Pikashakkisäännöt

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista
Joose Norri
Viestit: 256
Liittynyt: 13 Heinä 2010 14:55
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pikashakkisäännöt

Lukematon viesti Kirjoittaja Joose Norri » 07 Huhti 2019 05:34

Jankkaamisenkin uhalla toistan, että nyt hyväksytyt säännöt sanovat, kohta 12:

"Vastustajan ajan ylittyessä pelaaja voi vaatia voittoa vain, jos hänellä on mattiin riittävä materiaali. Riittävä materiaali tarkoittaa materiaalia, jolla pelaaja voi pakottaa matin yksinäisestä kuninkaasta. Jos pelaaja, jolla on vielä aikaa jäljellä, voi osoittaa välittömästi pakottavan mattiin johtavan siirtosarjan, hän voi vaatia voittoa, vaikka materiaali ei yleisesti riitäkään mattiin pakottamiseen."

Kahdella ratsulla ei voi tehdä mattia yksinäisestä kuninkaasta. Mutta kahdella ratsulla voi, jos vastustajalla on sotilas (sotilaita) jäljellä. Eksponentiaalisen kasvun ajatteleminen osoittaa nopeasti, että jopa tämän viisinappulaisen loppupelin kaikkien mahdollisuuksien läpikäyminen voi asemasta riippuen vaatia sekunti/siirto -tahtia enemmän kuin maailmankaikkeuden iän. Silti se on usein, ei useimmiten, teoreettinen voitto, eikä sen tekeminen mitenkään mahdotonta ole, ja etenkään tietenkään häviöasemassa ei saa saada tasapeliä antamalla aikansa mennä tarkoituksella yli.

Tarkoitan siis sitä, miten "osoittaa välittömästi" ymmärretään. Jokaisen siirtosarjan näyttäminen ei edes nopeasti voitettavissa asemissa selvästikään usein ole käytännöllistä.

Pidän tätä hyvin oleellisena ongelmana. Tähän materiaaliin päätyminen ei ole ollenkaan niin harvinaista.

Sanamuodossa on lisäksi (ainakin ) pari muuta kysymysta/ongelmaa, mutta ne ovat niin esoteerisiä/näsäviisaita, että niistä toisen kerran. (FIDEn säännöissä niitä ongelmia ei ole, mutta on sitten muuta.)

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa