Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Shakki Suomessa ja maailmalla
Juha Patosalmi
Viestit: 96
Liittynyt: 02 Touko 2018 15:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: EtVaS

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Juha Patosalmi » 14 Tammi 2019 12:59

Muutamia havaintoja ja ajatuksia suht aktiivisen Areenan käyttäjän näkökulmasta:

Ensinnäkin, hienoa että Shakkiareenaa kehitetään ja siitä on saatu pääkaupunkiseudun shakkitoiminnan keskus!

Vanhassa Areenassa on paljon hyvää, ja varmasti myös kehitettävää. Tavalliselle kävijälle luonnollisesti ei juurikaan näy ongelmat tilojen yhteiskäytöstä kortinpelaajien kanssa yms., mutta varmasti nämäkin vaikuttavat asiaan. Nykyisen Areenan haasteena on minusta ajoittainen meluisuus, johtuen sekä välillä seinän takana korttia lyövästä iloisesta seurueesta, sekä myös pienessä analyysitilassa pelejään pohtivista shakkiystävistä. Olisi hienoa jos pelisali jatkossa olisi paremmin rauhoitettu pelien ollessa käynnissä. Myös pelipöytien ahtaus ihmetyttää, ottaen huomioon että salissa olisi kyllä tilaa istua vähän väljemminkin. Ilmanvaihdosta en ole huomannut isoa ongelmaa, muuta kuin että isojen ikkunoiden auki pitäminen aiheuttaa viileällä säällä vetoa. Yleinen viihtyvyys on ollut melko heikko, eli paikka ei ihmeemmin houkuttele viettämään aikaa esimerkiksi pelien analysoinnin merkeissä.

Areenan (nykyisen tai uuden) kehittämiseen ehdottaisin kolmea näkökulmaa:

1) Nuoret: miten saadaan paikasta nuorille viihtyisä, ja helpotetaan heidän harrastamistaan? Esim. omien eväiden syöminen pelien välissä, tai paikalla olevien vanhempien ajanvietto turnausten aikana. Koulushakkitoiminnassa on valtava määrä lapsia, ja lajin tulevaisuuden kannalta on todella tärkeää saada mahdollisimman moni mukaan "kilpatoimintaan" kokemuksen karttuessa. Shakkiareena on monelle nuorelle se paikka jossa lajin harrastaminen aloitetaan "tosissaan" (esim. Nappulakisat), joten paikan on syytä olla erityisen viihtyisä nuorten ja heidän huoltojoukkojensa näkökulmasta. Myös sijainti on hyvä olla sellainen että myös nuoremmat pelaajat voivat sinne itsenäisesti kulkea (julkisilla). Kahvion valikoimassa on myös hyvä huomioida nuorten toiveet (eli muutakin kuin kahvia ja pullaa).

2) Katsojat: miten saadaan Areenan tapahtumiin mahdollisuus seurata pelejä livenä kuitenkin niin että katsojat eivät häiritse pelaajia vaeltelemalla ahtaissa pöytien väleissä? Esim iso näyttöruutu joka näyttäisi kaikki käynnissä olevat pelit livenä jossain sopivassa paikassa katsojia ajatellen? Myös pelaajien jälkianalyysejä on mielenkiintoista seurata, joten erillisessä analyysitilassa olisi syytä olla tilaa myös katsojille. Näiden lisäksi oletan että lähitulevaisuudessa kaikki (!) Areenalla pelattavat pelit ovat livelaudoilla jotta saadaan enemmän pelejä katsojien seurattavaksi sekä paikan päällä että netissä. Areenalla pelattavien turnausten lisäksi voisi olla hauska tuoda Areenalle myös muualla pelattavien turnausten liveseurantaa (esim. MM-ottelu), eli isolle ruudulle pyörimään videostriimi ja pöydälle lautoja asemien pyörittelyyn.

3) Pelaajat: Iso avara tila jossa ryhmät/joukkueet istuvat vierekkäin lienee optimaallinen lähes kaikkiin tapahtumiin. Nykyisestä Areenasta parantaisin hieman pöytien väljyyttä, nyt turnauksissa istutaan usein vähän turhan ahtaasti ja pöydille mahtuu hädin tuskin pöytäkirja ja kahvikuppi. Valitaan siis kalusteet siten että pöytien koko ei pakota pelaajia liian ahtaalle. Pelisalin rinnalle tarvitaan kunnollinen analyysitila, joka on sikäli erillään pelisalista että siellä voi vapaasti keskustella pelien ollessa vielä käynnissä. Ehkäpä tämä analyysitila voisi olla samalla kahvilatila? Muutenkin olisi hienoa jos Areenalla olisi jokin paikka (esim juuri tämä analyysitila), joka olisi siinä määrin viihtyisä että pelaajat voisivat viettää siellä aikaa vaikkapa blixtiä pelaten, tai eri shakkitapahtumia seuraten.

Pysäköinnistä sen verran että pikaisella vilkaisulla (Google street view) pysäköinti ehdotetun uuden paikan välittömässä läheisyydessä on maksullista arkisin 9-19, ja muina aikoina ilmaista. Paikkojen saatavuudesta toki ei ole mitään takeita. Kesäviikonloppuina saattaa kadunvarret olla lintsikävijöiden autoja täynnä. Itse kuljen mieluummin autolla joten tämä asia on minulle tärkeä.

Terveisin,

Juha Patosalmi

Timo Pääkkönen
Viestit: 23
Liittynyt: 14 Heinä 2010 19:07
Paikkakunta: Helsinki
Seura: SK ComeOn

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Timo Pääkkönen » 14 Tammi 2019 13:02

Moi,

tuntuu, että muuton myötä konkreettisia asioita, jotka heikkenevät, ovat pysäköinti ja itse tilan pienentyminen. Tavoitepuolella on mainittu shakin markkinoinnin helpottuminen, kun ollaan keskeisemmällä paikalla. Onko Areena Pitkussa/Valimossa oikeasti niin kuusessa, että markkinointi ei-shakkiväelle ei sen takia onnistu? Miten sijainnin vaihtaminen aiotaan konkreettisesti hyödyntää? (Jos joku alkaa tässä puhumaan satunnaisista ohikulkijoista, niin siihen jo etukäteen: 'keep it real...')

Areenan käytettävyyden haasteisiin en osaa ottaa kantaa, kun olen lähinnä JSM- ja muita joukkuetapahtumia siellä pelannut. Noissa tapahtumissa Areena on tilana toiminut mielestäni erinomaisesti ja paikalle saapuminen on ollut vaivatonta, kun ei ole tarvinnut pysäköinnistä huolehtia. Mitä tulee ilmastonmuutokseen, niin sen osalta toimenpiteiden pitää olla globaalisti paljon muutakin kuin yksityisautoilun rajoittaminen (tai oikeammin päästöjen vähentäminen ottamatta kantaa tapaan, jolla se tehdään). Näin ollen suomalaisten shakinpelaajien ajelut ja profiloitumisemme julkisen liikenteen käyttäjiksi eivät ole edes lillukanvarsia... Jättäisin siis ilmastonmuutoksen tämän muuttoasian ulkopuolelle.

Laineen Panu on esittänyt viestiketjussa relevantteja kysymyksiä ja antanut osaan vastauksiakin ja yhdyn hänen toiveeseensa, että toivottavasti asiasta päättävät tahot tulevat tekemään järkeviä ja hyviä päätöksiä!

Terveisin,

Timo Pääkkönen

Avatar
sauli.tiitta
Viestit: 899
Liittynyt: 10 Heinä 2010 11:35
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK
Viesti:

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja sauli.tiitta » 14 Tammi 2019 17:36

Luotettavasta tahosta tuli tieto että Alppikadulla on ilmainen pysäköinti perjantai-illasta klo 21 maanantaiaamuun. Ja vyöhyke on 2 vyöhykettä jolloin pysäköinti on 2 euroa tunnilta esim PE iltana klo 17-21 välillä. Kenties vapaita paikkoja voi olla vaikea löytää!? Siitä en osaa sanoa mitään.

Sauli

Jari Järvenpää
Viestit: 749
Liittynyt: 08 Loka 2010 11:45
Paikkakunta: Tampere
Seura: TuTS

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jari Järvenpää » 14 Tammi 2019 20:26

Kun on tietoa lisää kertynyt, niin kuulostaa erittäin huonolta idealta tämä muutto. Saman energian voisi käyttää parempaankin asiaan.

Panu Laine
Viestit: 405
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 14 Tammi 2019 20:40

Mielenkiintoista keskustelua ja hyvää, mielenkiintoista argumentointia. Hyviä näkökohtia ja tavoitteita. Muutamia pohdintoja aikaisempien kirjoitusten lisäksi.

Muuton puolustajat tuntuvat tuomitsevan bridgeliiton toiminnan melko lailla yhteistyökyvyttömäksi, mikä hämmästyttää minua suuresti, mutta voi olla että asiat ovat muuttuneet viime vuosina. Kun aikanaan nostin Areenan toimintaa pystyyn vuosina 2012 ja 2013 SSL:n puheenjohtajana, oli yhteistyö hyvää ja joustavaa ja ongelmia oli vähän. Joskus mekin joustettiin, koska bridge OMISTI paikan, mutta paljon useammin saatiin hyvin tervetullutta lisätilaa bridgen salin puolelta, mikä oli aivan loistavaa puskuritilaa silloin, kun heillä ei ollut toimintaa ja meillä oli lisätilan tarvetta. Jos tätä verrataan tulevaan tilaan, mitään tällaista ilmaista ja samoissa tiloissa olevaa joustomahdollisuutta ei (tietääkseni) ole. Ehkäpä läheisen Scandic -hotellin kabinetit voivat käytännössä toimia tässä roolissa, mutta tälläkin ratkaisulla hukataan mahdollisuus yhteinäiseen pelikokemukseen ja lisäksi täytyy roudata pelivälineet, järjestää pöydät ja tuolit aina tätä kertaa varten - ja se maksaa lisää ja kuormittaa talkooväkeä. Tosin jos katsoo hyviä puolia, niin tämähän tarjoaa mainion tilaisuuden pelata JSM:n päätösviikonlopun vaikkapa vuorovuosin Turussa ja Tampereella - tämä on silloin tällöin vilahdellut keskusteluissa, mutta tietääkseni tätä vaihtoehtoa ei ole otettu "vakavasti", kun Areena on palvellut niin hyvin päätösviikonloppujen peluuttamisen. Jatkossa näin ei ole. Tämä ratkaisu tietysti söisi HSL:n tuottoja ja ehkäpä ne Turun ja Tampereen tilat eivät ole ilmaisia nekään - en tiedä.

Meluisuuden suhteen oma kokemukseni on ollut Areenalla pääsääntöisesti hyvä, vaikka nauravat ne bridgenpelaajatkin joskus ja huutelevat pelipareja. Tilanne on kuitenkin ollut aika lailla erilainen kuin aikanaan Shakkikodissa Merihaassa, jossa karaoke raikasi tuntitolkulla seinän läpi. Onko takeita, että uudessa pelitilassa ei todellakaan ole minkäänlaisia äänihäiriöitä ympäristöstä - kuten ohiajavan moottoripyörän pärinää tai naapureiden toiminnan ääniä (tietämättä yhtään, keitä on naapurissa). Analysointitilan melu Areenalla kantautuu toisinaan pelisaliin, mutta miten tämä korjaantuu uudessa paikassa? Missä on sen äänieristetty analyysitila, jossa voi meluta vapaasti? Tämä tuo mieleen myös sen tilanteen, miten turnaus ja kokous (SSL, HSL, ST, SSHS, joku toimikunta ...) mahtuvat samaan tilaan Alppilassa äänieristyksien puolesta? Tässä on häiriönäkökulma, mutta myös kokouksen asioiden mahdollisen luottamuksellisuuden näkökulma.

Ilmastointi on minun mielestäni toiminut Areenalla kohtalaisen hyvin isollakin kuormalla sen jälkeen, kun sitä aikanaan säädettiin, mutta varmasti on ihmisiä, joille ilmastointi ei ole riittävä. Areenan ikkunat ovat pohjoiseen, mikä on kesäkuumalla helpottanut tilannetta. Toki täyteen ahdettu tila on ilmastointiteknisesti haastava, mutta epäilen, että se on sitä kaikkialla. Uuden tilan ilmastoinnin riittävyydestä sadan (tai 70) hengen miehityksellä en tietenkään tiedä mitään.

Miten muuten nykyiset/entiset HSL:n ja SSL:n "kopit"? Onko SSL:llä vielä tilat Olymiakomitean tiloissa? Onko nämä toimistot tavaroineen tarkoitus siirtää uuteen tilaan vai vuokrataanko niille jostakin erillistä tilaa? Varastoissa olevat materiaalit on tietysti yksi lisäkysymys. Myös areenan pääsalissa ja kokoushuoneessa on aika paljon kaappeja ja niissä tavaraa alkaen myytävien kirjojen varastoista.

Kahviotoiminta - nykyisin Kauko hoitaa hommaa hienosti, muiden ollessa remmissä tilanne ei aina ole ollut niin hyvä. Aina on parannettavaa. Uudessa tilasssa on ainakin keittiö, mutta onko siellä konkreettisesti kahviotilaa, jossa voi nauttia juomiaan ja meluta rauhassa? Kahviotoiminta edellyttää lupaa ja käyttäjiltä ainakin hygieniapassia tms (ja varmaan montaa muutakin asiaa) - mutta ehkpä tämäkin on kunnossa. Ja tietysti se sitoo sitten jonkun/jotkut pitämään kahviota, mutta vapaaehtoisia ehkä riittää ... tai mahdollisesti tilaan on tulossa ammatinharjoittaja?

Kalusteista - itse en ole huomannut kommentteja, onko Areenan pöytiä (75x150 cm) ja tuoleja tarkoitus uusiokäyttää uudessa tilassa vai hankitaanko sinne uudet kalusteet? Uusiokäyttö toki olisi kustannusmielessä suotavaa.

Toistan tämänkin kirjoituksen loppuun, että ehkä näen vain mörköjä ja kun en asioiden todellista tilaa tiedä, niin ehkä näen asiat sen vuoksi hämärässä valossa. Ja toisaalta kysyn lisätietoa näillä kirjoituksilla. Mielihyvin osoittakaa, että olen väärässä epäilyksineni ja kysymyksineni. Kunnollista, toimivaa ja tarkoitukseen sopivaa ratkaisua minäkin kaipaan.

t. panu

P.S. Mielenkiintoista nähdä myös Saulin kyselyn tulokset. Keskiarvon lisäksi keskihajonta kiinnostaa ... ;)

Juha Patosalmi
Viestit: 96
Liittynyt: 02 Touko 2018 15:41
Paikkakunta: Helsinki
Seura: EtVaS

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Juha Patosalmi » 14 Tammi 2019 21:22

"Kalusteista - itse en ole huomannut kommentteja, onko Areenan pöytiä (75x150 cm) ja tuoleja tarkoitus uusiokäyttää uudessa tilassa vai hankitaanko sinne uudet kalusteet? Uusiokäyttö toki olisi kustannusmielessä suotavaa."

Silta varalta että edellinen kommenttini meni ohi: Minusta Areenan nykyiset pöydät ovat liian pieniä, koska laudan, kellon ja pöytäkirjan lisäksi ei pöydälle oikein tahdo muuta mahtua (tai jos siinä pitää juomapulloja, eväitä yms. niin ne ovat minun makuun joskus häiritsevästi siinä lähes nappuloissa kiinni). Olisi hienoa jos pöydissä olisi kokoa ainakin 10cm enemmän joka suuntaan per pelaaja, sivusuunnassa ehkäpä 20-30cm lisää.

Terveisin,

Juha

Jan Ristoja
Viestit: 10
Liittynyt: 17 Tammi 2012 20:24
Paikkakunta: Vantaa
Seura: Gambiitti

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Jan Ristoja » 14 Tammi 2019 21:55

Viitaten Seppo Karasmäen aiempaan kommenttiin minua kiinnostaisi tietää, kuka on ajamassa muuttoa, jos ei HSL? Onko tämä SSL:n hanke? Tila tulee olemaan nykyistä pienempi ja kalliimpi, joka ei puhu muuton puolesta. Merkittävä ongelma on myös edellä moneen kertaan mainittu parkkitilanne. Vielä yksi asia, joka ei ole tullut esiin, on se, miten tilan vartiointi aiotaan toteuttaa. Fakta on kuitenkin se, että kyseinen alue ei ole kovin rauhallinen verrattuna nykyiseen. Lisäksi julkiset kulkuyhteydet Pitäjänmäelle eivät ole niin huonot kuin on annettu ymmärtää. Juna-asema on lähellä (Valimo) ja Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä pitkin kulkee runsaasti busseja.

t. Jan Ristoja

Petri Pitkänen
Viestit: 240
Liittynyt: 06 Tammi 2014 18:49
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Petri Pitkänen » 14 Tammi 2019 21:59

Nykyisen areenan ilmastointi ei ole riittävä. Viikonlopputurnauksissä ilma on aivan kauhea kohti kierroksen loppua. Jo viidelläkymmenellä pelaajalla on näin. Uudessa on aivan toisella tavalla mitoitettu ilmastointi kun se ei ole toimistotilaksi tarkoitettu. Tietääkseni talossa ei ole muita liikehuoneistoja. Liikenteen melua on aika vaikea arvioida sen näkee sitten, jos muutto tapahtuu.

Bridge porukan kanssa on kuulemma tosiaan välillä vaikea sopia asioita ja sovitusta ei aina pidetä kiinni. Ei omakohtaista kokemusta mutta jos näin kertovat asianosaiset ei sitä ole mitään syytä epäillä.

Kahvilatuottojen ja vaivan suhteen en ollenkaan varma onko se hyvä vai huono. Kahvilan toiminta nykyiselläänkin kovin vaihtelevaa. Jos areenalla ei ole korttiporukkaa niin ei välttämättä ole myöskään kahvion pitäjää.

Avatar
Seppo Karasmäki
Viestit: 288
Liittynyt: 10 Heinä 2010 13:39
Paikkakunta: Helsinki
Seura: KäpSK

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Seppo Karasmäki » 14 Tammi 2019 22:02

Jan Ristoja kirjoitti:
14 Tammi 2019 21:55
Viitaten Seppo Karasmäen aiempaan kommenttiin minua kiinnostaisi tietää, kuka on ajamassa muuttoa, jos ei HSL? Onko tämä SSL:n hanke? Tila tulee olemaan nykyistä pienempi ja kalliimpi, joka ei puhu muuton puolesta. Merkittävä ongelma on myös edellä moneen kertaan mainittu parkkitilanne. Vielä yksi asia, joka ei ole tullut esiin, on se, miten tilan vartiointi aiotaan toteuttaa. Fakta on kuitenkin se, että kyseinen alue ei ole kovin rauhallinen verrattuna nykyiseen. Lisäksi julkiset kulkuyhteydet Pitäjänmäelle eivät ole niin huonot kuin on annettu ymmärtää. Juna-asema on lähellä (Valimo) ja Vihdintietä ja Pitäjänmäentietä pitkin kulkee runsaasti busseja.

t. Jan Ristoja
Muuttoa on aktiivisesti ajamassa HSK:n edustaja, joka istuu HSL:n ja SSL:n hallituksessa.
Taustalla HSK:n pelipaikan todennäköinen menetys Lapinlahdessa.

Panu Laine
Viestit: 405
Liittynyt: 09 Elo 2010 12:05
Paikkakunta: Espoo
Seura: MatSK

Re: Shakkiareena muuttamassa uusiin tiloihin

Lukematon viesti Kirjoittaja Panu Laine » 14 Tammi 2019 22:19

Hei Juha,

Huomasin kyllä kommenttisi ja mielipiteesi pöydistä, mutta en siitä osannut tulkita, vaihdetaanko pöydät vai mennäänkö vanhoilla. Enkä oikeastaan saanut vastausta tässäkään, mutta tulkitsen että asiasta on mielipide mutta ei ehkä vielä päätöksiä. Minustakin suuremmat pöydät olisivat mukavampia, leveyden (siis vastakkain pelaavien pelaajien välissä oleva tila) kasvattaminen saattaa jo häiritä pieniä pelaajia, tosin en ole asiaa pienimmiltä pelaajilta moneen vuoteen kysynyt. Ja tietysti pitääkö pöytien mitoitus tehdä huomioonottaen pienimmät on myös hyvä jatkokysymys. Ehkä tämä pohdinta on asioiden edellemenemistä.

t. panu


P.S. Aloin selailla FIDE:n sääntökirjaa ja löysin suosituksia myös pelipöydän suhteen. Vuoden 2018 Arbiters' Manual s.87 kertoo seuraavaa:

- pöydän pituus 110 cm (toleranssi +20cm, -10cm), leveys 85 cm (+-5cm), (lisäksi virallisiin turnauksiin oli määritely korkeus 74 cm). Kahden laudan pöydän minimiksi tulee näillä mitoituksilla 80 cm x 200 cm, nykyisten koko 75 cm x 150 cm
- vierekkäisten pöytien välinen tila 3 metriä, +1,5m/-0,5m toleranssi (eli käytävän minimileveys 2,5 metriä)
- peräkkäin olevien pöytien väli 3 metriä, +1,5m/-0,5m toleranssi (ettei selkänojat kolise vastakkain, varmaan areenalla ollaan tiuhemmassa kuin 2,5 metriä, en ole koskaan mitannut)

Nämä siis FIDE:n suosituksia ...

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 54 vierailijaa