Kuinka?

Shakki Suomessa ja maailmalla
Ari Sieranoja
Viestit: 10
Liittynyt: 15 Marras 2018 13:21
Paikkakunta: Tampere
Seura: Tammer-Shakki

Re: Kuinka?

Lukematon viesti Kirjoittaja Ari Sieranoja » 07 Joulu 2019 22:51

iii) kissakuvameemit.
Liitteet
QLR17oqOJvb1D33Io7xn_banye1.jpeg
QLR17oqOJvb1D33Io7xn_banye1.jpeg (66.34 KiB) Katsottu 2709 kertaa

Juha Mäki
Viestit: 4
Liittynyt: 11 Heinä 2010 22:30
Paikkakunta: Tampere
Seura: TammerShakki

Re: Kuinka?

Lukematon viesti Kirjoittaja Juha Mäki » 08 Joulu 2019 22:31

Kullervolla on ollut usein hyviä kysymyksiä, joihin on tehnyt mieli vastata, mutta miettimisestä huolimatta en ole keksinyt mitä vastaisin. Tässä vähän sama juttu, mutta yritetään edes. Olen pyrkinyt pois "remi riittää" asenteesta ja terävöittänyt pelaamista, lannistumatta epäonnistumisista. Uudestaan satulan selkään, vaikka kuinka tekee kipeää.

Jari Järvenpää
Viestit: 722
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Kuinka?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 09 Joulu 2019 20:20

Kamppailutaidoissa olen parantunut ja olen pelastanut huonoja asemia useammin kuin nuorempana. Fyysinen kunto vaikuttaa myös siihen, mutta itselläni pääroolissa on ollut psyykkiset tekijät.

Tietoisesti mielestäni sitä voi harjoitella vaikka netin nopean shakin peleissä ja selopeleissä. Jos menettää materiaalia, niin ei piittaa siitä vaan ottaa pikemminkin taistelijan asenteen. Pyrkii välttämään lopputuloksen miettimistä. Yleensä mitä pidemmälle peli jatkuu vaikka sotilaan tappiolla, niin sitä parempi se on huonommalla puolella olevalle pelaajalle. Pelin pitkitys pitäisi olla tärkeä tavoite. Voittoa hakevalta menee helposti hermot jossain vaiheessa ja tämä näkyy virheenä. Niitä täytyy kärkkyä. Huonossa asemassa jotkut tekevät sen virheen, että käyttävät liikaa aikaansa ja pyrkivät väkisin välttämään huonon aseman. Se on huono ratkaisu, jos esim. 5 minuutin pohdinnalla materiaalin menetys näyttää pakolliselta. Silloin kannattaa vain hyväksyä asia ja pelata kohtalaisen rennosti. Ei tietenkään pikapeliä, mutta ei aikaa tuhlatenkaan. Joskus epämääräiset asemat ja taktiikan saaminen laudalle voi olla tarpeen, varsinkin jos asema on auttamattoman huono. On hyvä miettiä asemaa vastustajan kannalta: hän haluaa yksinkertaisen aseman, jossa voiton hakeminen ei sisällä riskejä.

Jos haluaa nostaa seloa ja kehittyä, niin on tarpeen kehittyä kaikilla shakin osa-alueilla. Hyvät pelaajat ovat usein myös taitavia pelastamaan huonoja asemia. Toki myös realisoimaan edullisia asemia.

Itselläni joskus on hankaluuksia edun realisoinnissa. Ehkä Kullervo tarkoitti enemmän tätä aihetta?

Kamppailullisuutta voi lisätä mielestäni itseään rauhoittamalla pelin aikana. Shakissa ei ole tilaa tunteiluun, ei minkäänlaiseen. On hyväksi, jos kykenee pelaamaan rauhallisesti erilaisissa pelin vaiheissa. Joskus voi olla hyödyllistä nousta toisen vuorolla ylös penkiltä.

Jari Järvenpää
Viestit: 722
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Kuinka?

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 10 Joulu 2019 15:59

Kamppailuosaamisen parantamisesta jo kirjoitin. Lajiosaamisen treenaaminen keskittyy usein monenlaisen shakkikirjojen tutkimiseen. Mielestäni tässä ongelmana voi monella, etenkin aikuispelaajalla olla, jonkinlainen liiallinen luottaminen omiin shakillisiin käsityksiin: ei varsinaisesti olla avoimia uudenlaisille käsityksille, joita kirjat ovat pullollaan. Ei olla valmiita tekemään monia muutoksia omaan pelaamiseen, vaikka maalaisjärjelläkin ajateltaessa vain muutos luo mahdollisuuden kehittyä.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Niki Paajala ja 68 vierailijaa