Sivu 1/3

Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 00:05
Kirjoittaja Toivo Pudas
Urheilugaalassa kerrottiin palkitut urheilija viime vuodelta. Tässä luettelossa on eri lajien parhaat. Shakki puuttuu joukosta.

https://www.ilkka.fi/urheilu/tassa-ovat ... -1.3219104

Asko Hentusen toinen harrastusalue, Darts sentään oli ilmoittanut kaksi parasta pelaajaansa.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 10:10
Kirjoittaja Petri Pitkänen
Ainahan tuonne voi ilmoittaa, mutta meillä ei taida olla arvokisamenestystä joten ei sillä huomioarvoa juurikaan ole.

Sieltä puuttuu muun muassa Squash joka useitakymmeniä kertoja isompi laji ja vaikka vähän alamaissa onkin on heillä pelaaja maailmanrankin listalla varsin korkealla. Shakilla ei taida TOP-100 listalla olla suomalaisia. Ilmoittelu ei varmaan mitään maksa mutta vaikea nähdä siitä mitään varsinaista hyötyäkään.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 13:23
Kirjoittaja Jari Järvenpää
Morjes!

Pidetään kisa mielessä tänäkin vuonna, jos vaikka Suomen nuorisosta joku tai jotkut saavat ilmiömäisiä tuloksia tänäkin vuonna. Silloin voi olla tarpeen ilmoittaa shakinpelaajakin mukaan :)

-Jari

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 15:59
Kirjoittaja Aleksi Olander
Kyllä meilläkin on usein ollut tapana valita vuoden shakinpelaaja tai vuoden shakkiteko, eiköhän se oteta taas hallituksen ensimmäisen virallisen kokouksen esityslistalle.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 19:42
Kirjoittaja Toivo Pudas
Toinen juttu on se porukka, josta kansa äänestää vuoden urheilijan. Sinne voi tarjota shakinpelaajan sitten ehdolle.

Sen sijaan vuoden paras pelaaja vaitaan noissa kymmenissä yhteisöissä, jota tuossa listassa oli. SInne mahtuu vuoden shakinpelaaja ja tarvittaessa vuoden tehtävänratkaisija tai vuoden kirjepelaaja. Näissä lajeissa taitaa löytyä menestystä maailmanlaajuisestikin.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 17 Tammi 2020 23:58
Kirjoittaja Jussi Salminen
Tässä vaiheessa lienee syytä pilata hyvä keskustelu joukolla faktoja.

Urheilugaala oli Urheilutoimittajien Liiton järjestämä, ja valinnat ovat tämän yhdistyksen tekemiä. Yllä väitetään, että vuoden urheilijan äänestää kansa, mutta tämä ei pidä paikkaansa: http://www.urheilutoimittajat.fi/7759/aanestysohjeet "Vuoden Urheilija -äänestykseen voivat osallistua jäsenmaksunsa maksaneet Urheilutoimittajain Liiton ja sen paikalliskerhojen jäsenet."

Lajiliitot eivät siis näitä eri lajien vuoden parhaita nimeä eivätkä käsittääkseni voi heitä edes ehdottaa. Itse valinnat tekee Vuoden urheilija -valiokunta, jossa on kymmenen jäsentä. http://www.urheilutoimittajat.fi/7760/v ... valiokunta

Edellä väitettiin, että listalla ei olisi ollut squashia. Tämähän ei pidä paikkaansa, kuten listan lukeminen paljastaa:
Squash: Emilia Soini, Espoo Squash Rackets Club

Äänestykseen eri lajien parhaista ei siis voi tuosta vain ilmoittaa shakinpelaajaa, vaan ensin laji pitää hyväksyä listalle. Tätä hyväksymistä voi lajiliitto anoa. Asiasta enemmän täällä: http://www.urheilutoimittajat.fi/7758/l ... urheilijat

Kriteerien perusteella shakilla voisi olla mahdollisuus, mutta tehtävä- ja kirjeshakki tuskin kelpaavat. Kansainvälinen menestys kun ei ole listattujen kriteerien joukossa.

Tarpeeton yksityiskohta: Dartsissa ei suinkaan nimetty kahta parasta, vaan vain yksi, Marko Kantele. Samuli Blues on vääksyläinen dartskerho, mikä selviäisi neljän sekunnin guuglauksella. - Lisäksi kulmakarvojani kohotti arvio, että squash on "useita kymmeniä kertoja isompi laji" kuin shakki, mutta en enää tähän kellonaikaan viitsi ryhtyä tätä analysoimaan. Perstuntumalla pidän väitettä hölynpölynä, mutta ehkä sille ilmaantuu jostain todisteita.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 18 Tammi 2020 00:31
Kirjoittaja Sampsa Nyysti
Pikaisella googlauksella shakinpelaajia on maailmassa 600 miljoonaa ja kössinpelaajia 20 miljoonaa. Suomessa lisenssinhaltijoita on tällä hetkellä shakissa 695, squashissa 347. Vuosi on juuri vaihtunut, mikä vaikuttaa ainakin shakissa lisenssipelaajien määrään, squashista en osaa sanoa.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 18 Tammi 2020 15:27
Kirjoittaja Joose Norri
600 miljoonaa shakinpelaajaa on usein toistettu melko älytön arvio, usein tiukasti myös kiistetty. Squashin pelaajia enemmän heitä tietysti on, ja kuka nyt sitten on shakinpelaaja - se, että kiinalaisen shakin harrastajia on ainakin kymmeniä miljoonia lienee totta.

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 18 Tammi 2020 18:30
Kirjoittaja Petri Pitkänen
Squash kisoihin - toisin kun shakki kisoihin - ei juurikaan lähdetä jost taidot on heikohkot. CUP muotoiseen kisaan ei viitsi matkustaa häviämään yhtäottelua.

Pelkästään espoon suurimmassa squash seurassa on kolmisen sataa jäsentä

https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2 ... 33799.html

Kihun tutkimuksessa 2009 harrastajia vain reilut 10 000. Jotakuinkin ko. lajin aallonpohja oli silloin.

Shakin harrastajamäärä .... jos joku pelaa kotonansa veljeänsä vastaan on hän kieltämättä jollain mittarilla harrasta. Mutta ei samalla mittarilla kuin pelaaja joka varaa vuoroja maksulliselle kentälle ja käy pelaamassa.

Niin ja Eurooppalainen Shakki ei välttämättä ole se pelatuin shakin variantti. Noita lukuja on vaikea verifioida. Mutta lautapelit ovat aasiassa suositumpia ja Eurooppalainen shakki marginaalilaji

Re: Vuoden shakinpelaaja?

Lähetetty: 23 Tammi 2020 11:10
Kirjoittaja Joose Norri
Luzernin kongressiin 1982 kerätyissä tilastoissa Neuvostoliitto oli ilmoittanut kilpailupelaajiensa määräksi 3,4 miljoonaa. Kuten Böök toteaa (SSh 1/1983), keskusliittomme jäsenmäärä 3800 oli silloin todella alhainen, Ruotsissa oli 33 tuhatta. Samoihin aikoihin opetusministeriö (tai joku valtion liikuntaneuvosto tms.) teetti massiivisen tutkimuksen, jossa shakinharrastajien määräksi muistelen 170 000. Se muistikuva on varmaan väärä, mutta suuruusluokasta olen aika varma. Lehdessämme sitäkin käsiteltiin ainakin uutisoiden.