.

Shakki Suomessa ja maailmalla
TJS

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja TJS » 25 Elo 2011 13:04

Hei!

Aluksi sanoisin kyllä omana näppituntumanani, että pelaajat (ja kerhot) arvostavat itse asiassa varsin suuresti myös pikashakkia. Tätähän osoittaa juuri se, että esim. Ilmajoen joukkuepikashakin SM-kilpailuun tuli paikalle yli 600 pelaajaa. Hieman on parhaiden vuosien määristä jääty, ennätys kun lienee noin 900 pelaajaa. Arvostusta kuvaa mielestäni parhaiten myös se, että paikalla on vuosi toisensa jälkeen maan parhaimmat pikapelaajat (sekä myös useimmat pitkän pelin parhaimmat) ja useat kerhot myös hankkivat ulkomailta vahvistuksia.

Normaalin pitkän pelin SM-kilpailu on toisinaan kokenut osanottajakatoa, mutta kysymys ei suinkaan ole siitä, ettei titteliä arvostettaisi, päinvastoin; mestarien pelejä seurataan ja kommentoidaan varsin tiiviisti. Osanottajakatoon on sinänsä vaikea nimetä yhtä yksittäistä syytä, mutta varmasti runsaan viikon kestävä turnaus on ajallisesti monelle vaikea järjestettävä, osalle taas jo kustannukset vieraalla paikkakunnalla pelaamisesta nousevat esteeksi, jos ei saa jostakin taloudellista tukea jne.

Ääriesimerkkinä voisi mainita Pertti Lehikoisen kirjeshakin MM-kulta, joka sai sekin ansaitusti paljon arvostusta ja huomiota, jopa lehdistössä.

Pikashakin vahvuuslukulistojen tarpeellisuudesta/tarpeettomuudesta sen verran, että kyllä listat aika kiistatta osoittavat juuri sen, että kyseessä ovat "eri shakkilajit". Sehän on juuri SELO-, PELO ja KELO-luvun tarkoituskin. Jos kerho valitsisi esim. joukkuepikashakkikilpailuun joukkueen pelaajat pitkän pelin luvun perusteella, niin tulokset olisivat täysin toiset. Jostain kumman syystä ihmiset, myös shakinpelaajat, haluavat arvioida itseään vertaamalla omaa suoritusta muiden suorituksiin.

Kuten varmaan useimmat tietävätkin, niin TuTS:issa pelataan joka keskiviikko klo 19:00 alkaen 5+5 minuutin pikashakkia, yhteensä siis noin 50 kertaa vuodessa. Minä olen laskenut kerhon sisäisen pikashakin vahvuuslukulistan vuodesta 1996 saakka ja siinä on kyllä viimeistään huomannut sen, että yhä vieläkin lista kiinnostaa: jos ei jonakin viikkona ole ehtinyt syystä tai toisesta laskea uutta listaa, on varma, että saa vastata monta kertaa kysymykseen: "Eikö ole uutta listaa?"

Eli yhteenvetona sanoisin, ettei liene kovinkaan hedelmällistä tai muutenkaan hyödyllistä koettaa rakentaa vastakkainasettelua eri pituisten miettimisaikojen pohjalta; jokaisella lajilla tuntuu olevan omat kannattajansa ja hyvä niin.

Ja tähän loppuun vielä mainos, jos sallitaan. Nimittäin alkavan syksyn ohjelma TuTS:n osalta on juuri ilmestynyt ja löytyy TuTS:n nettisivulta kohdasta "Ajankohtaista". Siitä löytyy toivottavasti jokaisen miettimisajan kannattajille omat suosikkitapahtumat, koska mukaan on otettu myös joitakin "suuren maailman kisojakin". Suora osoite alla:

Syksyn ohjelma/TuTS: http://users.utu.fi/inorri/tutsari/ajankohtaista.htm

Mukavaa shakkisyksyä,
toivoopi Tero

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 25 Elo 2011 14:32

TJS:n kanssa samoilla linjoilla. Sen verran lisäisin, että nopea shakki pitäisi laskea samaan vahvuuslistaan kuin pikashakki. Perusteluni on lähinnä se, että kun pöytäkirjaa ei pidetä lainkaan, on koko pelin luonne toinen. Nyttenhän nopea shakki lasketaan 0,3 kertoimella normaaliin shakkiin.

Itse lähtisin siitä, että nopea shakki laskettaisiin normaalilla kertoimella pikashakin listaan sillä pelimäärät ja turnaukset kohtuullisesti kompensoisivat toisiaan.

Nyttenhän on niin, että noin 60% pelaajista pelaa ainoastaan joukkueplixteissä eikä vuoden aikana välissä lainkaan. Pikapelikisoja toki pelataan mutta ne ovat usein kesällä vähän ennen joukkueplixtejä, joten luku ei muutu miksikään ennen "karnevaalejamme".

Siksi olisi kätevää, että pelaajat jotka kohtuullisen paljon ja monet pelaavat nopeita turnauksia "kevyesti" niin ne pelit menisivät vaikka "NOPI"-listalle.

Aikoinaan oli joitakin vuosia oma "nopean shakin" lista, joka täysin idioottimaisesti siirrettiin normaalin shakin vahvuuslaskentaan, vaikka lähempänä oli siirtää se pikashakkiin niin pelillisesti kuin laskennallisestikin.

Ns. "tunnin turnaukset" voi laskea normaaliin shakkiin 0,5 kertoimella jos erikoismääräyksissä on pöytäkirjan pitäminen mainittu. Pelin luonne on aika erilainen, jos pidetään pakollista pöytäkirjaa tai sitä ei pidetä lainkaan tai toinen pitää ja toinen ei.

Itse vahvuusluvut ovat yhdentekeviä, tuppaa olemaa sama vahvuus kaikilla listoilla jo 30 vuotta pelasipa mitenkä hyvänsä. Silti erottaisin normaalin shakin erilleen koska on paljon pelaajia, jotka pelaavat vain jompaa kumpaa sekä jonkin verran nopeaa shakkia.

J-P Haapasalo
Viestit: 227
Liittynyt: 09 Elo 2010 15:40
Paikkakunta: Helsinki
Seura: LoimSK

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja J-P Haapasalo » 25 Elo 2011 16:21

Samaa mieltä aluejohtaja TimoJK:n kanssa Nopean shakin lukujen liittämisestä pitkän pelin lukuihin. Suhteellisen älytön idea aikanaan, kenen aivoituksia se sitten olikin.

Joukkuepikapeleistä vielä sen verran, että tapahtuma itsessään on erittäin kannatettava. Kummallista sen sijaan on, että se on harvoja asioita, jotka herättävät intohimoja ja väittelyitä suomalaisessa shakkielämässä. Tapahtuma on ennenkaikkea sosiaalinen tapahtuma, jossa tavataan vanhoja tuttuja vuodesta toiseen ja kuullaan viimeisimmät kuulumiset. Pikapelisääntöihin sisältyy paljon älyttömyyksiä, kuten se, että pelaaja saa pysäyttää kellon uuden daamin hakeakseen. Myös pelisalista säännöllisesti kaikuvat tuomari-huudot ovat lähinnä huvittavia , koska tuomarinkin päätös on toisinaan pelkkää arvontaa.

Nettipelaamisen lisääntyminen on tuonut myös uusia piirteitä tapahtumaan, kuten nappulan roikottamiset ja mattiin asti pelaamisen aikatilanteesta riippumatta.

Fischer sanoi aikanaan voitettuaan aikansa vahvimman pikapeliturnauksen ylivoimaisesti vapaasti lainaten: "Pikashakki tappaa shakillisen mielikuvituksen". On totta, että maailman huippupelaajat pelaavat myös erinomaisen näköistä pikapeliä, mutta luovuudesta tuskin voidaan puhua vaan rutiinisuorituksesta, jossa ei hirveästi nappuloita syötetä. Aika harva varmaan voi nimetä "kuolemattoman pikapelin" joltakulta pelaajalta.

No, onnistuneesti sain kuitenkin keskustelun sivuraiteille, kun alunperin ketjussa oli kyse suurmestarititteleistä ;)

RKK
Viestit: 135
Liittynyt: 18 Elo 2010 09:11
Paikkakunta: Pyhäjärvi
Seura: SSK

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja RKK » 25 Elo 2011 17:01

Kun on ollut kuvioista sivussa, niin tuo oli uutta ja eräänlainen shokki! Kenen suuri oivallus tuo on ollut ja miten se on saatu läpi? Kas kun ei samantien ole yhdistetty kaikkia listoja.

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 25 Elo 2011 23:46

No joskus vuosia sitten Suomen shakkielämää johdettiin selotoimikunnan kautta. Nykyisin ei ole enää niin ollut vuosiin. Se että itseään "matemaatikkoina" pitäneet ja jopa shakkisääntöjä ja -käytäntöjä ymmärtäneet menivät sijoittamaan "nopean selon" normaalin selon puolelle eikä yhdistäneet nopeaa seloa ja pikashakkia keskenään, on minulle mysteeri.

Pidän sitä Suomen "selolukujärjestelmävahvuusvalintalistojen" tyhmimpänä ratkaisuna kautta aikojen alkaen muinaisesta "maajoukkuelistasta" joka oli olemssa 1970-luvun alkuun.

Nopeaksi shakiksi lasketaan jopa 15min "pikapeli" eli sellaiset menevät nykysäännöillä normaaliin SELO:oon 0,3 kertoimella vaikka oikeampi osoite olisi luvun vaikuttaminen ja sen muutos PIKASHAKIN listaan.

Tavanomaisissa kilpailuissa nopeassa shakissa pelataan noin 5-9 kierrosta ja pikashakissa noin 16-70 kierrosta. Suhdeluvut millä nämä saataisiin "skaalattua" olisivat siis jossain 3-6 kertoimen välimaastossa, eli jos vähän vielä kärjistäisi niin nopean shakin peliajoista riippuen kerroin olisi joko 4 tai 5. Pikashakissa 1, koska pelimäärä korvaa hyvin kertoimen painoarvon.

Suomeksi tämä voisi olla että NOPI-listalle menisi normaalikertoimilla nopea shakki ja pikashakki olisi kertoimilla 0,2-0,25 välillä riippuen kisan pelimäärästä. Tällöin saataisiin minun mielestä luotettavammat pikashakki/nopsashakki luvut mitä on nykyisin, eikä esimerkiksi maajoukkueen valintalistalla kummittelisi mitkään "nopean shakin "turnauksien 2200-indeksit lainkaan.

puunhakkaaja
Viestit: 21
Liittynyt: 05 Elo 2010 18:44
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Liian helppoa ?

Lukematon viesti Kirjoittaja puunhakkaaja » 26 Elo 2011 15:14

Varmasti totta. Mutta toisaalta miksi pitäisi kehittyä...? Montaa asiaa tässä maailmassa tehdään itse tekemisen ilosta. Kehittyminen on perinteisesti työntekoon liitetty käsite, sillä usein vain työmaailma vaatii jatkuvaa sopeutumista ja kehittymistä ettei tule potkuja.
Minusta shakissa on parasta se kun osaa pelata hienompia pelejä kuin aikaisemmin, tai tehdä pelissä jotain mitä ei aikaisemmin osannut. Mutta kai se on mielipidekysymys pohjimmiltaan.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 58 vierailijaa