.

Shakki Suomessa ja maailmalla
Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 434
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 25 Touko 2012 10:00

Moro!

Mainio tarina, totta ainakin se, että useimmat turnausjärjestäjät ovat > 50 vuotiaita, kuten itsekin. Tarinaa täytyy makustella lisää, olisiko siinä muutakin totuuden siementä...

Terv.

Jaska

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 25 Touko 2012 10:37

Mielenkiintoinen kirjoitus. Turnausten taso Suomessa(kin) on vaatimaton noin järjestelyjen osalta. Suomessa joko a) ei osata järjestää shakkiturnauksia tai b) shakinpelaajat tyytyvät huonoihin puitteisiin säästääkseen rahaa. Noista b-vaihtoehto lienee lähempänä totuutta, kyllä Suomessa varmasti osaamista löytyy, mutta se jää käyttämättä, koska pelaajien kitsaus estää järjestäjää hyödyntämästä koko potentiaaliaan.

Suomessa voisi hyvinkin olla kysyntää "kahdelle kerrokselle" shakkiturnauksia. Ensimmäinen kerros olisi nämä 30 e osanotolla pyörivät vakiopelaajien kansoittamat turnaukset, joissa pääpaino on seloluvun nostamisella ja muiden vakiopelaajien tapaamisella. Näissä karkeloissa painoarvo on edullisuudella, vapaaehtoisuudella ja shakillisuudella. Toinen kerros on erikoisturnaukset, joissa keskitytään elämysten tuottamiseen ja kohdeyleisö olisi ihan muuta kuin vakiopelaajat. Näissä painoarvoina olisivat palvelu ja viihde.

Tässä mielessä en allekirjoita sitä, että vapaaehtoisuus tuhoaa yrittäjähenkisten mahdollisuudet onnistua shakin piirissä. Täytyy vain löytää sellainen hyöty, jota vapaaehtoiset eivät pysty tarjoamaan. Se on tietenkin shakkiyrittäjän itse tehtävä, mutta ei sen luulisi mahdoton tehtävä olevan. Suomalainen shakkielämä on mielestäni niin yksipuolinen turnaustarjonnan suhteen, että kokonainen toinen rintama on otettavissa jos vain riskinottokykyä joltain löytyy.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 25 Touko 2012 13:54

Suomessa taitaa olla harrastajamäärään nähden liian paljon turnauksia ja suuntaus on ollut vielä se, että useat ovat yksipäiväisiä ja enintäin kaksipäiväisiä. Tällaisessa miljöössä on aika vaikea kehittää mitään tasoja, koska toiminta pitää pysyä aikatauluissa jotta päivä on edes kohtuullisen sietokykyinen.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 25 Touko 2012 18:29

Varmaan 2e maksimituntipalkoille pääsisi miinus verot sekä kisajärjestäjät melkoiseen vyörytykseen kun pitäisi vielä erikseen tehdä veroilmoitukset yms. Pelaajien pitäisi maksaa korkea osallistumismaksu esim 200e ja yleisön vaikka 40e päivä. Silloin alkaisi myös jotain 2e tuntipalkkaa saamaan toimitsijoille ja tuomareille ja palkinnot säilyisivät nykytasolla. Valtio saisi veron välistä ja järjestäjä 2e henkilöä kohti mutta seura ei mitään.

Ei vaikuta kovin haastavalta diililtä muiden kuin verottajan silmissä.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 26 Touko 2012 00:08

TIetenkin riippuu oletuksista. Esimerkiksi Suomessa oletetaan että 55-60% osanottomaksuista on palkintosumma. Jos se on sitä suurempi, niin on ulkopuolinen sponsori.

Oletetaan että järjestäjä on Suomesta ja meidän säännöissä pitää olla yksi tuomari (+mahdollinen apulainen), kilpailutoimikunnan puheenjohtaja eli turnausjohtaja, sekä kaksi muuta virallista toimitsijaa. Siis noin viisi ihmistä eikä siis juuri varahenkilöitä tällöin ole.

Torstaina on valmistelut joissa kukin tuhlaa aikaansa 2t joka on vähän. Perjantaina kukin tulee 1t aikaisemmin kun ilmoittautuminen alkaa. Kaikki ovat kiinni turnauksessa aikatarkistukseen saakka. Ensin lähtenyt voi sitten käydä vaikka ostoksilla LA tilaisuuksia varten tai aloittaa LA aikaisemmin kuin muut.

Fideajoilla turnausistunto on 5t netto ja 7t noin kierrosta kohti toimitsijoilla nt. Siitten Sunnuntain jälkeen on jälkitoimet joihin kukin keskimäärin voi tuhlata vielä 1t.

5k*(7+3)*5hlöä eli olisiko 250 tuntia jos noudatetaan sääntöjämme eikä kukaan tee ilmaiseksi mitään. Toki jos rikotaan sääntöjä ja yksi tai kaksi tekee kaiken työn, voidaan säästää siinä ettei turnauspaikalla ole muita kuin avajaisissa ja päättäjäisissä "näytillä". Tällöin näiden "täytetoimitsijoiden" työmäärä on minimoitu äärimmilleen, mutta "sääntöjä" noudatetaan.

Siis arvauksella että 15e tuntipalkka + sotu yms maksuja kehiin päälle, vaikka noin 1,7 krt eli sanotaan vaikka 25e/t on yhden palkallisen toimitsijan kulut veroineen. 250t*25e tarkoittaa pelkästään 6250 euron budjettia että saadaan laillisesti maksattua palkka 15e tunti, eikä edellä kertomani 2e tunti.

Halvimmat koulut haluavat vahtimestarin palkkion myös joka kunnasta riippuen on noin 500e halvimmillaan. Sitten olisi välinevuokria yms kuluja noin 100e eli 600e.

Oltaisiin lähellä 7000 euron tilannetta laillisesti kun haluttaisiin toimia. No niin sitten vain kerätään osallistumismaksut ja ensi kuoletetaan palkat.

100 pelaajan turnauksessa pitäisi siis kerätä 70 euron osallistumismaksu, josta ei jää vielä mitään palkintoihin, paitsi tulospalvelu (tappiota tulee Shakkiliitolle menevään 500 euroa turnausmaksua siitä vielä lisää...)

Otetaan kerralla 200 euroa pelaajaa kohti maksua niin saadaan 100 pelaajan turnauksessa heti kassaan...

20.000 euroa... No alkaa lyyli kirjoittamaan...
miinus palkat ja sivukulut 7000 euroa

jää 13.000 euro, miinus liiton 1000 euroa jää vielä

12.000 euroa jäljelle eli se haluttu summa 60% määrästä palkintoihin.

Nyt alettaisiin olemaan laillisella tilanteessa kaikkien suhteen ja vähän säätövaraa jäisi.

200 euroa ja 100 pelaajaa kisoihin niin pystytään maksamaan lähes 15 euron verollinen palkka 5-kierroksen kilpailusta jos noudatetaan kaikkia sääntöjä ja määräyksiä.

Todellisuus on paljon karumpi. Osallistumismaksut ovat noin 40 euroa eli 1/5 (osa) ja toimitsijat saavat kahvia ja leipää ja toimitsijoita on harvoin täyttä määrää. Lisäksi vuokratkin pelitiloissa ovat edullisempia esimerkiksi Areenalla ei makseta "vahtimestarille" mitään, kuten kouluissa.

Vieläkö The väittää samaa? Vai missä mentiin metsään...?

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 26 Touko 2012 06:34

Mielenkiintoisia ajatuksia ja keskustelua herättävä kirjoitus. Henkilökohtaisesti kyllä pidän enemmän järjestäjistä, jotka toimivat talkoohengessä. Kyse on ennemminkin rakkaus lajiin, kuten rakas Mikkomme osoitti. Kohtuulliset kulukorvaukset toki voidaan korvata, mutta ajatus palkanmaksusta yhteisen lajimme hyväksi kuulostaa hieman epäilyttävältä enkä usko, että shakkiyhteisö tätä purematta nielisi. Haluammeko pelata ja järjestää shakkikisoja Suomessa ammattipohjalta. En minä tiedä eli kirjoitin vain oman mielipiteeni.

Terveisin

J-P Haapasalo

Jaakko Mäntyniemi
Viestit: 434
Liittynyt: 02 Elo 2010 11:10
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » 26 Touko 2012 11:33

Moro!

Muistanko oikein, että esim. 90-luvulla viikonloppukisan osanottomaksu oli 120, jopa 150 markkaa? Kertokoon joku parempimuistinen tai jolla on vanhoja Suomen shakkeja käytössään.

Jos näin oli, niin nyt vastaava maksu voisi olla ainakin 40 ekeä, eikö? Eipä tietty hirmueroa nykymaksuun, mutta selvä makuero kuitenkin. Nostaisiko sellainen maksu ennestään osanottokynnystä? Asiasta on keskusteltu ennenkin ja monella suulla todettu, että osanottomaksu on vain osa kustannuksista.

Kutem nomi muistaa, kokeilimme pari vuotta sitten viikonloppukisaa pienemmällä osanottomaksulla, pelaajia ei tullut yhtään enempää kuin muulloinkaan.

Puolimaratonissamme oli maksu 25€ - myös nuorille, eikä ainakaan minulle kukaan valittanut. Tietysti myös uudenlainen kisa kiinnosti, en tiedä, mikä vaikutus mainioon pelaajamäärään(88) oli etukäteen luvatuilla kohtuuhyvillä palkinnoilla?

Levorannassa taas huomenna pelaamme ja siellähän on perinteisesti ollut myös paljon porukkaa - myös siellä palkinnot hyviä, parempia kuin meillä. Osanottomaksu 20€.

Onko yhtälöä mahdollista alkaa purkaa osanottomaksun nostamisen kautta, kuka uskaltaa kokeilla 50€ viikonloppukisalle?

Terv.

Jsaka

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 26 Touko 2012 12:03

jamafi kirjoitti:Moro!

Muistanko oikein, että esim. 90-luvulla viikonloppukisan osanottomaksu oli 120, jopa 150 markkaa? Kertokoon joku parempimuistinen tai jolla on vanhoja Suomen shakkeja käytössään.

Jos näin oli, niin nyt vastaava maksu voisi olla ainakin 40 ekeä, eikö? Eipä tietty hirmueroa nykymaksuun, mutta selvä makuero kuitenkin.
Vuodesta 1995 vuoteen 2011 on yleinen kuluttajahintaindeksi noussut noin 30%. Vuoden 1995 osanottomaksu 150 markkaa vastaa nykyrahassa noin 33 euroa. Nykyään aika monessa turnauksessa on 35 euron osanottomaksu, eli siinä mielessä tänä päivänä turnausten osanottomaksut ovat samalla tasolla kuin 90-luvulla (tai ainakin 1995).

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 26 Touko 2012 15:12

Minä esitin että 2e/tunti nykyisillä hinnoilla ja vaihtoehtoisessa esimerkissä 15e/tunti. Pidät virheellisenä, mutta et kerro miksi? Aika epelimäistä touhua sellainen. Huuteletko puskista "The"?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Onko vapaaehtoisia liikaa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 26 Touko 2012 17:05

jamafi muistaa aivan oikein, eli markkojen loppuaikojen hinnat olivat 120-150mk vähän tapauksesta riippuen. Pitkä HM-turnaus tasolla 180mk eli peliä kohti halvempaa pelaamista oli.

Kun HSL (ja ESK) siirtyivät Euroon, niin hinnat pyöristettiin kuudella jaollisiin lukemiin eli tähän varauduttiin "tilivaluutan" vuosina 1999-2001 ja mitään siirtymäkautta ei ollut missään vaiheessa.

Osanottomaksu ei mielestäni näyttele muuta roolia kuin sitä, että 60% kerätyistä maksuista jaetaan pelaajille ja muu rahoitus on sitten järjestäjän vastuulla. Maksuja korottamalla ei siis ilman osallistujamäärän selvää kasvua saada pahemmin toimitsijoille "palkkoja" aikaiseksi.

Olen aina sanonutkin että jos haluaa kerhollensa rahaa, niin menee itse viikonloppuna 3+3 tuntia duuniin ja antaa tämän rahan kokonaisuudessaan kerholle lahjoituksena ja itselleen jää kätevästi koko PE ja suuriosa päivistä LA ja SU täysin vapaaksi koska ei tarvitse turnauksella kerätä kerholle rahaa...

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 38 vierailijaa