Kerhoturnausten järjestäminen Chess.com-palvelussa!

Shakki Suomessa ja maailmalla
Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Kerhoturnausten järjestäminen Chess.com-palvelussa!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 13 Huhti 2020 13:52

Hei,

Chess.com on 31. maaliskuuta alkaen tehnyt entistä helpommaksi järjestää kerhoturnauksia Chess.com-alustalla. Esimerkiksi suljetut pikashakkiturnaukset voi nyt näppärästi järjestää shakkikerhon jäsenille netissä alustallamme! Myös pitkän pelin turnaukset onnistuvat näppärästi, kuten myös vapaamuotoisemmat kerhon jäsenten väliset ottelut.

Nyt poikkeustilanteen vuoksi ylläolevat toiminnot eivät edes vaadi maksullista premium-jäsenyyttä!

Lisätiedot ja suomenkieliset ohjeet: https://www.chess.com/fi/article/view/k ... ia-netissa

Terv. Jussi / jussi@chess.com

Ps. mikäli jäi kysyttävää, voit ottaa suomeksi yhteyttä allekirjoittaneeseen; autan parhaani mukaan. Ei anneta poikkeusaikojen olla kerhotoiminnan esteenä. :)

Risto Eerikäinen
Viestit: 6
Liittynyt: 24 Loka 2018 05:03
Paikkakunta: Oulu, Nokia
Seura: OSS, CC Nokia

Re: Kerhoturnausten järjestäminen Chess.com-palvelussa!

Lukematon viesti Kirjoittaja Risto Eerikäinen » 13 Huhti 2020 15:56

Me CC Nokian väki ollaan käytetty Lichessin erittäin vastaavia ominaisuuksia. Lichessin ainoa turnausmuoto on areenaturnaus, jossa turnauksella on määrätty kesto ja systeemi automaattisesti parittaa vapaita pelaajia keskenään. Niitäkin on pelattu muutama, mutta niissä on koettu hankalaksi se, että pelin lopettanut pari hyvin herkästi paritetaan heti uudelleen keskenään, koska kerhossamme on hyvin vähän pelaajia (alle 10). Kikkailla toki voi klikkaamalla itsensä tauolle, odottamalla että joku muu peli päättyy ja liittymällä sillä hetkellä takaisin. Temppu toimii, mutta saisi olla vipu, joka kieltäisi systeemiä luomasta peliä samojen pelaajien välille kahdesti putkeen.

Otettiin hiljattain tueksi Discord-ohjelmisto, jolla voi kaikki kanavallemme liittyvät olla puheyhteydessä toisiinsa. Lichessin tapaan sekin on tyystin ilmainen ohjelmisto käyttää. Kun klikkaa palvelimen luojan (sähköpostitse, Lichess-yksityisviestillä jne.) jakamaa linkkiä, pääsee kanavalle (kunhan ensin luo Discordiin käyttäjätilin tai sisäänkirjautuu). Varsin helppokäyttöiseksi ja toimivaksi on koettu se. Mahdollistaa tietenkin kerhoiltaan olennaisesti kuuluvan kuulumisten vaihdon ja pienen psyykkauksen... Ennen kaikkea, kun ollaan puheyhteyden päässä, on ollut suht helppoa järjestää manuaalisesti perinteisiä rapid-täyskierrosturnauksia. Peliparit julistetaan ja pelaajista jompikumpi haastaa toisen määrätyin värein Lichessissä. Tuloksia voi tallentaa esimerkiksi Discord-kanavan tekstichättiin tai keksiä siihen jonkun hienostuneemman ratkaisun.

Chess.comin jutun luin äsken ja vähän kikkailin sivustolla. Sveitsiläinen turnausformaatti on Chess.comissa tarjolla, mutta muutoin molempien palveluiden toiminnot ovat käytännössä identtiset.

Petri Pitkänen
Viestit: 249
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Kerhoturnausten järjestäminen Chess.com-palvelussa!

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 14 Huhti 2020 07:14

Lichess:ssä on ollut sveitsiläinen turnaus, mutta ne on otettu pois ja resurssit suunnattu muuhun käyttöön. Kokemus on opettanut että online turnauksissa kaikki sellaiset turnaukset, joissa pitää luottaa, että pelaajat tulevat paikalle ovat huonoja. Nyt tässä erikoistilanteessa tälläisen palvelun pyytäjiä on. areena turnaus sopii vain isolle pelaajmäärälle ja silloinkin se on selkeäsi viihdettä ei varsinainen shakkiturnaus. Lichess ei varmaankaan vo nopeasti lisätä palvelin kapasiteettia tälläisten hostaamiseen kun on jo jouduttu karsimaan ominaisuuksia palvelinkapasiteetin säästämiseksi. Korona on lisännyt pelaajien määrä, mutta ei välttämättä lahjoittajien määriä

Jussi Hämäläinen
Viestit: 334
Liittynyt: 10 Joulu 2010 13:19
Paikkakunta: Turku

Re: Kerhoturnausten järjestäminen Chess.com-palvelussa!

Lukematon viesti Kirjoittaja Jussi Hämäläinen » 14 Huhti 2020 09:15

Hei,

lichess on tosiaan toinen mainio palvelu kerhoturnauksia varten.
Kokemus on opettanut että online turnauksissa kaikki sellaiset turnaukset, joissa pitää luottaa, että pelaajat tulevat paikalle ovat huonoja.
Totta. Chess.comilla on käytössä nk. liveturnausten lisäksi cup-muotoinen kirjeshakkiturnaus-formaatti, jossa pelaajat jaotellaan alkulohkoihin, ja alkulohkon sisällä kaikki pelaavat kaikkia vastaan samanaikaisesti. Tietty määrä kustakin lohkosta etenee jatkoon. Miettimisaika voi olla esim. kolme päivää per siirto. Pelaajien ei tarvitse olla siis samaan aikaan paikalla palvelimella.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 96 vierailijaa