Omerta - vaikenemisen laki

Shakki Suomessa ja maailmalla
Pekka Sairanen
Viestit: 125
Liittynyt: 27 Touko 2010 10:40
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula
Seura: Mäntän Shakkikerho

Re: Omerta - vaikenemisen laki

Lukematon viesti Kirjoittaja Pekka Sairanen » 21 Joulu 2012 15:46

Shakkiliiton hallitus on asiassa päätöksensä tehnyt, ja asia on nyt julkinen. Häiriön aiheuttajalle annettiin väkivaltaisesta käytöksestä vuosi pelikieltoa. Hallitus sai lausunnon asiassa kisan järjestäjältä, tuomaritoimikunnalta, asianosaiselta ja häiriön aiheuttajalta. Hallitus ei voinut heti asiasta tiedottaa, koska käsittely oli kesken. Kaikkia osapuolia oli oikeusturvan vuoksi syytä kuunnella.

Aiemmin foorumissa käydyssä keskustelussa ihmetyttää asian vähättely. Niin teki myös asiassa häiriön aiheuttaja selvityksessään hallitukselle: " Tuli otettua olutta." Kyseessähän ei ollut vain alkoholin sopimaton käyttö, vaan väkivaltainen käytös, johon poliisin piti puuttua. Väkivaltainen käytös ei rajoittunut kanssapelaajaan, vaan kohdistui myös tuomariin. Kerron tämän siksi, että lopultakin ymmärrettäisiin, miten vakavasta jutusta oli kyse. Asian avoin kertominen ei ole moralisointia, ensimmäisen kiven heittämistä eikä repostelua, vaan sitä, että turhat arvailut asiassa jäisivät pois.

Väkivalta ei tietenkään kuulu shakkiin, ja toivottavasti Raahen tapaus jää ikävänä harvinaisuutena suomalaisen shakin historiaan. Sen yksinomainen aiheuttaja pääsi nyt mielestäni tosi vähällä esimerkiksi sen vuoksi, että tuomaritoimikunta meni esittämään lievää rangaistustaan kuulematta asianosaista tai häiriön aiheuttajaa. Niistä kummastakin tuli esille turnauksen järjestäjän esitystä karumpi totuus. Moni halusi peesata ymmärrettävästi kokenutta toimikuntaa, mutta kolme hallituksen jäsentä äänesti kahden vuoden pelikieltoa.

Toivon tästä surullisesta tapauksesta opittavan ainakin sen, että asioiden peittelyllä on lyhyet jäljet, ja että väkivaltaa ei shakkiyhteisön tule hyysätä.
Viimeksi muokannut Jyrki Raki, 21 Joulu 2012 20:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Syy: Asianosaisen nimen mainitseminen ei ole tässä asiayhteydessä tarpeellista.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 49 vierailijaa