Huhu kesän SM-kilpailuista!

Shakki Suomessa ja maailmalla
Mika Karttunen
Viestit: 294
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 05 Helmi 2013 05:38

Myös minä toivon, että Mäntän Shakkikerho uudelleen harkitsee kilpailun aikataulua. Mielestäni pitkän pelin SM-turnauksen arvolle ei ole sopivaa, että pelataan useampi kuin yksi peli päivässä. Joistakin päivistä tulisi nimittäin huomattavasti rankempia kuin toisista, jolloin kierroksiin valmistautumisen ja pelaamisen energia ei olisi verrattavissa "tuplakierrospäivinä" ja päivinä, jolloin pelataan vain yksi peli. Tämä lienee merkittävin syy, miksei pitkän pelin suljetuissa turnauksissa (arvokisoissa) pelata kahta peliä päivässä. Avoimet kv. turnaukset, viikonlopputurnaukset ja nopeammat kisat ovat asia erikseen.

Terveisin, Mika Karttunen

Jari Järvenpää
Viestit: 739
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 05 Helmi 2013 13:39

JNorri kirjoitti:"Kaksi peliä päivässä, sillä ei ole mitään tekemistä vakavan shakin kanssa" - Jaan Ehlvest, New in Chess 8/1995.

Kysymys on paljolti shakkikulttuurista. Useimmat tavanomaisista epäillyistä haluavat pelata edes yhden kunnon turnauksen vuodessa, jossa voi keskittyä kuhunkin peliin totisen valmistelunkin kautta. Toisin kuin maallikko voisi kuvitella, se ei mitenkään onnistu ennen turnausta, korkeintaan hyvin pinnallisesti. Tunnen pelaajia, joille valmistautuminen on tärkeämpää kuin itse peli.
Kiinnostuin hieman tästä Norrin kommentista, että valmistautuminen ei ole mahdollista ennen turnausta. Itse yhtenä vuonna tein SM-kisaan valmisteluja ennen turnausta molemmilla väreillä, koska en tietenkään tiennyt ketä vastaan pelaan milläkin värillä. Ideana oli pääosin keventää turnauksen rasittavuutta, vaikkakin tuli tehtyä paljon turhaa työtä. Turnauksen alkaessa pystyin paremmin keskittymään niihin peleihin. Turnauksen vastustajat voivat tietenkin pelatakin jotain muuta heti alusta alkaen, jolloin voi joutua vaihtamaan valmisteluja.

Korjaan sen verran aiempaa kommenttiani, että omasta puolestani kierroksien määrä on hyvä olla 9-11, kun monet eivät näköjään halua kovin pitkää turnausta pelata. Jos kierroksia olisi paljon niin olisi joko pakko laittaa tuplakierroksia tai pelkästään pelipäiviä lisää ja ilmeisestikään sitä ei moni haluaisi. Parasta on se, että ketkä tahansa ne SM-mitalit saavatkin niin turnauksen taso on mahdollisimman korkea, jolloin mitalitkin on arvokkaampia. En siis haluaisi sellaista turnausformaattia, joka häätäisi muutamia kovia pelaajia pois.

Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 05 Helmi 2013 14:37

Tosi hyvä meille järjestäjille saada suoria toiveita, kiitos niistä. Itse toivoisin vielä konkreettisempia esityksiä. Kun turnauksemme kuitenkin alkaa maanantaina 10.6. haluaisin tietää, ovatko kaikki valmiit sitten olemaan täällä hienossa kaupungissamme tiistaille 18.6., jos pelataan 9 kierrosta ja peli/päivä. Jos pelataan 11 kierrosta, niin täällä ollaan vielä juhannuksen aaton aattona 20. kesäkuuta. Jos pidetään vielä yksi vapaa päivä, jota on ehdotettu, pitäisi lopettaa juhannusaattona perjantaina 21.6. Tulee siitä tietysti lisäkustannuksia suunnitellusta 7 päivästä aika rajusti lisää majoittuville. Eikä lisäaika ole meille järjestäjillekään ilmaista, kun maksamme vuokria tiloista ja mahdollisista live-laudoista, ja tuomarinkin olo pitäisi kustantaa. Me järjestäjinä kyllä tämän kestämme, ja kaupungillemme on sitä parempi mitä kauemmin turnaus kestää.

Joskus, kun tästä asiasta on keskusteltu, on noussut kyllä aika vahvasti esille se, että turnaus ei saisi kestää liian kauan. Nyt on toinen ääni kellossa. Vastaamme parhaamme mukaan järjestäjin toiveisiin, mutta on samalla todettava, että toiveita on nähtävästi monenlaisia.

Vielä tiivistettyjä kysymyksiä. Mikä olisi sopiva kierrosmäärä? Mihin aikaan olisi paras aloittaa kunakin päivänä?

V!RUS
Viestit: 53
Liittynyt: 26 Elo 2012 14:36
Paikkakunta: Turku

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja V!RUS » 05 Helmi 2013 16:22

Kuva

V!RUS
Viestit: 53
Liittynyt: 26 Elo 2012 14:36
Paikkakunta: Turku

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja V!RUS » 05 Helmi 2013 16:24

Näin katsojan spektrin läpi tähysteltynä tuona supisuomalaisen alkoholijuhlan päivänä, mokomat tuota juhannukseksi kutsuvat, ei varmaan tule hirveästi seurattua pelejä, mikäli niitä on. Samoin pelaajia sekä myöskään järjestäjiä tuo kesäkuun 22. päivä (juhannuspäivä) tuskin saa innoissaan talsimaan peliareenalle. Samaan joukkoon voidaan lukea edellinen perjantai, aattopäivä. Jos nämä kaksi päivää jättää laskuista pois ja ehdoton alkamispäivä on tuo maanantai 10. kesäkuuta, jää tähän väliin maksimissaan 11 mahdollista pelipäivää. Päivä per peli-formaatti kuulostaa näin kotikatsomoon hyvältä, jaksaa kiihkolla seurata pelit läpi. Tämä lienee pelaajillekkin otollisempi - kuten moni on edellä maininnut.

Tällä tavalla saataisiin 11 kierrosta, joiden lukumäärää voivat mahdolliset välipäivät syödä.

Konkreettista kellonlyömää kysyttiin, tasatunnit 11 ja 14 väliltä lienevät turvallisia valintoja. Viimeisenä päivänä sitten 11-12, jotta palkintoseremoniat ehditään käydä hyvin mielin läpi.

Tiivistelmä kysymyksineen keskustelua herättämään:
- Juhannuspäivänä ei pelejä, aattokaan ei tunnu hyvältä, vaikka sinä päivänä loppuisikin aikaisemmin.
- Onko 10. päivä ehdoton alkamispäivä?
→ 10.6-20.6 = 11 pelipäivää ilman välipäiviä.
- Onko perjantaiaatto pelipäivänä liian lähellä juhannusta?
- Peli per päivä-formaatti, tosin silloin 11 peliä ja vielä vähemmän mikäli välipäiviä, 1-2 välipäivää lienee ok.
- Päivittäin kierrokset alkaen klo. 11-14. Viimeisenä päivänä aikaisemmin.

Boris
Viestit: 246
Liittynyt: 12 Joulu 2011 17:26
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Boris » 05 Helmi 2013 18:10

SM-turnauksen pitäisi varmaankin olla paras mahdollinen kotimaisin voimin pelattava turnaus. Tämä vaatii sekä hyvät pelaajat että heille tarpeeksi aikaa pelata hyvin. Kaksi peliä päivässä tuskin ainakaan parantaa pelien laatua. Kun pelejä on päivässä vain yksi ja se alkaa iltapäivällä - esim. klo 14 - saamme laatua sekä valmistautumiseen että itse peliin. Turnaukselle tulee tällä tavalla tietysti pituutta, mutta lyhyempien turnausten ystäville pitäisi SSL:n kilpailukalenterista löytyä sopivia vaihtoehtoja.

Kaksi peliä päivässä saattaa asettaa pelaajat epätasa-arvoiseen asemaan. Päivän jälkimmäisellä kierroksella voivat olla vastakkain 14 siirron ja reilun tunnin mittaisen remissin pelannut sekä viisi ja puoli tuntia torniloppupeliä hinkannut; he tuskin lähtevät keskinäiseen peliinsä samalta viivalta. Tällainen tilanne tuntuu SM-turnauksen tapaisessa kisassa täysin älyttömältä.

Kuten Pekka Sairanen edellä mainitsi, toiveita on monenlaisia. Lienee mahdotonta saada aikaan turnausta, jonka formaattiin kaikki potentiaaliset osallistujat olisivat tyytyväisiä. Siksi täytyy vain päättää, mitkä seikat ovat tärkeämpiä kuin toiset. SM-turnauksen kyseessä ollen tärkeitä ovat mielestäni shakilliset asiat. Niiden pohjalta:
- 11 kierrosta
- vain kierros päivässä, ei vapaapäiviä
- alkamisaika klo 14 (jotta aamu-unisetkin ehtivät kunnolla herätä), paitsi viimeinen kierros klo 11
- peliaikana vähintään JSM:n 2h/40 s + 30 min + 30 sek/s

rastve

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja rastve » 05 Helmi 2013 19:34

Meitti taas pitää enemmä halvoist turneist. Kyl mie shaki kestä.

vanha jäärä

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja vanha jäärä » 05 Helmi 2013 22:47

Boris kirjoitti:SM-turnauksen pitäisi varmaankin olla paras mahdollinen kotimaisin voimin pelattava turnaus. Tämä vaatii sekä hyvät pelaajat että heille tarpeeksi aikaa pelata hyvin.
- peliaikana vähintään JSM:n 2h/40 s + 30 min + 30 sek/s
Peliajan suhteen olemme FIDEn nykyisten määräysten orjia, koska SM:n on tietääkseni tarkoitus olla titteliturnaus. FIDEn titteliturnausten määräyksissä on seuraava kohta (joka tosin muuttuu heinäkuun alusta, mutta ei siis vielä tähän turnaukseen):

Koodi: Valitse kaikki

1.14
The tournament must be played by using one of the following rates of play:
  90 minutes with 30 seconds cumulative increment for each move starting from first move
  90 minutes for 40 moves + 30 minutes with 30 seconds cumulative increment for each move starting from the first move
 100 minutes for 40 moves followed by 50 minutes for 20 moves, then 15 minutes for the remaining moves with 30 seconds cumulative   increment for each move starting from first move        
  40 moves in 2 hours followed by 30 minutes for the rest of the game
  40 moves in 2 hours followed by 60 minutes for the rest of the game 
  40 moves in 2 hours followed by 20 moves in 1 hour followed by 30 minutes for the rest of the game
Tietääkseni ainoastaan toinen mahdollisuus, siis 90min/40 siirtoa, sitten 30 min lisää, ja koko pelin ajan 30 sekunnin inkrementti, on ollut SM-turnauksissa käytössä usean vuoden ajan.
Kolmas mahdollisuus, siis todella pitkä peli, on ollut tarjolla Naantalissa. Kansainvälisesti sitä käytetään vain maailmanmestaruuskilpailujärjestelmään kuuluvissa kisoissa.
Kiinteillä ajoilla (siis ilman inkrementtiä) pelattavat kolme viimeistä mahdollisuutta on Suomessa hylätty (melkein?) kaikkien turnausten ohjelmista jo kauan sitten.
Loppuvuodesta eteenpäin toki tulevat taas käyttöön vapaammat mahdollisuudet sekä perusajan että inkrementinkin suhteen.

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 434
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 05 Helmi 2013 23:09

Moro!

Nykyiset SM-kilpailumääräykset(jos nettiin on luottaminen) "tunnustavat" 15 erilaista SM-kisaa ja mukana ei ole edes erilaiset sarjat. Tämän ja ehkä myös ensi vuoden kisoihin lienee näiden määräysten yksikertaistaminen jo myöhäistä, mutta olisisko lähitulevaisuudessa(v.2015) tämä jo mahdollista? Kisojen hakija ja pelaajat tietäisivät hyvissä ajoin, mikä pätee. Yksi ensimmäinen ja tärkeä voisi olla varsinainen SM-kilpailu, josta selkeästi todettaisiin ainakin ajankohta, kierrosten lukumäärä ja valintaperusteet?

Kaikkien kisojen hakumenetelmä pitäisi muuttua myös joustavammaksi, ettei tarvisi kerhojen tietää pari vuotta etukäteen, haluavatko/voivatko jotain kisaa hakea. Nyt on sitten käynyt niin, että jos joku lopulta jotain tiettyä kisaa hakee, niin sitten joku taho alkaa laittaa kapuloita rattaisiin, miten kisa pitäsi järjestää.

Konkreettinen ehdotus:

SM-kilpailumäärykset käy viisasten kerho läpi, raksii pois pari turhaa kisaa ja laatii säännöt muiden SM-kisojen hakemiselle, esim. aikataulu olisi edellisen vuoden syyskuun loppuun mennessä, se riittää. Eikä toisaalta riitä, että jokin kerho vaan hakee, vaan hakijan tulee esittää kunnon kilpailukutsu tai ainakin sen aihio. Voisin kuvitella, että kisojen hakemisesta tulisi todella kilpailu=>kisojen taso paranee?

Terv.

Jaska

Mika Karttunen
Viestit: 294
Liittynyt: 19 Tammi 2012 16:11
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Huhu kesän SM-kilpailuista!

Lukematon viesti Kirjoittaja Mika Karttunen » 06 Helmi 2013 05:29

Pekka Sairanen kirjoitti: Vielä tiivistettyjä kysymyksiä. Mikä olisi sopiva kierrosmäärä? Mihin aikaan olisi paras aloittaa kunakin päivänä?
Ehdotus: 9 kierrosta, peli päivässä. Turnaus alkaa 10.6. ja päättyy 18.6. Ei vapaapäiviä. Kierrokset voisivat alkaa klo 14.

t.MK

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 49 vierailijaa