JSM 2014-2015

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Palle
Viestit: 39
Liittynyt: 14 Heinä 2010 22:53
Paikkakunta: Oulu
Seura: OSS

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Palle » 23 Elo 2014 17:41

The kirjoitti:
Kotijoukkueen ulkomaalaiset pöydillä 1 ja 2, vierasjoukkueen pöydillä 3 ja 4. Tätäkin kai joku esitti ?

Nyt pelaajan oma väri ei riipu vastajoukkueesta vaan ainoastaan omasta kokoonpanosta. Mutta siitähän se yleensäkin riippuu.
Tätä tosiaan esitettiin. Ehdotus sisältää oletuksen, että molemmat joukkueet käyttävät ottelussa täsmälleen kahta ulkomaalaisvahvistusta. Näin ei aina käytännössä ole.

JiK
Viestit: 36
Liittynyt: 03 Tammi 2011 19:52
Paikkakunta: Espoo
Seura: Pässi

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja JiK » 23 Elo 2014 18:09

Palle kirjoitti:
The kirjoitti:
Kotijoukkueen ulkomaalaiset pöydillä 1 ja 2, vierasjoukkueen pöydillä 3 ja 4. Tätäkin kai joku esitti ?

Nyt pelaajan oma väri ei riipu vastajoukkueesta vaan ainoastaan omasta kokoonpanosta. Mutta siitähän se yleensäkin riippuu.
Tätä tosiaan esitettiin. Ehdotus sisältää oletuksen, että molemmat joukkueet käyttävät ottelussa täsmälleen kahta ulkomaalaisvahvistusta. Näin ei aina käytännössä ole.
Eihän mikään estä sitä, että ulkomaalaisille sallitulla pöydällä pelaisi suomalainen, jos ulkomaalaisia ei ole joukkueessa maksimimäärää.

--

Voisiko joku ylläpitäjä siirtää tänne ilmestyneen shakkisääntökeskustelun pois "JSM 2014-2015" -ketjusta omaan ketjuunsa?

Palle
Viestit: 39
Liittynyt: 14 Heinä 2010 22:53
Paikkakunta: Oulu
Seura: OSS

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Palle » 23 Elo 2014 18:49

JiK kirjoitti:Eihän mikään estä sitä, että ulkomaalaisille sallitulla pöydällä pelaisi suomalainen, jos ulkomaalaisia ei ole joukkueessa maksimimäärää.
Luonnollisinta olisi tosiaan määrittää näissä tapauksissa joukkueen vahvin suomalaispelaaja ulkomaalaiseksi. Tämä tarkoittaisi samalla sitä, että k.o. pelaajat saisivat aina suomalaisen vastustajan ja tittelitulosmahdollisuudet heikkenisivät. Tarkoitus sääntömuutosehdotuksella lienee päinvastainen eli vahvimmat suomalaiset halutaan ulkomaalaisvahvistuksia vastaan. Hivenen hankalaa on myös, jos ulkomaalaiset eivät olekaan joukkueensa parhaimpia pelaajia, vaan esim. 2100-tasoisia.

Esimerkki: Molemmissa joukkueissa on yksi ulkomaalainen, jotka ovat joukkueidensa vahvimpia pelaajia. Nyt kakkospöydän pelaajat määritetään ulkomaalaisiksi ja parit määräytyisivät seuraavasti:
1-3
2-4
3-1
4-2

Ulkomaalaiset saatiin suomalaisia vastaan, mutta vahvimmat suomalaiset saivat selvästi heikomman vastustajan.

Mielestäni ajatus ulkomaalaisten peluuttamisesta aina suomalaisia vastaan on kannatettava, mutta tyydyttävää konkreettista toteutusmallia ei ole kukaan esittänyt.

Thomas Sandvik
Viestit: 9
Liittynyt: 03 Tammi 2012 19:14
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Raahen Linnoitus

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Thomas Sandvik » 24 Elo 2014 03:14

Boris kirjoitti:
Thomas Sandvik kirjoitti:Eli myös esim. sotilas vs lähetti on lähetillä pelaavan voitto ajan loppuessa, mikäli sotilas voi korottua toisen väriselle ruudulle kuin millä vastustajan lähetti kulkee. Ja esim. lähetti vs kaikki alkuaseman nappulat on lähetin voitto, koska toinen voi esim. yksi kerrallaan syöttää kaikki nappinsa paitsi erivärisen lähetin (ja kuninkaan) ja kävellä itsemattiin. Loppuun asti mietityt säännöt on näemmä käytössä.
Hienoa, viimeinkin vähän todellisuutta 1600-lukulaisten ajatelmien sekaan. - Asema voisi olla tällainen: Valkea: Kc8, Lh3; Musta: Ka8, Ld3, Ra5, sa7, f4. Valkea on siirtovuorossa ja siirtää 1.Lg2+. Onko jonkun mielestä oikein, että musta saisi tässä asemassa tasapelin antamalla aikansa kulua loppuun?
Niin joo, pelkkä ratsukin riittää siis noilla säännöillä aikavoittoon tietyin edellytyksin, vaikkapa valkea Ka1, sa2, Th5, musta Kc1, Rd4. 1. Th8 Rc2X.
Tasapeli kirjoitti:Vanha viisaus omin sanoin "mattiin riittävä materiaali" = Vaatii sellaisen aseman olevan mahdollinen, ettei pelaaja voi omalla siirtovuorollaan estää mattia seuraavassa siirrossa.

Näin esim. 2 ratsua ei voita, koska aina voi siirtää keskustaan päin, nurkkaan ei ole pakko mennä.

Sääntöjä ei tulisi "huvikseen" muutella.. :(
Tuokaan muotoilu ei riitä, ks. Boriksen esimerkki yllä.
Viimeksi muokannut Thomas Sandvik, 24 Elo 2014 03:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hannu Pihlajasalo
Viestit: 46
Liittynyt: 21 Maalis 2011 08:06
Paikkakunta: Turku
Seura: Gambiitti

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Pihlajasalo » 24 Elo 2014 03:27

Ihan muutamaa SM-liigan vahvistusta lukuun ottamatta shakki on Suomessa amatöörien laji. Sääntöjen soveltamisen ja erikoissääntöjen pitäisi palvella pelimukavuutta ja pelaajien aktivoimista pelaamaan. Erilaiset keksityt pakotteet ja sanktiot eivät tätä auta. Esimerkiksi alimmalla sarjatasolla kynnyksen kerhopelaamisesta turnauspelaamisen pitäisi olla mahdollisimman matala ja tuollaista sakkomaksua ei pitäisi ottaa käyttöön (tosin en tiedä, kuka siitä kantelee liitolle eteenpäin ja toivon henkilökohtaisesti, että jos tällainen vahinko jollekin käy, se unohdetaan pelaajien kesken).

Tasapelikielto taasen estää erilaiset turnaus- ja ottelustrategiset tasapelit. Koska kyse on amatöörilajista, myös muut kiireet saattavat velvoittaa ja nopea tasapeli saatetaan tehdä vain joukkueen takia. Jos nopeat tasapelit ovat ongelma, joukkueiden kapteenit voivat ne omilta pelaajiltaan kieltää. Amatööripelaajalle liigapelaaminen ei ole vain kilpailua ja kamppailua, vaan myös pelinautintoa ja sosiaalisia kontakteja. En koe, että tasapelikielto tuo mitään lisäarvoa, vaan se kiusaa lähinnä joitakin pelaajia. Ne pelaajat, jotka haluavat pelata loppuun saakka, voivat kieltäytyä tasapeliehdotuksesta. Muiden nopeat tasapelit tuskin ovat heidän ongelmansa. Shakki on lähtökohtaisesti tasapeli, ja muutakin kuin pelkkää tulosurheilua. Lisäksi mainittakoon, ettei shakki ole edes poikkeusellinen tasapelin sopimisen suhteen, vaan esim. voitosta voidaan sopia joissakin urheilulajeissa. Lisäksi kysyisin, että jos liian nopean tasapelin sanktio on pelin tuomitseminen 0-0, miten tämä tulos poikkeaa tasapelistä joukkuepeleissä?

Palle
Viestit: 39
Liittynyt: 14 Heinä 2010 22:53
Paikkakunta: Oulu
Seura: OSS

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Palle » 24 Elo 2014 10:20

The kirjoitti:Sääntöhän voisi alkaa:"Seuraavassa ulkomaalaisvahvistus tarkoittaa ulkomaalaista, jolla on IM- tai GM-titteli." Määritelmän jälkeen tulisivat sitten ohjeet pöytäjärjestyksestä...
Jokin tällainen viritelmä olisi tosiaan pakko kehittää. IM-titteli tai esim. 2400 Elo-pistettä. Vähän väkinäistä kuitenkin. Tällaisia mielivaltaisia rajoja ei mielellään käyttäisi. Samoin esim. Tomi Nybäck valahtaisi omassa joukkueessaan helposti kolmannelle pöydälle, koska heikommat ulkomaalaisevat valtaisivat kärkipöydät. Supisuomalaista joukkuetta vastaan pelatessa Nybäck saisi siis vasta kolmanneksi parhaan suomalaisvastustajan. Tätä vastaan tulisi tehdä vielä uusi lisäsääntö.
The kirjoitti: Olin ajatellut mekaanisesti
1. Toisessa joukkeista ei vahvistuksia. Supisuomalaisen joukkueen pöytäjärjestys menee normaalin kaavan mukaan. Vastajoukkueen vahvistukset (jos niitä on) puolestaan pelaavat pöydillä 1 ja 2 olipa sitten koti- tai vierasjoukkue.
2. Molemmissa joukkueissa on ainakin yksi vahvistus
2.1. Pelaavassa kokoonpanossa yksi vahvistus --> se pelaa pöydällä 1 (tai pöydällä 3, jos vierasjoukkue), muut normijärjestyksessä
2.2. Pelaavassa kokoonpanossa kaksi vahvistusta --> ne pelaa pöydillä 1 tai 2 (tai 3 ja 4, jos vierasjoukkue)

Nyt toteutuvat
(a) Pelaajan oma väri ei riipu vastajoukkueen kokoonpanosta
(b) Värit alternoivat. Jos äkkipoika asettaisi "kotona pöydällä 1, vieraissa pöydällä 2" -tyyppisen säännön, ykköspelaaja saisi kauden aikana pelkkiä mustia...

Sen sijaan automaattisesti ei toteudu se, että että vahvimmat suomalaiset peluutettaisiin ulkomaalaisia vastaan. Pallen antama esimerkki menisi
1-2
2-3
3-1
4-4
Tämä on luultavasti parasta mitä olen tältä saralta kuullut, lukenut tai itse yrittänyt kehittää. Siltikin, nykysäännöt korvattiin pienellä sääntöviidakolla, mutta saavutettiinko haluttu lopputulos? Aiempaan esimerkkiin viitaten, nyt saatiin ulkomaalaisille suomalaiset vastustajat. Toinen kotimaisista ykköspelaajista sai vastaansa ulkomaalaisen (kuten lienee pyrkimyskin), mutta toinen nykysysteemiin verrattuna heikomman suomalaisen.
The kirjoitti: Ehkä rima on ollut liian korkealla. On haettu täydellistä, vaikka riittäisi keksiä menetelmä, joka on vähemmän huono kuin nykyinen :)
Voi olla niinkin. Välttämätön lähtökohta olisi kuitenkin keksiä se vähemmän huono menetelmä. Mielestäni ehdotuksesi oli tähän vahva yritys, mutta kuitenkin heikompi kuin nykyinen.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 24 Elo 2014 20:10

Moro!

Liiton hallitus käsitteli Kilpailutoimikunnan puheenjohtajan kanssa JSM-erikoismääräyksiä ja totesimme, että 20 siirron vaatimus tasapelin tarjoamiseksi jää liigatasolle voimaan. Tästä on keskusteltu keväällä kapteenien kokouksessa, esillä oli ollut myös 30 siirron vaihtoehto.

Rahasanktio kännykän ääntelystä poistuu.

Joukkueiden nimeämiskäytäntökohtaa tullaan yksinkertaistamaan ja pyritään siihen, että peliä edeltävänä iltana klo 20 mennessä pitää ilmoittaa, jos ei joukkuetta saa kokoon. Tämän jälkeen muutokset asiassa jäävät kunkin kerhon vastuulle ja vain erikoistapauksissa voi joukkue pelata vajaalla ilman sanktioita. Lisäksi mahdollisten luovutusten pitää tietenkin tapahtua viimeisillä pöydillä ja tätä kohtaa vielä tarkennetaan, mikäli esim. joukkueessa 5 min ennen pelin alkua kolmospöydälle ilmoitettu pelaaja ei tulekaan pelin alkamisesta 30 min kuluessa pelipaikalle ja sitä alemmilla pöydillä on joukkueessa pelaajia. Raaka sääntö olisi tuomita kaikki alemmat pöydät häviöiksi, mutta ehkä tälle tielle ei lähdetä. Asiaan palataan hyvissä ajoin ennen kauden alkua kilpailutoimikunnan tiedotteella.

Foorumissa esillä ollut ulkomaalaisten peluutus ei ollut agendalla, sen osalta ei siis muutoksia. Todetttiin oikeaksi erikoismääräysten 2000 elopisteen ulkomaalaispykälä.

Terv.

Jaska

Tuomo Halmeenmäki
Viestit: 96
Liittynyt: 27 Touko 2010 07:01

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Tuomo Halmeenmäki » 25 Elo 2014 16:01

Ulkomaalaisten peluutus oli esillä vuonna 2011 Shakkiliiton ns. ulkomaalaistyöryhmässä, jossa oli edustaja jokaisesta liigaseurasta. Liitän tähän silloiset ehdotukset ja kommentit, koska asia nousi jälleen esille.

Ote raportista Ulkomaalaistyöryhmä/Yhteenveto 5.10.2011, Telenius ja Paavilainen:

"4 Pitäisikö ulkomaalaisten keskinäisten pelien määrää rajoittaa?

Yhteenveto: Noin puolet vastaajista on nykyisen menettelyn kannalla. Loput ovat
ulkomaalaispelaajien keskinäisten pelien vähentämisen kannalla edellyttäen, että selkeä menettely luodaan. Ei selvyyttä siitä, millainen menettely olisi hyvä.

Liiton kommentti: Kerhojen kokouksessa ja Shakkifoorumilla tuli esiin ehdotus, joka saavutti ainakin jonkin verran kannatusta. Voisiko Prieur esitellä mallin ryhmälle, niin katsotaan sen jälkeen mitä ollaan mieltä?

Kohdan 4 jatkokäsittelyn yhteenveto:

Nykyisen menettelyn (ei rajoituksia) kannalla oli 6 seuraa, joista 1 toivoi vaihtoehtoisen mallin jatkovalmistelua ja 1 ilmoitti olevansa avoin uusille ehdotuksille.
Rajoituksia kannatti 2 seuraa.

Aatos kannattaa sen asian selvittämistä, löytyykö järkevä tapa saada suomalaisille pelaajille mahdollisimman paljon pelejä kovia ulkomaalaisia vastaan SM-liigassa. Tähän ei ole helppoa ratkaisua, mutta loppujen lopuksi kyse on siitä, halutaanko maksimoida suomalaisten pelaaminen ulkomaalaisia vastaan SM-liigassa ja hyväksyä samalla joitain kompromisseja muiden asioiden osalta.

On erilaisia vaihtoehtoja, mutta yhtäkään ei ole tietääkseni mietitty täysin loppuun asti. Seuraavassa pari vaihtoehtoa ajatusten (ja ehkä keskustelun) herättämiseksi.

A. Kotijoukkueen ulkomaalaiset pelaavat parittomilla kierroksilla parittomilla pöydillä ja parillisilla kierroksilla parillisilla pöydillä. Tämä toimii ilmeisesti sitä paremmin, mitä useammin joukkueella on peräkkäin koti- ja vierasotteluita, minkä voinee järjestää toteutuvan 100%:sti, ainakin kun erottaa ottelupaikkakunnan ja kotijoukkueen kuten nytkin on välillä tehty (esim. Aatos pelaa kotiottelunsa Joensuussa jne.). Otetaan esimerkkinä 2 ekaa kierrosta seuraaville 6 joukkueelle, joiden vakiokokoonpanot ovat viime kauden mukaiset ja oletetaan, että joukkueet pelaavat vakiokokoonpanoissaan:

Aatos
1. Nybäck Tomi
2. Miezis Normunds
3. Seeman Tarvo
4. Issakainen Ari

EtVaS
1. Kanep Meelis
2. Sepp Olav
3. Tella Jussi
4. Välkesalmi Kimmo

HSK
1. Huebner Robert
2. Norri Joose
3. Hartikainen Markku
4. Luukkonen Tommi

JoeSK
1. Dokutchaev Aleksandr
2. Sklyarov Dmitry
3. Jouhki Yrjö-Markus
4. Nokka Risto

Tammer
1. Veingold Aleksander
2. Volodin Aleksander
3. Karttunen Mika
4. Lehtinen Heikki

VammSK:
1. Novik Maxim
2. Rantanen Yrjö
3. Martynov Pavel
4. Kauko Jussi

Kierros 1, kotijoukkueen ulkomaalaiset parittomilla ja vierasjoukkueen parillisilla pöydillä (kotijoukkueella on parittomilla pöydillä mustat kuten nytkin eli ulkomaalaiset aina mustilla):

Aatos-EtVas
1. Tella-Miezis
2. Nybäck-Kanep
3. Välkesalmi-Seeman
4. Issakainen-Sepp

HSK-JoeSK
1. Jouhki-Huebner
2. Norri-Dokutchaev
3. Nokka-Hartikainen
4. Luukkonen-Sklyarov

Tammer-VammSK
1. Rantanen-Veingold
2. Karttunen-Novik
3. Kauko-Volodin
4. Lehtinen-Martynov

Kierros 2, kotijoukkueen ulkomaalaiset parillisilla ja vierasjoukkueen parittomilla pöydillä (eli ulkomaalaiset aina valkeilla):

JoeSK-Aatos
1. Miezis-Jouhki
2. Dokutchaev-Nybäck
3. Seeman-Nokka
4. Sklyarov-Issakainen

VammSK-HSK
1. Huebner-Rantanen
2. Novik-Norri
3. Hartikainen-Kauko
4. Martynov-Luukkonen

EtVas-Tammer
1. Veingold-Tella
2. Kanep-Karttunen
3. Volodin-Välkesalmi
4. Sepp-Lehtinen

Nykysysteemillä yo. kuudesta ottelusta olisi tullut 7 ulkomaalaisten keskinäistä peliä, nyt ne muuttuivat ulkomaalainen-suomalainen peleiksi. Yo. systeemissä ehkä erikoisinta olisi se, että Hartikainen saisi alemmaksi rankatun vastustajan kuin Luukkonen, mutta ehkä tämä ei olisi kovin iso miinus (nykysysteemillä Hartikaisen vastustajat olisivat olleet Jouhki ja Martynov). En itse heti keksi, olisiko tässä systeemissä jotain oikeasti huonoa. Oman pöytänsä tietää ennen peliä kuten nykyisinkin ja värivaihtelu saattaisi toimia jopa paremmin kuin nykyisin.

B. Toinen vaihtoehto on sellainen, että ensin haetaan kotijoukkueen ulkomaalaisille suomalaisvastustajat ja sen jälkeen vierasjoukkueen ulkomaalaisille suomalaisvastustajat. Tässä on haittana se, että ennen ottelua vierasjoukkue ei tietäisi varmuudella omaa pöytäänsä eli värejä. Tähän parannus voisi olla se, että joukkueet nimettäisiin esim. 20 tuntia tai 40 tuntia ennen ottelua tms., mikä saattaisi jopa tehostaa valmistautumisia ja sitä kautta nostaa shakkitasoa. Tosin joukkueiden etukäteisilmoittautumista vastustettiin SKSL:n aiemmassa kyselyssä (joka löytyy tämänkin mailin lopusta).
Vaihtoehdolla B edellä mainitut ottelut olisi pelattu seuraavilla kokoonpanoilla:

Kierros 1, kotijoukkueen ulkomaalaiset ylimmillä pöydillä ja sen jälkeen vierasjoukkueen ulkomaalaiset (kotijoukkueella on parittomilla pöydillä mustat kuten nytkin):

Aatos-EtVas
1. Tella-Miezis
2. Seeman-Välkesalmi
3. Kanep-Nybäck
4. Issakainen-Sepp

HSK-JoeSK
1. Jouhki-Huebner
2. Norri-Dokutchaev
3. Sklyarov-Hartikainen
4. Luukkonen-Nokka

Tammer-VammSK
1. Rantanen-Veingold
2. Volodin-Kauko
3. Novik-Karttunen
4. Lehtinen-Martynov

Kierros 2, kotijoukkueen ulkomaalaiset ylimmillä pöydillä ja sen jälkeen vierasjoukkueen ulkomaalaiset:

JoeSK-Aatos
1. Nybäck-Dokutchaev
2. Sklyarov-Issakainen
3. Miezis-Jouhki
4. Nokka-Seeman

VammSK-HSK
1. Norri-Novik
2. Martynov-Hartikainen
3. Huebner-Rantanen
4. Kauko-Luukkonen

EtVas-Tammer
1. Karttunen-Kanep
2. Sepp-Lehtinen
3. Veingold-Tella
4. Välkesalmi-Volodin

Vaihtoehtoon A verrattuna tässä on hieman erilaiset värit ja lisäksi Hartikaisen ja Luukkosen vastustajat vaihtuvat. Mutta kuten todettu, jos joukkueita ei ilmoiteta etukäteen, osa vierasjoukkueen pelaajista ei tietäisi varmuudella omia värejään. Esim. jos VammSK-HSK ottelussa VammSK:lta puuttuisi Martynov ja Vammalan viides pelaaja olisi Mikko Niemi, niin parit olisivat:

1. Norri-Novik
2. Rantanen-Huebner
3. Hartikainen-Kauko
4. Niemi-Luukkonen

ja siis Huebnerilla ja Hartikaisella olisi värit toisin päin. Myös Rantasella, Kaukolla, Niemellä jne. olisi värit toisin päin, mutta hehän tietäisivät asian jo etukäteen, joten sillä ei olisi merkitystä.

Omasta mielestäni näistä kahdesta esimerkistä vaihtoehto A olisi turvallisempi, koska joukkueiden etukäteen ilmoittamiseen liittyy jotain riskejä (esim. joku joukkue unohtaa ilmoittaa kokoonpanonsa ajoissa). Lisäksi tässä voisi tulla kaksi muutosta yhtä aikaa eli etukäteisilmoittaminen ja ulkomaalaisten peluuttaminen suomalaisia vastaan, mikä on aina epämukavampaa kuin vain yhden muutoksen tekeminen kerrallaan. Ilman etukäteisilmoittautumista vaihtoehto B:hen liittyvä epäselvyys vierasjoukkueen väreihin on mielestäni isompi haitta kuin vaihtoehto A:n haitat. Toisaalta jos joukkueiden etukäteisilmoittamiseen keksitään joku toimiva tapa, niin vaihtoehto B voisi olla parempi ja lisäksi valmistautumisiin tulisi uutta pontta, kun tietäisi vastustajansa etukäteen. Käsittääkseni käytännössä lähes aina joukkueet on päätetty jo useita päiviä ennen otteluita (tai ainakin olisi hyvä olla päätettynä!), joten kyse olisi ainoastaan etukäteisilmoittamisen muistamisesta sekä joidenkin poikkeuksellisten sairastapausten järjestelemisestä.

Molemmissa vaihtoehdoissa pitäisi vielä määritellä, keitä ulkomaalaisia tämä järjestely koskee. Voisi olla joko lukuraja (esim. Elo-luku vähintään 2350) tai tittelirajaus (esim. koskee vain GM ja IM).

Riippuu tietysti katsantokannasta, onko hyödyt suuremmat kuin haitat. En ole laskenut, mutta ravistan hihasta, että tällä järjestelyllä yhden kauden aikana suuruusluokkaa 50 kpl ulkomaalaisten keskinäistä peliä vaihtuisi suomalaisen ja kovan ulkomaalaisen välisiksi peleiksi. Kysymys tietysti kuuluu, kannattaako sen eteen tehdä kompromisseja ja muuttaa sääntöjä.

MatSK: kannattaa nykyistä käytäntöä eli ei pyritä keinotekoisilla parituksilla vähentämään parituksissa ulkomaalaisten välisiä pelejä.

OSS: ehdottaa nykyistä menetelmää ainakin alkavalle kaudelle. Kunnollista vaihtoehtoista menetelmää ei ole esitetty, joten tässä vaiheessa ei kannata enää muutoksia tehdä. Asiaa tulee kuitenkin miettiä uudestaan tulevia kausia varten, mikäli vaihtoehtoinen toimintatapa saadaan aikaan.

SalSK: kannatetaan nykyistä käytäntöä.

Tammer-Shakki: Pitäisi rajoittaa ja paras tapa rajoittaa on vähentää ulkomaalaisten määrä yhteen. Tämän jälkeen on yksinkertaista luoda tarvittaessa vielä malli, joka estää näiden ulkomaalaisten keskinäiset (tasa)pelit.

HSK: Pitääkö muuttaa sääntöjä, joita on kohta 40 vuotta noudatettu? Ja siksi, etteivät toisensa hyvin tuntevat ulkomaalaiset sopisi keskenään tasapeleistä. Ja onko vielä tutkittava, ettei tasapeleissä löydy mitään epärehellistä. Siitä alkaa tulla sillisalaattia, jos ulkomaalaisia peluutetaan eri säännöin kuin kotimaisia. Tosiasia on, että ulkomaalaisten ykköspöytien 18 pelistä 15 päättyi tasan. Ja jos lisätään muut pöydät, joissa tilanne oli 9/18 = 50% niin
tulos on kaikkiaan 24 / 36.
Ei pelkästään tässä kohdassa, mutta sanotaan nyt ettei unohdu. Minua hieman häiritsee, etteivät VammSK, SSK ja TuTS ole lainkaan kommentoineet. Onko heiltä pyydetty kannanottoa vai eikö heitä asia kiinnosta. Ei ole liian myöhäistä saada lisää seurojen kannanottoja. Sieltähän voisi tulla uusia käsityksiä, jotka mullistavat tähänastiset laskelmat.

Toiseksi hieman vieroksun koko prosenssin käsittelyä, jota johtaa ja kommentoi erikseen saman seuran jäsen. Toki liiton puheenjohtajalle kuuluu olla asiassa mukana, mutta tarvitaanko silloin toista samasta seurasta. Se ei varmaan muuta kannanottoja, mutta on ehkä pieni kauneusvirhe, En halua nyt muutoksia enkä minkäänlaista riitaa, mutta tässäkin kohdassa prosessin vetäjä taitaa tietää mitä Eetu esittää. Tulkinta/KT: nykyinen käytäntö?

EtVas: Emme kannata pöytäjärjestyskikkailua, nykyinen käytäntö hyvä. Jos jossain joukkueessa halutaan peluuttaa suomalaista korkeammalla pöydällä se sallittakoon luvuista välittämättä.

TuTS: ei kantaa

JoeSK: katsomme liian vaikeaksi (ja ehkä turhaksi sääntökikkailuksikin) estää ulkomaalaisten keskinäiset pelit, joten olemme nykyisen käytännön kannalla. Kuuntelemme kuitenkin avoimin korvin Prieurin ehdotukset."

torni
Viestit: 7
Liittynyt: 22 Elo 2014 20:28
Paikkakunta: Kerava
Seura: HSK

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja torni » 28 Elo 2014 20:38

Risto Tuominen kirjoitti:Sääntölaatijat ja sääntöjen kääntäjät ovat varmasti tiukoilla monien uudistusten johdosta mutta JSM-kilpailun erikoismääräyksissä on kohtia jotka ainakin minun mielestäni kaipaisivat hieman selkeämpää tekstiä.

6. Ottelun kokoonpano ja luovutukset:
Pelaajaan johon ei ole saatu mitään yhteyttä ennen edellisen ilta klo 20 jälkeen, ei tule nimetä joukkueen pelaajaksi lainkaan. Mahdollisille luovutuksille viimeisille pöydille luovutusvoitto voidaan ottaa vastaan vain mikäli seuralla on nimetä siihen sääntöjen mukainen pelaaja, muutoin pöydän tulos on 0-0. Jos pelaaja ei saavu pelihuoneistoon ottelun aikana, ottelusta päättää kilpailutoimikunta ja jos pelaaja saapuu pelihuoneistoon, asiasta voi kilpailutoimikunnan päätöksen jälkeen valittaa kilpailun tuomarille vetorahan maksamisen jälkeen.
- Erityisesti tuo ensimmäinen lause jäi vähän epäselväksi.

9. Määräykset pelitapahtumien osalta
Jos kuitenkin jotain ääntelyä laitteesta aiheutuu (3.D:ssa), niin ensimmäisestä häiriöstä annetaan pelaajalle varoitus rahasanktion muodossa (30 e) ja toisesta häviää pelin sekä joutuu maksamaan lisäksi toisen rahasanktion (50 e). Rahasanktiot on maksettava viimeistään pelipäivän jälkeisenä ensimmäisenä arkipäivänä Shakkiliiton tilille. Pelaaja vapautuu pelikelpoiseksi vasta maksun suorittamisen jälkeen.
- Aika paljon rahasanktioita. Lauseen "Rahasanktiot on maksettava viimeistään pelipäivän jälkeisenä ensimmäisenä arkipäivänä Shakkiliiton tilille." olisi voinut jättää mielestäni kokonaan pois jos kerran pelikelpoisuus palautuu vasta maksun jälkeen. Lisäksi tuo aikavaatimus tuntuu muutenkin kohtuuttomalta.[/quoO


On paljonkin mahdollista, että sekoitan käsitteitä, mutta omasta mielestä tuollaiset sakkomaksut ovat hiukan ongelmallisia, koska:

1. Sakottaminen on merkittävää julkisen vallan käyttöä ja perustuslain 124 §:n viimeisen virkkeen mukaan merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan antaa vain viranomaiselle.

2. Jos tuo sakotus perustuu Fiden sääntöihin, ne eivät voi ohittaa suomen lainsäädäntöä.

3. Jos henkilö kieltäytyy maksamasta sakkoa, shakkiliitolla tuskin on mitään keinoa saada rahojansa.

Toisaalta mihin koko sakotusoikeus liitolla edes perustuu?

Oikaiskaa toki, jos jotain lausumassani on väärin.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 433
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: JSM 2014-2015

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 29 Elo 2014 10:32

Moro!

Kerroin jo aiemmin tässä viestiketjussa, että rahasanktiot poistuvat kännykän käytön osalta ja ottelun kokoonpanoilmoitusasiaan tulee myös muutoksia.

Samalla on syytä muistuttaa, että lisenssittä pelaamiseen tulee aiempaa tarkempi kontrolli ja myös seuraamukset. Tutkimukset ovat paljastaneet, että näitä "vapaamatkustajia" on ollut yllättävn paljon, kaikilla tasoilla.

Terv.

Jaakko Mäntyniemi, SSL pj

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa