Suomen Shakki nettiin

Shakki Suomessa ja maailmalla
Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 01 Kesä 2011 12:41

Ajattelin että heräisikö tästä aiheesta keskustelua näinä päivinä nyt kun uudet nettisivut tulevat toimintaan ihan lähitulevaisuudessa. Mitä nopeasti entistä shakkiblogia selasin googlen avustuksella niin siellä näköjään tästä on keskusteltu aika paljonkin vuosia sitten, tuloksetta. Nyt kun tekniikka on toisella tasolla ja uudelle liiton sivustolle on vierailijoilta suljettujen nettiosioiden tekeminen mahdollista, niin tämä voisi olla ajankohtaista. Voitaisiin toteuttaa joko pdf-versiona tai sitten omana osiona.

Ainakin itseäni vähän harmittaa että hyvännäköinen kaunis lehti yleensä menee roskana hukkaan kun sen nopeasti selaan ja luen ehkä pari kolme juttua silmäillen. Ja turnauskertomuksetkin (jos niitä lukisin) ovat lähes poikkeuksetta aika vanhaa tavaraa.

Olisko tällä myös vaikutusta lisenssihintoihin, jos esim. määrittäisi niin että Suomen Shakin verkkoversioon tyytyville tulisi hieman halvempi lisenssi kuin niille joille lähetetään paperiversio kotiin?

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 01 Kesä 2011 12:59

Esim. Wikipediasta:

Suomen Shakki on suomalainen shakkiaiheinen lehti.[1] Siitä ilmestyy vuosittain 12 numeroa, joista normaalisti vähintään yksi on kaksoisnumero.[1] Suomen Shakki tulee etuna kaikille henkilöille, joilla on shakin A-lisenssi.[1] Muutoin lehden vuosikerta maksaa 40 euroa.[1]

Onko ylläoleva kohta ymmärrettävissä niin, että ilman Suomen Shakin paperiversiota kotiinkuljetettuna vuosilisenssi maksaisi 20€?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 01 Kesä 2011 14:50

Minusta hinta olisi tilaajalle sama haluaako postiversion vai lukeeko netistä. Jokainen osallistuisi kustannuksiin silloin tasapuolisesti. Toki nuoret saisivat jatkossakin lisenssin halvemmalla.

On muistettava että netissäkin on omat kulunsa. Shakki on harrastuskuluista kuitenkin maamme halvimpia.

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 01 Kesä 2011 16:11

Timojk kirjoitti:Minusta hinta olisi tilaajalle sama haluaako postiversion vai lukeeko netistä. Jokainen osallistuisi kustannuksiin silloin tasapuolisesti. Toki nuoret saisivat jatkossakin lisenssin halvemmalla.
Miksi näin? Tässähän on kysymys kahdesta täysin eri palvelumuodosta, joilla on eri kustannukset, joten olisi mielestäni täysin normaalia, että hinnoittelu olisi erilainen.

Toinen asia sitten on, että onko tarvetta SS:ä kytkeä niin tiiviisti shakkilisenssiin. Varsinkin uudet pelaajat eivät ehkä arvosta lehteä kovin paljoa vaan haluaisivat vain pelailla. Jos vaihtoehtona nykyisen mallin rinnalla olisi shakin vuosilisenssi ilman lehteä ja hintana vaikka tuo 30€ (josta 20€ menisi liitolle ja 10€ menisi SS:lle), niin kyllähän pelaajamäärät kasvaisivat. Valinnanvapaus on yleensä hyvästä.


Timojk kirjoitti: On muistettava että netissäkin on omat kulunsa. Shakki on harrastuskuluista kuitenkin maamme halvimpia.
Se, että shakki on "halpa harrastus" (väite jota en allekirjoita ottaen huomioon miten helppoa ja turvallista shakkia on harrastaa verrattuna esim. jääkiekkoon, tennikseen, salibandyyn yms.) on mielestäni heikko perustelu sille tilanteelle, että liitto käytännössä tuhlaa mittavat määrät resurssejaan palveluun, jota mahdollisesti merkittävä osa pelaajistosta ei edes haluaisi/tarvitsisi.

Netin kulut ovat olemassa mutta jos vertaa niin materiaali+paino+postituskuluihin niin tässä puhutaan aivan eri kertaluokasta. Luultavasti pari prosenttia paperiversion kuluista. Shakki! -teemalehti on pdf-kooltaan n. 8 mb ja sen 27 sivua ovat täynnä kuvia ja grafiikkaa. Jos shakkilehden pdf-version saisi mahtumaan esim. 5 mb:n kokoon niin 1000 (arvio lisenssipelaajista) x 5 mb = 5 gigaa siirtokaistaa. Tämä olettaa että jokainen lukisi lehden vain kerran / lataisi lehden kerran koneelleen ja selaisi sitä nettiyhteyden ulkopuolella.

heikkjy
Viestit: 49
Liittynyt: 27 Joulu 2010 12:17
Paikkakunta: Helsinki
Seura: MatSk

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja heikkjy » 01 Kesä 2011 16:41

Paperinen SS on loistavaa iltalukemista seniorille kun itse en enää viitsi pelata

Aleksi Olander
Viestit: 376
Liittynyt: 11 Heinä 2010 23:11
Paikkakunta: Pori
Seura: PSY

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Aleksi Olander » 02 Kesä 2011 04:27

Ihan hyvä idea vaikka itse jotenkin vieroksunkin kaikkia pdf-lehtiä, jotenkin ei tule samanlaista "fiilistä" kuin oikeaa lehteä lukiessa vaikkei siinä nyt mitään suuria tunteita odottaisikaan.. :mrgreen: Koneen ruudulta ei vaan jotenkin mielestäni ole luontevaa lukea.

Lisenssi ilman Suomen Shakkia olisi kuitenkin varmasti toivottu uutuus. Tuo 40 euron nyk. perhelisenssikin olisi varmaan monien mielestä ihan kohtuullinen summa maksettavaksi pelioikeudesta jos sen vain saisi ilman perheeseen kuuluvia Suomen Shakin tilaajia. Ainakin itse meinaan tunnen jonkinverran ihmisiä jotka ihan periaatteesta jättävät lisenssin hankkimatta, koska kokevat etteivät millään ehdi lukemaan Suomen Shakkia niin paljon että siitä kannattaisi maksaa mitään. Eihän se 60 euroakaan ole iso summa lisenssistä, mutta tuskin siinä paljon tappiolle jäisi jos olisi joku hieman edullisempi vaihtoehto niille keille se parikymmentä euroa oikeasti on iso summa tai niille ketkä eivät periaatteesta halua lehteä tilata. En jaksa uskoa että Suomen Shakin tilaajaluvut merkittävästi tippuisivat.

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 802
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 02 Kesä 2011 07:04

Nettiversio antaisi uusia mahdollisuuksia, esim pelit voisi katsoa läpi pelieditorin avulla jossa näkyisi myös kommentit. Ehkä lukijoiden omiakin kommentteja voisi lisätä ja tehdä vaikka mielipidekyselyitä. Mielestäni nettiversion tulisi hyödyntää uudenlaisia mahdollisuuksia mitä tietokoneen ja netin käyttö mahdollistaa.

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 02 Kesä 2011 07:07

Aleksi Olander kirjoitti:Ihan hyvä idea vaikka itse jotenkin vieroksunkin kaikkia pdf-lehtiä, jotenkin ei tule samanlaista "fiilistä" kuin oikeaa lehteä lukiessa vaikkei siinä nyt mitään suuria tunteita odottaisikaan.. :mrgreen: Koneen ruudulta ei vaan jotenkin mielestäni ole luontevaa lukea.
Tämänkin lehtiasian suhteen olen tavallaan oikeastaan samalla linjalla kuin tuon jokin aika sitten käydyn nettishakkikeskustelun kanssa. Eli pidän aika päivänselvänä, että paperinen lehti tulee kuolemaan jossain välissä. Onko se 10 vuotta vai 30 vuotta on sitten epäselvää. Shakkia kuitenkin todennäköisesti pelataan Suomessa vielä 30 vuoden päästäkin, joten ennemmin tai myöhemmin nettilehti (tai jokin vielä kehittyneempi muoto) tulee.
Aleksi Olander kirjoitti: Lisenssi ilman Suomen Shakkia olisi kuitenkin varmasti toivottu uutuus. Tuo 40 euron nyk. perhelisenssikin olisi varmaan monien mielestä ihan kohtuullinen summa maksettavaksi pelioikeudesta jos sen vain saisi ilman perheeseen kuuluvia Suomen Shakin tilaajia. Ainakin itse meinaan tunnen jonkinverran ihmisiä jotka ihan periaatteesta jättävät lisenssin hankkimatta, koska kokevat etteivät millään ehdi lukemaan Suomen Shakkia niin paljon että siitä kannattaisi maksaa mitään. Eihän se 60 euroakaan ole iso summa lisenssistä, mutta tuskin siinä paljon tappiolle jäisi jos olisi joku hieman edullisempi vaihtoehto niille keille se parikymmentä euroa oikeasti on iso summa tai niille ketkä eivät periaatteesta halua lehteä tilata. En jaksa uskoa että Suomen Shakin tilaajaluvut merkittävästi tippuisivat.
Niin siis itse elän käsityksessä, että lisenssimaksusta n. 40 euroa kuluu SS:n ylläpitämiseen. Eli 2/3. Tämä on mielestäni aika merkittävä osuus ottaen huomioon että kyseessä on pelaajalisenssi, jonka ihmiset yleensä ostavat jotta saavat pelata shakkia, eivät jotta saisivat lukea shakista.

Jos ajatellaan että tehdään uusi lisenssimuoto, johon kuuluu pelioikeus ja SS:n nettiversio, niin hinnaksi voisi laittaa vaikka esim. 35€ (jakautuen 20€ liitto, 15€ SS). En usko että SS menisi konkurssiin, sillä edelleen aika suuri osa varmasti ostaisi paperiversioon oikeuttavan lisenssin. Samoin lisenssipelaajien määrä nousisi aika paljon ja täysin uusia henkilöitä tulisi mukaan lisenssijärjestelmään, jolloin maksajien määrä kasvaisi. Vastaavasti postituskulut laskisivat. Ei ole mahdotonta että koko uudistus toisi myös SS:lle lisää tuloja.

Eli win-win-win (shakkielämä - liitto - SS)?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 02 Kesä 2011 12:12

Suomen Shakissa on myös henkilöstökulut, ei pelkästään paino ja postikulut. Lisäksi kirjoituspalkkiotkin vievät osan. Nämä kulut eivät katoa mihinkään vaikka minkälaiseen nettiversioon siirryttäisiin. Postikulut muuttuisivat nettikuluihin, sillä ilmaista ei sekään ole. Painokulut jäisivät pienemmiksi, mikäli painosmäärät putoaisivat merkittävästi.

Kannatan toki nettiversion olemassaoloa, mutta niin kauan kun ihmiset ovat valmiita maksamaan paperiversiosta, niin sellainen on oltava.

Ja ne kuuluisat sähkökatkokset (viimeksi viime yönä riehunut Suomessa ukkosmyrskyt). Paperiversio vaikka 1½kkn välein tulevana on esimerkiksi turnausjärjestäjien käytössä silti. Samaten on hyvä olla pahviset paperit kilpailupaikoilla vaikka paritukset menevätkin koneilla 100%:sti. Pari kertaa 2000-luvulla on kesken turnauksen joutunut parittamaan käsin 1-2 kierrosta syistä tai toisista.

Suomen Shakin paperiversion tilaajiltahan voisi kysyä, tilaisivatko sen silti vaikka olisi sama netissä luettavissa?

Timojk
Viestit: 877
Liittynyt: 21 Heinä 2010 20:04
Paikkakunta: Vantaa
Seura: ESK

Re: Suomen Shakki nettiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Timojk » 03 Kesä 2011 12:07

Samoilla linjoilla "The"n kanssa. Koska läheskään kaikki eivät vielä vuosiin luopuisi paperiversiosta, niin säätöt jäisivät marginaaliviidakkoon.

Jos paperiversio ei olisi yhteiskunnassa vielä merkittävä, niin valtakunnanlehdet HS, IS ja IL olisivat ajat sitten luopuneet paperiversioista.

Aatteellisemmat julkaisut ovat jatkuneet tai siirtyneet nettiin ja supistaneet varmaan aiheitaankin?

Entä joku Suomen Shakki netissä? Miksi tehtäisiin 2-3 kertaista työtä esimerkiksi tuloksien arkistoinneissa tai kilpailukutsujen arkistoinneissa (tämäkin on erittäin tärkeä laji, jos järjestää usein turnauksia, että entiset kutsut ovat olemassa!)

Miksi siis toistaa samaa jo kerran julkaistua jossain saman omistajan toisessa "osoitteessa"? PDF ehkä olisi aluksi ensiapu siirtymisessä rinnakkaiseen nettiversioon, mutta kuvitteellisessa tulevaisuudessa osastot menisivat loogisesti limittäin aina siten, että paperiversion (joka olisi aina osa tuotantoa) kaikki materiaali on aiheittain saatavilla netistä tutusta osoitteesta josta löytyy "menneisyydenhallinta" mieluiten aina 1924 saakka jolloin lehti alkoi ilmestymään, eikä jostain hetkestä 20??x eteenpäin ja välissä kaikki jaksot "--??x" ovat epävarmoja onko niitä ollenkaan missään ja miten pitkään jos on.

HSL (/ESK:n toisinaan SSL:n) puolesta voin todeta että muinaisuudessa kun seuroille jouduttiin lähettämään paperiversio kotiin, niin materiaalia on jokseenkin hyvin olemassa ja tallessa. Mutta kuinka monet nykyiset toimihenkilöt eri puolilla Suomea printtaavat netistä kutsut, tulokset, kertomukset, valokuvat jne kerhojensa mappeihin talteen? Oletan että reilusti alle 10%.

Monet asiat jäävät siis enää Suomen Shakin paperiversion varaan, koska sanomalehdet eivät juuri shakkipalstoja enää ylläpidä. Katoaako siis noin vuodesta 2000 jälkeisen shakkihistoriamme kaikki materiaali vähän kerrassaan siten, ettei jäljelle jää mitään?

Katsokaa itse vaikka eri kerhojen kotisivuja. Uusin tieto saattaa olla jopa tasoa LIVE ja sitten sivua on voitu päivittää jopa vuonna 2011 (eli menossa olevana) tai sitten edellinen päivitys on vuodelta 10v sitten. Miten pääsee käsiksi näihin 2000-10 vuosiin loogisesti ja onko tiedostoja lainkaan arkistoitu, saatu varmistettu paperiversioin mappiin?

Minut on vuosien (2000-10) aikana monta kertaa pelastanut niin nettisivut kuin perinteiset paperiversiot. Mutta täysin epäloogisesti tallennetut materiaalit vievät tavattomasti aikaa kun niitä joutuu etsimään joko omilta päivityksistä, joidenkin toisten tai sitten eri paperiversioista. Viidakko on jokseenkin vaikea vähänkään jälkeen menossa olevan vuoden.

Paperiversion olemassaoloa tuen itse niin pitkään kuin siihen vähänkään löytyy perusteita, sillä lehden ilmestymisaika pelastaa monesti aikaa ja vaivaa olettaa jonkun tiedon mahdollista löytymistä tai olemassaoloa. Jos se maksaa enemmän niin sitten maksaa. Säästö tulee tulevaisuudessa eläville ihmisille viimekädessä takaisin.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kristian Aura, Majestic-12 [Bot] ja 41 vierailijaa