"Oikea" shakkiturnaus netissä?

Shakki Suomessa ja maailmalla
Juha Patosalmi
Viestit: 97
Liittynyt: 02 Touko 2018 15:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: EtVaS

"Oikea" shakkiturnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Juha Patosalmi » 16 Huhti 2020 10:30

Moi,

tarkoituksena olisi järjestää perinteiselle EtVaSin viikonlopputurnaukselle korvaava kilpailu netissä, todennäköisesti nopean shakin ajoilla, miksei myös vähän pidemmillä (ei kuitenkaan blixti). Tärkeä elementti tässä turnauksessa on yhteisöllisyys, eli pelattaisiin oikeiden ihmisten kesken, ei pelkästään nimimerkkien takana.

Haasteena on kuitenkin löytää sopiva formaatti, toimintamalli ja alusta turnauksen järjestämiseen, joten kokeillaanpa joukkoälyn voimaa asian pohdinnassa. Näitä samoja juttuja varmasti pohditaan monessa paikassa, joten ideoista voi olla hyötyä muillekin.


VAIHTOEHTO 1: Valmiit nettipalvelut

Järjestetään turnaus valmiin sapluunan mukaisesti, ja kaikki pyörii sujuvasti ja automaattisesti. Pelaajien ilmoittautumisen voi hoitaa erikseen, jos/kun tavoitteena on varmistaa että osallistuvat pelaajat ovat tunnettuja henkilöitä. Pelien seuraaminen on katsojillekin helppoa kun ne löytyvät kaikki saman turnauksen alta.

Chess.com on itselle tutuin alusta. Siinä on kuitenkin pari isompaa rajoitusta:

1) Turnauksen voi järjestää vain samaan kerhoon kuuluville. Tämän voi toki kiertää kutsumalla osallistujat turnausta varten perustettavaan kerhoon. Samalla voi luoda turnaukseen useampia ryhmiä, jotka pelaavat siis omana "kerhonaan".
2) Turnaukselle ei voi asettaa mitään kiinteää aikataulua (esim kierrosten alkamisajat ja tauot), vaan seuraava kierros alkaa aina välittömästi edellisen jälkeen. Tämä ei oikein tue esim 7 kierroksen nopean shakin turnauksen järjestämistä, jolle tulee helposti kestoa useita tunteja.

Onko muissa palveluissa (esim lichess?) toimintoja jotka mahdollistavat ennalta määritetyn aikataulun mukaan pelaamisen?VAIHTOEHTO 2: Manuaalinen paritus + nettipelit

Järjestetään turnaus kuten "oikeatkin" turnaukset, eli tehdä paritus ja tulospalvelu swissmanagerin ja chess-resultsin avulla. Pelaajille ilmotettaisiin kierroksen parit kuten tavallisessa turnauksessa, jonka jälkeen pelaajat käynnistäisivät itse keskinäisen pelinsä vaikka chess.com:issa. Pelin jälkeen ilmotettaisiin tulos järjestäjälle, joka syöttäisi ne chess-resultsiin ja tekisi taas uudet parit.

Tässä mallissa saisi suunniteltua turnauksen aikataulut haluamallaan tavalla, ja pelaajien ei tarvitisis kuin löytää toisensa haluamassaan pelipalvelussa. Toki loogista olisi pelata kaikki pelit samalla alustalla, niin olisi säännöt samat ja jäisi myös pelit talteen yhteen paikkaan.

Tässä kuitenkin on iso haaste: saadaanko pelit todella pelattua, millainen häslinki syntyy tulosten ilmoittamisesta, ja kuinka kauan tarvitaan aikaa kierrosten välillä koko operaation pyörittämiseen. Ei varmaan ihan mahdoton ajatus järjestää näin, mutta toki paljon enemmän manuaalista työtä ja ongelmien (=viivästysten) mahdollisuuksia.

Tämä vaihtoehto saattaisi toimia jos pelataan viikonlopputurnauksen hengessä vaikkapa 5 kierrosta pidemmillä ajoilla (vaikkapa joku 45+45min tai enemmänkin?), jolloin tulosten ilmoittamiset ehtii hoitaa kaikessa rauhassa. Eri kysymys on sitten se, löytyykö kiinnostusta pitkillä ajoilla pelaamiseen netissä.


VAIHTOEHTO 3: Mikä?

Voisiko näiden lisäksi olla vielä jotain muuta mallia toimia? Mitä muita asioita kuin nuo edellä mainitut pitäisi ottaa huomioon? Olisiko joku ihan muunlainen turnausformaatti toimivampi nettiturnaukseen kuin nämä perinteiset "oikeissa" turnauksissa käytetyt?


Kiitokset jo etukäteen kaikista ideoista!

Juha

Petri Pitkänen
Viestit: 249
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: "Oikea" shakkiturnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 16 Huhti 2020 11:04

Netti alustata huonosti tukee tuollaista aikataulutettua turnausta

Lichess ainoa turnaus on areena turnaus jossa pelaajat paritetaan sitä mukaan kun vapautuvat. Ihmiset jotka pelaavat aikataulutettuja turnauksia tekevät paritukset ulkopuolella ja sopivat pelit jollain konstailla. Lichess_45_45 ryhmä käyttää slackkiä siihen eli kun olet paritettu niin tulee slackissä viesti siitä että peli pitäisi pelata ja milloin ja pelaajista jompi kumpi lähtettä toiselle haasteen sovituilla väreillä ja ajoilla. Muita vastaavia ryhmiä on varmasti ja erona lähinnä millä tavalla viestit menee pikavietimiä, sähköpostia, foorumia ...

Juha Patosalmi
Viestit: 97
Liittynyt: 02 Touko 2018 15:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: EtVaS

Re: "Oikea" shakkiturnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Juha Patosalmi » 17 Huhti 2020 14:17

Kiitos kommenteista joita tuli myös sähköpostin kautta. Tällä aikataululla lienee parasta mennä valmiiden sapluunoiden mukaan, jatkossa sitten täytyy miettiä vaihtoehtojakin jos tämä etäpelaaminen pitkittyy ja/tai yleistyy.

Tervetuloa siis EtVaSin kevätturnaukseen chess.com:issa su 26.4., kutsu toisaalla tällä foorumilla ja netissä https://etvas.club/

JP

Esko Virtanen
Viestit: 34
Liittynyt: 16 Joulu 2019 22:40
Paikkakunta: Hartola

ilmainen LICHESS shakkijoukkueiden välinen turnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Esko Virtanen » 29 Touko 2020 11:00

koronan pandepidemia antaa meille uusia mahdollisuuksia uusiin innovaatioihin.
Minun mielestäni LICHESS ilmainen kv. yhteisö on hyvä nettialusta. Max 10 joukkuetta per liiga ...
Heinolan shakkikerho järjestää nyt luokiteltuja LICHESS joukkueiden välisiä ja sinne nähtävästi luodaan eri tasoja ... SM mestaruusliiga. sen jälkeen 1, 2 ja 3 DIV ... tai muilla kriteereillä liigoja ... harkinnan mukaisesti ...

Aulikki Ristoja
Viestit: 3
Liittynyt: 28 Joulu 2018 21:32
Paikkakunta: Helsinki
Seura: Gambiitti

Re: "Oikea" shakkiturnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Aulikki Ristoja » 29 Touko 2020 14:08

https://lichess.org/tournament/FHsdmFcs ... qQrJu0U8pI

Nyt pikaisesti joukkueita kasaamaan!

Elias Kauppila
Viestit: 10
Liittynyt: 10 Syys 2020 10:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: "Oikea" shakkiturnaus netissä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Elias Kauppila » 28 Syys 2020 13:49

Verkossa pelaaminen on helpompaa, koska voit tehdä sen milloin tahansa ja poistumatta kotoa. Mutta minulle ilo on katsoa suoraan vastustajasi, tavata heitä, tulla jopa ystäviksi. Kaikki tämä on mahdollista vain julkisissa tapahtumissa eikä verkossa.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 122 vierailijaa