Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Maanantaikappale
Viestit: 9
Liittynyt: 31 Touko 2015 06:17
Paikkakunta: Helsinki

Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maanantaikappale » 19 Kesä 2015 13:37

Sääntöjen kohta 11.1: Koskeeko tämä myös ns. vapaa-aikaa?

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 19 Kesä 2015 18:06

Säännöissä pelaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka on mukana kilpailussa ja jolla on peli kesken. Vapaa-ajalla tarkoittanet ajan hetkeä, jona et ole pelaamassa, joten silloin on shakin sääntöjen rikkominen käsittääkseni mahdotonta. - Kysymys saattoi olla ns. läppä, mutta en jaksa näin hyytävissä oloissa olla kovin huumorintajuinen. Kaikesta huolimatta hyvää juhannusta kaikille.

Maanantaikappale
Viestit: 9
Liittynyt: 31 Touko 2015 06:17
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maanantaikappale » 20 Kesä 2015 13:49

Parahin Boris! Tarkoituksenani ei ollut loukata ilmeisen vakaita tunteitasi Sääntökirjaa kohtaan. Tuo oli vain kevyt aloitus ajatukselle virittää keskustelua shakkisäännöistä yleensä ja erityisesti kohdasta 11.5, joka nousi otsikoihin tapauksessa kansalainen So vastaan valtio: " Vastustajan häiritseminen tai ärsyttäminen millä tavalla tahansa on kiellettyä." Tämä sääntö ja sen tulkitseminen siittää elatuskyvyttömiin aivoihini aika liudan kysymyksiä, mutta esittelen ensin esikoisen: Mitä eroa on häiritsemisellä ja ärsyttämisellä? Jotain täytyy olla, koska koska molemmat erikseen mainitaan. Lakikirjassahan ei turhia määreitä suvaita jos pyritään mahdollisimman vähäiseen tulkinnanvaraisuuteen.

Tuosta mainitusta Sojupakasta olisi olennaista tietää antoiko tuomari ne kaksi aikaisempaa varoitusta oma-aloitteisesti viran puolesta vai Son vastustajien mainittua asiasta. Jälkimmäisessä tapauksessa tuomion v
oi kovaluonteinen mies pitkin hampain hyväksyä.

Joose Norri
Viestit: 328
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 20 Kesä 2015 14:31

Aihetta sivuten, lähinnä kysymystä siitä, kenellä on peli kesken: ADT:n Timo Seppälän haastattelusta yli kymmenen vuotta sitten kävi ilmi, että heidän näkökulmastaan on selvä, että kirjeshakin pelaaja on koko turnauksen kestoajan, usein siis vuosia, "vapaata riistaa" testaajille periaatteessa milloin vain. Shakkiliitto tämän hyväksyi ja se kyllä sitoo myös kirjeshakkiliittoa, vaikka tohdin epäillä, kuinka hyvin asia ymmärrettiin. Luulen, etteivät kaikki kirjepelaajat hae poikkeuslupaa kaikille kieltolistalla oleville lääkkeilleen.

AHA
Viestit: 1
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:06
Paikkakunta: Järvenpää
Seura: JärvSK

Kovaa peliä

Lukematon viesti Kirjoittaja AHA » 22 Kesä 2015 18:15

Eikös alkoholin vaikutuksen alaisena pelaaminen ole kielletty? ADT kirjepelaajia testaamaan, niin eiköhän etäshakki poistu näyttämöltä joksikin aikaa (salapelaajia voi tietysti esiinyä)?! Antero Harju.
ps. Tunnustan joskus kiukuissani merkinneeni pöytäkirjaan siirron perään kysymysmerkin tai kaksikin. Olen myös puoliääneen käyttänyt rumia sanoja. Mea culpa...

Panu Laine
Viestit: 398
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 22 Kesä 2015 22:45

Hei,

Alkoholi ei ole dopingaine shakissa eikä monessa muussakaan urheilulajissa. Ne lajit, joissa joissa alkoholi on kielletty, on mainittu erikseen ja niitä lajeja ovat mm. ammunta, jousiammunta jne, jossa "käden vakauttajaa" ei saa käyttää. Onko alkoholin vaikutuksen alaisena pelaaminen sitten sopivaa on toki toinen keskustelunaihe.

Muutama vuosi sitten Matinkylän järjestämän nuorten SM:n yhteydessä oli järjestetty luentoja yleisölle ja pelaajillekin, jos peli ei ollut kesken. Yhtenä puhujana oli ADT:n (antidopingtoimikunnan) edustaja, jolta kysyin myös tämän kirjeshakkiskenaarion. Hän ei uskaltanut ottaa mitään kantaa asiaan, kirjeshakki on niin kaukana sääntöjen "ideasta", mutta uskoisin, että kirjepelaaja on periaatteessa pelien keston ajan säännösten alainen. Testaustapausta en tiedä tapahtuneen.

Lähipelin SM-kilpailujen yhteydessä on ADT käynyt vierailulla useana vuonna (myös 2011, jolloin itse pelasin). Yhtenä vuotena tulivat jotain kolmannella tai neljännellä pelitunnilla, jolloin kaikki pelaajat eivät välttämättä olleet enää paikalla ...

t. Panu

P.S. Linkkejä
http://www.antidoping.fi/
http://www.antidoping.fi/kielletyt-aine ... rheilussa1
Näköjään alkoholi on poistettu karatessa kiellettyjen aineiden listalta 2015

P.S.2 Alkoholipykälä:

P1. Alkoholi
Alkoholi (etanoli) on kielletty vain kilpailujen yhteydessä seuraavissa urheilulajeissa:

autourheilu (FIA)
ilmailu (FAI)
jousiammunta (WA)
moottoripyöräily (FIM)
moottoriveneurheilu (UIM)

Alkoholi tutkitaan hengitysilmasta ja/tai verestä. Dopingrikkomuksen rajapitoisuus veressä on 0,10 g/l(=0,094607 promillea).

Maanantaikappale
Viestit: 9
Liittynyt: 31 Touko 2015 06:17
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maanantaikappale » 23 Kesä 2015 01:12

Urheilijoitahan testataan myös kilpailujen välillä ja harjoituskaudella. Miten shakissa - onko kenellekään sattunut tällaista?
Nuorille pelaajille on syytä tähdentää, että ADT kieltää fysikaalisen manipulaation myös kilpailujen välillä.

Joose Norri
Viestit: 328
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 24 Kesä 2015 01:36

Enkä malta olla mainitsematta yhdestä asiasta. Kofeiini ei enää ole kielletty, mutta pitkään oli, ja raja oli niin alhainen, että jokainen suomalainen mummo ylittää sen joka päivä. Itse ylitin turnausten aikana vähintään kymmeniä kertoja, paljon todennäköisemmin yli sata tai kaksisataa kertaa. Tein sen nimenomaisessa douppausmielessä: olin tosin perehtynyt tutkimuksiin, joiden mukaan yli tunnin peleissä siitä alkaa jo olla haittaa, mutta addikti mikä addikti.

En siis rikkonut sääntöjä tietämättäni, tiesin aina mitä tein, mutta luulen, että sangen moni rikkoi.

Maanantaikappale
Viestit: 9
Liittynyt: 31 Touko 2015 06:17
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maanantaikappale » 26 Kesä 2015 01:10

No niin,tuomarit. Siitä häiritsemisestä tai ärsyttämisestä:
1. Mikä kaikki nyt sitten on häiritsemistä? Säännöissä mainitaan vain muutama seikka, mm. moottorisahan tuominen pelitilaan. Olisiko esim. Pal Benkö aurinkolaseihin turvautumisen sijaan voinut valittaa tuomarille Talin tuijotuksen häiritsevän häntä?
2. Onko häiritseminen aina tahallista ?
3. Säännöissä tästä ei ole mainintaa, mutta kyllä kai omalla siirtovuorolla saa voimistella enemmän kuin vastustajan miettiessä?

Vielä kysymys pöytäkirjan pitämisestä. Miksi siirron merkitseminen pöytäkirjaan ennen sen suorittamista on kiellettyä? " Ennen kuin teet siirtosi, kirjoita se huolellisesti pöytäkirjaan ja katso sitä sen jälkeen uudestaan. Näin vältyt monelta möhläykseltä." Tämä vanha neuvo tuli taas mieleen Hammerin viimeisestä siirrosta Topalovia vastaan juuri päättyneessä Norjan turnauksessa.

Maanantaikappale
Viestit: 9
Liittynyt: 31 Touko 2015 06:17
Paikkakunta: Helsinki

Re: Olenko tietämättäni rikkonut sääntöjä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Maanantaikappale » 02 Heinä 2015 22:05

Varsinainen keskustelupalsta. Pitäkää tunkkinne.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 43 vierailijaa