Liiton maskiohjeissa on pari asiaa, jotka ovat mielestäni pielessä.
1. "Maskien käytöstä voidaan kuitenkin sopia kahden pelaajan välillä eli maskia ei tarvitse käyttää, jos pelaaja ja tämän vastapelaaja niin sopivat"
Hannu Pihlajasalo mainitsi muutamia hyviä avainsanoja viestissään 13.8. (ks.
viewtopic.php?f=19&t=2510&sid=6cb90bb25 ... 218#p17457). Tärkeitä olivat "huono ilmanvaihto", "aerosoli", "pitkiä aikoja".
Kevättalvella, kun pandemia alkoi, vallalla oli ensin käsitys, että virus leviää ensisijaisesti "ballististen" pisaroiden välityksellä, eli sellaisten, jotka lentävät ilmassa ja sitten laskeutuvat jonnekin (esim. naapurin silmään). Siitä 2 metrin turvavälipuheet. Kevään ja kesän aikana tutkijat ovat enemmän ja enemmän vakuuttuneet siitä, että aerosolileviämisellä on merkittävä osuus. Pienet aerosolipisarat leijuvat ilmassa jopa tunteja, tätä esim. VTT on mallintanut.
Ihminen hönkii keuhoistaan pisaroita ilmoille muutenkin kuin lääketieteellisten operaatioiden yhteydessä (joita kai jossain vaiheessa pidettiin ainoina vakavasti otettavina aerosolia tuottavina tilanteina). Karjuminen ja laulaminen ovat pahimmasta päästä, maailmalla on esimerkkejä laulukuoroharjoitusten jälkeen syntyneistä ruumiista. Puhuessa ja rykiessä syntyy myös, mutta myös ihan hengittäessä. Jos vastustajasi hengittää, hän on siis sinulle potentiaalinen uhka muutenkin kuin pelillisesti. Hengittäessä aerosolia syntyy vähiten, mutta toisaalta shakkipelit saattavat kestää 6 tuntia ja ylikin.
Ongelma on suurimmillaan ahtaissa tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto (kuulostaa korvaani ihan tyypilliseltä shakkipelitilalta). Ja ilmatilassa leijuvissa aerosolipisaroissa on viruksia, jos tilassa on yksi tai useampi infektoitunut. Syntynyt aerosoli lisääntyy ajan myötä, kun sitä ei tuuleteta pois (tai ilmastointi kierrättää vanhaa ilmaa, mikä takaa kaikille tasamääräisen virusannoksen). Infektoitunut voi olla tietämättään, koska monilla covid-19 on erittäin lievä tai oireeton. Ja henkilö voi levittää virusta jo pari päivää ennen kuin ensimmäiset oireet ilmestyvät.
Ja myös alle 15-vuotiaat (päiväkoti-ikäisistä lähtien) levittävät virusta ihan samalla tavalla kuin aikuisetkin (aiheesta tieteellistä raportointia esim. täällä:
https://youtu.be/-xOO9t5HWYs). Eli maskittomat nuoret pelaajat ovat yksi porsaanreikä tässä.
Juuri pelitilat ovat ongelma lajissamme, toki myös se, että vastustajasta ei pääse kovin kauaksi.
Nyt tuohon kahden pelaajan väliseen sopimukseen. Näkökulma on siinä väärä. Ongelma EI ole matsikohtainen kahden pelaajan välillä (eli ballististen pisaroiden lenteleminen), vaan pelitilakohtainen! Maskilla ei suojata itseä (tavisten maskeista virukset menevät vihellellen läpi), vaan NIITÄ PIDETÄÄN SIKSI, ETTEI ILMOILLE SYNNY PALJOA AEROSOLIA. Pienet pisarat jäävät ulos hengittäessä maskiin, ainakin valtaosaltaan. Näin ilmasta hengitettävä virusannos on oleellisesti pienempi.
Siis jos tietämättään infektoituneet 1. pöydän pelaajat sopivat siitä, ettei maskia pidetä, pöydillä 2-8 pelaajat pitävät maskia aivan turhaan. Ja porsaanreikä mahdollistaa myös tilanteen, jossa esim. pöydät 1-7 sopivat maskittomuudesta, ja jompi kumpi 8. pöydän pelaaja ei enää uskalla pelata (vaikka molemmat haluaisivat pitää maskia), ja jänistävä maskipelaaja vaikkapa tuomitaan hävinneeksi.
Maskin pitäminen on kollektiivisen vastuun ilmentymä. Maskia pidetään suojaamaan muita, ei itseä (eikä vain omaa vastustajaa).
2. Visiirit.
Tässäkin näkökulma on vinksallaan. Visiiriä pitävät tyypillisesti lääketieteen ammattilaiset suojautuakseen noilta ballistisilta pisaroilta (hengityssuojaimet eivät suojaa esim. silmiä). Visiiri on välttämätön lisä esim. testaajille viruksia suodattavan hengityssuojaimen lisäksi. Visiiri liittyy siis henkilökohtaiseen suojautumiseen.
Jos pidät visiiriä, varmastikin tuotat aerosolia käytännössä saman verran kuin ilman visiiriäkin (uloshengitysilma kiertää visiirin sivuilta, eikä visiiri absorboi pisaroita). Ongelmana on siis, ettet pelkkää visiiriä pitäessäsi osallistu tuohon kollektiiviseen vastuuseen, eli koko pelitilassa olevien henkilöiden suojaamiseen.
Näitä ohjeita laadittaessa täytyy olettaa, että jokaisessa pelitilanteessa ainakin joku on infektoitunut. Monissa maissa on todettu, että todellisten infektoituneiden määrä on monikymmenkertainen testeillä todettuihin nähden. Jos maakunnassa on näyttänyt olevan rauhallista, virusta saattaa silti olla saatavilla. Jos ei tällä viikolla niin ehkä ensi tai sitä seuraavalla.
Suomen hallitus toimi kevättalvella tehokkaasti, ja pärjäsimme ensimmäisestä aallosta suhteellisen hyvin. Kesä on ollut rauhallinen, mutta kyllä tämä tästä vielä huonoksikin saadaan, ei se paljoa tarvitse. Ulkomailta virusta käydään hakemassa koko ajan, ja leviämisprosessi on sitten eksponentiaalinen...