Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Shakki Suomessa ja maailmalla
jukka.peltomaa
Viestit: 10
Liittynyt: 17 Loka 2018 08:33
Paikkakunta: Oulu

Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Lukematon viesti Kirjoittaja jukka.peltomaa » 27 Huhti 2020 16:11

Veroehdotus tuli sähköisenä ja minulla on viime vuodelta kolmesta turnauksesta rahapalkinnot (yhteenä vajaa 200 euroa) merkittynä tuloverorekisteriin. Näistähän pitäisi pystyä turnauskohtaisesti vähentämään kuluina ainakin osanottomaksut, majoitus- ja matkakulut. Näitä on kyseisistä turnauksista n. 200 euron verran. Tietenkin joka turnauksen voitot ja kulut pitää vielä määritellä erikseen eli esim. Oulun turnauksen 25 euron palkinnosta on vähennettävissä vain osanottomaksu 15 euroa jne.
Vähennysvaihtoehdoksi löysin vain Palkkatulojen tulonhankkimismenot, jossa kuitenkin oletuksena on 750 euron tulonhankkimisvähennys eli käytännössä noita kuluja ei siis pystykään vähentämään vai onko jollakulla asiasta parempaa tietoa?

Ari Sieranoja
Viestit: 9
Liittynyt: 15 Marras 2018 13:21
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Lukematon viesti Kirjoittaja Ari Sieranoja » 27 Huhti 2020 17:00

Suomen Bridge-liitto on selvitellyt näitä verotusasioita. Huomasin jutun aikoinaan Bridge-lehdessä nro 3/19 ja mikä parasta, myös netistä löytyy bridge-liiton toiminnanjohtajan ohjeita:

Linkki:

http://www.bridgefinland.fi/bilbo/news.php?id=1855

"Kaikki toiminnot ->
Vähennykset ->
Tulonhankkimismenot ->
Ilmoita vain vähennys ->
”Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot”
Avaa erittely ->"

En ole itse tosin tuota joutunut kokeilemaan, koska shakkipalkintorahoja viime vuodelta kertyi itselleni tasan 0 euroa. Positiivista asiassa on se, että verottaja saa täten palkintorahoistani myös vain 0 euroa, joten tuossa suhteessa shakkivuoteni 2019 oli menestys.

En ole Shakkiliiton toiminnassa mukana, niin en tiedä, onko ohjeistusta saatavilla liiton kanavissa, mutta soveltuvin osin nuo bridge-liiton ohjeet soveltunevat myöskin shakkiin.

T. Ari

jukka.peltomaa
Viestit: 10
Liittynyt: 17 Loka 2018 08:33
Paikkakunta: Oulu

Re: Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Lukematon viesti Kirjoittaja jukka.peltomaa » 27 Huhti 2020 17:23

Kiitoksia nopeasta vastauksesta. Tuo "Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot" oli se toiseksi paras vaihtoehto, kun lueskelin noita sivuston ohjeita, mutta kun nuo shakkivoitot on merkitty "palkkana" niin oletin, että se olisi tuo aluksi mainitsemani.

Tuonne kenttäänhän voi ilmoittaa vain kokonaissumman vähennykselle, niin ajattelin kirjoittaa erillisen dokumentin, johon listaan turnaukset ja niiden voitot ja kulut, ja lähettää sen mukana liitteenä. Bridgeliiton sivuston mukaan verottaja ilmeisesti vaatii/voi vaatia erittelyn jälkikäteen, mutta ehkä se helpottaisi hieman byrokratiaa, jos lähetän erittelyn saman tien, koska joudun sen kuitenkin tekemään, jotta osaan laskea "todellisen" vähennysmäärän.

t. Jukka

Ari Sieranoja
Viestit: 9
Liittynyt: 15 Marras 2018 13:21
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Lukematon viesti Kirjoittaja Ari Sieranoja » 27 Huhti 2020 17:56

jukka.peltomaa kirjoitti:
27 Huhti 2020 16:11
Näistähän pitäisi pystyä turnauskohtaisesti vähentämään kuluina ainakin osanottomaksut, majoitus- ja matkakulut. Näitä on kyseisistä turnauksista n. 200 euron verran. Tietenkin joka turnauksen voitot ja kulut pitää vielä määritellä erikseen eli esim. Oulun turnauksen 25 euron palkinnosta on vähennettävissä vain osanottomaksu 15 euroa jne.
Sellainen huomio tuosta vielä, että bridge-liiton mukaanhan KOKO vuoden turnauskulut saa vähentää palkintorahoista, samoin
shakkilisenssiä vastaavan osuuden bridge-liitolle menevästä seuramaksusta (nykyisin 45 euroa/vuosi).

Jos joku aktiivinen shakkitoimija olisi selvittänyt, että shakissa EI saisi vähentää koko kalenterivuoden turnauskuluja eikä shakkilisenssiä, maksimissaan toki kumulatiivisen palkintosumman suuruisena, niin varmaan oikaisee asian jossakin vaiheessa. Itse tein vain oletukset bridge-liiton ohjeistuksen pohjalta, minua viisaammat voinevat oikaista.

T. Ari

jukka.peltomaa
Viestit: 10
Liittynyt: 17 Loka 2018 08:33
Paikkakunta: Oulu

Re: Kuluvähennykset tuloverorekisterin palkinnoista?

Lukematon viesti Kirjoittaja jukka.peltomaa » 28 Huhti 2020 17:29

Muistaakseni Taloustaito-lehdestä luin viime vuoden alussa ja siitä sain käsityksen, että vain saman turnauksen kulut voi vähentää turnauksen voitosta ja esimerkkinä oli joku juoksija, joka voi vähentää osanottomaksun, matkat ja majoituksen, mutta ei esimerkiksi juoksukenkiä, koska osallistuu samoilla kengillä useampaan kisaan. Tuolta pohjalta vuosilisenssi ei siis olisi vähennyskelpoinen, mutta shakissa käytetty kertalisenssi olisi. Olikohan vielä niin, että juoksukengät voisi vähentää, mutta silloin urheilijan status pitäisi muuttaa ammattilaiseksi tai puoliammattilaiseksi ja siitä on sitten taas omat veromenettelynsä. Otapa näistä sitten selvää.

Yritin vielä verottajan sivulta googlettaa ohjeita, löytyikin sivu, jossa näitä samoja kysymyksiä oli esitelty ja ohjeena on "Ks. Verohallinnon ohje harrastustoiminnasta ja tulonhankkimistoiminnasta." Valitettavasti tuota ohjetta sellaisenaan ei google löydä, mutta laajempi haku palauttaa reilu 6600 osumaa. Näistä jotakin klikkaillin auki, mutta keskittyivät lähinnä maataloustoimintaan ja ravihevosiin.

t Jukka

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 80 vierailijaa