsinkin niissä) sattuu ja tapahtuu ja kaikkia tilanteita ei ikinä saada sääntökirjaan, se on varma. Ehkä hauskin pitkään aikaan näkemäni oli Talin blixteissä cup-kisassa, kun pelkällä K+R valkeilla pelannut ei hyväksynyt mustan esittämää tasapelivaatimusta, joka siis tarkoitti mustan jatkoonpääsyä. Tuomari edellytti pelin jatkumista, pari siirtoa pelattiin, mikä sinällään oli varmaankin oikein, mutta musta olisi tietysti voinut antaa ajan heti valua yli tekemättä siirtoakaan ja tasapeli olisi ollut selvä. Kiihkeissä tilanteissa ei kylmä järki pysy aina mukana.

Itse olen tehnyt montakin virhettä hätäilyn takia tuomarina ja olen sittemmin tästä oppineena koettanut aivan ensimmäisenä rauhoittamaan tilanteen - varsinkin itseni! - ja vasta sen jälkeen alkaa ratkoa usein monitahoistakin ongelmaa.

Terv.

Jaska

Jyrki Raki
Viestit: 231
Liittynyt: 26 Touko 2010 20:14
Paikkakunta: Loviisa
Seura: KymS

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki Raki » 13 Heinä 2017 22:56

Nyt kun meillä ei enää ole tuomaritoimikuntaa, niin linjaako liittohallitus mitä ovat voimassa olevat pikashakkisäännöt Suomessa?

Erityisesti mikä on virhesiirto? Kahdella kädellä tehty linnoitus tai nappulan kototus/syönti - ei mahdu tämän shakkituomarin kaaliin että tolla häviäsi...

T Jyrki

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 14 Heinä 2017 00:07

Jyrki Raki kirjoitti:Nyt kun meillä ei enää ole tuomaritoimikuntaa, niin linjaako liittohallitus mitä ovat voimassa olevat pikashakkisäännöt Suomessa?

Erityisesti mikä on virhesiirto? Kahdella kädellä tehty linnoitus tai nappulan kototus/syönti - ei mahdu tämän shakkituomarin kaaliin että tolla häviäsi...

T Jyrki
Liiton hallitus ei linjaa yhtään mitään, sen tekee kilpailun tuomari. Jokin taho kyllä päättää, millä säännöillä toimitaan, ja joskus se taho on ollut kai kerhojen kokous. Kuun alusta voimaan tulleita sääntöjä ei tosin kokouksen kautta kierrätetty, enkä ole mistään julkisista lähteistä löytänyt mainintaa, että jokin taho olisi ne jossain kokouksessa hyväksynyt. Hallitus on varmaan paremman puutteessa oikea taho sääntöjä hyväksymään, mutta Porissa luultavasti pelataan vanhoilla säännöillä. Tosin nykyään lähes kaikki käänteet ovat mahdollisia, joten voin olla väärässäkin.

Ja sitten kollegan kysymyksiin. Suomen pikashakkisäännöistä: 5. Pelaajan on painettava kelloa samalla kädellä, jolla hän tekee siirtonsa. Tässä kiertäen ilmaistaan, että kahta kättä ei saa käyttää. Siirto itsessään - siis kahden käden versiona - ei välttämättä ole sääntöjen vastainen ja siis häviöön johtava Suomen pikashakkisääntöjen perusteella. Minulta ei mitään kannata kysyä, koska tuomarinuraani Suomessa on jäljellä tasan yksi kilpailu, mutta yksi vaihtoehto voisi olla turvautuminen shakkisääntöjen pykälään 4.3.1: Säännön 4.2 poikkeusta lukuunottamatta, jos siirtovuorossa oleva pelaaja tahallisesti koskettaa laudalla siirto-tai lyöntitarkoituksessa yhtä tai useampaa omaa nappulaansa, hänen on siirrettävä ensimmäistä koskettamaansa nappulaa, joka on siirrettävissä Varsinkaan ei kannata kysyä, kuinka tässä tilanteessa mahdollinen vaatimus todetaan perustelluksi.

Kahden käden linnoitus oli kielletty muuten jo edellisessä sääntöversiossa, englanninkielinen teksti on vielä näkyvillä täällä:
http://www.fide.com/fide/handbook.html? ... ew=article ja tuolla sääntö 4.1. Tuolla tosin ei tainnut ollut mitään erikseen mainittua rangaistusta. Olemme tämän kanssa siis jo muutaman vuoden eläneet ilman ongelmia, ja eiköhän sama meno jatku edelleen. Ehkä sitten kun Suomen pikashakkisäännöt muutetaan yhteneviksi Fiden vastaavien kanssa, tilanne muuttuu.

vanha jäärä

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja vanha jäärä » 14 Heinä 2017 00:54

Boris kirjoitti:... Liiton hallitus ei linjaa yhtään mitään, sen tekee kilpailun tuomari. Jokin taho kyllä päättää, millä säännöillä toimitaan, ja joskus se taho on ollut kai kerhojen kokous. Kuun alusta voimaan tulleita sääntöjä ei tosin kokouksen kautta kierrätetty, enkä ole mistään julkisista lähteistä löytänyt mainintaa, että jokin taho olisi ne jossain kokouksessa hyväksynyt. Hallitus on varmaan paremman puutteessa oikea taho sääntöjä hyväksymään, mutta Porissa luultavasti pelataan vanhoilla säännöillä. Tosin nykyään lähes kaikki käänteet ovat mahdollisia, joten voin olla väärässäkin.
Tässä olisi yksi tulkinta tilanteesta:

Suomen pikashakkisääntöjen kohta 1 kertoo seuraavaa:
"Peliä pelataan FIDEn shakkisääntöjen mukaisesti lukuunottamatta näissä säännöissä mainittuja poikkeuksia."

Tämän mukaan kaikissa niissä tilanteissa, joihin Suomen pikashakkisääntöjen muut kohdat eivät erikseen puutu, sovelletaan FIDEn shakkisääntöjen perusosaa.

FIDEn shakkisääntöjen nykyinen virallinen englanninkielinen teksti tuli voimaan 1.7.2017.
Tästä sääntöjen versiosta on julkaistu jonkinlainen suomennos SSL:n verkkosivuilla 3.7.2017.
Vanhempia sääntöversioita ei enää käytetä.

On huomattava, että PLa:n kommentissa tässä ketjussa kerrottuihin muutosesityksiin tuli melkoisesti muutoksia (tekstimuutoksia, lisäyksiä ja poistoja) sekä kongressissa Bakussa syyskuussa 2016 että sen jälkeen, niin että uusi teksti vahvistettiin vasta maaliskuun lopulla ja julkaistiin huhtikuun alussa 2017.

Jyrki J Heikkinen
Viestit: 45
Liittynyt: 12 Syys 2010 15:10
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LauttSSK
Viesti:

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jyrki J Heikkinen » 31 Heinä 2017 09:37

Kahden käden käyttö siirron tekemiseen tulkitaan virhesiirroksi seuraamuksineen. (FIDEn Shakkisäännöt 2017)
Enää 5 päivää joukkuepikashakin SM-kisojen alkuun, eikä vieläkään ole tietoa, käytetäänkö siellä FIDEn uusia shakkisääntöjä. Olisi kiva tietää etukäteen, voiko vaatia voittoa, jos vastustaja siirtää kahdella kädellä.

Avatar
Tapani Sjöman
Viestit: 58
Liittynyt: 12 Heinä 2010 16:36
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Tapani Sjöman » 31 Heinä 2017 16:51

Osaisiko joku vielä neuvoa, miten toimitaan tilanteessa, jossa 5+5 min pelissä en ehdi painaa siirron jälkeen kelloa, kun vastustaja jo tekee oman siirtonsa?

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 31 Heinä 2017 19:01

Moro!

Shakkisääntöjen mukaan siirto on loppuun suoritettu, kun kelloa on painettu. Jos vastustaja siirtää tätä ennen, hän on siirtänyt kaksi kertaa peräkkäin vastustajan tekemättä siirtoakaan. Tiukan tulkinnan mukaan siis kyseessä on virhesiirto.

On myös huomattava, että pelaajalla on OIKEUS painaa kelloaan siirrettyään nappulansa. Jos yo. tilannetta ei tulkita virhesiirroksi, niin vastustajan tehtyä siirtonsa ennen kuin olet painanut kelloasi, voit huoletta painaa kelloasi ja miettiä seuraavaa siirtoasi....älä kuitenkaan siirrä ennen kuin vastustaja on painanut oman kellonsa, muuten sorrut samaan virheeseen!

Onko muita tulkintoja?

Terv. Jaska

TJS

Re: Uudet shakkisäännöt esillä Bakun kongressissa

Lukematon viesti Kirjoittaja TJS » 31 Heinä 2017 21:30

jamafi kirjoitti:Moro!

Shakkisääntöjen mukaan siirto on loppuun suoritettu, kun kelloa on painettu. Jos vastustaja siirtää tätä ennen, hän on siirtänyt kaksi kertaa peräkkäin vastustajan tekemättä siirtoakaan. Tiukan tulkinnan mukaan siis kyseessä on virhesiirto.

On myös huomattava, että pelaajalla on OIKEUS painaa kelloaan siirrettyään nappulansa. Jos yo. tilannetta ei tulkita virhesiirroksi, niin vastustajan tehtyä siirtonsa ennen kuin olet painanut kelloasi, voit huoletta painaa kelloasi ja miettiä seuraavaa siirtoasi....älä kuitenkaan siirrä ennen kuin vastustaja on painanut oman kellonsa, muuten sorrut samaan virheeseen!

Onko muita tulkintoja?

Terv. Jaska
Pitkän pelin suhteen lienee tulkinta selvempi. Sen sijaan esimerkiksi tulevan viikonlopun pikashakkia ajatellen on muita tulkintoja, ainakin minulla. Eli pikashakissa jos pelaaja tekee siirtonsa ja irroittaa nappulastaan, on siirto mielestäni loppuun suoritettu eikä tarvitse välittää siitä, painoiko hän kelloa, vaan vastustaja saa siirtovuoron. Kellon painaminen on oikeus, ei velvollisuus. Samoin pikashakissahan ei ole pakko vaatia virhesiirtoa (esim. jos sitä ei ole huomannut), vaan voi vuorollaan tehdä oman siirtonsa, jolloin virhesiirto jää huomiotta.

Jos pelaajan olisi ennen omaa siirtoaan pakko myös antaa painaa vastustajan kello käymään, voi tästä seurata hankalia tulkintatilanteita. Jos esimerkiksi pelaaja siirtonsa suoritettuaan vie kätensä kellon lähelle ja napauttaa vaikka kellon takaseinää, voi vastustaja luulla, että kelloa on painettu. Silloin kuuluu "Virhesiirto, ähäkutti, en painanut kelloa ja siirsit minun kelloni vielä käydessä!!!". Tästä syystä pikashakissa nähdäkseni kellon painamista ei tarvitse jäädä odottamaan, vaikka pelaajalla on niin halutessaan toki oikeus vielä ensin painaa se hetkeksi käymään ennen nopeasti siirtäneen oikeutta painaa kelloa.

T: TJS

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 48 vierailijaa